Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

Ups. widzę Brencik się odezwał, ale to co narysowałeś to wydawało mi się już sobie wyjaśnialiśmy na wcześniejszej stronie, że tak właśnie jest, a może się mylę?

Brencik> A przeczytałeŚ do jakiej wypowiedzi igoda odnosi sie mój rysunek ? Zajrzyj sobie na pierwsza stronę.

Natomiast oczywistym jest ,że takie połaczenie spowoduje pojawienie sie fazy na obudowie urządzenia.

Jeszcze raz proszę cie o przeczytanie wypowiedzi igoda z pierwszej strony - nie było mowy o sytuacji awaryjnej.

A tak w ogóle dyskutujmy o tym jak powinno być zgodnie z przepisami a nie gdybajmy.

Waszą dyskusję ( itu ja mam zarzut do twojej niewiedzy - jeśli jesteś elektrykiem , to w ogóle nie powinieneś czegoś takiego narysować, bo nie łaczy sie urządzeń o tej klasie ochronności z instalacją dwużyłową ) można porównac do dyskusji dwóch facetów na stacji benzynowej, którzy dyskutują w jakiej odległości przy tankowaniu benzyny można jeszcze palić papierosa bezpiecznie. Panowie - trochę odpowiedzialności za życie innych ludzi.

I nie jest żadnym wytłumaczeniem , że takie instalacje się zdarzają. Jeśli ktoś ma instalacje dwużyłową i i urządzenie z trzecią żyła - piszmy: CHŁOPIE WYMIEŃ INSTALACJĘ !!!!!

jasne jasne, mi chodzilo tylko o ten konretny przypadek, bledny zreszta i niebezpieczny. Instalacja winna byc trojzylowa i basta. A elektrykiem nie jestem. Pozdrawiam!

Jak pisałem wcześniej, chciałem zmienić listwę zasilającą wraz z przewodem na ekranowane, stąd moje pytanie czy można zmostkować zero robocze i ochronne. Jeszcze podłączyć ekran przewodu i listwy tylko od strony gniazdka do tego zera. Celem tego zabiegu miało być zlikwidowanie (zmniejszenie) pól elektromagnetycznych wokół przewodów zasilających. Może wystarczy tylko podłączyć ekrany listwy i kabla a zero ochronne zostawić w spokoju bo i tak go nie mam ?

Zastosuję sie do rady kolegi Totema, czyli sprawdzę najpierw czy wzmacniacz ma pracować w 1 czy 2 klasie.

Kryspin, nie mozna. W ogole sens ekranowania kawalka prrewodu nie ma sensu skoro w scianie masz dziesiatki metrow nieekranowanego!! Wystaczy niezaekranowac 10% a cale ekranowanie nie ma sensu praktycznie. A w przypadku jakis mostkowan to wogole tylko pogorszy sobie srodowisko EM w pokoju. I ekran bez uziemienia ekwipotencjalnego to g.. a nie ekran. Prosze, poczytaj, podalem wczesniej linki. Ile mozna prosic o rozsadek i chwile uwagi? Chyba nie czytasz wpisow skoro teraz wyskoczyles z takim "kwiatkiem"? I skoro urzadzenie pracuje w II klasie ochronnosci to nie uziemiaj go, po co. Jego obudowa jest polaczona z masa jego wewnwtrznych obwodow i stanowi ekran. A o bezpieczenstwo sie nie martw, kopnal cie kiedys odkurzacz?

Tak, muszę w takim razie zebrać podpisy 100 lokatorów, i wnioskować u spółdzielni wymianę instalacji lub najlepiej budowę nowego bloku z piękną nową trójżyłową instalacją. ;-)

jar1, nie, jest o wiele wieksze. Zreszta nawet gdyby bylo takie same to co powiesz gdy gdzies w obwodzie wczesniej jest sterowany lacznik dwubiegunowy albo jakis stycznik? Taki co rozlacza obydwa pzrewody? Co? Madralo? Elektryk by z ciebie zaden nie byl...

Brencik > Gdybasz teraz - nigdy !!!! W poprawnej instalacji nie ma prawa !!!! w żyle zerowej pojawić sie stycznik, czy łącznik dwubiegunowy - z powodów .. powyżej.

niezle rekin :).

Kryspin, sytuacja nie jest zla. Popprowadz tylko do datkowy przewod PE i po klopocie. Musi byc on oczywiscie uziemiony i polaczony w miejscu uziomu w pzrewodem neutralnym (zerowym). Ale nalezy uwarzac i lepiej jak sie (z czego widze) nie znasz zlecic to fachowcowi (nie fahofcowi).

fadeover, nie gdybam!! normalny lacznik co rozlacza obwod!!! Ma prawo sie pojawic a i nawet obowiazek niekiedy!!! to nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem w przypadku gdy instalacja ma 3 zyly.

[obrazekLUKASZ-198870_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już widzę, jak ktoś ciągnie przewodzik PE po całej chałupie i na wszelkie przypadki (awaryjne) łączy go do wszystkich metalowych dostępnych elementów metalowych - bo na świeczniku też może pojawić się faza:) Jeszcze tylko listwami obić biurko i koniecznie szafkę na sprzęt, coby rozładować zbędne ładunki statyczne podłączyć to do PE i mamy w domciu laboratorium. Hehe. To już lepiej zafundować gościom gumowe kalosze zakładane dla bezpieczeństwa przy wejściu, albo porozkładać przy sprzętach dywaniki izolacyjne (duże, coby nie sięgnął jakiś dryblas do obudowy nie stojąc na takowym).

Ja jednak skłaniałbym się do wymiany sieci na coś porządnego. Na dłuższą metę chyba się opłaci.

