Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa TL do Scana 18W8545K00

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Na szczęście jest już on w dobrych rękach.

jesli to nie sa Twoje rece,, to pochwal po odsłuchu, i podziel sie wrażeniami :)

Zaszla pewna, drobna pomylka. Autor tematu ma inny glosnik, model bez litery K, zatem poprzednie propozycje sa nieaktualne. Wlasciwy glosnik ma juz zupelnie inne parametry i bedzie wymagal innego podejscia.

wiedziałeś wzcesniej ,ze to inny głosnik... i nic nie napisałes? znaczy ty będziesz robił obudowę... tak?

W takim razie czekamy na efekt końcowy. Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie, tym bardziej że sam miałem ten głośnik i jeszcze słucham go od czasu do czasu. Będzie fajne porównanie.

Wysłane z mojego LG-H955

wiedziałeś wzcesniej ,ze to inny głosnik... i nic nie napisałes?

Nie wiedzialem, wczoraj sie dowiedzialem :)

znaczy ty będziesz robił obudowę... tak?

Mieszkamy niedaleko od siebie, wiec sprobuje koledze pomoc.

Mieszkamy niedaleko od siebie, wiec sprobuje koledze pomoc.

pomożesz mu jak dociążysz membrane przyklejając trochę ołowiu, dobroć wzrośnie (i o to chodzi) a przy tym obniży się Fs co oznacza że bas będzie bardzo nisko odtwarzany i tylko po takim zabiegu widzę zastosowanie tego głośnika w TL.

pomożesz mu jak dociążysz membrane przyklejając trochę ołowiu, dobroć wzrośnie (i o to chodzi) a przy tym obniży się Fs co oznacza że bas będzie bardzo nisko odtwarzany i tylko po takim zabiegu widzę zastosowanie tego głośnika w TL.

Dobroc moge "popsuc" cewka w zwrotnicy o wiekszej rezystancji. Doklejac do glosnika dodatkowa mase to wg mnie zly pomysl.

melov8

Czy robiłeś już wcześniej konstrukcję na podobnym Scanie?

Nie robilem na tych skanach.

Dobroc moge "popsuc" cewka w zwrotnicy o wiekszej rezystancji. Doklejac do glosnika dodatkowa mase to wg mnie zly pomysl.

Nie robilem na tych skanach.

Ambitne wyzwanie czy chleb powszedni?

Wysłane z mojego LG-H955

Ambitne wyzwanie czy chleb powszedni?

Dla mnie nie ma znaczenia czy robie TL dla glosnika za 100 czy 1000zl. Procedura projektowania jest ta sama. To tylko glosnik ze skrzynka, a nie prom kosmiczny :)

Dla mnie nie ma znaczenia czy robie TL dla glosnika za 100 czy 1000zl. Procedura projektowania jest ta sama. To tylko glosnik ze skrzynka, a nie prom kosmiczny :)

Ok. Zaciekawiony czekam na efekt końcowy. Jakaś propozycja na górę już jest?

Wysłane z mojego LG-H955

ale lepiej jest psuć dobroć zwiększając masę a nie omy.

ja tak zrobiłem z moimi i jakoś słowa krytyki do Ciebie nie usłyszałem, wręcz byłeś zaciekawiony - więc?

Jakaś propozycja na górę już jest?

To raczej nie lezy w mojej kwestii. Wlasciciel ma klika glosnikow na stanie, bedzie czas to sie sprawdzi i cos wybierze.

ale lepiej jest psuć dobroć zwiększając masę a nie omy.

ja tak zrobiłem z moimi i jakoś słowa krytyki do Ciebie nie usłyszałem, wręcz byłeś zaciekawiony - więc?

Uwazam, ze te glosniki SS maja i tak juz dosc duza mase ruchoma. Poza tym rezonans jest polozony bardzo nisko jak na glosnik 18cm tj 28hz. Dodanie masy spowoduje nie tylko obnizenie rezonansu ale i spadek i tak juz niskiej efektywnosci. Co dostaniemy w zamian? Nie widze korzysci. Nalezy rowniez pamietac, ze w obudowie TL, masa w tunelu rowniez dodaje sie do calkowitej masy ruchomej i obciaza glosnik. Suma sumarum to juz krotka droga do zrobienia TL o bardzo niskiej sprawnosci, malej wytrzymalosci mocowe i przeciagajacym basie ( ktory to zwykle przyklejano w opisie brzmienia wielu obudow z linia transmisyjna. )

Glosnik ma juz pierwsze testy w obudowie za soba i wg mnie sa na tyle dobre, ze ingerencja w parametry glosnika nie jest konieczna.

przeciagajacym basie

z taką dobrocią - to jakieś jaja są

Glosnik ma juz pierwsze testy w obudowie za soba i wg mnie sa na tyle dobre, ze ingerencja w parametry glosnika nie jest konieczna.

