Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy NOS...czy warto?Czy w ogóle można jeszcze kupić NOSy?

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Uwierz, wiem co mówię i nie jest to ani podobno ani zasłyszane od zaprzyjaźnionego fachowca ;)

Trochę zawodowo siedzę w tych klimatach.

Sprzęt lampowy (głównie radiostacje, urządzenia radionawigacyjne i radiolokacyjne) cały czas są na wyposażeniu wszystkich armii. Nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego.

Resurs na lampy wynosi 50 lat.

A na logikę to handlarzom właśnie zależy na rozpowiadaniu, że już nic nie ma niż na tym, że pełne magazyny.

Nie widzę sensu w Twojej teorii spiskowej w tym wypadku :)

Która armia używa lampowego sprzętu ..?? Maciek hello....mamy 2015 rok :))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam znajomego z wojsku w Texasie. Ma inny pogląd na ten temat. Ale jak wiesz lepiej to ok.... :-)

Legendy to piękne tematy. Można się tak fajnie poczuć... :-)

Sylwek, ja już nie jestem w stanie zliczyć Twoich znajomych. Nic tylko pogratulować pamięci do nich ;)

Ja tylu, w tylu branżach (akurat przypadkiem zgodnych z co drugim wątkiem na AS) nie mam :)

Ok, znowu masz rację a ja nie nadaję się najwyraźniej do pracy, którą wykonuje od 20 lat bo mam zwidy i widzę to co chcę widzieć a nie to co jest w rzeczywistości :D

Sylwek, ja już nie jestem w stanie zliczyć Twoich znajomych. Nic tylko pogratulować pamięci do nich ;)

Ja tylu, w tylu branżach (akurat przypadkiem zgodnych z co drugim wątkiem na AS) nie mam :)

No nie masz. Jakbyś przez 15 lat prowadził klub Harleyowski to byś miał tysiące znajomych na całym świecie w takiej ilości branż, że mózg staje!!. Pewnie się domyślasz, że motocykle za 100-200 tys.nie kupują ludzie mało znaczący, nawet na zachodzie. To są majętne i wpływowe osoby... :-)

Cybant, każda.

Nawet jeżeli jakaś armia jeszcze gdzieś używa awaryjnie sprzęt lampowy do z oczywistych względów musi mieć do niego nowe lampy trzymające parametry, a nie 50 letnie trupy!! Ale audiofile są naiwni jak dzieci we mgle.

Nikt już nie używa NOS-ów z lat 50-70.

A Telewizja Trwam?;)

To skrót myślowy od Tele...funkenów.

Czym dłużej zajmuję się audio tym bardziej widzę naiwność ludzką i wiarę w opowieści z mchu i paproci jak to Jarek dobrze określa.

Widzę też perfidię wielu firm audio, ale w sumie to na własne życzenie naiwniaków.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Pewnie się domyślasz, że motocykle za 100-200 tys.nie kupują ludzie mało znaczący, nawet na zachodzie. To są majętne i wpływowe osoby... :-)

Znam tylko jednego.

Straszny z niego dupek jest i ograniczam kontakty z nim do niezbędnego minimum..

A! I dwa ma jeszcze Rosjanin prowadzący konkurencyjną firmę.

Też nowobogacki dupek :)

Ale żaden z nich wpływowy nie jest.

Nawet jeżeli jakaś armia jeszcze gdzieś używa awaryjnie sprzęt lampowy do z oczywistych względów musi mieć do niego nowe lampy trzymające parametry, a nie 50 letnie trupy!!

Napisz nam, jak "trupieje" wg Ciebie nieużywana próżniowa lampa :)

Sylwek, naprawdę - nie musisz się n wszystkim znać. Bywają mądrzejsi na tym świecie ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale audiofile są naiwni jak dzieci we mgle.

Chcesz pogadać o kablach i podstawkach do nich? ;)

Jasne. Szukaj dalej NOS-ów które czekają na ciebie w magazynach NATO... hehehe

Nie muszę.

Mam "mały" zapasik.

