Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i kolumny do 600-700zł

Gustaw_44109

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem w tym temacie laikiem więc proszę o pomoc :)

Pokój w którym będzie grane ma 18m2. Słucham rocka, głównie Queen i Pink Floyd, inne gatunki raczej rzadko. Ciężko mi powiedzieć jaki dokładnie rodzaj dźwięku lubię, szukam czegoś co się dobrze sprawdzi przy "mojej" muzyce.

Budżet jest bardzo skromny - mogę przeznaczyć 600, maksymalnie 700zł na zestaw wzmacniacz i kolumny. Szukam oczywiście sprzętu używanego. Przejrzałem trochę wątków i zorientowałem się mniej więcej jakich marek szukać, a czego unikać, ale prosze o poradę.

Myślałem nad czymś takim, ma to jakiś sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O sprzętach z "wystawek" jest osobny wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmak za 200-300 już przyzwoity kupi, z kolumnami gorzej, do tego pomieszczenia co najmniej duże monitory, musisz się zaczaic na okazję :)

wzmak za 200-300 już przyzwoity kupi, z kolumnami gorzej, do tego pomieszczenia co najmniej duże monitory, musisz się zaczaic na okazję :)

Witaj.

Trafiłeś na forum, gdzie wmówią Ci, że powinieneś teraz cierpieć, zbierać pół roku kasę i dopiero coś kupić. A człowiek ma taką naturę, że chce już słuchać, a później ewentualnie wymieniać.

Moje zdanie jest takie: ja zawsze wolałem spróbować na tańszym sprzęcie, przez to choćby częściowo wiedziałem co lubię (czy wycofaną średnicę, czy mocne wysokie tony, itd.). NIE ZAGRA to idealnie, ale czegoś tam posłuchasz. Podejrzewam, że źródłem jest komputer, lub podstawowy model CD, więc i tak nic Ci strasznie nie da to windowanie w cenach póki co.

W tym budżecie musisz zapomnieć o firmach, markach, które Ci się podobają, a skupić się na dobrym dobraniu sprzętu.

Jeżeli masz czas na szukanie/grzebanie to poszukaj kolumn Grundiga BX-2, być może się pojawią. Są to takie ciut większe monitory i dałyby radę. Będzie jednak trudno je upolować. Do nich neutralny wzmacniacz.

Jeżeli na już:

Ukryta Zawartość

i wtedy jakiś wzmacniacz za 250 zł (musisz tą stówkę dołożyć). Wzmacniacz powinien być po cieplejszej stronie raczej lub chociaż neutralny, nie jakiś skrzeczący, grają one bardziej skrajami pasma. Co jednak najważniejsze - wzmacniacz od 4ohm!!

Inna opcja:

Ukryta Zawartość

I do tego szukać wzmacniacza tak samo cieplejszego, ale tutaj jest haczyk - mogą nie dać rady w 18m2. Tutaj wzmacniacz już obojętny jeżeli chodzi o impedancję.

Zależy też jak ustawisz te kolumny. Te AS5 musisz ustawić już poprawnie.

Jeżeli masz zamiar wrzucić kolumny gdzieś na szafę pod sufit to i te Arcus TS100 zagrają.

Skłaniałbym się do tych AS5 i nawet później zbieraj na jakiś wzmacniacz tańszy (Grundig, Kenwood, itd.). TS100 mają jakieś braki w zaciskach, nie podoba mi się to, teraz doczytałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafiłeś na forum, gdzie wmówią Ci, że powinieneś teraz cierpieć

To nieprawda. Trafił na forum gdzie go nie oszukają że za 300 zł kupi dobry wzmacniacz. Jak by szukał dobrego samochodu za 1500 zł to też polecił byś mu Trabanta ? Tak jak za 1500 zł nie kupi dobrego samochodu, tak za 300 zł nie kupi dobrego wzmacniacza. Po co go oszukiwać ? Po co ma kupować jakieś śmieci z niemieckich wystawek ?

Jeżeli źródłem jest komputer - to pomiędzy 350 a 700 zł jest duży wybór monitorów aktywnych, które są nowe, z gwarancją i zagrają tysiąc razy lepiej niż szrot na którego zakup się nastawił.

