Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów Yamaha a720-black gate i inne

lukaszLDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku pragnę wspomnieć że nie jestem specem od tych spraw, lecz chcialbym po prostu przywrócić fabryczne dobre granie w mojej yamaszce. Dzwiek jest przyzwoity jak na budżetowe granie oczywiscie ale brakuje jakby najnizszych rejestrow no chyba ze wlacze podbicie. Dzis rozebralem wzmak, kurzu mnóstwo i oto co zobaczylem. Jeden kondensator black gate chyba lekko cos ulał na płytkę. Zerknijcie na foto. I teraz co zrobic? Kond nie do dostania a nawet jesli nowych nie ma bo juz dawno nie produkują wiec co dac rownie jakosciowego aby nie zmienic nic w brzmieniu? Czy wowczas zmiana jednego konda na innej marki czy wszystkie od razy 4? Które doradzacie oprocz tego podmienic ze zdjecia? Mam zamiar to oddac komus ale wole wiedziec co i jak. Za wszelkie sugestie dziekuje z góry.

tutaj foto calosci wnętrza, co oprocz tych 6 kondow warte jest zwrocenia uwagi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-60344-0-20578500-1443470940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu widać Nichicona a nie BG :)

I to pod nim to też nie koniecznie jest wylanie , tylko może być klejem którym czasami mocuje się kondensatory

Zanim zaczniesz wyrywać dobre podzespoły lepiej sprawdź czy przypadkiem nie są w pełni sprawne np. mierząc pojemność i ESR

Fakt złe zdjatko wrzucilem. Blacki sa cztery bliżej przodu wzmacniacza. A co z tymi nichiconsmi ruszac je? Mozna to dostac? Co warto tu w igoke ruszyc aby soa zrobić aby nie spieprzyc?

Kondy 100% wylane.

Robiłem nie jeden taki wzmak.

Fakt jest, że te kondy klejone, ale jeżeli to coś koło konda ma kolor brązowy to ekeltrolit wylany i wsiąknięty w klej.

Yamaha ma biały klej.

Jeżeli kto nie wierzy to proszę zeskrobać trochę tego kleju skropić to wodą destylowaną i zobaczyć jak to przewodzi prąd.

To jest klei nasączony elektrolitem.

W niektórych egzemplarzach a-1200, bliźniacza konstrukcja, w miejscach gdzie gdzie był wylany elektrolit zostały przeżarte przelotki i wyprowadzenia zenerek które tam są.

Były a-720 z Black Gatami miałe takich 2 szt. :) Muse tam też są ok. W tym wzmacniaczu to nie są jedyne kondy do wymiany.

Kondy 100% wylane.

Robiłem nie jeden taki wzmak.

Fakt jest, że te kondy klejone, ale jeżeli to coś koło konda ma kolor brązowy to ekeltrolit wylany i wsiąknięty w klej.

Yamaha ma biały klej.

Jeżeli kto nie wierzy to proszę zeskrobać trochę tego kleju skropić to wodą destylowaną i zobaczyć jak to przewodzi prąd.

To jest klei nasączony elektrolitem.

W niektórych egzemplarzach a-1200, bliźniacza konstrukcja, w miejscach gdzie gdzie był wylany elektrolit zostały przeżarte przelotki i wyprowadzenia zenerek które tam są.

Były a-720 z Black Gatami miałe takich 2 szt. :) Muse tam też są ok. W tym wzmacniaczu to nie są jedyne kondy do wymiany.

Tam sa 4 sztuki black gatów z tego co widze, reszta to nichicony. Tych nichiconów z tej serii M, tez sie nie dostanie sa tylko FW lub KW... cholera wie które brac jako zamienne.

Tak czy siak, na oko, te kondensatory dobrze nie wyglądają. Masz czym zmierzyć?

Poza tym wyglądają jak zasilanie do czegoś, a nie sygnałowe. Może nie sensu co świrować z szukaniem dokładnie identycznych. Sprawdź w service manualu do czego one służą.

bez pomiarow to sobie mozna gdybac, trzeba wylutowac i zmierzyc pojemnosc + esr

to jest jedyna słuszna metoda, wymiana w ciemno to amatorszczyzna, jak ktos nie ma sprzetu pomiarowego to lepiej nie brac sie za wymiane bo wstawianie innych kondow w to miejsce moze wyrzadzic wiecej zla niz dobrq

Witam. Na początku pragnę wspomnieć że nie jestem specem od tych spraw, lecz chcialbym po prostu przywrócić fabryczne dobre granie w mojej yamaszce. Dzwiek jest przyzwoity jak na budżetowe granie oczywiscie ale brakuje jakby najnizszych rejestrow no chyba ze wlacze podbicie. Dzis rozebralem wzmak, kurzu mnóstwo i oto co zobaczylem. Jeden kondensator black gate chyba lekko cos ulał na płytkę. Zerknijcie na foto. I teraz co zrobic? Kond nie do dostania a nawet jesli nowych nie ma bo juz dawno nie produkują wiec co dac rownie jakosciowego aby nie zmienic nic w brzmieniu? Czy wowczas zmiana jednego konda na innej marki czy wszystkie od razy 4? Które doradzacie oprocz tego podmienic ze zdjecia? Mam zamiar to oddac komus ale wole wiedziec co i jak. Za wszelkie sugestie dziekuje z góry.

tutaj foto calosci wnętrza, co oprocz tych 6 kondow warte jest zwrocenia uwagi

Kolego mam taką Yamahę aktualnie i również dolnych rejestrów ciut brakuje, ale tylko przy naprawdę cichutkim graniu. Po rozkręceniu choćby trochę ponad wieczorne słuchanie trzęsie biurkiem. Więc jeśli chodzi o to, to u Ciebie na pewno jest coś nie tak, niekoniecznie z wzmacniaczem.

