Skocz do zawartości
IGNORED

Będą gromy, bo ja muzyki lubię słuchać. Pomożecie?

kaj18

Rekomendowane odpowiedzi

Grały mi altusy 110 z podrzędnym zestawem Sony,a teraz z remontem czas na zmiany.

Muzyka się zmienia, dużo koncertów na DVD, płyt CD z ścieżką 5.1 i chciałbym z tego korzystać.Z starych CD i z vinyli też. I nagłośnić stereo łazienkę chciałbym. (przydałaby się złota rybka).

Wybór padł na Onkyo tx-nr 646 (w 636 mniej korzystny układ coaxial/optyczne). Phono ma.Zone 2 ma. Świat nowoczesności(WiFi itp.) w sobie.

Tylko co dalej. Salon 4,5 x 6m, standardowy układ, odsłuch jakieś 4 m od głośników frontowych,centralnie na boki, brak ograniczeń gabarytowych.

Żeby to tylko grać miało - i w wyglądać też chciałoby.W klasyce gustuje, kantach i orzechu. Fora przeszperałem, opinie też, artykuły w portalach audio.W oczach się mieni a wniosków brak. Tyle ile wypowiedzi, tyle sprzecznych opinii.

Jako, że amplituner drogi to na głośniki zostaje mi jakieś 2500. Pewnie gromy padną, że muzykę obrażam.Dzieci mam!Dużo jedzą;)

Przelatują przed oczami Taga harmony Tav-606 v.3 + TSW.120, STX KD-200 5.1, jakieś Jamo, Koda itd.itp.

Fanem kina 5.1 wielkim nie jestem, ale pewnie dzieciaki będą podjarane. Muzyczne klimaty 70-90, okazjonalne zajawki basowe, ale tak, żeby pierwsze 90 sek. Keep Talking Floydów przyprawiał o dreszcz..Nawet nie wiem czy subwoofer mi potrzebny jeśli w frontach jakiś przyzwoity bas się znajdzie.

Jako,że pewnie sprzęt się z mną zestarzeje proszę Forumowiczów o pomoc cobym dobre towarzystwo sobie dobrał.

z harcerskim pozdrowieniem!

Zamiast myśleć o Tagach, Jamo i Kodach, zainteresowałbym się już renomowanym producentem:

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tl1600-blackstone-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1-2

Dźwięk - gwarantuję - o dwie klasy wyższy. Nie daj się zwieść małymi rozmiarami, głośniki są niepozorne i grają mocno, klarownie i szczegółowo. Na każdym odsłuchu wywołują zdziwienie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

nie wiem jak się do polk audio ustosunkować - biorąc pod uwagę wielkość salonu i jakieś tam preferencje wizualne, nie znając możliwości dźwiękowych uznam "pomoc" RMS za typowa akwizycję.

Tu może być tak, że po zakupie wspomnianych Taga Harmony 606v3 set może wydać Ci się za mało basu bo jesteś przyzwyczajony/osłuchany z Altusami, które dają go w dużej ilości jednak w Taga Harmony bas jest dobrze kontrolowany (jak na tą cenę kolumn) i w zależności od nagranego materiału jest go tyle ile powinno być bez ubarwiania. Mam je na 25 metrach i wiem co mówię.

Możesz spokojnie śmignąć sobie Taga Harmony 606v.3 ale z mocniejszym subem np TSW200 i z tym amplitunerem Onkyo 646 i będzie ok. A subwofer musi być do kina mimo jakby Ci się wydawało dobrego basu z kolumn.

Dzieki Adek45,

z innej strony:

dysponuje parą Altusów 110 i Altusów 75, na oryginalnych zwrotnicach, jeszcze sztukę 110 byłbym złożył z części, które posiadam, tyle, że na zwrotnicy JANBO SŁ-OT 8. (na centralny?)

naczytałem się o zestrojeniu, o tym, że wysokotonowe muszą być identyczne, it.d. - czy kombinowanie z tymi altusami na kino domowe ma sens?czy już na starcie wiadomo,że np wspomnianie Tagi będą grały o niebo lepiej?

czy już na starcie wiadomo,że np wspomnianie Tagi będą grały o niebo lepiej?

napewno będą grały inaczej a czy to będzie o niebo czy nie zależy od Ciebie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.