Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do tranzystora.

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

oczywiscie 100% racji dlatego podkreslam ze to bardzo mocne uogolnienie

Tylko jak to ma się do tego . :)

to spore ugolnienie ale lampy w cenie tranzystora w 4 na 5 przypadkach będą w tych aspektach lepsze

Pomijając kwestie finansową to czy odsłuchiwałeś takie tranzystory(jakie to modele) które Twoim zdaniem mogą stawać łeb w łeb z dobrą lampą??

Bardzo cenne wskazówki w tym temacie.Z pewnością przy wymianie h80 nie omieszkam posłuchać jakiejś dobrej lampy.

H80 nie zawracaj sobie gitary, bo za taką kasę masz H200, a różnica jest duża, moc przede wszystkim, no i jak w przypadku H80 jest komercyjnie tak H200 to już jest audiofilsko.

Nie oceniaj H80 przez pryzmat ceny, bo jego realna cena na dziś to 4000pln (nowy!!!)

Miałem taki epizod, jeszcze w momencie gdy miałem MA przed uppgrade i H80. Siedzieliśmy z kolegą ze 4 godziny przy lampie, a zdarzyło się tak, że nie mieliśmy szukanego utworu na Cd, więc doszliśmy do wniosku, że odpalimy H80 przez DAC.

Efekt

Dwa grube koce narzucone na kolumny!!! Wtedy zdałem sobie sprawę, że zrobiłem wielki krok naprzód!!!

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Gość numik

(Konto usunięte)

tak jak są różne tranzystory tak i są różne lampy, tri czy ars sonum wcale nie brzmią jakoś "lampowo"...a po prostu świetnie. Ale MF m6si też, na przykład, Baltlaby. Lampowy Phast brzmi dobrze i lampowo, słyszałem lampy, które brzmiały "lampowo"...i średnio przy okazji.

Powiem tak, słaba aplikacja lampy zagra słabo, podobnie jak przeciętny tranzystor, ale dobra aplikacja lampy pozwala faktycznie za 5-6 tysięcy osiągnąć brzmienie, jakie tranzystorki w tej cenie rzadko osiągają.

Ja jestem jednak na początku porównań i się jeszcze uczę, spróbuję wypożyczyć LA AUDIO do domu

Jestem bardzo ciekaw czy jest ktokowiek, kto po przygodzie z lampą wrócił do tranzystora i tego ani trochę nie żałuje?

Czy to jest możliwe?

Ja, kiedy rozmawiam ze znajomymi którzy próbują zainteresować się tematyką audio, zawsze różnicę między lampą a tranzystorem porównuję do różnicy pomiędzy analogiem a CD (w kwestii użytkowania), bez uwzględnienia jakości brzmienia.

Zgadzacie się z tym porównaniem?

Do listy obok Caspiana, dorzucę jeszcze Baltlaba Endo 2. To też może być ciekawy klocek i do tego rodzimy.

11000zł, sporo.....

......................ja zawsze chciałem posłuchać Baltlab, jestem bardzo ciekaw..............

Heh powiem Ci tak, ostatnio moja żona, która jest w sumie prawie całkowitym ignorantem co do jakości odtwarzanej muzyki stwierdziła, że te "żarówki" wyglądały super i chyba lepiej grały :D Na testach był wtedy pa-m właśnie, który na pewno nie jest brzydki.

Heh powiem Ci tak, ostatnio moja żona, która jest w sumie prawie całkowitym ignorantem co do jakości odtwarzanej muzyki stwierdziła, że te "żarówki" wyglądały super i chyba lepiej grały :D Na testach był wtedy pa-m właśnie, który na pewno nie jest brzydki.

No ja muszę przyznać że również i moja druga połowa, ciepło przyjęła lampę, jak nic do tej pory.

Ja natomiast już dawno nie miałem takiego uczucia jak teraz, że już nie szukam. Od zawsze towarzyszyło mi uczucie, że mozna lepiej, teraz już słuchając muzyki zadaję sobie pytanie, co mógłbym zmienić aby było lepiej i nie znajduję odpowiedzi.

Mam tyle frajdy, że trudno opisać.

Zdaję sobie sprawę, że zawsze można zrobić krok naprzód, ale jakim kosztem.

Według Pana Andrzeja Witka (Sonus Oliva) jest HiEnd, ja słyszę że jest naprawdę grubo....

zawsze zostaje żonglerka lampami - to jest fajne bo jak poczujesz audiofilskie cisnienie zmiany na cos innego to wykladasz góra 1000zł i masz inaczej :)

ja zamierzam w swoim zmienić na Tung Sole - spodziewam się poprawy

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tylko jak to ma się do tego . :)

to spore ugolnienie ale lampy w cenie tranzystora w 4 na 5 przypadkach będą w tych aspektach lepsze

nie widzę tu dysonansu ;)

Nie chcę się droczyć ale to jest jednak zbyt odważne twierdzenie 4 : 1 dla lampy . :)

no dobra w 3 na 4 ;)

pozdro

a z ciekawostek i tak na serio mowiąc to na rynku wzmacniaczy gitarowych który nie jest przesiąknięty branżunią, mitami voodoo i grającymi kablami to powyżej 2000zł nie robi się tranzystorów bo ich nikt nie kupuje

od 8000zł do głosu zaczynają dochodzić konstrukcje cyfrowe ale to melodia przyszłości i raczkujące konstrukcje

tak czy inaczej lampa rządzi niepodzielnie

Ja próbowałem przejść na chińską lampę, na KT88, poziomy cenowe koło 10k. No i się nie udało, zagrało to bardzo słabo i nie chodziło wcale o moc, próbowałem też biampingu z tranzystorem zresztą. Te lampowe zniekształcenia, które mają być takie przyjemne, były dla mnie nie do zaakceptowania. Magii ani czaru też nie było, scena gorsza. A przecież tranzystor, który mam, to ten sam powiedzmy koszt.

