Skocz do zawartości
IGNORED

Membrana bierna czy BR

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam kolumny z głośnikiem niskotonowym pracującym z racji swoich parametrów w obudowie zamkniętej o objętości około 18 l. Odczuwam ciągle mały niedostatek basu.Próbowałem głośnik ten w obudowie BR o objetosci 54l lecz w tych warunkach basu jest sporo wiecej ,ale jego jakość pozostawia wiele do życzenie(słabe charakterystyki impulsowe....) Paramerty głosnika to

Dynaudio Esotec 20W75 4ohm

Fs -30Hz

Qts-0,4

Vas-65 l

Tutaj potrzebuje waszej porady ,a mianowicie czy mogę przy tych parametrach zastosować membranę bierną.Przeglądajac sieć znalazłem model Dynaudio Contour 2,8 który ma taki sam chyba głośnik basowy (czy jest identyczny to nie mam pewności) i membranę bierną.

https://www.audiostereo.pl/topic/123021-membrana-bierna-czy-br/

Może połowa litrów i strojenie BR min 65mm - np. dokładnie na Fs.

Bierna pewnie też w mniejszym litrażu; to można obliczyć...

ale muszą być kompletne parametry.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Parametry tego gosnika są tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie bardzo wiem które z nich decydują o tym ze można zastosowac memranę bierną

Ukryta Zawartość

Parametry sobie, a pomiar np. Fs to nie 30 Hz a ok. 52 Hz;

zresztą nie tylko Dynaudio takie rzeczy wypisuje....

Spróbuj przestroić BR na to, co zmierzone ( 52 Hz ) w ok. 25 - 30 litrów

i zobacz, jak to gra; może będzie OK ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.Posiadam kolumny z głośnikiem niskotonowym pracującym z racji swoich parametrów w obudowie zamkniętej o objętości około 18 l. Odczuwam ciągle mały niedostatek basu.Próbowałem głośnik ten w obudowie BR o objetosci 54l lecz w tych warunkach basu jest sporo wiecej ,ale jego jakość pozostawia wiele do życzenie(słabe charakterystyki impulsowe....)

Jaki z tego wniosek?

albo wybierasz wierność i jakość (obudowa zamknieta)

albo idziesz na ilośc i tandete i wybierasz bass reflex

jest jeszcze trzecia opcja...

wiekszy glosnik w obudowie zamknietej, po dwa 8 calowe glosniki na kolumne zrobia juz swoje

<br />Jaki z tego wniosek?<br /><br />albo wybierasz wierność i jakość (obudowa zamknieta)<br />albo idziesz na ilośc i tandete i wybierasz bass reflex<br /><br />jest jeszcze trzecia opcja...<br /><br />wiekszy glosnik w obudowie zamknietej, po dwa 8 calowe glosniki na kolumne zrobia juz swoje <br />

Wiem że zamknieta obudowa daje najlepszy bas,ale chcę spróbować z memraną bierną .Drugi głosnik nie wchodzi w grę poniewaz jest bardzo drogi i niedostepny plus przeróbka zwrotnicy...Membrana pasywna to mniejszy wydatek ,a do tego skusiło mnie to ze istnieje już model Countour 2,8 z MB prawdopodobnie na tym samym głośniku.

Zacznijmy od tego ze parametry tego Dynaudio sa wyjęte z kapelusza.

Ni eprzejmujmy sie wykresem impedancji i pokazanym szczytem rezonansowym bo nie wiemy jakim sygnałem był mierzony. Niby wg normy IEC ale po wpisaniu parametrów w kalkulator prawie nic sie nie zgadza.

Po poerwsze Qts wychodzi 0,375 a nie 0,4. Dla Re=3,2om Bl takze jest troche wieksze. Przy tych parametrach Fs rzeczywiście wypada około 30Hz.

Czy sie nadaje do MB? Zapewne tak bo WinISD podaje że nadaje sie do BR. Mozna wiec postawić w obudowie i MB tylko nie wiem po co? MB ma bardzo dupiasta odpowiedź impulsową w porównaniu z OZ i nawet w porównaniu z BR nie jest lepsza.

