Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na zmiany w systemie stereo.

Yeung

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wolnymi krokami zbliża się czas na zmiany,więc postanowiłem założyć temat i skorzystać z waszych podpowiedzi-pomocy.Muzyka której słucham to są głownie inspiracje naturalnymi dźwiękami gitar i reszty różnorodnych instrumentów.W stylu rock,blues,soul,jazz,pop,muzyka akustyczna.Rzadkością jest,ale czasami zdarzy się trochę house,rnb.Salon nagłaśniany około 19- 20m z przyzwoitą akustyką.Zaadaptowane pierwsze odbicia dźwięku panelami akustycznymi tłumiąco-rozpraszającymi.Temat akustyki jest bardzo ważny,ciekawy i wciąż przeze mnie wałkowany.

Teraz trochę o zestawie:

-źródło creek evolution 50cd

-interkonekt van den hul d102mkIII

-wzmacniacz hegel h80

-głośnikowe van den hul the wind mkII

-Kolumny monitor audio gold GX-200 (impedancja 4omy-efektywność 86db)

-listwa matrix z sieciówką wireworld aurora7.

Kupując h80 w tamtym okresie byłem zadowolony.Uważam że jest on muzykalny,nie męczący,naturalny,odtwarza niesamowicie dźwięki instrumentów w których można się zakochać ;-) Przyszedł czas w którym zacząłem się doszukiwać mankamentów.Osłuchując się z całym zestawem zacząłem ciągle czuć niedosyt.Brakuję mi w dźwiękach większej dynamiki,pazura,dociążenia,głębi i powietrza.Twierdze że kolumny nie są do końca dobrze wysterowane i przydałoby się nimi trochę potrząsnąć ;-) Wracając do h80,w mojej opinii i tej cenie uważam go za dobry wzmak, ale po paro miesięcznym graniu jest niedosyt i z pewnością można zagrać duuuużooo lepiej ;-) Szukając nowego pieca na rzecz tych w/w zmian nie chciałbym stracić muzykalności,szczegółowości którą dysponował hegel.Nie chciałbym żeby któreś z pasm było natarczywe,wybrzmiewające przed szereg,suche,męczące przy dłuższym odsłuchu.Wiem dokładnie że czasami nie da się pogodzić w pewnych kwotach wszystkich rzeczy na raz i dużo zależy od całego toru bo nie gra jeden element tylko cały system plus w miarę dobrze zaadaptowane pomieszczenie akustyczne.

Dopóki nie posłucham innych wzmaków to nie będę wiedział ale żeby uniknąć krętej drogi,chciałbym zapoznać się z waszymi opiniami-propozycjami co należało by odsłuchać w domowych warunkach i czy w dobrym kierunku zmierzam.

Została najważniejsza rzecz czyli kwota którą powinienem podać żebyśmy wiedzieli w jakim przedziale się poruszać i tu stwierdzam jednogłośnie że najważniejsze muszą być zmiany a kwestie złotówek zostawimy komornikom :-)

Pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/123539-czas-na-zmiany-w-systemie-stereo/

Witaj,

chyba na ten temat rozmawialiśmy na innym forum. Trzeba oczywiście przesłuchać poszczególne konfiguracje, natomiast proponuję odsłuch Naim Supernait 2, Musical Fidelity M6si, koniecznie wyższy Hegel H160 oraz jeśli budżet pozwoli, to koniecznie ATC SIA2-150.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, jest także możliwość odsłuchów w Twoim salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

chyba na ten temat rozmawialiśmy na innym forum. Trzeba oczywiście przesłuchać poszczególne konfiguracje, natomiast proponuję odsłuch Naim Supernait 2, Musical Fidelity M6si, koniecznie wyższy Hegel H160 oraz jeśli budżet pozwoli, to koniecznie ATC SIA2-150.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, jest także możliwość odsłuchów w Twoim salonie.

Tak rozmawialiśmy.Mam problem z kontaktem tel ponieważ pracuje do późna i zostaje nam tylko taka forma pisania.Z pewnością nie omieszkam wziąć tych modeli pod uwagę i skorzystać z waszej pomocy.

Posłuchaj Audio Gd Master 10 - dla mnie to strzał w 10 po przesłuchaniu wielu wzmacniaczy.. Polecam.

Nie miałem jeszcze przyjemności ze słuchania tej marki,ciekawe jaki jest dostęp do odsłuchu???

Myślę, że wzmacniacz można spokojnie zostawić, jest bardzo muzykalny. Trzeba tylko dobrać do niego kolumny o większej skuteczności, łatwiejsze do wysterowania.

Także o tym myślałem,ale czy za jakiś czas znowu nie będzie powtórki z rozrywki ;-)

Z tego co pamiętam to kolega także się przesiadł z h80 na h160.A porównywałeś może h160 do starszej wersji h300???Ciekaw jestem jak zachowuje się dźwiękowo h300 do nowszych modeli hegla.

Musiałbyś pytać dystrybutora. Mam ten wzmacniacz przez rok i za jakiś czas chcę zmienić na monobloki tej firmy 2H. Naprawdę polecam bo stosunek jakość/cena jest...

Jakieś podstawowe informacje znalazłem,ale liczyłem na więcej.Można stwierdzić że to kawał spawarki o malutkiej wadze.Tak jak wyżej napisałeś jakość/cena powinna prawie zawsze iść w parze,ale często są to od siebie odległe rzeczy.

Jak oczekujesz "dźwiękowych rewolucji" to inwestycja może być poważna....

Jak chcesz mieć lepiej, to pobawiłbym się z kabelkami - bo Van den Hule są specyficzne i mogą ograniczać Twój system, potem listwa i zasilające - to też może dużo zmienić...

pozdr!

Jak oczekujesz "dźwiękowych rewolucji" to inwestycja może być poważna....

Jak chcesz mieć lepiej, to pobawiłbym się z kabelkami - bo Van den Hule są specyficzne i mogą ograniczać Twój system, potem listwa i zasilające - to też może dużo zmienić...

pozdr!

Zatrzymałem się na tej firmie,ufając mojemu salonowi audio który od lat preferuje VDH. Nie powiem że osobiście tez mi pasują.

A biorąc kiedyś kable sieciowe za dużo nie wskurałem ,aż wstyd się przyznać że nic nie słyszałem ;-/

Pamiętam że akustykę miałem wtedy mizerną,gołe ściany itp albo po prostu jest to wyższa szkoła jazdy!

Z pewnością do tematu podejdę jeszcze raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.