Skocz do zawartości
IGNORED

jaka konsola XBOX one czy PS4?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce na Swieta juniorowi kupic konsole.

Fakt ze obecnie gra na X360 i jest juz przyzwyczajony troche do pada rzutuje za wyborem tej konsoli

Z drugiej strony PS4 kusi otwarciem sie na inne troche gry a nie mieleniem sie microsoftowym sosie.

Od razu tez zastrzegam...chcemy kupic Starwars Batlefront i to tez jest powod zmiany konsoli.

Moze i ja sobie pogram (bo narazie to w ogule mnie to nie kreci).

ma ktos obycie, doswiadczenie z ww. konsolami?

https://www.audiostereo.pl/topic/123775-jaka-konsola-xbox-one-czy-ps4/

Parząc na "Battlefronta" i ogólnie gry "Gwiezdno wojenne", to XBOX one, bo na tę konsolę jest kolejna fajna gra mianowicie "Star Wars Kinect", ale ogólnie gram na konsolach raz na ruski rok. To tylko pomysł SW-świra ;)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Ja od 3 dni jestem posiadaczem PS4. W zestawie był właśnie Battlefront i... URYWA ŁEB! Jestem fanem Star Wars więc sami wiecie ;-)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

PS4 - znana mi młodzież (rodzina i bliscy znajomi) zawsze podpowiadała mikołajowi coby się nie pomylił i One nie kupił.

Acz ta sama młodzież z daleka od uszu sponsorów marudzi iż konsole nowej generacji póki co to: "szału nie ma" ;P

P.S. Mi samemu zdarza się grywać, ale jako dziadkowi prawie że, raczej na PC (strategie, rpg, itd)

P.S. Mi samemu zdarza się grywać, ale jako dziadkowi prawie że, raczej na PC (strategie, rpg, itd)

tylko że strategii jako tako już się nie robi... wszystko online dla bogaczy.

A konsola to samo zło, przestarzałe śmietniki które ograniczają rozwój gier, dzięki nim przez 20 lat GFX stoi praktycznie w miejscu a PC dorobiły się tylko wirtualnych kagańców by sprzedawać kolejne karty.

Jedyny wybor to PS4. Jesli potrzebuje ktos argumentow, chetnie sluze pomoca. Choc z drugiej strony, PS oferuje wiele gier ktore sa przeznaczone dla osob min.15 lat + ze wzgledu na zrozumienie i odbior tych gier.

Zas co do samego Star Wars BF - PS4 oferuje lepsza jakosc tej gry niz Xone, to wynika zas z tego ze PS4 jest mocniejsza konsola niz Xone.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie patrz ktora jest mocniejsza i ktora ma lepsza grafe bo ta roznica zaciera sie podczas gry. Grywam na jednej i drugiej i nie licze pixeli na tv. Najsensowniej przeanalizowac rynek wzgledem exclusivów. Ktore najbardziej Ci podejta. I nie patrz na komentarze typu " bo ps4 jest mocniejsze". Nie zawsze liczy sie moc, najwazniejsza jest optymalizacja. Tak jak w audio zasilanie :PPPPP

Przygodne zaczynalem od C64, mialem tez m.in PS2/PS3/Xbox/X360. Obecnie mam PS4. Ta roznica nie zaciera sie podczas grania, jest dosc mocno zauwazalna. Oprocz ladniejszych gier na PS4, masz takze lepszy framerate, plus wyzsza rozdzielczosc na PS4. Zas "Exclusive games", coz tu przoduje Playstation i nic tego nie zmieni. Tylko tak jak mowie, to nie jest konsola dla malolatow. W tej kategorii lepiej sprawdzi sie Xone (ma wiecej gier dla tej grupy odbiorcow, sa mniej wymagajace wzgledem gracza..). Pod wzgledem optymalizacji PS4 takze ma przewage - niskopoziomowe API od czasow PS3, cos co PC dostalo niedawno - DX12.

Na PS3 wyszlo mase gier, ktore warto ograc na PS4 w wersji "Remaster", ze tylko wymienie kolekcje Uncharted, God of War 3, The Last of us, Flower, Journey, Beyond, Heavy Rain, zas Ps4 daje nam wiele nowych swietnych tytulow na start obowiazkowy zakup to Driveclub + Killzone Shadow Fall + The Order 1886 czy dla odprezenia Little Big Planet 3.

