Skocz do zawartości
IGNORED

lampowy wzmaczek Aurexx Crystal I - ktoś zna toto?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słyszałem, ale tak jest zbudowany...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więcej tu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, dziekuję. Na google co nieco znalazłem - ale też sporo jakichś opisów/wątków na nieanglojęzycznych forach - stąd było moje pytanie. A na bazie schematu - jak ktoś się zna - to wygląda sensownie? ;)

Nie słyszałem, ale tak jest zbudowany...

Ukryta Zawartość

Więcej tu...

Ukryta Zawartość

Nie wiadomo nic o trafach wyjściowych a to jest krytyczny element dla tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz wrzucić na translatora, gość opowiada o modyfikacjach m.in sprzężenia zwrotnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co tam. Kupiłem to malenstwo z allegro. Wczoraj doszedł. Pierwsza obserwacja - warstwa kurzu ok 1mm na lampach i części wzmaka przykrytej kratką nie wróżyła nic dobrego. Tak jakby stał 10 lat w piwnicy ;). Ale po odkurzeniu - wszystko juz w normie. O ile doczytałem to ten wzmacniaczyk był wykonany gdzieś w Tajwanie - trudno się przyczepić. Egzemplarz o kolorze wspaniałej zieleni Shindo (ciekaw jestem czy to celowe było) - miałem kiedyś Shindo i w zasadzie mogę powiedzieć, że wizualnie gdybym namalował logo Shindo to ktos tam mógłby sie nabrać. Żadne DIY z wyglądu. No i teraz najciekawsze - we wzmaku 2xel84 - moc ok 3,5wata na kanał. Podłączyłem klony ART Emotion (ok. 90dB/8ohm), a do tego Aurexxa bezposrednio sygnał z DACa ze sterowaniem głosnością (NAD M51). W DACu głośnośc na -10dB, a na Aurexx wzmocnienie potencjometrem na godz 9-10. Efekt - głośno, wyraźnie, bez zniekształceń, w pokoju 18m2. Głeboki bas, wszystko pod kontrolą. W sumie dziwne - z 3,5 wata?

Ciekawi mnie jak zabrzmiałby z kolumnami powiedzmy 93-95dB, takimi typowo pod lampę. Czy załozeniem byłoby tu tłumienie sygnału z źródła/preampa aby na tej końcóweczce odkręcać wzmocnienie mocniej? Jakieś przemyślenia? Np. w wzmakach mocy Shindo również jest możliwość sterowania ich wzmocnieniem/głosnością a zalecenia Shindo sa po prostu takie aby wpierw ustawiać potencjometr głośności w preampie na godz 10:30-11tą jako optymalny dla pracy preampa i potencjometru a potem dobierać wzmocnienie końcówki tak aby osiagać normalny poziom głosności jaki lubimy na odsłuchach...

....te fotki to z netu wziąłem - ten mój ma czarne śrubki na plycie czołowej i zielone pokrętełko. Wie ktoś może gdzie mozna kupić takie śrubeczki imbusowe złote i taką gałkę potencjometru (przy czym ten potencjometr ma cieniuśką jak zapałka ośkę) ;)

Ukryta Zawartość

post-3626-0-25580500-1445507701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.