Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-HD745...CD/SACD.Przed tuningiem.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Musze przyznac ze performance jest bardzo zadowalajace. Porownujac do mojego glownego zrodla (ML31.5 i NOS DAC), Samsung jest w pewnych wzgledach lepszy, w innych troche gorszy. Cechuje go duza naturalnosc dzwieku i prawdopodobnie wieksza przejrzystosc. Brakuje mu troche bezposredniosci i powietrza, ale w bardzo malym stopniu. Odnosnie soundstage to oba systemy sa podobne. Bass jest lepszy w glownym systemie, ale prawde mowiac moglbym sluchac Samsunga na codzien.

Oczywiscie to co do tej pory zrobilem to prawdopodobnie tylko tip of the iceberg, ale bez schematu nie chce mi sie zbytnio zaglebiac.

Zauwazylem ze Samsung gra duzo lepiej z kondycjonerem. W moim przypadku uzywam UPS (from Smart).

[obrazekLUKASZ-237382_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzieki Peter. Gratulacje. Jak kiedys dorwę BGN-y to sie pobawię.-choć słyszałem że jest z nimi kłopot w Europie. Chyba że ktoś wie czym je można zastąpić.

PS do pytania wczsniej o MP3: id Tagów nie pokazuje, nazwy krótkie. Szkoda Samsunga do MP3:-) ale odtwarza je OK.

Na chwilę...

Moje ulubione OPA1632 są w stanie duzó wyciągnąć z 745... trzeba dać cały filtr i filtrację..efekt zadziwiająco dobry.

Swoją droga miło że Peter dał opis w porównaniu z ML... widzę miny kilku abstrakcjonistów.

Pewnie szemraja o tym że peter tak jak ja to nawiedzeni szamani.....

Górski, poczekaj z wymianą może ktoś z fachowców na formu go posłucha i coś napisze. Ja niestety nie znam się na tyle żeby dokonać takiego porównania(745-795). Patrząc tylko takie same elementy w środku(z wyjątkiem opampów, oczym pisałem wcześniej to sądzę że obydwa grają podobnie-ale mogę się mylić. A poza tym jedyne różnice to HDMI i i bardziej rozbudowany wyświetlacz w 945 (ale to tylko bajer) Pozdrawiam

>Ciekawe, ile taki ML kosztuje?<

Nowy kosztowal $10,000, na rynku wtornym mozna go kupic ponizej $4,000.

Samsung nie gra dokladnie tak samo ;), ale po modyfikacjach ML nie dyskwalifikuje go. Oczywiscie porownuje tu Samsunga jako kompletny CD Player, a ML jako transport z oddzielnym DACiem.

ML ma lepsze rozciagniecie basu i wiekszy impact (bass slam and authority). Takze zroznicowanie pomiedzy poszczegolnymi instrumentami jest lepsze i kazdy instrument ma swoja przestrzen w ktorej niezaleznie istnieje; pewnego rodzaju koherencja. Przy Samsungu sie to troche zaciera, jednak nie do tego stopnia zeby irytowalo. Jest pewnego rodzaju mgielka, ktora przeslania obraz muzyczny, jednak nie ma zadnych wiekszych uchybien w zakresie prawidlowej tonality i muzykalnosci. Prezentacja jest raczej "involving" i to jest mocna strona modyfikowanego Samsunga. Takze definicja sie bardzo poprawia po tych drobnych przerobkach.

W tej cenie jest to deal jaki na pewno trudno znalezc gdziekolwiek. Z wiekszym tuningiem bedzie na pewno jeszcze lepiej. Wystroj zewnetrzny jest takze mocna strona, gdyz odbiega od tendencji umieszczania wszystkich gadetow na przednim panelu i ma character utilitarny ktory bardziej przemawia do milosnikow hi-endu ;)

Poza tym jest takze opcja SACD i odzczyt TOC jest duzo szybszy niz w poprzednich wersjach universal players (jak w normalnym CDP).

Polecam tego Samsunga kazdemu kto szuka czegos taniego z duzym potencjalem. Tuning chociaz nie konieczny, stawia go na duzo wyzszej polce.

=> Peter Daniel

Peter - mam prośbę. Czy mógłbyś mi wysłać fotkę w dużej rozdzielczości zmiany Op'a na 627 ? Myślę wrzucić coś takiego do mojego cd ... Jednak nie mam tam wiele miejsca - max 8 mm wysokości nad płytą... Mój e-mail to [email protected]

Leszek B, ZN

Dzięki za info. Postanowiłem że go zostawię. Jeżeli ktoś chce kupić to na pixmanii są faktycznie dobre ceny.