Pad od Xone jest lepszy jakosciowo, ale gorszy funkcjonalnie, dlonie mniej mecza sie na padzie od Ps4, i to jedyny pad jak dla mnie gdzie moge grac w gry sportowe czy TPP/RPG.

Pod wzgledem wykonania to konsole z podobnej polki, obie ciche, dobrze wykonane. PS4 ma wbudowany zasilacz, wiec jednego grata mniej pod TV. PS4 takze swietne dogaduje sie z Tv SONY, mam np. 12 bitowy obraz. Jako BD player takze nie mam sie do czego doczepic, filmy na BD wygladaja swietnie czy to w 2D czy w 3D.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Przygodne zaczynalem od C64, mialem tez m.in PS2/PS3/Xbox/X360. Obecnie mam PS4. Ta roznica nie zaciera sie podczas grania, jest dosc mocno zauwazalna. Oprocz ladniejszych gier na PS4, masz takze lepszy framerate, plus wyzsza rozdzielczosc na PS4. Zas "Exclusive games", coz tu przoduje Playstation i nic tego nie zmieni. Tylko tak jak mowie, to nie jest konsola dla malolatow.

Hmm dzieki za w rzeczową odp.

No zaczynałem od 65XE pozniej najcudowniejsza Amiga 500, pozniej PC konsole mnie omineły zaczałem sie juz grami przejadac...

X360 kupilem od znajomego dla zabawy na kinekcie, a sie okazalo ze koniec konców młody w Raymana tłucze, czy jakies tam Lego.

PS4 chcialbym dla siebie (moze zaczne znowu odczuwac przyjemnosc z grania) a przy okazji moj syn mialby na czym w nowsze tyt. pograc.

Jak to jest z tymi usługami abonamentowymi...da rade bez tego uzywac czy nie?

<p>Oj tak, Amiga 500 byla najlepsza (mialem model z 2,5 ramu..), wiec chodzily niektore gry z A1200. Coz to byly za czasy. Dobrze, koniec wspomnien. ;)

PS+ kupujesz tylko wtedy kiedy potrzebujesz grac online, plus wraz z ta usluga, co miesiac otrzymujesz jakies gry za darmo, ale sa to bardziej niszowe tytuly (tzw. Indyki). Raz na jakis czas dawaja tez tam pelnoprawny tytul, plus masz znizki na zakup gier/muzyki/filmow w PS Store i wczesniejszy dostep do niektorych gier czy dem.

Jesli zalezy Ci wylacznie na graniu online na allegro mozesz znalezc oferty nie do konca legalne, gdzie otrzymujesz akces do innego konta za smieszne pieniadze, zas grac online mozesz na swoim. Choc sa tez oferty gdzie mozesz kupic po starej cenie dostep do uslugi PS+ na 1/3/12 miesiecy. Najbardziej oplacalny zakup to konta na 3 lub 12 miesiecy. Ew. opcja mniej legalna i konta na 14 dni, o czym wspomnialem powyzej.

Wszystko zalezy czego oczekujesz, jesli online Cie nie interesuje mozesz bez PS+ spokojnie zyc na PS4. ;)

Z gier dla starszego gracza polecam The Last of Us, jedna z najlepszych gier w historii, jest to gra z PS3, ale na PS4 wyszla edycja "remaster", polecam tam zrobic lock na 30 klatek na sekunde i grac w lepszej oprawie, 60fps tej grze nie do konca sluzy, animacja jakas taka dziwna. Z gier magicznych, tzw. wzbogacanie duszy to Journey i Flower (piekna muzyka w grze..wiec warto grac na dobrym soundsystemie lub na sluchawkach). Tu pad od PS4 jest swietny, wpinasz sluchawki czy headset bezposrednio w niego, wiec nawet wieczorne czy nocne granie nie jest problemem.

Z gier wylacznie na PS4 to tak jak mowilem powyzej, ta lista to obowiazkowy zakup, plus gry multiplatformowe. Wersji PS4 wyszlo kilka, ja mam model bialy i jak dla mnie jest on ladniejszy niz czarny. Starsze modele to te z 500GB dyskiem, nowsze maja 1TB i minimalnie inny wyglad. W menu polecam ustawic sobie pod siebie obraz, wybrac rozdzielczosc natywna TV i jego rozmiar. Polecam takze maksymalnie przyciemnic "diode" od pada w menu konsoli.

