Skocz do zawartości
IGNORED

MKP Jantzen Audio ???

zorro

Rekomendowane odpowiedzi

Miały szarozielony kolor - rok produkcj 76. Po rozebraniu uszkodzonej sztuki zobaczyłem folie z miedzi , bardzo gruuuuuuuuuubo srebrzoną. Olej był tez niczego sobie - pamiętam przeprowadziliśmy na polibudzie analize na specjalnym stanowisku do badania oleju transformatorowego.

Spotkałem się gdzieś z opisem topowych kondensatorów olejowych do audio - miały olej sojowy w środku i pełną , litą folię ze srebra. Tak więc gruba warstwa srebra powinna zbliżyć jakość do ideałów.

Ruskie są lepsze, chociaż mają chłodniejszy dźwięk. Dlaczego? Rosjanie mają lepszy olej, który wydobywali w zagłębiu Uralu. Olej z Unitry pochodzi niestety z "drugiego tłoczenia", co powoduje zapiaszczenie góry.

Dzięki. Nie ma to jak rzeczowe wyjaśnienie:)

Już wiem, że chłodno mi się zrobi i piachem sypnie jak jesienią na chłodnej i wietrznej plaży Bałtyku. Jeszcze może ktoś sypnie garścią informacji, albo doleje oleju do ognia dyskusji ?o)

No i to jest odpowiedź. Pewnie przejadę się, szczególnie, że jest szansa, że dostanę je za friko, a we wtorek spodziewam się przesyłki z radzieckimi olejówkami, więc będzie co porównywać.

Znalazłem wpis na innym forum (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) dotyczący tych polskich kondensatorków:

MPHP to metalizowane kondensatory poliestrowe, przeznaczone do przenoszenia wysokoprądowych przebiegów o znacznych częstotliwościach (15625Hz) z równoczesnym oddzieleniem ich od składowej stałej (niezbyt poprawnie się wyrażam - sorry...).

1)

Były głównie stosowane w układach korekcji geometrii obrazu telewizorów kolorowych z serii Jowisz oraz jako kondensatory sprzęgające cewki odchylania poziomego kineskopów kolorowych z tyrystorowymi lub tranzystorowymi (transformatorem linii) układami odchylania poziomego (Jowisz, Helios, Neptun i podobne modele).

Także w zasilaczach do tych telewizorów.

Jako kondensatory sprzęgające w układach akustycznych raczej mało przydatne.

2)

Na pewno będą nieźle przenosić basy przy większych pojemnościach i doskonale zastąpią trudne do zdobycia niepolaryzowane kondensatory elektrolityczne. Ale ja bym je raczej użył do oddzielenia wysokotonowców od niskotonowców w kolumnie głośnikowej. To chyba będzie ich najbardziej sensowne zastosowanie w technice audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki Rekin, jakby były też 4,7uF to byłbym poważnie zainteresowany 2szt, a jak nie to trudno. Och, cóż za język w tym cytacie. Z powodów składniowych miałbym ograniczone zaufanie do opinii w ten sposób wygłaszanych, wolałbym sam sprawdzić.

A to lista firm które używaja produktów Jantzena

Ukryta Zawartość

i zdjęcia z fabryki

[obrazekLUKASZ-196878_1.jpg] [obrazekLUKASZ-196878_2.jpg] [obrazekLUKASZ-196878_3.jpg]

post-3291-100002206 1170260804_thumb.jpg

post-3291-100002207 1170260803_thumb.jpg

post-3291-100002208 1170260801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest lista klientów tej firmy co w praktyce oznacza ze na przykład wkładają produkty Jentzena do najtańszej kolumny w ofercie.

Poza tym z witryny mozna się dowiedzieć ,że Jentzen głównie produkuje cewki,więc być może klienci wcale nie urzywają kondensatorów tylko cewek.

Czy komuś udało się na witrynie znaleźć jakakolwiek informację o kondensatorach? Mi tylko udało się znaleźć wzmiankę że je produkują.Zero informacji co i jak.