Mnie tu podaje że BR ok. 50 litrów lub OZ ok. 26 Litrów. Producent zaleca OZ 18 litrów ale to chyba chodzi o wersje 8om

Obudowa BR jest oczywiście przesadzona, głosnik bedzie za nisko odciążany. Doliczyć trzeba też rezystancje cewki podnoszacej Qts. Dla prawidłowego odciażenia powinna byc obudowa 35-40L strojona na jakies 35Hz i mamy wg WinISD podbicie tak z 2db. Czy ono rzeczywiście wystapi to jeszcze inna kwestia.

W OZ 27L -3db przypada na 54Hz - 6db ma 43Hz. To nie jest żle jak na OZ.

Nie napisałeś jakie to sa te Twoje kolumny? Czy to fabryczne, czy DIY albo jakis projekt KIT Dynaudio?

ps a jesli chodzi o Dynaudio Contur 2.8 znalazłem ze wg danych producenta obudowa ma 47L i strojona jest na 42 Hz co z kolei nijak się ma do parametrów liczonych przez WinISD.

Wiec albo parametru sa inne albo symulator do kitu. Teoretycznie powinno sie dać odtworzyć prace MB przy pomocy BR ale wg moich symulacji trzeba by wykonać obudowe o dużej stratności. W BR to sie może nie udać wiec albo obudowa z elementem stratnym albo próba walki z z TL.

Po tym długim wywodzie moja radza jest taka. zobacz jak będzi egrał w BR o objętości od 35 do 45 L. strojonym na 40-45 Hz przy pomocy jak najwiekszego sie da tunelu BR.

Obudowa powinna być wewnątrz gęsto ożebrowana nawet cienkimi wzmocnieniami na objetosci pomiedzy głosnikiem a wylotem BR - Br najlepiej z tyłu mozliwie nisko. Za głosnikiem dajesz przestrzennie rozłożone wytłumienie gabką lub watą, albo drozej - filc, gabka, wata lateksowa. Wiecej wytłumienia bezpośrednio za głosnikiem. Podstawowy problem jaki sie pojawi to czy sie uda wykonać odpowiednio działajace wytłumienie. (Qa na poziomie 7-10) WinISD to policzy ale policzyć mozna wszystko a rzeczywistosć bywa odmienna.

Ja bym zaczął od BR podobnego w charakterze do OZ (ale ze wzmocnionym nieco basem), a więc nie za dużej budy, nisko strojonej. 40 litrów 27Hz (najniższy klawisz fortepianu) nie powinno być problematyczne, tunel 7cm średnicy da się zastosować, 34cm długości to jeszcze przyzwoicie, można dać downfiring albo z kolankiem. Polink ma odpowiedni zestaw z profilowanym wlotem, wylotem i ew. kolankiem.

O MB można pomyśleć jakby basu było nadal za dużo. Powiedzmy że 30 - 35 litrów strojone do 27Hz. Problem w tym że dla Seasa SP22R trzeba by już przekraczać firmowy limit dodanej masy.

Nie napisałeś jakie to sa te Twoje kolumny? Czy to fabryczne, czy DIY albo jakis projekt KIT Dynaudio?

Moje kolumny to Kit Aries Dynaudio .Teraz pracują w oryginalnej objetości z elementem stratnym tak jak w projekcie.Obudowy zrobiłem specjalnie większe żeby móc poeksperymentować z BR .Kiedy kupowałem ten kit od firmy QBA to obliczyli mi że dla tego głośnika potrzeba aż 67litrów .Obudowy są bardzo solidne (około 60 kg sztuka).Mają kilka przgród po to żebym mógł regulowć objętosć. Jednam max litraż to w tym przypadku 54 l i na taką objętość dawałem BR 7cm o długościach od 10 do 30 cm.Basu było za dużo i to kiepskiej jakości.Myślałem że stosując poobne rozwiazanie jak w modelu Countour 2.8 ( obudowa z MB ) uzyskam znaczną poprawę.

Wiem że zamknieta obudowa daje najlepszy bas,ale chcę spróbować z memraną bierną .

