Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-HD745...CD/SACD.Przed tuningiem.

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Mojemu egzempalarzowi nic nie dolega. DVI działa. Gra pięknie, odtwarza porysowane płyty dvd i cd.

Czy jest ktoś na tym forum, kto ma ten odtwarzacz i ma z nim jakies problemy ?

>Darkul

ten 1 wadliwy na 6 pochodził z polskiego kanału dystrybucyjnego czy jakiś imporcik ?

odsłych modyfikowanego rozumiem, ze nadal jest niemożliwy ?

Zyzio-Zbig czy jak się w końcu zowiesz- coś wymiękasz ostatnio. Całe forum zachwyca sie (w koncu) gestymi płytami i dobrze, bo tak miało być. Szkoda tylko że brak jeszcze w tym wszystkim jednomyślności i zdecydowania. W jednym numerze Hi-Fi mozna ciągle znaleźć calkiem przeciwstawne opinie. Ale może coś konkretnego "...osobiście używam zestawu wielokanałowego od 1975 roku...jesli już ktoś zasmakuje w tym dźwiękowym zanurzeniu, nie będzie mógł żyć bez niego. To usuwa ściany pokoju; to w ogóle usuwa pokój...system wielokanałowy daje lepszą kontrolę i separację dźwięku, lepszą lokalizację i mniejsze zniekształcenia, szersze pasmo i wierniej oddaną skalę dynamiki. ..."- to fragment z numeru 12/2004 str. 66. Pisząc wprost chodzi z jednaj strony o kolosalnyyyyyyyyyyyyy potencjał płyt gęstych, a z drugiej o bezsensowne testy nowoczesnych odtwarzaczy SACD/DVDAudio katowanych zwykłymi płytami CD, co zakrawało o profanację- oczywiście odtwarzaczy.

Żeby wszystko było jasne może jeszcze jeden cytat- "...format 24/192 jest o niebo lepszy od 16 bitowego ...Dudleston jest wyraźnie zafascynowany nowym medium...Konstruktor dodaje że gdy experymentował z przegrywaniem czarnych płyt w technice 24 bitowej nie dostrzegł żadnej różnicy w charzkterze brzmienia..."

Może więc nadszedł w końcu czas że miłośnicy czystego analogowego granie życzliwiej spojrzą na srebrny krążek, który przestanie im się kojarzyć z beznadziejnym brzmieniem Cd i ultradrogim sprzętem potrzebnym do ich odtwarzania. Przypomnę że największą wadą standardu CD jest koszmarnie wysoka cena odtwarzaczy zdolnych do w miarę chociasżby sensownego ich odtwarzania, tak by przeciętny Kowalski nie zatykał uszu. Natomiast czarna płyta , a obecnie płyty gęste, dają wysoką jakość już na starcie, nie zamykając oczyweiście drogi extremalistom, mogącym nadal wykładać kasę na jeszcze lepiej i jeszcze drożej. Chodzi przecież o sprzęt najtańszy, bo jeśli ktoś ma 1000kzł to i tak uzyska dobry dźwię choćby i z 16 bitowej płyty.

Pozdrawiam

"bo jeśli ktoś ma 1000kzł to i tak uzyska dobry dźwię choćby i z 16 bitowej płyty."

No co ty privaten, już myślałem, że 16-bitowy zapis bezpowrotnie wycina duszę z muzyki a ty sugerujesz, że to tylko kwestia kasy zapłaconej za tajemną wiedzę jak ją odzyskać :-)

Od kilku dni mam okazję słuchać "czystego", nie zmodyfikowanego HD 745. Wcześniej miałem okazję słyszeć jedynie odtwarzacz tuningowany przez Darkula o czym pisałem w niniejszym wątku. Różnica pomiędzy egzemplarzem fabrycznym, a stuningowanym jest naprawdę znaczna. O ile Samsung modyfikowany zachwycił mnie, to "normalny" nie zagrał już tak spektakularnie i mój stareńki Denon DCD 1520 go po prostu zdeklasował (mówię tu oczywiście o płytach 16 bit). Niemniej jednak nie słyszałem tak dobrze brzmiącego odtwarzacza DVD (niestety odtwarzaczy DVD z wyższego pułapu cenowego nie miałem okazji słuchać - jakoś wszyscy wokół inwestują w stereo :))) ). Trochę jestem zdziwiony, pojawiającymi się nie tylko w tym wątku, opiniami,że fabryczny Samsung przewyższa wiele znacznie droższych stereofonicznych CD. Oczywiście dźwięk jest dobry, dorównujący, a nawet przewyższający najtańsze, budżetowe CD, co w przypadku odtwarzaczy DVD uznać należy za rzadkość. Chyba jednak opinie, że dorównuje on np. Marantzowi CD 17 KIS są trochę przesadzone.

