Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie nowego systemu

piecia30

Rekomendowane odpowiedzi

Muzykalny to znaczy z najlepszym oddaniem akcentow rytmicznych i barwowych, zgodnie z tym co zagrali muzycy i tu jest duze pole do popisu, bo zazwyczaj przecietny system wypada slabo pod tym wzgledem. Najwieksze pole do popisu widze tutaj dla zrodla i jak wspomniano wczesniej dopieszczenie systemu, zwane tez czasem voodoo lub dostrojenie, itp. Przede wszystkim izolacja od drgan to podstawa. Wzmacniacz powinien byc jak najbardziej transparentny i dopasowany do kolumn, preferowana klasa A. Kolumny maja byc dobrane do pomieszczenia i gustu uzytkownika (dzwiekowego gustu), przy czym mile widziane jest minimum 25 cm srednicy na basie. W 60 tys. da sie to zrobic, ale trzeba poswiecic duzo czasu i nie koniecznie od razu trafi sie to co by sie chcialo. Salon bardzo ladny.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, w miarę możliwości spróbuję przetestować to co osiągalne w pierwszej kolejności :)

Pytanie... Biorąc pod uwagę kubaturę salonu powinienem pójść raczej w kierunku Dynaudio Focus 340 czy śmiało można przetestować 380-ki?

Czy nie będą przypadkiem zbyt duże do tego salonu? Nie będą się dusiły?

Każdy ma swoje zdanie. I tak trzeba samemu posłuchać i to koniecznie w bezpośrednim porównaniu. Ważny jest też dobór elektroniki. Trzeba więc na początek wybrać sobie jakiś salon z bogatą ofertą i porównać łeb w łeb, najlepiej na droższej elektronice niż się zamierza kupić. Dopiero później jest sens brać coś do domu, ale trzeba mieć świadomość, że odsłuch w domu na słabej elektronice też nie będzie bardzo miarodajny. Można też sobie założyć, że dostanie się ostatecznie upust do 25%. Ogólnie jest to trudna sprawa, jak ktoś w tym długo nie siedzi, to i tak nawet po takich odsłuchach może zrobić błąd. Najlepiej to iść z kimś, kto ma wyższej klasy system, bo nie da się doświadczeń z jazdy maluchem wykorzystać przy zakupie ferrari.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witam wszystkich!

Zgadzam się zdecydowanie z sugestiami ,iż odwiedziny salonów audio to konieczność :)

Zgadzam się również z tym, że zalecany jest odsłuch w swoim M.

Nigdzie nie wspomniałem o poszukiwaniu drogi na skróty ;)

Ograniczony czas w PL odbiera mi mozliwosci, ale postaram się zdyscyplinować :)

To na czym aktualnie gram pozwoliło mi określić czego mi brakuje.

Odsłuchy pomogą mi określić czy "da się lepiej". Czy da się lepiej w moim salonie oczywiscie...

Kilka propozycji padło i te postaram się przetestować. Dziekuję za poświęcony czas:)

Postaram się skrobnąć po pierwszych sukcesach.

Pozdrawiam!

Gość

(Konto usunięte)

Każdy ma swoje zdanie. I tak trzeba samemu posłuchać i to koniecznie w bezpośrednim porównaniu. Ważny jest też dobór elektroniki. Trzeba więc na początek wybrać sobie jakiś salon z bogatą ofertą i porównać łeb w łeb, najlepiej na droższej elektronice niż się zamierza kupić. Dopiero później jest sens brać coś do domu, ale trzeba mieć świadomość, że odsłuch w domu na słabej elektronice też nie będzie bardzo miarodajny. Można też sobie założyć, że dostanie się ostatecznie upust do 25%. Ogólnie jest to trudna sprawa, jak ktoś w tym długo nie siedzi, to i tak nawet po takich odsłuchach może zrobić błąd. Najlepiej to iść z kimś, kto ma wyższej klasy system, bo nie da się doświadczeń z jazdy maluchem wykorzystać przy zakupie ferrari.

A jeszcze lepiej iść do kogoś, kto ma tani system brzmiący lepiej od tych drogich......i się obudzić...

A jeszcze lepiej iść do kogoś, kto ma tani system brzmiący lepiej od tych drogich......i się obudzić...

Zaprosi mnie ktoś z Krakowa, kto ma tani system brzmiący lepiej od tych drogich? Pytam poważnie.

Serdecznie zapraszam do Trójmiasta...posłuchamy, pogadamy...Pozdrawiam

Bardzo dziekuję, troszkę daleko niestety, do Krakowa też oczywiście zapraszam i pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Panowie, czy Dynki Contour 3.4 / Audiovector SR3 dadzą radę w takiej kubaturze? Czy raczej nie ta wielkość woofera?