... impuls może być gorszy niż w BR. Jak chcesz zrobić więcej basu, przy zachowaniu impulsu z zamkniętej, to korekcja cyfrowa + obudowa zamknięta. Oczywiście fizyczne ograniczenia (max SPL przy danych THD) pozostaną.

Sumulator dla obudowy 50 L strojonej na 31 Hz pokazuje bardzo wyrównany spl. Rurka BR fi 7 długosci ok. 16cm. Ale to co pokazuje to jedno a to co jest naprawde moze byc całkiem inne. -3db przypada na 31 Hz. Nie sądze żeby ten głosnik był w stanie tak nisko pompować. Symulator wykresla takie parametry przy którzych jest najlepsze skupienie rezonansu BR, Jednoczesnie sromy spadek spl pozwala przypuszczac że odpowiedż impulsowa będzie słaba a głosnik nie jest zbyt dobrze odciazany

Przy parametrach obudowy jakie proponuje misiomor (40L / 27Hz) wyglada już znacznie lepiej. -3db jest przy 40 Hz. opadanie spl łagodniejsze wiec odpowiedź impulsowa powinna byc lepsza. Ale to nadal tylko prosta symulacja.

Zanim sie rozpowszechniły te kalkulatory BR zasada była taka że chcąc zmniejszyć obudowę w stosunku do optymalnej z parametrów TS nalezało wykonac odpowiednio wyższego strojenia i wsadzić materiał tłumiacy za głosnik. Pomysł na strojenie opisywany przez Kisiela ze 25 lat temu.

Powstawała w ten sposób obudowa pracująca troche jak BR a trochę jak element stratny. Symulacja takiej obudowy prowadzi zwykle do uzyskania rozpłaszczonego jednego szczytu rezonansowego na charakterystyce impedancji.

Z moich prób wynikało że głosnik może i nie dudnił po odpowiednim stłumieniu watoliną ale bas był podkreslany nadal i nie tam gdzie bysmy go chcieli.

W WinISD mozna symulować to stłumienie zmniejszajac parametr Qa ze 100 do np. 5 - ale watpie czy w rzeczywistości w taki sposób to zadziała.

Na wszelki wypadek do strojenia które zaproponował misiomor dołącz jeszcze to tłumienie materiałem rozłozonym objetosciowo za głosnikiem. To jest stary myk na wykorzystanie głośników o wysokiej dobroci, ale podobny sposób tłumienia wykorzystuje do tej pory Visaton niemal we wszystkich swoich konstrukcjach BR.

W sumie jednak zasada jest analogiczna jak w obudowie z elementem stratnym, z tym ze dla elementu stratnego zwykle stosowało sie objetosci zblizone do obliczonych dla OZ. Element miał rozpłaszczać szczyt rezonansowy, ale przeważnie tez coś tam słabo promieniował jak BR.

Rozumiemm ze element stratny z kitu też miasz Dynaudio? Jesli masz jeden to on chyba był przeznaczony do objetosci 20 litrów.

PS. znalazełm dokumentacje tego KITu Dynaudio Aries.

Tam jest specjalny variovent odgradzający dwie komory obudowy zamknietej i do tego bardzo silne wytłumienie objetościowe.

Ukryta Zawartość

Niestety nie znalazłem pomiarów tej konstrukcji. ale przypuszczam ze chodziło o zrobienie duzej OZ ze zminimalizowanym rezonansem.

Obudowa Aries ma ok. 33 L objetosci i duzą stratność zapewniającą wieksza pozorną objętość akustyczną

Ukryta Zawartość

Dzięki za wsparcie.Fajnie posłuchać co piszą pasjonaci tacy jak Wy.Popróbuje z BR tak jak radzicie w mniejszych pojemnościach z różnymi długościami .Obawiam sie jeszcze że podbarwienia może wprowadzać otwór BR usytuowany z tyłu kolumny blisko ściany jakieś 30-40 cm. Zdam relację z moich spostrzeżeń.

Ja bym zaczął od zmierzenia częstotliwości rezonansu i tego

się dokładnie trzymał w dalszych ćwiczeniach z obudową.

Tym bardziej, że są podejrzenia o parametry wyssane z palca.

Sam tak miałem - w papierach było 33 Hz a zmierzone 49 Hz.