>pawelo

>Czy jest ktoś na tym forum, kto ma ten odtwarzacz i ma z nim jakies problemy ?

od dwoch tygodni jestem posiadaczem HD745. moj egzemplarz ma niejakie problemy ze zmiana track'ow/utworow na plytach. czesto przy zmianie tracku wystepuja charakterystyczne pojedyncze trzaski. na jednych plytach objawia sie to bardziej, na innych mniej (na niektorych nie ma tego efektu). szczegolnie dobitnie objawiaja sie te trzaski na plycie DVD Audio i na niej sa wzasadzie na takim poziomie, ze sa nieakceptowalne. nie wiem jednak, czy jest to zwiazane z formatem plyty, bo to DVD Audio jest jedynym , jakie posiadam (Diana Krall "When I Look In Your Eyes" gdyby ktos chcial sprawdzic.....). wyglada na jakis problem ze sterowaniem tranzystorow mutujacych? czy ktos zauwazyl podobna usterke? czy to wchodzi w zakres objawow dla tej potencjalnie kiepsko wykonanej serii, o ktorej tu pisano, czy tez jest to raczej wada mojego egzemplarza?

a moze po prostu "ten typ tak ma"? -tplayer

Moze Ci pomoze taka informacja ze w sofcie do Samsunga 945 z pazdziernika 2004 poprawiono problem trzasków na DVD AUDIO. Jest to w informacji o tym sofcie na stronie samsunga. O nowym firmware do 745 w informacjach nie napisali nic co on poprawia ale ukazal sie w tym samym czasie, czyli pewnie tez ten nowy soft do 745 zalatwia tez ten bląd. Sprawdz jaka masz wersje softu, jesli masz starsza niz ta na stronie to wypal CDR-a i wgraj. Jak to nie pomoze to ja bym reklamowal. W moim 945 przy odtwarzaniu plyt slychac mutowanie pomiedzy utworami ale jest to bardzo ciche. Natomiast innych problemów nie ma, czyta wszystko, pracuje cicho, i nie smazy plytek:-) wychodza zimne po odtwarzaniu- co mnie zdziwilo gdyz mialem rozne sprzety i plyty zawsze byly gorace po odtworzeniu.

mam pytanie - czy ten HD745 ma wyjście component video i czy ma progresive scan ? dla mnie to ważne bo mam projektor bez wejścia DVI... ma wprawdzie wejście VGA ale nie wiem czy przejścówka DVI/D-sub załatwi tu sprawę.

zn - dzieki za wskazowki. firmware upgrade zrobilem juz wczesniej. zreszta od poczatku mialem ten z pazdziernika (jak dotad ostatni). upgrade jednak wykonalem tak dla pewnosci i sprawdzenia czy cos sie poprawi.

w opisie tego firmware jest juz napisane ze potencjalnie poprawia jakis problemy z plytami DVD Audio wiec mialem nadzieje..... niestety, problemy ktore u mnie wystepua nie znikly, i stad moje posty. jak sam piszesz, slabe trzaski wystepuja i u Ciebie. u mnie na niektorych plytach tez sa slabe, a na niektorych nie ma ich wcale (albo nie slychac przy srednich poziomach). trudno wiec stwierdzic czy to wada egzemplarza, dopki ktos inny nie sprobuje plyt DVD Audio - szczegolnie tej, ktorej ja uzywam (patrz moj pierwszy post w tym watku).

czy ktos odtwarzal plyty DVD Audio na HD745 i mial jakies problemy?

opisze krotko, jak to sie objawia u mnie: startuje pierwszy utwor, zaczyna sie wraznie juz muzyka i wtedy wchodzi trzask, ktory nawet przykrywa te muzyke na krotka chwile. dlatego napisalem ze to jest nieakceptowalne.

darkul, czy takie objawy mogles miec na mysli mowiac o kiepsko wykonanej serii? mnie to dalej wyglada raczej na jakis feler software, ale dlugo juz nie grzebalem w sprzecie audio wiec moge sie mylic.....