Co do kleju - u mnie jest coś pomiędzy białym i przeźroczystym. Taki żółty płyn/osad widziałem w innej, którą oglądałem. U mnie przy tych kondensatorkach niczego nie widać.

Osobiście uważam, że bez pomiarów nic nie stwierdzisz. Pooglądaj Reduktor Szumu, aktualnie naprawia tam autor wzmacniacze i amplitunery, wszystko mierzy, sprawdza i wstawia markowe komponenty.

Pozdrawiam

U mnie loudness musze miec na minus 4 wowczas fajnie to gra, we flacie ta yamaszka gra jedynie dosc uwypuklona srednica, ale bas jest masakrycznie punktowy głuchy w całej skali glosnosci jest po prostu wycofany. wysokie tez nie sa przejrzyste i krystaliczne. Dzis wepne es 570 zobaczymy co będzie.

Recenzja taka ze pojawiło sie wiecej przestrzeni fakt i jakby wiecej szczegółów ake jednoczesnie nie wiem sam czy wysokie czy wyzsza średnica jakby obcieta. Ratuje sytuacje podniesienie treble ale z kolei wowczas potrafia pojawic sie sybilanty. Bas zajefajny lecz gdyby yamaszka miala taki bas wybralbym bez dwoch zdań yamahe. Nie wiem moze powinienem zmienic kolumny bo ta dziwna srednica tez na yamaszce jest tylko ona wieczas jakby pelniejsza. Yamahe oddalem na spa i po powrocie zweryfikuje raz jeszcze. Sony jakby na gorze i srednich znacznie slabiej od a720 niestety, jakby nie wykanczak w pełni tych rejestrow nie wiem jak to opisać. Jedynie co to niskie ma fajne no i przestrzen super niesamowicie, to go ratuje ;) Nie powiem bo sony moze sie podobać. Zeby podobnie grala yamaha trzeba ustawic loudness na ok -4 wowczas jest oki ale nie w trybie direct. Teraz sam nie wiem, moze to kwestia nieodpowiednich kolumn bo cd marantza gra raczej wyrownanie i cieplo. Wielu uzytkownikow es-ow podobno laczy je z kolumnami z metalowymi tweeterami. Nie znam takich poza mb quartami ktore maja metalowe tweetery. Z czym to polaczyc aby gralo rowno w calym paśmie po samą górę jednoczesnie nie drząc japy nigdzie? Elac, arcus?? Mowa o kolumnach budzet uzywka do ok 500-600zl max. Moze jakies z metalowymi tweeterami ale ktore

Wielu uzytkownikow es-ow podobno laczy je z kolumnami z metalowymi tweeterami

To prawda, ja gram na metalowych seasach 27tbfcg, moze to jest klucz do szczescia, bo naprawde ogrom duzo drozszych wzmacniaczy nie potrafi zagrac z tymi glosnikami tak jak sony

O arcusach AS-4 Ci pisalem, to rowniez swietne polaczenie

z Metalowymi kopulkami masz jeszcze niektore modele Cantona

Jednoczesnie probowalem wielu kolumn z tekstylnymi kopulkami rowniez w wielu konfiguracjach i po prostu materialowa kopulka nie jest dla mnie, zawsze brakowalo wybrzmien, zawsze ta gora byla jakas schowana, musialbys po prostu kiedys posluichac dobrego alu lub tytanowego wysokiego i wtedy bys wiedzial czy to trafia w Twoj gust

Podobnie mam z typem obudowy, wszystkie bass reflexy dla mnie zamulaja ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecnie mam poliamidowy glosnik wysokotonowy w B&W v 202. Nie znam mb quartow i nie wiem jaka to jakosc podobno dol punktowy i sredni. Kojarze wersje qm ale z glosnikow car audio no to tamte super

Obudowy zamkniete maja przewage nad BR'ami w postaci wlasnie szybkosci basu, jego zroznicowania i ilosci odpowiedniej do zawartosci nagrania bo nie jest sztucznie przeciagany przez otwor

Z MB Quartów polecam model 450, niestety dosc rzadko pojawia sie na allegro

• 2 miesiące później...

Musze poszperać dam temu sonemu szanse. Yamaha tak czy siak poszla na spa, porownam jak wroci jeszcze. B&W ida na sprzedanie.

Kolego i jak z tą A720? Ile Cię te remonty kosztowały? Myślę o swojej.

Maniek, nie byl to stricte remont a male spa. Likwidacja zimnych lutów i poprawa ogólnie tych innych ktore wyglądały podejrzanie. Ustawienie prądów spoczynkowych oraz wymiana pate suchych kondziolkow. Zaplacilem 100zl u ogarnietego goscia.

Maniek, nie byl to stricte remont a male spa. Likwidacja zimnych lutów i poprawa ogólnie tych innych ktore wyglądały podejrzanie. Ustawienie prądów spoczynkowych oraz wymiana pate suchych kondziolkow. Zaplacilem 100zl u ogarnietego goscia.

Chyba mojej też by się przydało. Odezwę się na PW :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.