Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory, jaki producent

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję producenta dyfuzorów 1D do ustawienia za kolumny w miejsca pierwszych odbić. Ewentualnie również za słuchaczem. Którzy producenci są godni uwagi? Nie chcę przepłacić i nie chcę dyfuzorów, które się rozlecą.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/123857-dyfuzory-jaki-producent/

Nyquista chyba te z mają przystępne ceny, ostatnio rozmawiałem z p.Irkiem w temacie dyfuzorów na sufit, przyjemnie się dyskutuje stara się pomóc w kwestii akustyki.

Jak by co mam katalog z cenami w PDFie jest w nim więcej produktów niż na stronie.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

audioform

Jak wg. Ciebie z ich trwałością?

Jeden user z forum pisał do mnie właśnie o nich, że kupił kilka sztuk, to jak kurier przywiózł część zamówienia była zniszczona, a te, które były dobre łatwo niszczyły mu się w domu.

Trudno od styroduru oczekiwać, że będzie niezniszczalny. Sorry.

Pamiętaj, że powierzchnia rozpraszajaca musi być spora, żeby dyfuzory przyniosły oczekiwaną poprawę. 1m2 za kolumnami to minimum.

Zastanawiające jest jedno a mianowicie dlaczego uznani producenci ustrojów akustycznych pisząc o dyfuzorach Schroedera piszą WYRAŹNIE , że nie mogą one być wykonane m.in. z tzw. "styroduru" gdyż ich efektywność jest znikoma!

To już powinno dać do myślenia a dodając do tego normy tego "styroduru", które Ktoś sobie na swoje stronce internetowej radośnie napisał i nie mamy na to żadnego dowodu, że faktycznie materiał posiada takie cechy to raczej warto się trzy razy zastanowić zanim się to "coś" kupi.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie, jak każdy wyciągnie wnioski sam z tego co napisałem, poszuka i poczyta o skuteczności ustrojów z tego materiału czyli tzw. "styroduru" a także czy chce dać wiarę tym parametrom technicznym, które nie są niczym udokumentowane/potwierdzone, od napisać można wszystko... A najlepiej zadzwonić do jakiejkolwiek firmy, która zajmuje się produkcją ustrojów akustycznych od wielu lat i samemu porozmawiać a nie od razu wierzyć komuś ktoś pojawia się nagle i robi fantastyczne dyfuzory ze styroduru....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Trudno od styroduru oczekiwać, że będzie niezniszczalny. Sorry.

Pamiętaj, że powierzchnia rozpraszajaca musi być spora, żeby dyfuzory przyniosły oczekiwaną poprawę. 1m2 za kolumnami to minimum.

1m2 ogolem na sciane za kolumnami, czy za kazda z kolumn wg. Ciebie?

Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam dwa takie grandy, wykonanie to 1 klasa, udało się dogadać i z możliwością testowania przez prawie 2 tygodnie i z ceną jeszcze powalczyć. Tak to wyglądało u mnie na testach.

post-38742-0-34876600-1449177739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te ustroje AVCON to taki półśrodek trochę.. Tłumienie - ok - coś zdziałają...

Jednak rozpraszanie jest znikome i nie strojone do konkretnych częstotliwości.

U siebie ten temat też w trochę innej formie przerabiam. Jak coś jest do wszystkiego to jest...

Masz trochę racji. W mojej sytuacji najbardziej zależało mi na delikatnym wycofaniu wyższej średnicy i góry, by wydobyć więcej niskich tonów i tutaj cel został osiągnięty, ostatecznie stoją teraz za słuchaczem. Tak czy siak zabawa nie kończy się na zakupie, tylko na kilku kilometrach w nogach przy przestawianiu paneli i kolumn :) to że je porozrzucasz po pokoju spowoduje w najlepszym wypadku efekt zerowy.

Ps.

No i jeszcze dochodzi kwestia żony i estetyki ;P, avcony spokojnie mogą zastąpić obraz na ścianie :)

Pochlaniajace mam z pt80. Na ten moment sa usuniete. Podobno lepiej rozpraszac. Avcon dlatego mija sie z celem.

Znalazlem sklep co ma duzo lepsze ceny niz acoustic manufacture na dyfuzoty z materialu jak acoustic manufakture. Tylko nie wiem, czy dokladne pomiary sa konieczne. Czy po prostu celowac w cos o szerokim pasmie rozpraszania.

Podobno. A tak poważnie - najlepiej jest pomierzyć co się narobiło, a nie opierać się na pogłoskach.

Wole sluchac niz opierac sie na wykresach. Moim celem jest czerpanie jak najwiekszych wrazen i przyjemnosci ze sluchania,a nie osiaganie okreslonych wykresow.

Jak będziesz musiał ustawić zbieżność kół w aucie, postaraj się to zrobić tak, by mieć frajdę z jazdy, a nie przejmuj się jakimiś tam pomiarami.

Na temat tego porównania się nie bedę wypowiadał i tracił czasu na dyskusję.

Dam Ci natomiast inne porównanie, wyobraź sobie, jakbyś miał wybierać kolumny i elektronikę na podstawie wykresów. Nie słyszałem, żeby ktoś tak kupował, choć pewnie takie przypadki są.

Może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam dwa takie grandy, wykonanie to 1 klasa, udało się dogadać i z możliwością testowania przez prawie 2 tygodnie i z ceną jeszcze powalczyć. Tak to wyglądało u mnie na testach.

One zawsze są w tej pozycji? Chodzi mi o ustawienie względem kolumn

Ukryta Zawartość

One zawsze są w tej pozycji? Chodzi mi o ustawienie względem kolumn

Z tego co pamiętam to ma też jakieś rozwiązania poziome, gdzie te rozpraszacze pozostają też w poziomie. Najlepiej zadzwoń, facet jest bardzo "kulturny" i dobrze doradzi.

Z tego co pamiętam to ma też jakieś rozwiązania poziome, gdzie te rozpraszacze pozostają też w poziomie. Najlepiej zadzwoń, facet jest bardzo "kulturny" i dobrze doradzi.

Nie o to mi chodzi. Ze zdjęcia widzę, że panale nie są w miejscach pierwszych odbić, no chyba, że siedzi się przy linii kolumn.

@Different, na pewno znajdą się lepsze (tańsze) sposoby, wybór jak się okazuje jest duży. Jak pisałem wyżej, u mnie efekt docelowy i zarazem największy jest gdy postawi się je za słuchaczem. Nikt na odległość nie doradzi co gdzie ustawić, w moim odczuciu to tylko metoda prób i błędów prowadzi do celu. Z ciekawości wezmę kiedyś takie 2 dyfuzory na próbę i pobawię się nimi. Jak to mówią zawsze może być lepiej :)

Ps.

Co do adaptacji całościowej mam nadzieję, że nie mówisz o tym :P

Źródło zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Nie o to mi chodzi. Ze zdjęcia widzę, że panale nie są w miejscach pierwszych odbić, no chyba, że siedzi się przy linii kolumn.

To było tylko przykładowe zdjęcie, które zrobiłem po założeniu tych lameli (fajna robota) przed jakimkolwiek odsłuchem.

post-38742-0-99721400-1449265371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.