Z gier ktore wychodza w przyszlym roku tylko na PS4, i warto sie nimi zainteresowac to Horizon, Uncharted 4, Gran Turismo Sport, Detroit, Wild, Ratchet & Clank i pewnie jeszcze cos zapowiedza.

Zapomnialem napisac jeszcze o jednym. Kupuj gry w angielskiej wersji z polskimi napisami. Polski dubbing w czesci gier jest straszny i odpedza od rozgrywki.

Nie zawsze liczy sie moc, najwazniejsza jest optymalizacja

moc ma bardzo duże znacznie ale w tej kategorii obie konsole to zwykłe kalkulatory które już w dniu premiery miały problem z topowymi grami, optymalizacja o której mówisz to głównie kastrowanie gry, zmniejszanie rozdzielczości tekstur, wyłącznie efektów, wszystko byle zachować płynność.

Pokaz mi na Pc ladniejsza gre od Driveclub czy The Order 1886. Czekam, zas kolejne tytuly ktore wyjda beda jeszcze ladniejsze vide np. Uncharted 4..

Z gier ktore wychodza w przyszlym roku tylko na PS4, i warto sie nimi zainteresowac to Horizon, Uncharted 4, Gran Turismo Sport, Detroit, Wild, Ratchet & Clank i pewnie jeszcze cos zapowiedza.

zapowiadają się ciekawie, niestety typowy FX jest na poziomie DX9, kanciaste twarde cienie, marne przezroczystości, fizyka też kuleje. Zdecydowanie lepszy jest tylko shader i widać że się tym chwalą. Od DX 10.1 czyli od 2010 roku mamy kilka nowych wynalazków których na konsolach tej generacji nigdy nie zobaczymy.

Pokaz mi na Pc ladniejsza gre od Driveclub czy The Order 1886. Czekam, zas kolejne tytuly ktore wyjda beda jeszcze ladniejsze vide np. Uncharted 4..

od wielu lat jestem zniesmaczony rynkiem gier i porzuciłem to hobby. Jak patrzę na nowe tytuły to mam wrażenie że graficznie się uwsteczniamy, np taki fallout... przecież to jakaś kpina...

nie znam tych gier ale jeśli można ufać scr i gp to nawet crysis 2 na koksie wypada lepiej. Po za tym weź pod uwagę że to co widzisz dzisiaj jest maksimum i będziesz to oglądał do czasu wydania następnej konsoli. Pewne elementy ulegną poprawie ale oba kalkulatory nie mają dostatecznie dużej mocy ani układów DSP które będą w stanie obsłużyć to co oferował DX 5 lat temu.

Niestety gry wydawane na wszystkie platformy będą wyglądały prawie jednakowo, do czasu aż nie powstanie mod lub fix odblokowujący to co Twórcy zablokowali...

NO niestety, ale prawda jest jedna. Ludzie nie rozumieja po co kupuje sie konsole. Jak ktos ma zamiar szukac pixeli i wpatrywac sie w kazda teksture to niech nie kupuje konsoli. Polecam wydac 5k i zakupic porzadny komputer, ktory posluzy nam te 2 lata zanim trzeba bedzie go modernizowac. Konsola = pad w lape, kanapa, piwo, wino , wodka, dziewczyna i przyjemnosc z zabawy. Jesli , ktos darzy do coraz lepszej grafy to za chwile granie stanie sie niesmaczne ( grafika bedzie na tyle fotorealistyczna) ze bedzie odpychala a nie przyciagala. I do czego wtedy darzyc w grach? Bo pomysly sie juz koncza tworcom.

zapowiadają się ciekawie, niestety typowy FX jest na poziomie DX9, kanciaste twarde cienie, marne przezroczystości, fizyka też kuleje. Zdecydowanie lepszy jest tylko shader i widać że się tym chwalą. Od DX 10.1 czyli od 2010 roku mamy kilka nowych wynalazków których na konsolach tej generacji nigdy nie zobaczymy.

od wielu lat jestem zniesmaczony rynkiem gier i porzuciłem to hobby. Jak patrzę na nowe tytuły to mam wrażenie że graficznie się uwsteczniamy, np taki fallout... przecież to jakaś kpina...

nie znam tych gier ale jeśli można ufać scr i gp to nawet crysis 2 na koksie wypada lepiej. Po za tym weź pod uwagę że to co widzisz dzisiaj jest maksimum i będziesz to oglądał do czasu wydania następnej konsoli. Pewne elementy ulegną poprawie ale oba kalkulatory nie mają dostatecznie dużej mocy ani układów DSP które będą w stanie obsłużyć to co oferował DX 5 lat temu.