I jeszcze jedno, czy można porównać denona avr 2803 i yamahę rxv 1400? Zamierzam, któryś z nich kupić w najbliższym czasie.

Pozdrawiam.

do Kook

W Toruniu jest w Domarze ktory znajduje się w Geancie na Grudziądzkiej. widziałem go w piątek. Jeśli nie tam to w szukaj w pozostałych Domarach-np. Przy Kaszowniku. Jeszcze też jest w Euro RTV AGD na Szosie Lubickiej

Dopiero teraz przeczytałem ten post o Samsungu. Niebieski laser będzie wykorzystany w nowych formatach zapisu (Blue-Ray). W DVD wykorzystuje się lasery o długości fali 650 nm - czyli barwa czerwona. Pisałem pracę magisterską z wykorzystaniem takiego lasera Toshiby. Generalnie lasety poczerwone doprowadzone są do perfekcji (dlatego lasery w CD żyją dłużej). Poza tym temperatura. Im krótsza długość fali tym wyższą enegię mają fotony. A jak wszyscy wiemy z fizyki - większa energia=wyższa temperatura w takich układach. Wyższa temperatura szybciej "niszczy" stuktury krystaliczne:)

• 3 tygodnie później...

Pozwolę sobie odświeżyć trochę wątek, gdyż jak mniemam zainteresownie urządzeniem nie zmalało i może udało by się przeprowadzić odsłuch zmodyfikowanej wersji...

Darkul, co Ty na to ?

Pozdrawiam.

Peter Daniel =>

Kilka pytan. :)

Jak z zywotnoscia napedu? Czy w stosunku jakos/cena wypada lepiej niz np. Sony SCD-XE670, na ktorego zwrocilem uwage w Audio Oasis. Czy bardzo zwiekszylaby sie cena tego Samsunga po Twojej ingerencji?

Bedac w Audio Oasis mialem przyjemnosc posluchac jak graja zrobione przez Ciebie klocki tj. PRE - TI z AMP-ST. Nie jestem tylko pewien z ktorymi Omegami to gralo i jakim napedem. Niezwykle ladnie sie prezentuja te niepozorne urzadzenia. Gratuluje.

• 2 tygodnie później...

Jesli Toshiba SD4960 to Samsung DVD-841 a ten to Samsung HD745 to moze przyda sie modyfikatorom ten link z lista wymienionych czesci (drugi post). Jesli nie to tez warto poczytac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jak z zywotnoscia napedu? Czy w stosunku jakos/cena wypada lepiej niz np. Sony SCD-XE670, na ktorego zwrocilem uwage w Audio Oasis. Czy bardzo zwiekszylaby sie cena tego Samsunga po Twojej ingerencji?<

Trudno mi sie wypowiedziec o zywotnosci transportu. Przy tej cenie warto kupic dwa unity i jeden trzymac jako ewentualne zrodlo czesci zamiennych ;-)

Odnosnie ceny, to zalezy to od modyfikacji. Najprosciej wymienic kosci na wyjsciu (na AD8620, 4 kondensatory sprzegajace, i zmienic pare bypasow). Mod ktory pokazywalem na zdjeciach wymaga juz wiecej zachodu i cena tez bylaby znacznie wyzsza.

Fajnie że w końcu wszyscy zaczynamy rozsądnie, niemal z euforią pisać o odtwarzaczach DVd, zamiast bezsensownie namawiać młodych adeptów audio do starych odtwarzaczy CD, które zalegają półki sklepowe. Swoją drogą do tej pory po przyjemnych chwilach odsłuchu zachwalałem Pioneera 575, miałem go nawet przez kilka tygodni, jednak faktycznie warto chyba się zainteresować tym Samsungiem. Ceniłem wyżej Pioneera za jakośc, bezawaryjnośc i odczyt wszystkiego co się rusza, a tu same pochwały. Do tego ten wygląd !!! Faktycznie kupowanie w tej sytuacji drogich odtwarzaczy CD mija się z celem, no chyba że ktoś ma oddzielny pokój, ale wtedy straci możliwość odczytu SACd, a to chyba już obecnie podstawa dobrego systemu. Czy ktos jeszcze wyobraża sobie dobry system bez gęstego źżródła ? No może Zyzio, ale niech spi jeszcze się odezwie....

Pozdrawiam

Zastanawiam się dlaczego ten Samsung ma takie słabe notowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

friday, a czytałeś te opinie?

Nikt się tam nie uskarżał na dźwęk, lecz na problemy z czytaniem płyt, obrazem, wyjściem DVI itp.

widać, że jest jakaś partia tych odtwarzaczy z którymi coś jest hnie tak, albo są to generalne problemy z jakością

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.