Ale to takie lampy?:))

Cybant, Sly poczytajcie trochę o EMP i impulsie elektromagnetycznym a trochę wam się rozjaśni.

Po co? Temat kabli jest znany. Mogą mieć mniejszy lub większy wpływ, ale nikt nie wierzy, że mają w sobie vintydżową magię z lat 50 jak wierzą co niektórzy. Jest kabel, jest cena, znasz jego wpływ i akceptujesz albo nie. Ale nie ma w tym lipy w postaci opowieści o pełnych magazynach NATO czekających tylko aż audiofilom skończą się kolejne NOSy. To już takie kretyństwo, że mózg się lasuje. NATO pozbywa się całkiem sprawnych sprzętów z lat 90-tych, ale na pewno magazyny pełne lamp utrzymują po 50 lat... hehehe...dla audiofilów z Polski... :-)))

Cybant, Sly poczytajcie trochę o impulsie elektromagnetycznym a trochę wam się rozjaśni.

Temat znany od lat. Ale tylko kretyni trzymali by w tym celu 50 letnie lampy, jak za grosze mogą mieć lepsze technicznie i trzymające parametry ze współczesnej produkcji.

jak za grosze mogą mieć lepsze technicznie i trzymające parametry ze współczesnej produkcji.

Z tego co się orientuję to jest dokładnie odwrotnie tzn. obecnie produkowane lampy to śmieci nie trzymające parametrów.

Wystarczy porównać z jakich materiałów robiono kiedyś lampy JAN a z jakich robi się takie lampy w Chinach "specjalnie"do sprzętów audio.

Ale nikt nikogo nie namawia.

Jak ktoś chce wierzyć ,że lampy z Chin są lepsze od tych z USA to ja na to już nic nie poradzę ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak zwykle żałuję, że zacząłem :)

Gratuluje wszechstronnej i niepodważalnej wiedzy. Nie wiedziałem, że na radiołączności też się znasz.

Sylwek, stajesz się moim idolem. Jak jeszcze zamienisz wodę w wino to powieszę sobie Twoje zdjęcie w domu :D

A jak będziesz się widział ze swoim znajomym żołnierzem z teksasu to spytaj jakiej mocy stroposkatery używają.

Powinien to wiedzieć skoro wie, że lamp nie używają.

Ja akurat wiem a Ty?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Po co? Temat kabli jest znany. Mogą mieć mniejszy lub większy wpływ, ale nikt nie wierzy, że mają w sobie vintydżową magię z lat 50 jak wierzą co niektórzy. Jest kabel, jest cena, znasz jego wpływ i akceptujesz albo nie. Ale nie ma w tym lipy w postaci opowieści o pełnych magazynach NATO czekających tylko aż audiofilom skończą się kolejne NOSy. To już takie kretyństwo, że mózg się lasuje. NATO pozbywa się całkiem sprawnych sprzętów z lat 90-tych, ale na pewno magazyny pełne lamp utrzymują po 50 lat... hehehe...dla audiofilów z Polski... :-)))

Temat znany od lat. Ale tylko kretyni trzymali by w tym celu 50 letnie lampy, jak za grosze mogą mieć lepsze technicznie i trzymające parametry ze współczesnej produkcji.

Nie przesadzaj , sam masz takie trupy w monoblokach :) tylko ruskie .

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z tego co się orientuję to jest dokładnie odwrotnie tzn. obecnie produkowane lampy to śmieci nie trzymające parametrów.

Nie znasz się. Sylwek wie lepiej.

A jak nie on to jego znajomy, który akurat przypadkiem zajmuje się produkcją lamp w CHRL :D

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak zwykle żałuję, że zacząłem :)

Gratuluje wszechstronnej i niepodważalnej wiedzy. Nie wiedziałem, że na radiołączności też się znasz.

Sylwek, stajesz się moim idolem. Jak jeszcze zamienisz wodę w wino to powieszę sobie Twoje zdjęcie w domu :D

A jak będziesz się widział ze swoim znajomym żołnierzem z teksasu to spytaj jakiej mocy stroposkatery używają.