Niestety gry wydawane na wszystkie platformy będą wyglądały prawie jednakowo, do czasu aż nie powstanie mod lub fix odblokowujący to co Twórcy zablokowali...

Oczywiscie gameplay jest najwazniejszy, wiec tu sie na nim nie skupiam, i to dla niego i gier kupuje sie konsole. Na przyklad takich jak ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rynek na PC jest martwy, Wiedzmin 3 wyszedl gdyz dobrze sie sprzedal na konsolach, szczegolnie PS4.

Widze ze albo nie masz pojecia o czym piszesz, albo robisz to celowo. Zreszta ostatnie zdanie pokazuje idealnie ze rak branzy z PC Cie dopadl. Po kolei.

Konsola to uklad zamkniety, przez co latwiej i efektywniej mozesz go wykorzystac, przez co gry moga dotrzymac kroku bez zadnych "upgrade'ow" przez kilka lat, technologii ktora idzie naprzod. W Xone masz SDK podobne do tego z PC czyli oparte na DX. Zas w konsoli SONY od czasow PS One masz open gl, od czasow PS3 doszlo do tego niskopoziomowe API, ktore nie zna ograniczen z DX. Tydzien temu Sony udostepnilo 7 rdzen dla produkcji gier w PS4. Zas juz samo PS3 oferowalo grafike lepsza (w The Last of US, God of War 3, Beyond, Heavy Rain..) niz w tytulach dostepnych na Xone.

Prosze wiec nie uprawiaj tej niepoprawnej polityki ze gry na konsole to poziom DX9, gdyz PS4 wychodzi ponad DX12.

Przyklady: Pokaz mi na PC wyscigi ktore maja liczona fizyke kropel przy zachowaniu zmiennego trybu doby i pogody jak w Driveclub:

Ukryta Zawartość

Pokaz mi tak wygladajaca gre TPP na PC:

Ukryta Zawartość

Tu zas pokaz tego co bedziemy miec w nadchodzacych tytulach (nie musze mowic ze to jest real-time):

uVLHVZJ.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze wiec nie uprawiaj tej niepoprawnej polityki ze gry na konsole to poziom DX9, gdyz PS4 wychodzi ponad DX12.

Masz chłopie fantazję !!! Wow....

Rynek na PC jest martwy, Wiedzmin 3 wyszedl gdyz dobrze sie sprzedal na konsolach, szczegolnie PS4.

To też jest niezłe....

Nie bawią mnie wojny PC <-> Konsole - Czy Sony <->Microsoft....

Ale ponieważ jeszcze zdarza mi się pograć nie tylko w strategie które się robi wbrew temu co pisze Kolega fetek i mam dostęp do one, ps4 i gier na PC widzę iż te same gry które są wydawane na konsole i PC, na PC są sztucznie ograniczane - poprawki fanowskie potrafią pokazać całkiem inny wymiar gry. Pomijam iż optymalizacji leży i kwiczy.... Na konsole są tytuły flagowe i ich nie uświadczymy na PC - fakt. Dba o to i Sony I Microsoft - jest to główny wabik na klientów. Ale wielu gatunków jakie są na PC nie uświadczymy na konsolach - tez fakt. Gry konsolowe niestety (dla mnie, pisze tylko w swoim imieniu) to zręcznościówki, gdzie myślenie można ograniczyć do nieprzewrócenia kufla z piwem i szybkiego naciskania dwóch, trzech klawiszy na padzie - ma to też swój urok - zapewne. A gra gdzie 80% czasu to oglądanie filmików, a 20% klikanie 2 guzików pada - sorry pass, wolę rolniczy kwadrans obejrzeć...Co do urody gier - są gusta i guściki, ale YT ma każdy i można się przekonać samemu. Dla mnie stareński skyrim z fanowskimi modami i teksturami (gra z 2011 roku) jest nie do pobicia przez żadną konsolę...