konieczna

Nie rozumiem gdzie widzisz problem? Sadzisz, ze nie bedzie basu przez niska dobroc?

będzie niskoschodzący i kontrolowany tak bardzo że aż płytki, ciekawe jaki taper jest przyjęty.

robiłem przecież eksperymenta :)

będzie niskoschodzący i kontrolowany tak bardzo że aż płytki, ciekawe jaki taper jest przyjęty.

robiłem przecież eksperymenta :)

Ok juz wiem o co chodzi i gdzie popelniles blad. Spokojna glowa, tutaj basu nie braknie :)

dobra już nie wtrącam się.

może i to dobry pomysł gdy bas będzie z sobwoofera. :D

popełniłem?

Ahh jakis taki niewierny Tomasz jestes, wiec ok, pokazuje pierwszy pomiar z obudowy testowej z za duzym offsetem. Tunel promieniuje przez jedna oktawe, niemal od 20hz do 40hz ( wg mnie zbyt nisko jak na ten glosnik ). Sumowany pomiar bliski tunelu i glosnika bez zwrotnicy.

To jak, bedzie bas czy nie bedzie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję dać czas melov8 na zrobienie tego co założył, a autorowi wątku możliwość oceny pracy kolegi. W końcu to on będzie tego słuchał ( lub nie ).

Wysłane z mojego LG-H955

Wyświetl postUżytkownik witek_z dnia 09.10.2015 - 22:06 napisał

będzie niskoschodzący i kontrolowany tak bardzo że aż płytki

i taka prawda , zresztą na wykresie to właśnie widać

Aaaha, czyli takie maslo maslane. Bas bedzie tak niski, ze az plytki? Niebardzo rozumiem tego stwierdzenia. Albo bas jest plytki i go nie ma, albo jest gleboki z odpowiednim zejsciem.

A moze moglbys pokazac pomiar swoich kolumn TL gdzie bas jest idalny? Wtedy moze bym zrozumial o czym wlasciwie piszesz, bo ja narazie ciezko mi to pojac.

gdyby nie TL to 13stką (5,25"; frez 142mm) świata bym nie zwojował. a tymczasem:

13stka_w_TL.png

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Jak patrze na ten wykres (głośnik bez zwrotnicy) to zastanawiam się czy jest sens stosować pułapkę na okolice 1kHz co zalecana jest przez niektórych konstruktorów? Ja na tym wykresie tego podbicia nie widzę.

Gość

(Konto usunięte)

To jak, bedzie bas czy nie bedzie?

doklej jeden magnes na każdy głosnik , lub dwa , i porównaj wyniki , to moze byc sedno z tym głośnikiem w tl , zmana masy membrany na pewno zmieni charakter średnicy , wiec to ryzykowne tym bardziej jak robi sie koledze nie sobie....

jak nie masz magnesów mam cztery mogę Ci wysłać, na próby wystarczy :)

Jak patrze na ten wykres (głośnik bez zwrotnicy) to zastanawiam się czy jest sens stosować pułapkę na okolice 1kHz co zalecana jest przez niektórych konstruktorów? Ja na tym wykresie tego podbicia nie widzę.

takie decyzje trza podejmować po dobraniu wysokotonówki i pierwszych odsłuchach :)

proponuje zastanowić się nad vifą xtBG a nie tg większe spl , mocniejsza i mozna niżej ciąc

melo v8 , nie sądzę bys chciał wypuścić projekt z taka charką, więc pewnie bardziej wytłumisz tl, więc ilośc basu będzie mniejsza, ja bym sie nie sugerował użyciem suba bo z tym jest róznie , lepiej spróbować wyciągnąć z głosnika ile sie da

zakładam że wysoki ton będzie grał od 3,5kHz wiec na niskim cięciu mi nie zależy.Chcę jak najwięcej wycisnąć średnich tonów ze skana.Odpadają również modyfikacje mechaniczne głośnika, uważam że membrama w tym modelu jest wystarczająco ciężka.Niema co poprawiać producenta.

Gość

(Konto usunięte)

zakładam że wysoki ton będzie grał od 3,5kHz

bg to byla propozycja wiec zrobisz jak będziesz chciał :)

ale zakładanie z góry częstotliwości podziału jest wg mnie błędem, chyba że masz gotowy projekt frontu rozmieszczenie głośników i do tego zwrotnicę . Na etapie projektowania to mogą ale nie muszą być pobożne życzenia

a jeśli chodzi o glosniki wysokotonowe to polecam audaxy , np tw 025A20 Mg bardziej przezroczysty , ze zniekształceniami lepszymi niż berylowy scan

wodospad tego audaxa w moim froncie z pulapką na rezonans i tylko kondem w szeregu 2,2 uf

post-28119-0-23466400-1444489645_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.