I się zaczynam zastanawiać: może po osiągnięciu pewnego poziomu jak chodzi o całość systemu, to ciepło lampy już tylko przeszkadza? Nadal będę szukał, ale widzę, że to musi być wyższa półka cenowa, zdecydowanie wyższa.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja próbowałem przejść na chińską lampę, na KT88, poziomy cenowe koło 10k. No i się nie udało, zagrało to bardzo słabo i nie chodziło wcale o moc, próbowałem też biampingu z tranzystorem zresztą. Te lampowe zniekształcenia, które mają być takie przyjemne, były dla mnie nie do zaakceptowania. Magii ani czaru też nie było, scena gorsza. A przecież tranzystor, który mam, to ten sam powiedzmy koszt.

I się zaczynam zastanawiać: może po osiągnięciu pewnego poziomu jak chodzi o całość systemu, to ciepło lampy już tylko przeszkadza? Nadal będę szukał, ale widzę, że to musi być wyższa półka cenowa, zdecydowanie wyższa.

spróbuj jakiejś lampki na el84 lub 6l6 np Lebena - wydaje mi się że przedwcześnie się sparzyłeś bo niektóre KT88 grają bardziej tranzystorowo niż tranzystory :D

Od niedawna jestem na tym forum ale tamat-y które idą w kierunku "lampa kontra reszta świata" zawsze jest to samo, trochę szkoda bo ja nie posiadam lampy a nie chce się za dużo wypowiadać z przyczyn nalotu bombowca, nie mam tez ochoty grac w pingponga.

Każdy ma swój rozum, upodobania i doświadczenia mniejsze lub większe, ze swojej strony mogę tylko podpowiedzieć ze porównywanie tranzystorów do tranzystorów przyjmijmy do 100W jest trochę jak "jazda wokół komina" podłączcie coś od 200 W przy 8 Ω:na kanał i sami się przekonajcie,

Polecam monobloki Advance Acoustic X-A220, dla mnie jedna z firm która utrzymuje cena/jakość na realnym poziomie a nie jak wielu, kiepska jakość na wygórowaną cenę

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja już miałem zamienić tranzystor na jakiś tani AMP lampowy np xindaka ale wady tanich lamp odstraszyly mnie. Po zakupie CD Yamahy jest niewiele płyt które brzmią totalnie ostro więc jest ok

Od niedawna jestem na tym forum ale tamat-y które idą w kierunku "lampa kontra reszta świata" zawsze jest to samo, trochę szkoda bo ja nie posiadam lampy a nie chce się za dużo wypowiadać z przyczyn nalotu bombowca, nie mam tez ochoty grac w pingponga.

Każdy ma swój rozum, upodobania i doświadczenia mniejsze lub większe, ze swojej strony mogę tylko podpowiedzieć ze porównywanie tranzystorów do tranzystorów przyjmijmy do 100W jest trochę jak "jazda wokół komina" podłączcie coś od 200 W przy 8 Ω:na kanał i sami się przekonajcie,

Polecam monobloki Advance Acoustic X-A220, dla mnie jedna z firm która utrzymuje cena/jakość na realnym poziomie a nie jak wielu, kiepska jakość na wygórowaną cenę

Powrót do tranzystora!!!

Jeśli Pan nie miał do czynienia z lampą to raczej nie jest temat dla Pana, natomiast nikt nie traktuje tematu jako lampa vs tran.

Chodzi o powody powrotów, a tu już nie jest tak łatwo argumentować jeśli wykluczymu walory użytkowe i koszty obsługi.

Pozdrawiam

...a lampki trzeba posmakować

spróbuj jakiejś lampki na el84 lub 6l6 np Lebena - wydaje mi się że przedwcześnie się sparzyłeś bo niektóre KT88 grają bardziej tranzystorowo niż tranzystory :D

Oczywiście, że się nie poddaję. To była dopiero pierwsza próba :) Chodzi mi bardziej o to, że to nie jest takie proste. Od lampy oczekuję skoku w górę, a nie w bok. Chcę uzyskać lepszy dźwięk, a nie inny.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja już miałem zamienić tranzystor na jakiś tani AMP lampowy np xindaka ale wady tanich lamp odstraszyly mnie. Po zakupie CD Yamahy jest niewiele płyt które brzmią totalnie ostro więc jest ok

A jakie wady mają tanie lampy?

A jakie to tanie? (2kz 3kz 5kz 10kz?)

i o to chodzi nie ma co się zamykać i uprzedzać :)

moje typy dla Ciebie do sprawdzenia to:

Leben Cs300 a jeszcze lepiej CS600

Unison Research

Ayon Orion

Manley Stingray lub Shrimp

Zawsze można uderzyć w Mcintosha :) Najlepiej od razu 2 sztuki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zawsze można uderzyć w Mcintosha :) Najlepiej od razu 2 sztuki

To niczego nie gwarantuje.

Efekt determinuje dopiero trafiona konfiguracja systemu w trzech elementach, źródło wzmocnienie przetwornik.

To jak jest z tymi powrotami? Jeśli chodzi tanie lampy to sprawa jest jasna, nie grają.

Ale przynajmniej mocy nie zabraknie :P

Taaaaa................ prund to podstawa :-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.