Miał ktoś okazję słuchać KEF Reference 3 i mógłby określić charakter ich brzmienia?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam,

Po serii kilku odsłuchów zdecydowałem się na Dynaudio Contour 3.4LE + Accuphase E470. Elementy od tygodnia wygrzewane. Regularnie :)

Jakie przewody głośnikowe polecilibyście by dopełnić synergii? Aktualnie testowane VdH The Air 3T vs Siltech Explorer 90L.

Wstępna konkluzja jest taka,że chyba jestem przygłuchy ..... - różnic nie wychwytuję ;)

Jaki streamer polecilibyście do zestawu? Założenie jest takie by zachować ocieplony charakter brzmienia Dyn+ Accu? Będę grał z NAS-a, aktualnie w systemie CA SM 6 v1

Używki jak najbardziej wchodzą w grę.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24563-0-15026100-1454508994_thumb.jpg

post-24563-0-42279200-1454509035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o streamer zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jaki streamer polecilibyście do zestawu? Założenie jest takie by zachować ocieplony charakter brzmienia Dyn+ Accu? Będę grał z NAS-a, aktualnie w systemie CA SM 6 v1

Używki jak najbardziej wchodzą w grę.

Pozdrawiam!

Do takiego zestawu jak najbardziej by pasował 'linn klimax renew ds1'. Szczególnie jak jeździsz po europie i może mógłbyś odebrać osobiście, na stronce hifishark widzę są w europie do kupienia. Polecam gdyż tak sam zrobiłem i sprawdziłem go w 2ch o wiele lepszych o mojego systemach. Spisał się na medal, smucąc trochę moich znajomych ;) Renew to jest taka sama wersja jak klimax, jedynie przy upgradzie przepakowywana jest w czarne pudełko z nowym zasilaniem dynamik i właściciel oryginalnego klimax'a ma 2 streamery i z tego względu często je odsprzedają. o proszę, na wyspach jeden jest http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=183329 , taniej niż ja kupiłem.

Gość

(Konto usunięte)

Do takiego zestawu jak najbardziej by pasował 'linn klimax renew ds1'. Szczególnie jak jeździsz po europie i może mógłbyś odebrać osobiście, na stronce hifishark widzę są w europie do kupienia. Polecam gdyż tak sam zrobiłem i sprawdziłem go w 2ch o wiele lepszych o mojego systemach. Spisał się na medal, smucąc trochę moich znajomych ;) Renew to jest taka sama wersja jak klimax, jedynie przy upgradzie przepakowywana jest w czarne pudełko z nowym zasilaniem dynamik i właściciel oryginalnego klimax'a ma 2 streamery i z tego względu często je odsprzedają. o proszę, na wyspach jeden jest http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=183329 , taniej niż ja kupiłem.

Co niby w nim kosztuje £2800...?

Paranoja jakaś w tym audio...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Co niby w nim kosztuje £2800...?

Paranoja jakaś w tym audio...

a co to jest 2800? dużo, mało? jak zarabiasz 2x tyle miesięcznie to tez paranoja? Wszystko ma swój punkt odniesienia, widać ten nie jest dla Ciebie.

Gość

(Konto usunięte)

a co to jest 2800? dużo, mało? jak zarabiasz 2x tyle miesięcznie to tez paranoja? Wszystko ma swój punkt odniesienia, widać ten nie jest dla Ciebie.

Czyli uzależniasz jakość brzmienia od ceny...? Ja nie...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Oczywiście że nie ,ale tendencja w audio jest taka ze droższe elementy graja z reguły lepiej. Im droższe tym przyrost jakości się zmniejsza. Klimax jest uznany na świecie i wszyscy wiedza ze to dobry streamer (transport + dac + dobre aplikacje + space optimization + tidal + obsluga nas). Ale oczywiście można lepiej i bardziej uniwersalnie, tyle ze za 2800f mysle ze trudno to osiągnąć. Nowy klimax w uk kosztuje teraz 13300f (wcześniej kolo 10450f), także 2800f to ułamek ceny, i trzeba dodać ze linn daje na wersje renew 5 lat gwarancji, która jest realizowana po numerze seryjnym.

Oczywiście że nie ,ale tendencja w audio jest taka ze droższe elementy graja z reguły lepiej. Im droższe tym przyrost jakości się zmniejsza. Klimax jest uznany na świecie i wszyscy wiedza ze to dobry streamer (transport + dac + dobre aplikacje + space optimization + tidal + obsluga nas). Ale oczywiście można lepiej i bardziej uniwersalnie, tyle ze za 2800f mysle ze trudno to osiągnąć. Nowy klimax w uk kosztuje teraz 13300f (wcześniej kolo 10450f), także 2800f to ułamek ceny, i trzeba dodać ze linn daje na wersje renew 5 lat gwarancji, która jest realizowana po numerze seryjnym.

50% extra dlatego ze nazywa sie Linn. Jak cos traci na wartosci automatycznie 50% przy wyjezdzie z fabryki to znaczy ze nie jest warte swojej ceny - to chyba jasne.

Nie jest sztuka kupienie byle grajka za krocie - doradz tak zeby kolega byl zadowolony za odpowiednia cene - za reszte bedzie mogl ucieszyc malzonke fajnym diamentem.