Ale jak mówię wojny mnie nie bawią, śmieszne jest że na półce leży parę gier jeszcze nie od foliowanych - w tym wiedźmin 3 - jakoś tak nie czuję mocy.... Kończąc temat w normalnym kraju, w domu jest konsola, tablet, PC, laptop i jeszcze parę innych klocków i nikogo to nie szokuje - każde jest używane do czego innego. Wojen o przewagę świąt bożego narodzenia od wielkiej nocy - niet.

To troszkę jak z fotografią, są tacy którzy piszą "Kto nie kupił lustrzanki przegrał życie" tacy którzy korzystają z kompaktów i coraz więcej takich którym wystarcza telefon... Niestety wiedza pstrykaczy jest coraz z mniejsza - podobnie jak z jakością gier....

No zaczynałem od 65XE pozniej najcudowniejsza Amiga 500, pozniej PC

Prawie tak samo tylko pierwsze było Atari 800 XL z magnetofonem (stacja dyskietek to było wtedy - ho, ho)

I na koniec rozmawiamy o rozrywce także nie warto się napinać po bocznicowemu ;P

@ Shrek777

Mnie takze wojny nie interesuja. Tylko Ty nie podales mi zadnych przykladow. Zas temat gier sprowadzasz bardzo plytko.

Wierz mi ze niektore gry sa znacznie lepsze niz niejeden film ktory uchodzi za cos niebywalego. Ja juz dawno nie uzywam komputera do gier (zreszta Mac'i i tak sie do tego nie nadawaja), ale tak jak mowisz nie interesuja mnie strategie, bo tylko to zostalo na rynku PC czego nie ma na konsolach w duzej ilosci.

Rola aparatow to inna kwestia. Jest stara i nowa szkola. Zas gry, tytuly ekskluzwne na PS trzymaja ciagle wysoki poziom. Multiplatformowe rowniez, choc jest tych dobrych coraz mniej. Tu sie zgodze.

Tu sie nikt nie napina. Tylko toczy sie dyskusja. ;)

nie ma co sie spinac... nie po to zakładałem ten topic :)

Co do wspomnien to prawda...w czasach Atari ktos kto miał stacje dysków był Bogiem :P

Amige miałem z extra 1.8 mega ramu wiec razem dawało to 2.3 mega....w tamtych czasach to tez były wartosci niesamowite ;P

Co do konsoli...to osobiscie tak nie moge sie przemóc by grac na padzie...ja jestem urodzony do klawiszy i myszki :)

W strategie czy strzelanki nie wyobrazam sobie grania na padzie...brak precyzji dla mnie jest nie do zakceptowania.

Nie mniej powoli starosc dopada...chce wsadzic plytke i pograc pare min i pocieszyc sie jak kiedys w dawnych czasach...

PS4 chce kupic bo tez własnie jest wersja biala (a taki desing małzonce pasuje)

Ukryta Zawartość

wiem ze jakies rewizje byly zwalone i 3ba patrzec na to ...ale to juz chyba ta nowsza prawda?

Ukryta Zawartość

Wadliwe egzemplarze to byly pierwsze czarne modele, wada dotyczyla pada - szybko scieraly sie tam gumy na analogach ( choc Sony wysylalo w zamian nowy pad ). Wersja biala nie ma tego problemu, 500GB jest ok, ale juz teraz nie pogardzil bym wersja 1TB.

U mnie tak to wyglada ( jakosc zdjecia taka se, ale na szybko, telefonem robione ):

9uqWIJI.jpg

Tylko Ty nie podales mi zadnych przykladow.

Udaje, że Skyrima nie podałem - ćwaniak pani, ćwaniak....

Zas temat gier sprowadzasz bardzo plytko.

Bo ja nie xxx (wstaw nicki paru użytkowników z bocznicy), nie będę siedział nad kałużą na asfalcie i rozmyślał nad jej głębią.

Rozmawiamy o rozrywce - temat lekki miły i przyjemny, podobnie jak kobiece duże, piękne i powabne..... oczy rzecz jasna...

Chcesz przykład, a nie chce Ci się szukać, a masz przykładem, a masz !!! : ;-P

A takich przykładów gier które się ukazały na konsole, PC i po fanowskich modach na PC wyglądają tak jak będą wyglądać na PS5 jest sporo, całkiem sporo - sam wiesz..