Powinien to wiedzieć skoro wie, że lamp nie używają.

Ja akurat wiem a Ty?

Kurdę znów się kłócić będą...:((

Jak ktoś chce wierzyć ,że lampy z Chin są lepsze od tych z USA to ja na to już nic nie poradzę ;)

Nie twierdzę,że do audio te współczesne z Chin są lepsze niż NOSy z USA. Tylko, że NOS-ów już praktycznie nie ma i handlarze będą oszukiwać coraz bardziej naiwnych audiofilów. Co do Armii to w Armii są pewne zasady. Zakłada się pewny czas pracy i możliwości pracy dla danego urządzenia czy sprzętu, po czym wszystko się niszczy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kurdę znów się kłócić będą...:((

Nie będą.

Mnie już tu nie ma. Idę zamknąć firmę i zatrudnić się w biedronce bo sprzedaje niesistniejące rzeczy :)

Narka!

Handlujesz NOS-ami? To wiele wyjaśnia... :-)

Nie przesadzaj , sam masz takie trupy w monoblokach :) tylko ruskie .

Nie mam 50 letnich lamp. Poza tym mam zapas na wiele lat. Ale uczciwość wymaga by mówić ludziom prawdę. Jak ktoś dziś kupi sprzęt lampowy i postanowi uzbroić go z NOSy to bardzo się rozczaruje, choć możliwe, że nawet nie będzie miał o tym pojęcia.

masza bądź kozak i zadzwoń do Bazy Andrews w USA albo na lotniskowiec Nimitz lub George Washington, żeby przysłali tobie lampy na zmianę do kilku wzmacniaczy dla kolesi w Polsce... -))))

Nie twierdzę,że do audio te współczesne z Chin są lepsze niż NOSy z USA. Tylko, że NOS-ów już praktycznie nie ma i handlarze będą oszukiwać coraz bardziej naiwnych audiofilów. Do do Armii to w Armii są pewne zasady. Zakłada się pewny czas pracy i możliwości pracy dla danego urządzenia czy sprzętu, po czym wszystko się niszczy.

Ale ktoś Tobie naopowiadał o tym ,że lampy z lat 50-60,- tych są gorsze , bo nie trzymają parametrów.

Sylwek w lampie jest próżnia !

Jak taka lampa ma się zużywać leżąc na półce ?

Uwierz mi i kilku innym osobom z tego forum ,że nie masz racji w tej kwestii.

Piszę to nie złośliwie tylko po koleżeńsku ( znam mnie przecież ).

Obecnie produkowane w Chinach lampy to totalny szmelc zarówno dźwiękowo jak i jakościowo.

One są robione na starych , zużytych maszynach z ubiegłego wieku z najgorszych możliwych materiałów przy barku zachowania jakichkolwiek norm a nie jak to miało miejsce w ubiegłym wieku np. w USA.

Wiem, że NIC ale to NIC co wojsko ma kiedykolwiek użyć nie może być tak stare!! Nawet gdyby były dobre.

Nie ma sensu się kłócić. Chcecie wierzyć w te pełne magazyny NATO to wierzcie.

Szkoda, że nie widzisz logicznego absurdu takiego rozumowania. Bo nawet gdyby przyjąć waszą tezę, że Armia USA ma zapas takich lamp co nie jest prawdą, ale załóżmy, że ma i że jest tak jak piszecie, że te lampy są niezniszczalne i mogą leżeć kolejne 50 lat, co też nie jest prawdą ale przyjmijmy, że tak to co? Po to mają te zapasy, że sprzedawać to potajemnie kolesiom do wzmacniaczy? No pomyśl!! Ludzie. Masakra. Nawet gdyby tak było to nikt z was ani waszych handlarzy nie będzie miał do tego dostępu. Proste jak drut!!