Tracking na Samsungu jest dosc dobry. Wczoraj mialem DVD ktory stawal w jednym miejscu, zarowno na komputerowym odtwarzczu (LG) jak i Philipsie DVP642. Samsung tez sie zajakal, ale dysk przeszedl dalej (co nie dzialalo w przypadku pozostalych dwoch)

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Od wielu lat jestem audiofilem i interesuje mnie tylko stereo. Czasem lubię obejrzeć dobry film i zastanawiam się nad kupnem odtwarzacza DVD. Niestety nie stać mnie na dobry odtwarzacz SACD i dlatego fajnie by było, gdyby to DVD pozwalało cieszyc sie dźwiękiem z płytek SACD. Zastanawiałem się nad Pineerem DV-575 ale poczytałem o nim i okazało się, że w tym odtwarzaczu strumień DSD jest konwertowany wewnątrz procesora MT1389EE do formatu PCM(!!!), potem sygnał przetwarzany jest przez przetwornik PCM/Analog (chyba PCM1742KE) i wyprowadzony na wyjscie. Czy nie jest tak, że w ten sposób konstrukcja urządzenia wysyła do śmietnika wszystkie zalety DSD? Bo wyglada na to, że tak naprawde słuchamy formatu PCM, może troszkę lepszego ale do prawdziwego SACD mu daleko. Po prostu PRAWDZIWY player SACD powinien mieć przetwarzanie DSD>analog, a nie DSD>PCM>Analog. Co o tym myslicie? Jak to jest rozwiazane w HD-745?

• 3 tygodnie później...

Witam

Niniejszym chcialbym poinformowac, ze dzieki znajomemu z zaprzyjaznionego serwisu internetowego ( dzieki Heniek !;-) stalem sie testerem na dwa tygodnie slawnego juz na tym forum odtwarzacza. Pozwole sobie wiec po zakonczeniu jego meczenia skreslic kilka slow na jego temat - nie ukrywam, ze sam jestem ciekaw jak wypadnie ta rozslawiona przez jednego z forumowiczow "legenda" tego Forum

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Czytając pochlebne opinie na forum o dvd samsunga,biorę pod uwagę zakup tego odtwarzacza.Mam pytanie czy od powstania tego wątku nie pojawiło się jeszcze jakieś inne urządzenie godne polecenia w podobnej lub zbliżonej cenie.Jeśli jest chciałbym żeby odtwarzał sacd.Dziękuję za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.

jacekauto -> Jesli obedziesz sie bez DVD to proponuje posluchac odtwarzacza CD/SACD Sony SCDXE597. Dobry dzwiek bez modyfikacji. Pisalem o nim juz na forum. Zdecydowanie niedoceniany i przeoczony zupelnie przez krajowych milosnikow dobrego dzwieku i modyfikatorow odtwarzacz SACD, a szkoda. Cena okolo 750 zlotych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link nie dziala. Moze ten bedzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Majo-ja nie bardzo wiem co masz na mysli....po prostu zapytalem o techniczny i wazny szczegół tego odtwarzacza,bo chciałbym wiedziec czego słucham.Jednak milczenie wszsystkich w tym temacie jest dla mnie co najmniej dziwne...Milych wakacji wszystkim forumowiczom!!!

• 6 miesięcy później...

> Darkul

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Samsunga 950. Niemal codziennie słucham CD po 6-7 godzin. z każdym dniem rosnie we mnie przekonanie, że jednak jako żródło CD to DVD się nie spełnia. I tu pytanie do Pana Darkula - czy można tego klocka poddać tunningowi. Chodzi mi tutaj głównie o poprawę odtwarzania górnych rejestrów. Wokale z fabrycznego DVD też nie brzmią nadzwyczajnie. Jaki byłby koszt ewentualnej modyfikacji?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.