Skocz do zawartości
IGNORED

jaka konsola XBOX one czy PS4?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Już wielokrotnie pisałem że takie rzeczy technologicznie były dostępne kilka lat temu, po 5-7 latach w końcu trafiają do gier i to niestety tylko tych lepszych. Pamiętaj że w konsoli siedzi APU, do PC'ta topowe modele kosztują niecałe 700 i są silniejsze do tego co oferuje PS4.

Każda lepsza (bardziej wymagająca gra) w PS4 chodzi na granicy płynności i to z limitem do 30 FPS (czasem nawet go nie utrzymują). Zdejmiesz limit i masz pokaz slajdów, dropy poniżej 20fps. Stare, słabe PC'ty (bądź nowe z cpu za ~300 zł) dzięki takim zabiegom radzą sobie z nowymi grami.

PS4 zawsze chodzi tak samo, każdą grę można odpowiednio przygotowywać (tak było, jest i będzie), na PC taki zabieg jest niemożliwy.

Ale co maja tech dema do gier. Pokazuja jedynie pokaz aktualnej mocy. Wiec to ze byly, fajnie, ale nie bylo z tego pozytku. Teraz mozemy zagrac niemal w interaktywny film. To jest swietne. :)

Ostatnie zdanie pokazuje kwintesencje konsol, optymalizacja powoduje to ze nawet jesli maja starszy hardware to tym elementem nadrabiaja w stosunku do PC.

Zas najwazniejsze sa i tak gry, i te na konsoli sa po prostu ciekawsze. (Pomijam fanow strategii i Simow)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ale co maja tech dema do gier. Pokazuja jedynie pokaz aktualnej mocy. Wiec to ze byly, fajnie, ale nie bylo z tego pozytku. Teraz mozemy zagrac niemal w interaktywny film. To jest swietne. :)

tylko że te dema są stare, a już wtedy nie wymagały nie wiadomo czego.

Ostatnie zdanie pokazuje kwintesencje konsol, optymalizacja powoduje to ze nawet jesli maja starszy hardware to tym elementem nadrabiaja w stosunku do PC.

mylisz pojęcia, limitowanie, usuwanie elementów, zmiany rozdzielczości tekstur itd to nie jest optymalizacja tylko zwykła perfidna kastracja.

Zas najwazniejsze sa i tak gry, i te na konsoli sa po prostu ciekawsze. (Pomijam fanow strategii i Simow)

100% zgoda, konsole żyją tylko i wyłącznie dzięki tatłom ekskluzywnym, cała reszta mimo wszystko większe możliwości ma PC. Jak już pisałem wielokrotnie PC + konsola to standardowy zestaw wielu graczy.

w tym temacie nikt z nas nie reprezentuje tego grona.

Jak widzisz tutaj, nie ma kastrowania, jest raczej ulepszanie, dodawnie i optymalizacja.

Konsole sa od tytulow ekskluzywnych, poki co to jedna konsola prezentuje tu poziom. Druga zas zawodzi na calej linii, i szuka wsparcia przy PC.

Wesolych Swiat! :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak widzisz tutaj, nie ma kastrowania, jest raczej ulepszanie, dodawnie i optymalizacja.

chciałbym w końcu zobaczyć grę a nie filmy z filmów w grze :P

Twoje piękności mają limity i problemy z płynnością więc wymagają tzw optymalizacji by w finalnej wersji było względnie ok. Biorąc pod uwagę gry są robione tylko na jedną platformę daje trochę do myślenia... wy też dostajecie bety jako produkt finalny..

Uncharted również ograniczony do 30 fps, ale mimo to wygląda fajnie płynnie .

Wesolych Swiat! :)

smacznego jajca !

A jednak...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowe PlayStation 4 " prawdopodobnie " pod koniec tego roku.

Najlepsze są komentarze... : )

Najlepszy komentarz z ppe.pl...

Żal mi tych zakompleksionych, zawieszonych Polaków dla których 2k to wydatek życia. Świat się zmienia znacznie szybciej niż co poniektórym się wydaje. Niestety zachód na nas nie zaczeka. To tylko pokazuje w jakim kraju żyjemy.

Ps. Sony nie spowoduje, ze PS4 będzie gorsze... A sorry - zapomniałem, ze ważniejsze jest to że ktoś może mieć lepsze.

: )

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

To plotki. Poza tym nie moga sobie pozwolic na wypuszczenie mocniejszej maszyny niz PS4 w tak krotkim okresie, byl by to strzal w kolano. Wg. mnie sa dwie teorie.

Pierwsza, wyjdzie jakis model Slim PS4, a teraz wszyscy pokrecili fakty.

Druga, wyjdzie model ktore bedzie mial lepsze wsparcie dla 4K, i tylko tyle, grafika pozostanie taka sama. Tylko tu rodzi sie pytanie ile osob ma teraz odbiorniki ktore spelniaja w pelni normy 4K, maly procent osob. Do tego by te 4K zobaczyc trzeba siedziec w okreslonym dystansie do odbiornika, inaczej z 4K robi sie FullHD. ;)

Pierwsi deweloperzy przygotowują już gry na lepszy sprzęt i podobno konsola może pochwalić się „zauważalnym wzrostem wydajności”.

