Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-1020 ... reszta do wymiany? ...

jerry.s

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie stereo zbudowane zdecydowanie przypadkowo ...

Yamaha A-1020

Denon DCD-480

Denon TU-660

Denon DRM-400

Yamaha NS-8900

I coś mi tu nie pasuje ... tzn nie gra tak jak powinno ... słucham jazzu, rocka, czasami gotyku, trochę popu ...

Chciałbym na nowo zestawić stereo w oparciu o A-1020 które ostatnio było oczyszczone i wszystko działa bez zarzutu :) ... reszta może być do wymiany, ale w grę wchodzą tylko używki w rozsądnych cenach ... najlepiej gdybym po pozbyciu się obecnych klocków dołożył do tej zabawy nie więcej niż 1.5 kPLN ...

Kolejność wymiany?

- kolumny

- CD

- tuner

Chciałbym dorzucić do tego jeszcze gramofon i zacząć zabawę z winylami ...

Podpowiedzcie proszę czy kolejność wymiany jest dobra i czego szukać żeby siadając w sobotni/niedzielny poranek na kanapie z kawą ... na twarzy pojawiał się banan ... pomieszczenie jest duże (ok 50m2) ale mam z kanapy ok 2.5m do głośników ... głośniki odstawione ok 0.5m od ściany ...

pzdr,

jerry

https://www.audiostereo.pl/topic/123243-yamaha-a-1020-reszta-do-wymiany/

Ta Yamaha nie jest idealna bo obsługuje kolumny od 6 Ohm. Większość kolumn jest obecnie 4 Ohm-owa. Przy normalnym słuchaniu nie ma to żadnego znaczenia, jednak gdy będziesz słuchał rocka bardzo głośno to może się to skończyć spaleniem wzmacniacza lub głośników. Więc kolumny powinny być najlepiej 8 Ohm i wysoką efektywność. Jak Paradigm albo Klipsch.

Moje typy :

Jeżeli kolumny mają nagłośnić tylko ten krótki dystans do ciebie - to Acoustic Energy Aelite Two.

Jeżeli kolumny mają nagłośnić cały pokój - to Dali 606 / 6006 lub Acoustic Energy Aegis 3.

Dzieki za opinie ...

Szukam na alledrogo i znalazlem to -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy sprzedawca jest Wam znany? I jesli tak to czy warto podjechac czy od razu odpuscic?

No i dalej zostaje aktualne pytanie ... Co z CD do takiego zestawu? ...

Pzdr,

J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Niestety, a moze i stety ... temat ewoluuje w innym kierunku od zalozonego ... A-1020 chyba konczy swoj zywot ...

chyba wiec rozejrze sie w innym kierunku ... opcje sa dwie ...

1. pozostawienie kolumn NS-8900 od yamahy, znalezienie nowego wzmacniacza odpowiedniego do nich brzmieniem ... cena powiedzmy do 1kpln ... a potem wymiana cd i tunera ...

2. sprzedanie kolumn i rozpoczecie budowania systemu od nowa ... na wzmacniacz i kolumny bede mial ok 2kpln ...

ktora opcje wybrac? i w obu przypadkach jaki wzmacniacz i ew do niego nowe kolumny?

sprzet wskazany uzywany, ale dosyc mlody tak zeby nie bylo problemow z serwisem w wawrszawie i dostepnoscia czesci ...

podpowiecie cos?

pzdr,

jerry

Napisz może jeszcze co się dzieje z Yamahą.

Aktualnie leży w audioklanie.

Z uwagi na dostępność schematów itd, nie bardzo chcą sie za to zabierać.

Na razie wymienią jakąś zworę i zobaczymy co dalej.

Ja powoli przyzwyczajam się do myśli, że nawet po reanimacji nie wiem ile jeszcze pociągnie.

Chyba że macie godnego polecenia fachowca nieautoryzowanego od takich klocków.

pzdr,

jerry

• 11 miesięcy później...

no to kolejna reaktywacja tematu ... tym razem jestem bogatszy o nowe doświadczenia słuchowe :)

Yamaha A-1020 po reanimacji ma się całkiem dobrze i zostaje. Tuner, cd itd na razie też bez zmian.

Skupmy się na kolumnach ...

Ostatnio pokombinowałem trochę z przestawianiem mebli na poddaszu i zmianą ustawienia kolumn. Na tyle na ile się udało, znalazłem optymalne ustawienie. Mając pod ręką Chario Delphinus, pobawiłem się trochę słuchając na zmianę Chario i Yamaha NS-8900.

Wnioski mam takie:

- Chario - ładny bas, ale mało szczegółów na górze i mało słychać środek

- Yamaha - gra tylko środkiem i górą, basu nie ma

Najlepiej zestaw zagrał, kiedy w tym samym czasie grały i Chario i Yamaha :)

Na co dzień jest to wariant nie do zrealizowania bo Chario idą do pokoju dziennego i do Naim UnitiLite (swoją drogą basu mam za dużo wtedy, ale rzadko słucham głośno więc na razie będę z tym żył).

Chcę więc z pewnością sprzedać NS-8900 Yamahy i kupić w to miejsce używane kolumny podłogowe, z których będę miał i detaliczną górę i nisko schodzący bas (tak żebym stopę perkusji czuł a nie tylko słyszał). Chciałbym dobrą stereofonię i scenę. Idealnie gdyby po zamknięciu oczu nie dało się zlokalizować miejsca ustawienia kolumny.

Muzyka: pełen przekrój - rock, alternatywa, elektronika, pop, jazz, gotyk.

Budżet: do 3-4 kPLN.

Ta Yamaha nie jest idealna bo obsługuje kolumny od 6 Ohm. Większość kolumn jest obecnie 4 Ohm-owa. Przy normalnym słuchaniu nie ma to żadnego znaczenia, jednak gdy będziesz słuchał rocka bardzo głośno to może się to skończyć spaleniem wzmacniacza lub głośników. Więc kolumny powinny być najlepiej 8 Ohm i wysoką efektywność. Jak Paradigm albo Klipsch.

Moje typy :

Jeżeli kolumny mają nagłośnić tylko ten krótki dystans do ciebie - to Acoustic Energy Aelite Two.

Jeżeli kolumny mają nagłośnić cały pokój - to Dali 606 / 6006 lub Acoustic Energy Aegis 3.

Acoustic Energy jak najbardziej!

De gustibus non est disputandum

Acoustic Energy jak najbardziej!

Nawet jeśli budżet dużo wyższy niż chodzą używane AE Aegis Evo 3?

Może coś z Paradigm, Harpia Acoustics Fresco, Studio 16Hz, KEF ...

Wiem że najlepiej potestować, posłuchać ... ale przy używkach i sporej odległości jest z tym problem ... już szybciej kupię ... i jeśli nie będą pasowały to za kilka tygodni/miesięcy będę sprzedawał ... i tak do skutku ...

Nawet jeśli budżet dużo wyższy niż chodzą używane AE Aegis Evo 3?

Może coś z Paradigm, Harpia Acoustics Fresco, Studio 16Hz, KEF ...

Wiem że najlepiej potestować, posłuchać ... ale przy używkach i sporej odległości jest z tym problem ... już szybciej kupię ... i jeśli nie będą pasowały to za kilka tygodni/miesięcy będę sprzedawał ... i tak do skutku ...

Podałeś fajne paczki...Harpia,Studio 16...tylko czy będziesz miał okazję ich posłuchać.Zabawa z króliczkiem sie zaczęła!

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.