50% extra dlatego ze nazywa sie Linn. Jak cos traci na wartosci automatycznie 50% przy wyjezdzie z fabryki to znaczy ze nie jest warte swojej ceny - to chyba jasne.

Dlatego Linny trzymają cenę, bo jest tego wart. Żaden inny producent nie przejmuje się tym, żeby do 7 letniego modelu dodać za darmo software zwiększający funkcjonalność lub oferować upgrade dla posiadaczy kolumn wyprodukowanych ponad 30 lat temu.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie jest sztuka kupienie byle grajka za krocie - doradz tak zeby kolega byl zadowolony za odpowiednia cene - za reszte bedzie mogl ucieszyc malzonke fajnym diamentem.

Imo tak właśnie doradziłem, ze sprzętem jaki ma teraz byłby w stanie cieszyć się potencjałem klimaxa za ułamek ceny. Jak znasz lepsze dźwiękowo i tańsze rozwiązanie to się podziel.

Imo tak właśnie doradziłem, ze sprzętem jaki ma teraz byłby w stanie cieszyć się potencjałem klimaxa za ułamek ceny. Jak znasz lepsze dźwiękowo i tańsze rozwiązanie to się podziel.

Nie wiem czy znam bo tego modelu nigdy nie slyszalem. Ale warto by przynajmniej nadmienic z czym sie go porownywalo - bo jak to odniesc do innych streamerow? Uslyszalem - brzmialo super - ale jak sie ma w porownaniu do tanszych? O to mi glwonie chodzi.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Nie wiem czy znam bo tego modelu nigdy nie slyszalem. Ale warto by przynajmniej nadmienic z czym sie go porownywalo - bo jak to odniesc do innych streamerow? Uslyszalem - brzmialo super - ale jak sie ma w porownaniu do tanszych? O to mi glwonie chodzi.

Nidzie nie napisałem ze brzmialo super. Zreszta nie trzeba tego pisać bo mówimy tu o referencyjnym streamerze linna w wersji DS1.

Jak chcesz wiedzieć do czego ja osobiście na razie porównałem to jest to linn akurate DS1 i Hegel CDP2A mk2. Akurate gra blisko ale gorzej ,a właściciel zapłaci za niego więcej. Akurate trochę jakby się gubił przy szybszym graniu. Klimax miał lepsza kontrole. Hegel natomiast w swojej klasie gra dość dobrze. 10kzl? Po prostu dzień do nocy. Z klimaxem od razu masz przestrzeń, dynamikę, kontrole w całym pasmie, czystość, na heglu wszystko było jakby za zasłona, płaskie i lekko ospale przy porównaniu. Linn porostu wyciągnął o wiele więcej z tego systemu, i autor tego wątku ma system na porównywalnym poziomie.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

O klimaxie jest bardzo duzo w sieci, poczytaj trochę a będziesz wiedział to co chcesz wiedzieć.

Sam sie w sumie zaciekawiłem tym co napisałem wyżej i znalazłem opnie użytkownika cyrusa StreamXsig z HugoTT.

http://www.rdhworld.myzen.co.uk/smfcu/index.php?topic=28521.0

Ostatnie zdanie jest mniej więcej tym o czym co ja chce powiedzieć w tym wątku:

''Would I have paid over £13k for a Linn Klimax DS? No, but the Renew, available for around a quarter of that price must be considered something of a bargain.''

• 2 tygodnie później...

Do takiego zestawu jak najbardziej by pasował 'linn klimax renew ds1'. Szczególnie jak jeździsz po europie i może mógłbyś odebrać osobiście, na stronce hifishark widzę są w europie do kupienia. Polecam gdyż tak sam zrobiłem i sprawdziłem go w 2ch o wiele lepszych o mojego systemach. Spisał się na medal, smucąc trochę moich znajomych ;) Renew to jest taka sama wersja jak klimax, jedynie przy upgradzie przepakowywana jest w czarne pudełko z nowym zasilaniem dynamik i właściciel oryginalnego klimax'a ma 2 streamery i z tego względu często je odsprzedają. o proszę, na wyspach jeden jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , taniej niż ja kupiłem.

Przeglądając oferty takich cen za Klimaxa DS/1 renew nie znalazłem :)

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Przeglądając oferty takich cen za Klimaxa DS/1 renew nie znalazłem :)

zgadza sie. to byla okazja, egzemplarz juz sprzedany z tego co widzialem. Pojawiaja sie na wyspach raz na pol roku, moze dwa i cena zazwyczaj jest pomiedzy 3000-3400 funtow za model prosto z fabryki z 5letnia gwarancja. Czytalem tez ze mozna kupic starego orginalnego uzywanego ds0 i zupgradowac go do wersji najnowszej, odsprzedajac ds0 renew. nie wiem tylko ile dokladnie to wychodzi. pisali lidzie ze taniej niz nowy klimax.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.