I to po kilku latach słuchania, gdzie nie można powiedzieć, że głośnik

był nierozruszany i było sztywne zawieszenie.

Po przestrojeniu kolumny jest akurat - i natarcie i melodyjność basu.

Mówię oczywiście o dokładnym strojeniu na zmierzoną Fs.

• 2 tygodnie później...

Zrobiłem próbę BR 30 litrów ,rura fi 6 cm ,długość 28cm ,20cm i 15 cm.Za góśnikiem dużo tłumienia.W kazdym przypadku basu było wiecej,choć wcale nie był mocno rozciągniety.Najlepiej było przy najdłuższym BR ,choć dokuczało mi to że czasami basu jest za dużo(buczenie).Znalazłem gdzieś w internecie że głośnik ten dobrze pracuje w obudowie BR 48 l

otwór 5 cm,dlugość 10 cm .Czy myślicie że będzie lepiej?

Znalazłem też obszerny opis głośnika z mozliwymi jego zastosowaniami ,ale nie bardzo wiem jak to ugryzć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem próbę BR 30 litrów ,rura fi 6 cm ,długość 28cm ,20cm i 15 cm.Za góśnikiem dużo tłumienia.W kazdym przypadku basu było wiecej,choć wcale nie był mocno rozciągniety.Najlepiej było przy najdłuższym BR ,choć dokuczało mi to że czasami basu jest za dużo(buczenie).Znalazłem gdzieś w internecie że głośnik ten dobrze pracuje w obudowie BR 48 l

otwór 5 cm,dlugość 10 cm .Czy myślicie że będzie lepiej?

Proponowałbym jednak jakiś symulator obudów BR żeby nie eksperymentować w ciemno.

Jeżeli głośnik w 30 litrach ciągle potrafi buczeć, nawet przy strojeniu 29Hz (rura 6cm średnicy, 28cm długości), to raczej nie szedłbym w stronę większej obudowy.

Poza tym większa obudowa to efektywniej promieniujący port, więc należałoby zwiększyć jego średnicę względem mniejszej obudowy, zwłaszcza że w większej objętości długość portu dla danego strojenia i średnicy maleje.

Przykładowo żeby utrzymać strojenie 29Hz w 48 litrach, port 6cm średnicy musiałby mieć już tylko 16cm długości. Dlatego zwiększyłbym średnicę portu do 7cm - w tym rozmiarze są niezłe zestawy z profilowanym wlotem i wylotem, a długość będzie nadal bezproblemowa, 23cm.

Dzisiaj zrobiłem 40 litrów i br fi 6cm 20 cm długi.Dużo waty za głosnikiem.br najniżej w komorze wyłożonej filcem.Jest lepiej bas jest bardziej suchy,rozciagnięty ,ale jeszcze troszke sie wzbudza.Spróbuje dłuższą rurę około 30 cm.Strasznie się przyzwyczaiłem do obudowy zamkniętej i widzę że potrzebny będzie kompromis...;)

• 2 tygodnie później...

Z dłuższą rurą jest lepiej,lecz dalej bas potrafi czasem się mocno wzbudzić ;( Mam wrażenie że jest go za dużo.Zostało mi spróbowanie MB ,a co tam.....;) .Myślę o takiej

Ukryta Zawartość

Cenowo nie jest zle.........tylko nie bardzo wiem w ilu litrach ma pracować.Po cichu liczę na pomoc kolegów

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie nie polecam. Nawet katalogowe Vap jest o wiele za niskie do pracy w obudowach typu 40 litrów

Obudowę mogę dowolnie zmniejszyć do jakichś 16 litrów ,ale nie wiem czy to pomoże.

Objętość (i strojenie) dobiera się do parametrów głośnika - Fs, Qts, Vas, tak żeby dostać pożądaną krzywą SPL. Membrana bierna ma zapewnić prawidłowe dostrojenie wybranej objętości do wybranego Fb, a nie wymuszać objętość.

Ta MB zupełnie nie pasuje do tego głośnika.

Ok .Może popróbuje jeszcze warianty z wytłumieniem.Myślę żeby wytłumić okolice otworu BR .Działajac mniej skutecznie nie będzie tych podbarwień.We wszystkich wariantach jakie testowałem basu było stanowczo nadto .

