Skocz do zawartości
IGNORED

Tuby, horny.. Gdzie kupić?

thomassek

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Moim zdaniem ten model jest bez sensu. Taka tuba daje zysk w bardzo wąskim zakresie, który dodatkowo trzeba pewnie korygować zwrotnicą. Dolny głośnik też przysłonięty tubą co powoduje kolejne problemy. Jak już robić coś w ten deseń to jeśli nie przeszkadza Ci kierunkowość zakup tuby tractrix 600 do tego driver BMS (4548/4550) plus efektywny głośnik nisko/średnio tonowy zdolny do podziału 1-1,5 kHz i masz dobry zestawik dwudrożny. Jeśli interesuje Cię szerszy zakres promieniowania możesz wybrać inny rodzaj tuby, jednak o punkcie podziału powinna decydować tuba więc to od niej należy zacząć i dobierać odpowiedni driver i inne głośniki.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W modelu Berlin r jest normalny niskośredniotonowiec 10 cali i tubą. Chciałbym podział na zwrotnicy 1100 1200 Hz. BMSów jak psów. Który wybrać? Spherical 600 mi się podoba, ale nie wiem czy to dobry kierunek. Pozdrawiam

W modelu Berlin r jest normalny niskośredniotonowiec 10 cali i tubą. Chciałbym podział na zwrotnicy 1100 1200 Hz. BMSów jak psów. Który wybrać? Spherical 600 mi się podoba, ale nie wiem czy to dobry kierunek. Pozdrawiam

• Moderatorzy

Nie wiem czy taki normalny niskostedniotonowiec bo efektywność podają 97 dB. Do tuby trzeba szukać wysokoefekrywnych głośników inaczej takie konstrukcje mijają się trochę z celem.

Drivery BMSa np model 4548+ lub 4550 (do home audio ten pierwszy wydaje się ciekawszy - sam na takim gram).

Kształt tuby określa kształt narastania "zbocza" SPL oraz kierunkowość tuby. Sferyczne maja mniejsze zyski w dolnych zakresach ale szersze promieniowanie.

Dzięki Seyv za podpowiedzi. Spherical 600 na pewno bardziej przypomina tamtą tubę bo pewnie nie chodzi o jakiś drastyczny wzrost sprawności w dolnych rejestrach bo i tak trzeba będzie sporo ściszyć tubę, ale pewnie chodzi o tą barwę i swobodę w graniu jakiej nie ma zwykły głośnik wysokotonowy. Może ktoś na forum robił coś na tubie typu spherical? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pzdrawiam

• Moderatorzy

Wzrost będzie ale w innym zakresie. Tuba też jest filtrem. Kształt tuby określa przebieg filtra.

W modelu Berlin tuba pełni też role wizualną. Jeśli chcesz dobrego zgrania fazowego nie uda Ci się nie wysunąć "trąby" do przodu co estetycznie wyglada conajmniej kontrowersyjnie.

W konstrukcjach tubowych trzeba pogodzić wiele rzecz.

• 4 miesiące później...

Witam Forumowiczów,

wczoraj dotarly do mnie tuby JMLC 1400 w kolorze miedzi do drivera BMS 4524.

Mam pytanie, jaki rodzaj kondensatora nabyc do zwrotnicy 1go rzędu aby uzyskać przezroczystość bez podbarwień.

Ma to wspolpracować z Fostexem Fe206 w ML.

Wszelkie podpowiedzi mile widziane,

Pozdrawiam,

Tad

Jak pogodził Kolega 113dBW/m tweetera z 96dBW/m Fostexa? Potencjometr drutowy jak w rekomendacji Fostex dla współpracy FE206 z T90? Ja na próbę zastosowałem tubki STX T.18.250.8 w miejsce Founteków neoCD3,5. Kondensator mam składany 1,5 +1+047 uF (mogę dodawać i odejmować włącznikami). Kondensatory Jantzen. Pewnie driver BMS z okrągłą tubką to inna bajka (cenowo na pewno ). Bez urazy ale rozważania o wpływie rodzaju kondensatora w zwrotnicy na podbarwienia wysokotonowego horna mnie nie przekonują . Pozdrawiam

• Moderatorzy

„ Regulując” filtr górnoprzepustowy na ucho przełącznikami rozważania o rodzaju użytego kondensatora są całkowicie bez sensu.

Tu nie chodzi o regulację a o możliwości. W tej chwili korzystam z głośników Fostex a na półce leżą głośniki Tang Band i czekają na aplikację. Może będzie mozliwość skorzystania z przełaczników. Póki co gra 1,5uF. Darujmy sobie złośliwości. A tak ad rem - to jak jest z tym wpływem jakości kondensatora na podbarwienia? :)

Jak pogodził Kolega 113dBW/m tweetera z 96dBW/m Fostexa? Potencjometr drutowy jak w rekomendacji Fostex dla współpracy FE206 z T90? Ja na próbę zastosowałem tubki STX T.18.250.8 w miejsce Founteków neoCD3,5. Kondensator mam składany 1,5 +1+047 uF (mogę dodawać i odejmować włącznikami). Kondensatory Jantzen. Pewnie driver BMS z okrągłą tubką to inna bajka (cenowo na pewno ). Bez urazy ale rozważania o wpływie rodzaju kondensatora w zwrotnicy na podbarwienia wysokotonowego horna mnie nie przekonują . Pozdrawiam

Koledzy ,

oczywiscie regulacja L-Pad ,chodzi o kondensator aby nie wtopić kasy , podzial to od 2,4Khz-5kHz podobno Mp Bosh lub MKV siemeens był {przezroczysty)

moze cos z nowej produkcji

raczej 1go rzedu aby nie pchac się w korekcję fazy za mocno

Gram na 2a3

Pozdrawiam,

• Moderatorzy

Warto pamiętać, że sama tuba też jest filtrem i projektując filtr elektryczny należy wziąć to pod uwagę. Jeśli tuba ma określone "zejście" warto z niego skorzystać jeśli driver na to pozwala - choć zazwyczaj tubę dobiera się do drivera i później uwzględnia przy projektowaniu filtra.

• 4 miesiące później...

Jakby ktoś dalej szukał to mogę sprzedać tuby tractrix 350 by autotech w kolorze perła root Bear. tuba o wymiarach 34cm średnicy, długość około 35cm. Wykonanie Perfect. Specjalny gruby ,nie dzwoniący materiał. Do tub mam mocne drivery bms4550 ktore pozwalają zejść z pasmem aż do 750hz co pozwala je wykorzystać nawet do konstrukcji dwudroznych. Drivery stan Perfect, jedynie lutowanie na terminalach. Tuby są bardzo ciężko dostępne na rynku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.