Wierz mi ze niektore gry sa znacznie lepsze niz niejeden film ktory uchodzi za cos niebywalego.

Primo ustawiasz się na pozycji eksperta - cwany zabieg korporacyjny - tylko że ja też cwaniara korporacyjna.

Sekundo mylisz rozrywki...

Chcę film - idę do kina, albo jak nie chce obok blondi siorpiącej colę, odpalam w domu projektor... Fakt 150 cali to lipa przy ekranie kinowym, ale nikt za to obok nic nie żre, albo nie zasłania ekranu...

Od gry wymagam innej deko rozrywki, nawet jak to strzelanka to chcę pomyśleć. A nie nawalać w 2 klawisze pada jak mieszkanka zoo. A teraz już nawet na ekranie tv mam pokazane w które, żeby się nie pomylić....

No litości......

Ale rozrywek i gier jest tyle że i fan szachów i zombi znajdzie coś dla siebie...

Co mnie drażni to wydawanie wersji Alfa jako finalnych, brak optymalizacji i wtórność gier.....

Gdzie czasy iż grając w strzelankę mogłem zaminować wejście za swoimi plecami, ustawić się przy bocznym, we frontowe rzucić granat. Poczekać aż przeciwnicy zgodnie z logiką pobiegną mi za plecy i wylecą na minie, po czym zaczajony w mroku diabelsko rechocząc mogłem wykosić długa serią resztę ????

No gdzie ??? Nie ma już ich ani na konsolach, ani na PC....

Szkoda.....

Przeciez te GTA 5 to nic specjalnego po modach, pomijam fakt jakie pieniadze trzeba wydac zeby to chodzilo chociaz w stabilnych 30fps w FULL HD. Zobacz The Order 1886 w akcji, skoro masz PS4, teraz kupisz za grosze. Oto nadchodzace: Detroit, Uncharted 4:

Wszystko w real time:

vBXdwyG.jpg

mRi4Ir4.png

Ukryta Zawartość

Grales, czy przeoczyles stwierdzajac ze za glupie, polecam zagrac najlepiej wieczorem, na sluchawkach, wtedy moze przestaniesz mowic ze to za plytkie, ze dwa guziki, bo ani jedno, ani drugie nie wystepuje, za to uzywane szarych komorek, a i owszem. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie gameplay jest najwazniejszy,

ja pisałem o nagraniach GP, nie o samej rozgrywce (niby jak mogę to stwierdzić nie mając gry ?). Jak Ci pisałem gier przez Ciebie podanych nie znam, nagrania mają kompresie, SCR są słabe wszystko jest zamydlone.

Każda część Wiedźmina była na PC więc trochę nie rozumiem tej wypowiedzi. Producenci wolą konsole bo piractwo przez nieudolność użytkowników jest znacznie ograniczone, dlatego sprzedaż zawsze będzie wyższa. Na PC odpalasz torrenta i masz grasz...

Ale zgadzam się z tym że rynek gier PC jest martwy

Konsola to uklad zamkniety, przez co latwiej i efektywniej mozesz go wykorzystac, przez co gry moga dotrzymac kroku bez zadnych "upgrade'ow" przez kilka lat, technologii ktora idzie naprzod. W Xone masz SDK podobne do tego z PC czyli oparte na DX. Zas w konsoli SONY od czasow PS One masz open gl, od czasow PS3 doszlo do tego niskopoziomowe API, ktore nie zna ograniczen z DX. Tydzien temu Sony udostepnilo 7 rdzen dla produkcji gier w PS4. Zas juz samo PS3 oferowalo grafike lepsza (w The Last of US, God of War 3, Beyond, Heavy Rain..) niz w tytulach dostepnych na Xone.

problem w tym że w cenie konsoli kupujesz PC i masz bardzo zbliżoną wydajność i jakość (nawet polskie redakcje to testowały). Dla konsoli to jest max, dla PC minimum, zamknięta konstrukcja organiczna programistów i rozwój gier. Tak było w poprzednich generacjach konsoli a jeszcze przed premierą najnowszych (PS4) rynek już huczał że to kalkulator, który zaledwie dorównał PC. Niestety kalkulator stoi w miejscu a PC poszedł dalej.. brakuje tylko gier.