To nieprawda. Trafił na forum gdzie go nie oszukają że za 300 zł kupi dobry wzmacniacz. Jak by szukał dobrego samochodu za 1500 zł to też polecił byś mu Trabanta ? Tak jak za 1500 zł nie kupi dobrego samochodu, tak za 300 zł nie kupi dobrego wzmacniacza. Po co go oszukiwać ? Po co ma kupować jakieś śmieci z niemieckich wystawek ?

Jeżeli źródłem jest komputer - to pomiędzy 350 a 700 zł jest duży wybór monitorów aktywnych, które są nowe, z gwarancją i zagrają tysiąc razy lepiej niż szrot na którego zakup się nastawił.

Coś w tym jest, co nie znaczy, że jeżeli chce wzmacniacz + kolumny to kupi, przeciętne, ale kupi.

Szukaj z mniej popularnych/wyreklamowanych: Sanyo J220, Hitachi Ha-007, Grundig V1700, Philips FA-860, jakiś AKAI. I naprawdę nie będzie się czego wstydzić!

To samo z kolumnami. Porządne Arcus, Pilot, Grundig lub stare Unitra Tonsil na początek.

Ogólnie to forum średnie jest dla ludzi z mniejszym budżetem, którzy zaczynają przygodę....

Jak Ci się uda to spróbuj złapać Yamahę AX-492, jest całkiem niezła na początek a z kolumn? Ciężko coś doradzić, może Zg30c, bo to fajnie grające kolumny, szczególnie jeśli siedzi tam dobry GDN 20/30

ewentualnie coś z tych można łapać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a wzmacniacze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to na początek z czasem proponuję zmienić na coś zdecydowanie lepszego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj z mniej popularnych/wyreklamowanych: Sanyo J220, Hitachi Ha-007, Grundig V1700, Philips FA-860, jakiś AKAI. I naprawdę nie będzie się czego wstydzić!

To samo z kolumnami. Porządne Arcus, Pilot, Grundig lub stare Unitra Tonsil na początek.

Ogólnie to forum średnie jest dla ludzi z mniejszym budżetem, którzy zaczynają przygodę....

Tutaj prawie 100% zgodności, ale unikaj polskich kolumn. Nie mam urazu żadnego, ale po prostu jak nie musisz to nie wchodź na tą ścieżkę :)

Zamiast Yamahy A492 szukałbym AX500 :) Ale to takie czepianie się, w tym budżecie kup taki, który będzie w dobrym stanie. Daj znać koniecznie na co się zdecydowałeś.

Kolego daj sobie spokój ze starym sprzętem w tym budżecie musiałbyś mieć ok. 1500zł wtedy miało by to sens to co masz teraz wystarczy co najwyżej na przyzwoity 20 letni wzmacniacz (który może okazać się kupą gruzu)a gdzie kolumny? za tą kasę co masz kup sobie Edifiery R2600 i ustaw na dobrych podstawkach w 18m2 dadzą radę.

Zamiast Yamahy A492 szukałbym AX500 :) Ale to takie czepianie się, w tym budżecie kup taki, który będzie w dobrym stanie. Daj znać koniecznie na co się zdecydowałeś.

AX500 cenią sobie sprzedający ale gdyby trafiła się za powiedzmy 250-300 zł to brać z pocałowaniem ręki o ile nie był grzebany przez "fachowca".

w tym budżecie musiałbyś mieć ok. 1500zł

Jakby miał powiedzmy 1000 zł czyli dołożył te 300-400 zł to już miałby o wiele większe pole manewru i miałby sprzęt naprawdę mocno przyzwoity.

• 7 miesięcy później...

Witam, a ja mam (obecnie) kolumny Grundig box 5500 za 160 zł (z wysyłką), do tego amplituner Akai aa 1050 za 343 zł (z wysyłką) kupione w 05,06/2016. Gra to dużo "lepiej" niż wieża Technics eh 500, którą kupiłem na raty za 1999 zł w 1998 r. Technics z kolei gra dużo lepiej niż amplituner Radmor 5412 z korektorem i Altus'ami 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.