Gry przygotowywane na PlayStation 4,5 będą również działać na zwykłym PlayStation 4, ale zauważymy różnice w wydajności.

moim zdaniem 4k to przykrywka, problemem jest wydajność konsoli. Jeśli tak jest no to nie ciekawie, konsola kończy się szybciej niż grafika w PC...

• Ten sam zakres tytułów, ale z usprawnieniami w oprawie graficznej.
  • Lepsze działanie starszych gier (czyli jak chodzą teraz ??) - domyślnie lub poprzez stosowne aktualizacje.
  • Rozdzielczość ponad 1080p będzie wyglądała dobrze na ekranie 4K, ale natywne UHD w grach z górnej półki nie wchodzi w grę.
  • Cena niższa od pierwszej opcji.
  • Pełne wsparcie dla multimediów w 4K, ale oferta raczej przeznaczona dla zaangażowanych graczy. Rynek masowy przekonać będzie trudniej.

PS4 jest wykonana w dość starym procesie technologicznym, z Jaguar CPU nie można wiele zrobić (problem z kompatybilnością) ale gpu to okrojony radek HD 7870 w 100% kompatybilny 7970 Tahiti jest o 60% mocniejszy, mowa też była o następcy Tonga który ma wsparcie technologiczne jeśli chodzi o wykorzystanie nowszych technologii.

Panowie...4k to tylko duże calarze czyli np.100" + ... Ci co się podniecają 4k i nie mają możliwości oglądania tego na wspomnianych wielkich domowych calarzach niestety są w błędzie że cokolwiek więcej zobaczą... bo chyba nie zamierzacie oglądania 65 calowego tv z 1 metra :) .... oczywiście rozdzielczość to nie jedyny plus 4k pozostaje jeszcze HDR który widoczny będzie na każdym rozmiarze...

jeszcze HDR który widoczny będzie na każdym rozmiarze...

do tego sony musi wymienić całego APU, obecna jednostka temu nie ogarnie, jest to jedna z koncepcji. Plotki mówią o podmianie obecnego układu na 14/16 nm i przejście na GDDR5. Co zrobili naprawdę nikt nie wie. Praktycznie w każdej opcji (jest kilka) 4k w grach jest większą bądź mniejszą ściemą. Co mnie z resztą nie dziwi. Jeśli zmienią proces technologiczny produkcja konsoli będzie tańsza więc zysk up a to jest konkretny argument.

cóż HDR i BLOOM w grach na PC był już w 2008 roku..

Pomyślcie sobie co by było jakby to X wpadł na pomysł żeby w tak krótkim czasie wypuścić następcę?

Oj, ale by było pisania.....!

Panowie...4k to tylko duże calarze czyli np.100" + ... Ci co się podniecają 4k i nie mają możliwości oglądania tego na wspomnianych wielkich domowych calarzach niestety są w błędzie że cokolwiek więcej zobaczą... bo chyba nie zamierzacie oglądania 65 calowego tv z 1 metra :) .... oczywiście rozdzielczość to nie jedyny plus 4k pozostaje jeszcze HDR który widoczny będzie na każdym rozmiarze...

Dokładnie tak.

4K może się przydać dla osoby pracującej przy obróbce zdjęć z bliskiej odlagłości na PC.

Jaką mamy telewizję w domach?

Nawet wszystkich kanałów w HD nie ma. Więc na ch.... komu 4K?

Apple iMac 27" jest jeszcze w większej rozdzielczości 5K.

Ale tak jak pisałem wcześniej. Dla kogoś kto siedzi przy obróbce zdjęć lub dla kogoś kto ma doczynienia z tekstem na co dzień.

Telewizji w tak wysokiej rozdzielczości się prędko nie doczekamy.

Dlatego będą musieli wypuścić PlayStation 5.... a kiedy? to potrwa bo muszą jeszcze zarobić na czwòrce... ;)

Mnie osobiście tak bardzo się nie śpieszy za 4k z prostych powodów, mało materiałów natywnych w tej rozdziałce i proje natywne 4k są jeszcze mega drogie (30-50tyś pln-ów) ale za 3,4 lata spadną do akceptowalnych (dla mojej kieszeni) cen... mam nadzieję :)

Od osoby ktora pracuje nad grami w pewnej firmie, ktora ma dobre kontakty z Sony. Mamy na forum swoje wtyki. ;) ghe ghe

Na razie za wiele powiedzieć nie można. Rozwiązanie raczej pod VR (kto wie, jak będzie dalej). Sony nie może sobie pozwolić na zbytnie segmentowanie rynku, więc należy to traktować jako ultimate VR solution.

Tegoroczne E3 moze byc bardzo ciekawe..

Nic, wypada czekac na oficjalne stanowisko. Machina plotek ruszyla, bedzie zyc wlasnym zyciem.

Dobrze tez miec osoba wew. ktora od czasu do czasu powie cos bardziej sprawdzonego i wiarygodnego niz wlasnie te plotki. Pamietam plotki przed nadejsciem PS3 Slim, byly nie mniej fantazyjne.