Sony odblokowało 7 rdzeń bo ma problem z wydajnością w nowszych grach, niestety sytuacja nie uległa poprawie. OpenGL o którym wspominasz to czasy pierwszych akcelelatorów, czyli 1992 rok.

które się robi wbrew temu co pisze Kolega fetek

rzuć jakieś tytuły.

Gry konsolowe niestety (dla mnie, pisze tylko w swoim imieniu) to zręcznościówki, gdzie myślenie można ograniczyć do nieprzewrócenia kufla z piwem i szybkiego naciskania dwóch, trzech klawiszy na padzie - ma to też swój urok - zapewne. A gra gdzie 80% czasu to oglądanie filmików, a 20% klikanie 2 guzików pada - sorry pass, wolę rolniczy

smutna prawda..

Dla mnie stareński skyrim z fanowskimi modami i teksturami (gra z 2011 roku) jest nie do pobicia przez żadną konsolę...

też prawda, podobnie Crysis, że o odblokowanym Watch_Dogs nie wspomnę.

Co mnie drażni to wydawanie wersji Alfa jako finalnych, brak optymalizacji i wtórność gier.....

monotonnośc jest potężna, jak gra ciekawa to krótka (3-4h) jak długa (~8-10h) to się nudzi...

Grales, czy przeoczyles stwierdzajac ze za glupie, polecam zagrac najlepiej wieczorem, na sluchawkach, wtedy moze przestaniesz mowic ze to za plytkie, ze dwa guziki, bo ani jedno, ani drugie nie wystepuje, za to uzywane szarych komorek, a i owszem. :)

zakładam że masz mega dobre słuchawki... Swoją drogą zobacz co pokazałeś, płaskie tekstury o niskiej rozdzielczości , poszarpane krawędzie (słaby filtr FA.. brakuje mocy ?), bardzo ograniczony bloom (znowu zabrakło mocy ?) włosy, drzewa, trawa.. wszystko z plastiku przyklejone na kropelkę ? Zeszłoroczne Metro Redux rozkłada te nowości na łopatki, zwłaszcza efekty otoczenia.

Konsole (ogólnie) to kombajn który bierzemy do ręki, robimy raty i gramy. Niczym, totalnie niczym się nie przejmujemy, zawsze mamy pewność że gra będzie chodzić bo producent ją odpowiednio wykastruje. Nie musimy jej modernizować, martwić się o system, optymalizacje i wirtualne kagańce nakładane na PC by go spowolnić. Co by nie gadać.. gier też jest więcej.

Przeciez to gra na PS3. Ktora wyglada lepiej niz niejdna gra teraz. Poza tym ta gra nadrabia fizyka, gameplayem, muzyka i najwazniejsze historia ktora opowiada. Szkoda ze nie skomentowales tego co pokazalem powyzej. Rozumiem, brak argumentow do pokazani. :P

Po co mam kupic PC w tej samej cenie, skoro na konsoli ma lepsze gry, jest ich wiecej i nie musze co roku czegos w nim zmieniac by moc pograc. Przypomne ze w wiedzminie 3 na Pc nie poruszaly sie wlosy, dopiero po czasie cos z tym zrobili, to wlasnie przez mnogosc konfiguracji na PC. Ja wole grac na sofie niz przy biurko, ale kto co woli. Mniej stresow, wiecej wartosciowych gier.Logika ktora przestawiles na koncu, sprawia ze rynek Pc jest martwy, mody, brak optymalizacji przez mnogosc konfiguracji itd. Slepy krag.Ps. Masz na Pc mozliwosc podpisania profesjonalnego kontraktu np. Kierowcy wyscigowego? Marka GT na PS to umozliwia. Jesli ktos ma na tyle predyspozycji aby z toru wirtualnego przeniesc sie na realny. ;)

O wojna pc konsole. A to dorzucę swoje 3 grosze.

Powstanie konsoli playstation to byl początek końca zaawansowanych gier. Walka exclusivami o wybór konsoli byl początkiem końca tworzenia z wykorzystaniem calych mozliwosci multiplatformkwych gier. Zaczelo się cofanie do poziomu konsoli. Trochę spowolnilo to tylko rozwoj gier online bo konsole nie mialy na to pomyslu ale od obecnej generacni mamy i cocanie sie gier online do poziomu konsol. A teraz to tylko efekty.

