Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8150 do Magnat Quantum 653, prośba o radę...

Yahoou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w doborze sprzętu...

Z uwagi na to, że w 95% słucham muzyki z płyt CD (głownie rocka, ale także metalu, jazzu, bluesa i muzyki klasycznej) i radia, planuję zamianę, obecnie posiadanego amplitunera kina domowego Denon AVR2311 na amplituner stereo lub zestaw:wzmacniacz stereo + tuner + cd.

Aktualnie Denon gra w pokoju o powierzchni około 20m2, na frontach napędza monitorki Magnat Quantum 653.

Gra to, na moje ucho całkiem przyzwoicie, ale czegoś mi brakuje.

Ponieważ nie zmienię Magnatów Quantum 653 na inne kolumny, sprawa rozbija się tylko i wyłącznie o dobór amplitunera / wzmacniacza.

Upatrzyłem sobie zestaw Onkyo TX-8150 + CD Onkyo C-7030. Czy jest szansa, że to zagra lepiej od Denona 2311?

Inna opcją, którą biorę pod uwagę to zestaw: Onkyo A-9030 + C-7030 + T-4030, jednak wolałbym wspomniany wyżej amplituner z uwagi na DAC, obsługę gęstych plików i tuner DAB (który może niebawem się przyda).

Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć w temacie, to będę wdzięczny.

To może wykorzystać preout w Denonie i podłączyć wzmacniacz..?

Tylko problem w tym, że nie stać mnie na nowy przyzwoity wzmak z trybem pracy jako końcówka mocy :( nie wspominając o typowej końcówce mocy.

A czy da się jakoś skalibrowac system, gdybym podłączył np. takiego zwykłego Onkyo A-9030? Do niego podlaczylbym bezposrednio cd Onkyo C7030 i do typowego stereo chyba byloby lepiej. A9050 zbiera raczej dobre recenzje jak na jego cenę. ...

Wbrew pozorom użycie wzmacniacza jako końcówki mocy to nie jest idealne rozwiązanie, bo masz w użyciu cały czas pre-out amplitunera a to pogarsza jakość dość znacznie. Najlepsza opcja to wzmacniacz, który pod jednym wejściem liniowym ma funkcję ominięcia przedwzmacniacza (różnie są nazwane np ht-bypass lub direct in). Niestety takie wzmacniacze to rzadkość. Zwykły wzmacniacz też da się skalibrować, tylko będziesz miał 2 gałki głośności jak podłączysz pod wejście liniowe wzmacniacza wyjście pre-out amplitunera. Przy odsłuchu kina domowego będziesz musiał ustawiać gałkę głośności wzmacniacza na tą samą pozycję co do kalibracji (np na godz. 11), aby proporcje głośności z innymi kolumnami się nie rozjeżdżały.

Witaj,

wybór elektroniki Onkyo do Twoich kolumn jest jak najbardziej sensowny, TX-8150 brzmieniowo zagra zdecydowanie lepiej, niż Twój amplituner, to dobre połączenie. Natomiast podana prze Ciebie konfiguracja na wzmacniaczu nie bedzie lepsza brzmieniowo od amplitunera, dopiero gdybys zainteresował sie modelem A-9050, wtedy możesz liczyć na więcej.

Jeśli jednak masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, mamy wszystkie segmenty Onkyo dostępne od ręki, mamy także wyprzedażowa serie wzmacniaczy np. A-9377 w świetnej cenie, może zainteresuje Cię. W przypadku pytań oraz oferty cenowej oczywiscie służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję. Macie Państwo jakiś salon w okolicach Łodzi?

Ok. Juz ustalilem, że znajdę Was w Pabianicach ☺

Macie na stanie Magnat Quantum 653/673, czy miałbym zabrać swoje do odsłuchu z różnymi wzmacniaczami/amplitunera mi?

W przypadku Onkyo i wzmacniaczy A9030, A9010 itp. był nie brał, bo grają bardzo nijako i gorzej od podobnej cenowo konkurencji. Zaskoczeniem było że lepiej gra ta nowsza sieciówka TX-8150, o tyle dziwne bo amplituner stereo dodatkowo sieciowy, gra najczęściej sporo gorzej od wzmacniacza, widać ten jest lepiej pomyślany.

Zdecydowałem ze nie chce kina domowego. Po zamianie mojego poprzedniego Onkyo TX-SR705 na Denon AVR-2311 90% płyt cd wogole nie zdejmuje z półki,  jakoś nie grają. Nie chce mi się ich słuchać. Denon moim zdaniem nadaje się tylko do metalu, rocka i łuc łuc ☺ zupełnie nie gra średnica i boli mnie to. Jest na maksa zbasowany i tylko bas jest fajny. Damskich wokali, które uwielbiałam (A.M. Jopek) wogole nie da się słuchać. .. 

Poważnie myślę o Onkyo A-9050+ C-7030 +T4030. Czy to zagra tak jak lubię z Magnat Quantum 653?

Zagra to zdecydowanie lepiej od 705 i 2311 więc tak osiągniesz coś lepszego.

Swoją droga zmieniłeś wyższy model na niższy. 705 to lepszy model od 2311.

W razie pytań i wycen zapraszam

Z tego co czytałem, to oba wymienione tunery kd są pozycjonowane podobnie. Faktem jest, avr2311 ma sporo mniej mocy, ale w kinie imo gra lepiej. W stereo fajny jest audyssey dynamic eq przy cichym słuchaniu muzyki - przyjemnie oddaje basy i to tyle plusów.

Co do Onkyo A-9050, podobno ma fajne podbicie basów, co może mnie zadowolić przy cichym słuchaniu muzyki w nocy, co bardzo lubię. Czy amplituner TX-8150 ma coś takiego?

Wogole czy jest istotna różnica w brzmieniu Onkyo A-9050 a TX-8150? Czy usłyszę ją wogole na moich Magnata ch Quantum 653?

Nie ukrywam, że cenowo atrakcyjniejsze dla mnie jest zestaw TX-8150+ C-7030 niż A-9050+T-4030+C7030...

Czy któryś z kolegów pracujących u dilerów mógłby mi przedstawić ofertę na te 2 zestawy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.