Masz i gameplay:

Tu mozesz sciagnac, birate na poziomie 11K wiec calkiem niezle, na BD masz 30-40K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tekstury spoko mimo wszystko na filmie trudno ocenić

render ogólnie - zaspokajający, w niczym niezaskakujący

shader postaci bardzo dobry choć ruchy twarzy i włosów widziałem lepsze

interakcja otoczenia z postacią czasem bardzo kłuje w oczy, przeciętna

woda - słaba

trawa - j.w

elementy otoczenia - jest teselacja ale fizyka...

Ogólnie mówiąc już kilka lat temu były silniki które umożliwiały wykonanie ładniejszego produktu, pewne szczątkowe elementy były ładniejsze kilka lat tamu i to grach nie techdamch. Gra Zachwyca pierwszym planem i niczym innym, wiele elementów jest uśrednionych. Patrząc na wasz zachwyt spodziewałem się czegoś naprawdę ładnego, gra mnie trochę irytuje, nie wiem czy to kwestia 30fps czy fizyki.

Miejscami np trawa jest słaba, bez interakcji a w kilku scenach dalej jest wszystko.. no cóż nie tylko xbox oszukuje.

Bez hucznej reklamy i piany w internecie powiedziałbym gra - fajna i ładna (bo nie czarujmy się mało jest tak dopracowanych tytułów), niestety z takim parciem na jakość czuje się rozczarowany.

Musial bys zagrac, pamietaj ze to otwarta, duza lokacja. Woda jest swietna, trwa rowniez, do tego bloto itd.

Tu masz kilka ciekawostek z produkcji:

Pierwsza wersja mechaniki wiatru w grze była tak skomplikowana, że było trzeba zrobić wszystko od nowa. Teraz ekipa korzysta tylko w dwóch parametrów - intensywności wiatru i jego prędkości. Ograniczenie wielu zmiennych opłaciło się.

System odpowiedzialny za fizykę włosów to "tani trick", który składa się dosłownie z trzech linii kodu. Nie liczą się dostępne narzędzia w tworzeniu elementów tak dużej gry, a pomysłowość - nawet jeśli oznacza to wyrzucanie ukończonych rzeczy i robienie ich na nowo.

Silnik Uncharted 4 pozwala cząsteczkom swobodnie oddziaływać na odmienne materiały.

Kurz i błoto zrobione są w takie sposób, że po wejściu do wody, taki brud jest stopniowo oczyszczany z ciała bohatera.

Kiedy Drake jest zmęczony, zastosowany system fatygi zmienia jego animacje i wygląda na rzeczywiście zmęczonego. Do tego dochodzą shadery i wygląda to tak, jakby się pocił.

Kurz jest wszędzie. Kiedy postać wchodzi w niego, tworzą się cząsteczki, które reagują na jej ruchy i pozostają w nim ślady.

Całe demo pokazane na E3 było zrobione w siedem tygodni.

Sekretem Naughty Dog są członkowie ekipy i ich poświęcenie. Maximov wspomniał o pracowniku odpowiedzialnym za tekstury, który o 3 nad ranem uciął sobie godzinną drzemkę, by zaraz wrócić do pracy.

Ps. Pokaz mi te ladniejsze gry.

na filmie tego nie widzę, w pierwszej części koleś mógłby chodzić po blue box'ie taka była interakcja. Potem np ~12 min tu owszem się dzieje.

Ps. Pokaz mi te ladniejsze gry.

czytaj ze zrozumieniem.

Czytam:

Ogólnie mówiąc już kilka lat temu były silniki które umożliwiały wykonanie ładniejszego produktu, pewne szczątkowe elementy były ładniejsze kilka lat tamu i to grach nie techdamch.

Wiec czekam. ;)

To jakis srodkowy chapter wyrwany z gry. W maju przekonam sie jakie to zwieczenie sagi bedzie.

Tu techniczna analiza:

A ja pogralem kilka godzin w far cry nowego i juz mnie zaczął nudzic i drażnić. Zbyt duzo zbieractwa a dodatkowo żeby odblokowywac zadania trzeba zbierać zeby wybudowac chate bo wtedy mamy nowe zadania.

I musisz błądzić bez celu i szukać brakujacych materiałów jak np skóra zadkiego cyjona ktorej przez godzinę nie znalazłem.

Chyba pójdzie do usunięcia.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja nawet nie kupilem.

Teraz mam odlozone fundusze na Uncharted 4/Dirt Rally/Assetto Corsa/Mirror’s Edge Catalyst.

Ja nawet nie kupilem.

Teraz mam odlozone fundusze na Uncharted 4/Dirt Rally/Assetto Corsa/Mirror’s Edge Catalyst.

" Ścigałki " przestały mnie interesować. Jedynie nowe Gran Turismo bym kupił.

Może będzie za jakieś pięć lat : ) na PlayStation 4

Ja na te giery czekam teraz...

Uncharted 4 / Mirror’s Edge Catalyst : )

: )

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.