Informacje o cewkach tez nie są zbyt wyczerpujace,brakuje podstawowych danych ,na przykład materiału dielektryka w cewkach taśmowych

Bartek,

strona jest uboga, i firma tez wyglada jak kurza ferma z "maluszkami" na parkingu.

troche informacji o parametrach jest tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z przykrością muszę powiadomić, że razem z Krystianem byliśmy w dniu dzisiejszym na Łazarzu i Garbarach i występowania kondensatorów pod żadną postacią, a tym bardziej olejowych nie stwierdziliśmy.

Dlatego informujemy zainteresowanych, że ich niedostępność w kolejnych dniach w Poznaniu nie jest wynikiem naszej działalności ani działalności psa ogrodnika.

PS. Sprzedam super kondensatorki olejowe ze srebrnymi okładzinami (świerzo zakupione) Cena 500PLN/szt.

Koleś sprzedaje na eBayu mnóstwo rzeczy zza wschodniej granicy.Ma dobre ceny i łatwo sie z nim dogadać.

Tu przykładowa aukcja.Ktoś już zalicytował i nie skorzystał z opcji kup teraz ,ale z reguły na wiekszości aukcji daje kup teraz.

Ukryta Zawartość

Wejdzcie w jego inne aukcje i poprzegladajcie.ma tego mnóstwo i na bierząco.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Rekin nie migaj się, wiem, że teraz jesteś w sezamie pełnym ruskich olejowych:)

Byłem wczoraj na Tosce i od razu pomyślałem, że sprzęt tak nie gra bo brak mu tych kondów:)

A tak serio to trochę szkoda, no nic walczymy dalej.

Bartek dzięki, ostatnio się na ebayu zarejestrowałem (coś mi do głowy strzeliło!-i proszę) List doszedł po 4 dniach(kartą-od ręki).

Pozdrawiam

To smutne, ale nie posiadam niestety owych hajendowych olejowych cacek za 500PLN i faktycznie będę musiał zadowolić się unitami jak je załatwię. Na poznańskich targowiskach tylko szmelc i niestety sprzedawcy nawet nie wiedzą jak miałby taki kondensator wyglądać:(

guzia

"strona jest uboga, i firma tez wyglada jak kurza ferma z "maluszkami" na parkingu."

Witam

Tak sie sklada ze prowadze ten sklep i musze powiedziec ze jest to prawda co napisales. Strona nie jest atrakcyjna, elementow nie mamy za duzo ale to kwestia czasu. Firma dziala dopiero 2 miesiace i mam nadzieje ze w krotkim okresie czasu poszerzymy swoja oferte, zmienimy strone oraz trafimy do nowych klientow. Wiadomo ze atrakcyjna strona przyciaga ludzi ale to kwestia czasu i taka na pewno powstanie.

Co do firmy Jantzen, to parametry dostajemy od dealerow. Parametry kondensatorow znajduja sie tu:

Ukryta Zawartość

Firma ta rozwija sie czego przykladem sa np nowe dlawiki niskooporowe (oferta jeszcze niedostepna):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

P.s. cewki tasmowe wykonane sa z miedzi elektrolitycznej o czystosci 99,99%

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przejżałem właśnie aukcje(polecone przez Bartka) na ebayu. Mają 2uF, 1uF/250V olejowe, cena ok 1$/szt-sprzedają po 12szt.

rekin, mcGyver> co myślicie?

Cholera, może to wrzucić do wątku rekina o częściach?

>Tomsik

To nie bylo o Twoim sklepie, tylko o fabryce Jantzena, podałem wcześniej link i zdjecia z fabryki (zaparkowany fiat 126p przed fabryką wyglądającą jak kurza ferma).

Umiescilem link do Twojego sklepu bo byly tam rzeczowe informacje dot parametrów technicznych o które pytał Bartek.

PS. Twoja strona posiada wszelkie informacje ktore mnie interesowaly w przeciwienstwie do producenta.

Aha :)

Przepraszam. Zle zrozumialem... Moze to kompleksy :) Aktualnie strona jest stworzona przezemnie i nie jest zbyt atrakcyjna wizualnie ale zawsze staralem sie umieszczac najwazniejsze informacje. Niebawem czekaja nas zminy wiec zapraszam do czestych odwiedzin naszej witryny. Nie chce sie reklamowac na tym forum, tylko chcialem wytlumaczyc sytuacje.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

czy te olejówki podchodzą pod ten "dobry" typ olejowych

Ukryta Zawartość

a może te ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.