Konsola ma tez zalety. Jest to uklad zamkniety mozna grać przez pare lat. Ale gdyby nie bylo układów zamknietych to w tym czasie moglibysmy pójść sporo do przodu.

W rzeczywistości konsola kest hamulcem rozwoju gier ze wzgledu na jej zamkniecie i politykę zarobku.

chwilowy brak działalności w audio.

Yhy. Wiesz ze moge to samo napisac o graniu na PC, dodajac tam jeszcze jeden niepodwazalny fakt, ktory zatrzymal caly ten rozwoj - piractwo. I to nie zadna wojna, a dyskusja, tylko jednej stronie ciagle brakuje argumentow, poza ciagiem slow.

Tak. Ale fakty sa takie jak podałem. Ale spoko obecny system dąży do zyzku więc konsola jest lepsza dla producentów konsol a pc dla producentów sprzetu. A gry to juz biznes producentów. Dla kazdego najlepiej jak wyjdzie wszedzie tytuł a dla prpducenta konsoli lepiej jak wyjdzie tylko na jego sprzęcie.

Jakosc dla jakości sie skończyła z psone. Jakosc online sie skończyła z obecna generacją.

chwilowy brak działalności w audio.

Poza tym ta gra nadrabia fizyka

przecież to dno nie fizyka..

Szkoda ze nie skomentowales tego co pokazalem powyzej. Rozumiem, brak argumentow do pokazani. :P

a czego konkretnie ?

Ja wole grac na sofie niz przy biurko, ale kto co woli

a w czym problem ?

Po co mam kupic PC w tej samej cenie, skoro na konsoli ma lepsze gry, jest ich wiecej i nie musze co roku czegos w nim zmieniac by moc pograc

ja to ujmę inaczej, PC w cenie konsoli to budżetówka którą zamuli nawet przeglądarka internetowa, chcesz grać senonie musisz mieć coś droższego niż konsola ale wtedy i możliwości masz większe. Coroczne modernizacje nie mają najmniejszego sensu, rynek PC od kilku lat stoi w miejscu.

wiecej wartosciowych gier.Logika ktora przestawiles na koncu,

tia.. gracz idealny = idiot... gry dzisiaj nie wymagają wysiłku umysłowego. Co do ilości to pamiętaj że nadchodzą czasy strumieniowania obrazu a PC za pomocą emulatora odpali gierki z PS'a.

Wiesz ze moge to samo napisac o graniu na PC, dodajac tam jeszcze jeden niepodwazalny fakt, ktory zatrzymal caly ten rozwoj - piractwo.

tylko że przez wiele lat silniki gier się rozwijały, w pewnym momencie musiały stanąć w miejscu bo skończyły się możliwości konsol. W 2010 roku gry korzystały z śliników które powstały w 2000 roku ! przez 10 lat rozwój gier stał w miejscu przez konsole. Nie przez piractwo.

BTW: od kiedy na konsolach się nie piraci?

I to nie zadna wojna, a dyskusja, tylko jednej stronie ciagle brakuje argumentow, poza ciagiem slow.

zgadza się, mógłbyś w końcu napisać coś co będzie trudno podważyć.

Jeszcze taka mała uwaga, nie prezentuje dem tech czy zapowiedzi bo finalny produkt w 99% przypadków wygląda inaczej.. czytaj gorzej, bo znowu konsola czegoś nie może policzyć.

@ antymalkontent

To nie sa fakty. Jakosc jest ciagle obecna, rzadziej niz kiedys, ale obecna. Zrozum ze zrobienie gry kiedys, a obecnie to sa zupelnie inne koszty.

PS. Gdyby ktos chcial mnie dodac teraz lub w przyszlosci do listy znajomych na PSN: thedawidm86pl

@ fetek

Skoncz ten poziom dyskusji, albo wpierw zagraj, gdyz nie zbiles ani jednego argumentu. Ustosunkowujesz sie do tego co Ci jest wygodne. Malo ambitne. Metro temu nawet butow nie czyscilo mowiac kolokwialnie.

Pomijajac to ze myslales ze to gra na PS4, a to byla na PS3. ;) Nowe silniki ciagle powstawaja, a ze sa one tylko wykorzystywane w grach eksluzywnych na ta konsole, coz, nie moj problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.