Kryspin > Brencik ma racje - tylko taka możliwość pozostaje tobie do realizacji. W sumie nie jest to zbyt droga realizacja - tym bardziej ,że podłączasz do tej instalacji swoje klocki. Najlepiej poprowadzić do licznika nowy 3 żyłowy kawałek o dużym przekroju. Warto to zrobić ,jeśli masz klocki w 1 klasie izolacji - tak dla bezpieczeństwa - tak samo kiedy wsiadasz do samochodu i zakładasz pasy ;).

Ps. 98% przypadków śmiertelnych z powodu porażenia prądem, dzieje sie w gospodarstwach domowych.

>Brencik, pomyśl nad tym co napisałem, to nic nie kosztuje.

Różnicówka zadziała, tylko wtedy, gdy PE nie jest przerwany, a takiej sytuacji napisałem.

rekin, to co opisujesz to wcale nie taki az wypas. to standard, nawet zbyt malo jak na wyposazenie stanowiska. Jam mam w pracy o wiele lepsze waruki ochrony przed ESD a ni etylko pzred porazeniem. POzdrawiam!

>Kryspin

Ja się dogadałem z elektrykiem z administracji i poprowadził mi PE z bednarki do gniazdek. Spróbuj, to nie jest wcale trudne do załatwienia:-)

>Brencik

To fakt - pisałem o takiej prowizorce bez kajdanek na rękach i łańcuszków, wyrównywania potencjałów ect...

Dobra nabiłem sobie wpisów w tym wątku (o to chodziło - czyż nie?) i już się nie wtrącam - zostawiam to mądrzejszym od siebie - bez ironii.

Pozdrawiam

"no i gdy zaczyna sie rzeczowa rozmowa to "fahofcy" wymiekaja...."

Tiaaa, widzę, Brencik, że samodzielne myslenie nie jest twoim codziennym zajęciem..

>Darkul napisał :

(...) Permalojowe rdzenie nadaja sie do stosowania tylko i wyłacznie w sygnałach niskoprądowych!!! (...)

Wg. mojej wiedzy i doświadczenia :

Nie prawda !

Nie stosuje się ich w zwykłych transformatorach ze względu na cenę nie zaś inne własności .

Patrz trafa Tamura np. F-7002 i F-7003.

Nim opanowano wysokoczęstotliwościowe przetwornice zasilające z trafami na rdzeniach ferrytowych ( a po wymarciu przetwornic wirnikowych ) , to przetwornice napięcia , np. do zasilania nadawczywch wzmacniaczy radiowych z awaryjnych baterii akumulatorów ( czestotliwość kilkuset HZ) były na permaloyowych rdzeniach. Wiem to na pewno, bo posiadałem blachy z rozebranych takich rdzeni i używałem jako ekrany do generatorów - lutują się fatalnie.

Blachy krzemowe odpuszczane termicznie są po prostu tańsze.

Dwa lata temu robiliśmy z konstruktorem MK, wrocławskich lampowców, przymiarkę do zrobienia traf na permaloyu do lampy. Niestety koszt duży i na dodatek trzeba było ich zrobić kilkadziesiąt.

Ja w swoim poście podałem taki przykład jako skrajne, ekstremalne rozwiązanie. Oczywiście nie ma sensu robienie zasilaczy na trafach z permaloyu lub amorficznych. Koszt przekracza efekty.

To może zamiast trafa separującego - które to rozwiązanie - rozumiem, że nie zdobyło uznania Szanownych Dyskutantów zrobić rozwiązanie skrajne. Tj. akumulator 12 V + generator sinusa na scalaku np. MAX 038, wzmacniacz samochodowy z filtrem 50 Hz pasmowo-przepustowym i obciążony uzwojeniem wtórnym trafa sieciowego najlepiej permaloy. I mamy generator 220 V pięknego sinusa.

Na dodatek bez problemu zera ochronnego !!!

Co wy na to ? ;-))))

--> Fade

``Jeśli ktoś ma instalacje dwużyłową i i urządzenie z trzecią żyła - piszmy: CHŁOPIE WYMIEŃ INSTALACJĘ !!!!!``

Niby dlaczego ma wymieniac instalacje? Znajdz mi pralke kuchenke itp z dwoma zylami. Jezeli nie zrobie zerowania w gniazdku jest duze prawdopodobienstwo ze beda male przebicia na obudowe.

Nie widze zadnych zalet zastosowania dodatkowego przewodu uziemiajacego ktory przy liczniku laczy sie z tym samym zerem ktore idzie do gniazdka. Mozliwosc przerwania przewodu zerowego jest taka sama jak i uziemiajacego. BEZ ZALOZENIA ROZNICOWKI PROWADZENIE DODATKOWEGO KABLA JEST NIEPOTRZEBNE!

kozlo > z lekko sprawnymi hamulcami też można jeździć - tylko jak długo.

Jeśli ktoś ma instalacje z aluminium , a o takiej tu była mowa jest bezpieczniej kiedy poprowadzimy dodatkowy przewód. I różnicówkę - wtedy jest bezpieczniej.

Kozlo > nie pisz proszę... że, w samochodzie dwuobwodowy system hamulcowy jest niepotrzebny.

>Krzysztof

Twoja wiedza w w.w. temacie jest twoim problemem lub nie.

A stosowanie blach permalojowych na rdzenie trafoli wyjsciowych w lampusach[wys.prąd] swiadczy o niewiedzy konstruktora.

Trafol z takim rdzeniem poprostu niespełnia warunków trafiaka wyjśćiowego[wys.prąd] i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.