Skocz do zawartości
IGNORED

Altus 75 - Hi-End za grosze

Kśonc Marjo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wymieniaj głośników, tylko zmień okablowanie w środku na Transparenta, po czym zrób transparent i powieś na ścianie, żebyś pamiętał czemu zawdzięczasz nową jakość. Warto jeszcze wymienić na Furutecha nakrętki osadzone na trzpieniu terminali głosnikowych, wtedy kabel będzie lepiej przylegał i więcej informacji usłyszysz. Jeśli masz tam zaciski sprężynkowe, to wymień te sprężyny na podwójnie skręcone, bo to też poprawia siłę docisku. Różnice są gigantyczne. No i pamiętaj o wygrzaniu kolumny po modyfikacji przez przynajmniej 200 h, bo nowe części muszą się namagnesować optymalnie. Alphard nie da ci tak wyraźnej poprawy, bo w nim jest pasożytniczy rezonans, z którym twoja zwrotnica w Altusie na pewno sobie nie poradzi. W razie czego pytaj Branżę z tego forum, to oni zaproszą na odsłuch i sprawdzisz sobie wszystko w komfortowych warunkach.

Nie wymieniaj głośników, tylko zmień okablowanie w środku na Transparenta, po czym zrób transparent i powieś na ścianie, żebyś pamiętał czemu zawdzięczasz nową jakość. Warto jeszcze wymienić na Furutecha nakrętki osadzone na trzpieniu terminali głosnikowych, wtedy kabel będzie lepiej przylegał i więcej informacji usłyszysz. Jeśli masz tam zaciski sprężynkowe, to wymień te sprężyny na podwójnie skręcone, bo to też poprawia siłę docisku. Różnice są gigantyczne. No i pamiętaj o wygrzaniu kolumny po modyfikacji przez przynajmniej 200 h, bo nowe części muszą się namagnesować optymalnie. Alphard nie da ci tak wyraźnej poprawy, bo w nim jest pasożytniczy rezonans, z którym twoja zwrotnica w Altusie na pewno sobie nie poradzi. W razie czego pytaj Branżę z tego forum, to oni zaproszą na odsłuch i sprawdzisz sobie wszystko w komfortowych warunkach.

dzięki za info kolego,ale jaki jest koszt tych przeróbek ? no i jaki wzmachol polecasz do nich? obecnie mam T.AMP TA2400 i mam podlaczone to w mostku około 2,4Kw 8ohm.. ale jakos ten dzwiek mi nie odpowiada.. szukam czegoś zeby miało 600 WATT.

Chce mieć słabszy troszkę bo ten obecny to pali mi głośniki ciągle.. i już mam dosyc. 600 WATT bedzie okey? widzialem koncówki Hollywod czy Skytec 600WATT za 120zł.. czy warto ? dobry dzwiek ?

Sprzedaj te piszczałki bo one Hi-endu nie widziały i widzieć nie będą nawet jak je wysadzisz diamentami :) ....

Do grania muzyki w domowym zaciszu ok grają bo każdy głośnik gra :) ... nie opłaca się ich tuningować alpierdów nie polecam ...

Wiele by pisać, zależy czego oczekujesz od sprzętu.

Pozdrawiam.

M

to dlaczego Tonsil nazwał ten model HI ENDowym w jego latach ? piszczałki? no chyba nie do konca masz racje.

słucham głównie disco polo wiec nie wiem co wybrać. Za swoje 75tki dostane 900zł i je sprzedam a potem co kupic ?

...a potem co kupic ?

Hi-Edna!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

obecnie mam T.AMP TA2400 i mam podlaczone to w mostku około 2,4Kw 8ohm

Za mocny wzmacniacz to raz, a dwa, skoro masz kolumny podłaczone w gniazdo mostek, to ile podłaczyłeś do niego kolumn? jedną?

Za mocny wzmacniacz to raz, a dwa, skoro masz kolumny podłaczone w gniazdo mostek, to ile podłaczyłeś do niego kolumn? jedną?

2 kolumny proszę Pana. To są Tonsil ALTUS 75 z głośnikami alphard.

no i nie wiem dlaczego ale diody we wzmacniaczu pala mi sie na czerwono non stop jak daje na maksa.

A może kolega wstawić zdjęcie jak to jest wszystko podłączone?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

jest ok. To jest wskaźnik przesterowania.

Dla pewności wymieniłbym bezpieczniki we wzmacniaczu na większe.

W jakim celu chce kolega wymieniac bezpieczniki na wieksze jezeli moge wiedziec? co chce tym kolega osiągnąć?

dodam ze napierw pala sie zielone diody a potem caly czas czerwone no i glosniki lataja ostro czasem stuknie cos dziwnie ale graja spoko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.