Skoro te magazyny są pełne to dlaczego AR, VTL, McIntosh i inne firmy nie montują tych lamp do swoich sprzętów? Oni tam w USA nie mają do tego dostępu ale koleś z zapyziałej polski oczywiście ma!!Bo on jest kolegą Admirała USA i 8 generałów i oni podkradają te lampy z magazynów i przywożą do W-wy w walizkach, bo przecież wiadomo, iż wysyłka kurierem często uszkadza lampy, co słusznie opisał Stary Audiofil... :-)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale ktoś Tobie naopowiadał o tym ,że lampy z lat 50-60,- tych są gorsze , bo nie trzymają parametrów.

Sylwek w lampie jest próżnia !

Jak taka lampa ma się zużywać leżąc na półce ?

Uwierz mi i kilku innym osobom z tego forum ,że nie masz racji w tej kwestii.

Piszę to nie złośliwie tylko po koleżeńsku ( znam mnie przecież ).

Obecnie produkowane w Chinach lampy to totalny szmelc zarówno dźwiękowo jak i jakościowo.

One są robione na starych , zużytych maszynach z ubiegłego wieku z najgorszych możliwych materiałów przy barku zachowania jakichkolwiek norm a nie jak to miało miejsce w ubiegłym wieku np. w USA.

Prawdziwe lampy NOS są znacznie lepsze niż te współczesne .

Wystarczy mieć uszy i sprawdzić .

Sly Twoje lampy faktycznie nie mają 50 lat tylko 40 ...;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

masza bądź kozak i zadzwoń

Sly, wysil się troszeczkę bo dałem tobie wcześniej podpowiedź.

Poczytaj o troposkaterach , o łączności taktycznej Satcom, o wykorzystywanych tam wzmacniaczach TWTA (traveling wave tube amplifiers) dla pasma subband (1-50Ghz) i jeśli masz jajka między nogami to grzecznie przeproś za głupawe bronienie swojego dyletanctwa. Naprawdę, nie ma ludzi, którzy znają się na wszystkim.

OK?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie ma sensu się kłócić

I to jest generalnie najbardziej słuszna konkluzja;-) Co do merytoryki to mnie się też wydaje, że dobrych lamp jest coraz mniej i z każdą chwilą będzie coraz gorzej. Nie ma czegoś takiego jak mityczne magazyny NATO... Jeśli już to należałoby szukać ich w dawnym ZSRR, ale też nie wydaje mi się, żeby zostało tego wiele. Od iluś tam lat w systemach elektronicznych używa się jedynie tranzystorów.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Wiem, że NIC ale to NIC co wojsko ma kiedykolwiek użyć nie może być tak stare!! Nawet gdyby były dobre.

Nie ma sensu się kłócić. Chcecie wierzyć w te pełne magazyny NATO to wierzcie.

Szkoda, że nie widzisz logicznego absurdu takiego rozumowania. Bo nawet gdyby przyjąć waszą tezę, że Armia USA ma zapas takich lamp co nie jest prawdą, ale załóżmy, że ma i że jest tak jak piszecie, że te lampy są niezniszczalne i mogą leżeć kolejne 50 lat, co też nie jest prawdą ale przyjmijmy, że tak to co? Po to mają te zapasy, że sprzedawać to potajemnie kolesiom do wzmacniaczy? No pomyśl!! Ludzie. Masakra. Nawet gdyby tak było to nikt z was ani waszych handlarzy nie będzie miał do tego dostępu. Proste jak drut!!

A bombowce B-52 ???

Latają już ponad 50 lat...a Harleye to niby ile lat mają ?;)

Nawet nowy ma już 40 lat:))

Sly, wysil się troszeczkę bo dałem tobie wcześniej podpowiedź.

Poczytaj o troposkaterach , o łączności taktycznej Satcom, o wykorzystywanych tam wzmacniaczach TWTA (traveling wave tube amplifiers) dla pasma subband (1-50Ghz) i jeśli masz jajka między nogami to grzecznie przeproś za głupawe bronienie swojego dyletanctwa. Naprawdę, nie ma ludzi, którzy znają się na wszystkim.

OK?

I co z tego? Nawet jeśli? Czyli trzymają te zapasy, żeby sprzedawać do wzmacniaczy? To ty przeproś i puknij się w głowę!!! Jak można być tak naiwnym. Masakra... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.