Zrobił

Ja bym zaczął od BR podobnego w charakterze do OZ (ale ze wzmocnionym nieco basem), a więc nie za dużej budy, nisko strojonej. 40 litrów 27Hz (najniższy klawisz fortepianu) nie powinno być problematyczne, tunel 7cm średnicy da się zastosować, 34cm długości to jeszcze przyzwoicie, można dać downfiring albo z kolankiem. Polink ma odpowiedni zestaw z profilowanym wlotem, wylotem i ew. kolankiem.

Zrobiłem tak jak zaproponował kolega misiomor.Wszystko niby jest ok, tylko że teraz basu jest aż nadto ......wylot mam z tyłu głosnika jakieś 0,5 m od sciany.Pomieszczenie nie za duże 18m2 ........Podpowiedzcie proszę czy dodając wiecej wytłumienia w okolice wlotu otworu BR zmniejszę ilość niskich tonów?

Można wsadzić rulon z pianki 1cm grubej w sam port, na całej długości. Obniży to częstotliwość strojenia (tak jakby krok w stronę obudowy zamkniętej, która jest równoważna bassreflex'owi strojonemu do 0Hz) i zwiększy straty w porcie. Kolejną alternatywą jest zmniejszenie obudowy, do 30 litrów przykładowo, jeżeli 40 litrów daje za dużo basu.

Kolejną alternatywą jest zmniejszenie obudowy, do 30 litrów przykładowo, jeżeli 40 litrów daje za dużo basu

Czy zmniejszenie objetości do 30 litrów nie wymusi dłuższego tunelu? Co do charakterystyki impulsowej czy ta nie będzie gorsza w 30-stu litrach?

Najlepiej to zrobić pod kontrolą pomiarów nearfield - można jednocześnie zmniejszyć objętość obudowy i wsadzić rulon z pianki do portu jeżeli basu jest za dużo.

Charakterystyka impulsowa jest zdecydowanie przereklamowana, choć rzeczywiście potrafi się poprawić jak zmniejszamy objętość obudowy BR przy zachowaniu częstotliwości strojenia.

Czy poprawę charakterystyki impulsowej można zdefiniować w sposób,

powiedzmy "słyszalny" czyli jaki aspekt dźwięku będzie lepszy ?

I czy jest prawidłowością to, że:

" potrafi się poprawić jak zmniejszamy objętość obudowy BR przy

zachowaniu częstotliwości strojenia"

czy raczej się zdarza, ale nie musi ? Tak 50 / 50 czy jeszcze inaczej.

Mam prawie " no name" na wooferze ale w 30 l i kombinuję,

czy zmniejszenie litrażu ( np. do 20l ) poprawiło by czytelność i szybkość;

zakładam nadal strojenie na zmierzone na stole Fs głośnika ( 48 Hz ),

bo nie mam zaufania do zaniżonych w papierach 33 Hz.

Niby znany i kultowy już głośnik...niby nadaje sie do BR(parametry) ,ale o zastosowaniu go w obudowie BR jakos cicho w necie.....Znalazłem taką oto stronkę

Ukryta Zawartość

niby wszystko opisane jest w wyczerpujący sposób.Co o tym sadzicie?

Ukryta Zawartość

Czy poprawę charakterystyki impulsowej można zdefiniować w sposób,

powiedzmy "słyszalny" czyli jaki aspekt dźwięku będzie lepszy ?

To będzie długo przedmiotem sporów, dlatego że zmiany charakterystyki impulsowej są ściśle powiązane z innymi rzeczami - takimi jak maskowanie basu wyższego niższym, czy podbicie konkretnej częstotliwości na SPL, a nawet turbulencje w porcie BR.

I czy jest prawidłowością to, że:

" potrafi się poprawić jak zmniejszamy objętość obudowy BR przy

zachowaniu częstotliwości strojenia"

czy raczej się zdarza, ale nie musi ?

Jak się przegnie ze zmniejszaniem obudowy, dostajemy podbicie średniego - wyższego basu, nawet bez udziału interakcji cewka filtru - pojemnościowe zbocze rezonansu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.