Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny do tego zestawu?

patpunio24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do forum, jakie kolumny polecacie do tej elektroniki:

Yamaha cd-s700

Yamaha AMP a-s501

interconecty ProfiGold.

Pokój 20m2, dość wytłumiony.

Muzyka Dire Straits, Pink Floyd, Vangelis, Depeche Mode, troche klasyki, Miles Davis, Queen, Earth Wind and Fire itd.

Głównie słucham na Pure Direct, korekcje włączam przy kiepsko nagranych płytach - ale staram się tego unikać.

W chwili obecnej zestaw ten gra z kolumnami Fonus Classic 200 (konstrukcja Isobarik), gdzie zostały wymienione wysokotonowe na lepsze Vify.

Okablowanie Olebach 4mm.

To co bym poprawił, to lepszą stereofonię, scenę i poszczególnego rozbicia / separacji instrumentów. Dzięki CD-s700 jest dużo detali na płytach, których wcześniej nie słyszałem. Teraz przydałoby się to „rozbić” bardziej w przestrzeń. Nie zamierzam zmieniać CD i AMP, więc mam nadzieję że da się to zrobić nowymi kolumnami / kablami / interkonektami.

Bardzo ciekawie zostały zrecenzowane a AV Video kolumny Akkus Monolith F1. Kolumny za 3,5tys trochę porównano z kolumnami za około 10 tys. Ciekawe w kwestii stereofonii.

Rozważam jeszcze Dali Lektor 6, Dali Zensor 7, Dali Ikon 5/6mk2. Jamo C97/95 oraz Elac FS 68.2. Wszystkie te kolumny można kupić od 3 tyś do 4.5 tyś i taki mam budżet.

Zależy mi na dużej stereofonii, detalu i scenie. Bas kontrolowany, zakładam że w w przypadku F1 ze względu na objętość obudowy, nisko schodzi. Przy Elac może brakować góry?

Monolith F1 mają najbardziej płaską neutralną (?) charakterystykę, co przy Dali Zensor / Lektor skraje pasma chyba są lekko podbite.

nie wiem jak z Dali Ikon 6mk2. Elac ma sandwitchowe membrany z celulozy i aluminowe fronty, nie będzie zbyt metalicznie z Yamahą?

Proszę pomóżcie w wyborze.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

PAT

https://www.audiostereo.pl/topic/123971-jakie-kolumny-do-tego-zestawu/

STX Neutrino, miałem w zestawieniu z Yamahami i było jak najbardziej ok.

Dziki za info. Kolumny bardzo ciekawe pod względem technologicznym. Zastanawia mnie tylko, czy aluminiowe przetworniki nie będą zbyt "metaliczne" w odbiorze z moim zestawem yamahy. No i czy nie będą wpadać w kompresje przy trochę głośniejszym graniu..

Dziś czytałem jeszcze o Pylon Sapphire 25, kopułka Seasa tekstylna.

Rozważam jeszcze Dali Lektor 6, Dali Zensor 7, Dali Ikon 5/6mk2. Jamo C97/95 oraz Elac FS 68.2. Wszystkie te kolumny można kupić od 3 tyś do 4.5 tyś i taki mam budżet.

Zależy mi na dużej stereofonii, detalu i scenie. Bas kontrolowany, zakładam że w w przypadku F1 ze względu na objętość obudowy, nisko schodzi. Przy Elac może brakować góry?

Monolith F1 mają najbardziej płaską neutralną (?) charakterystykę, co przy Dali Zensor / Lektor skraje pasma chyba są lekko podbite.

nie wiem jak z Dali Ikon 6mk2. Elac ma sandwitchowe membrany z celulozy i aluminowe fronty, nie będzie zbyt metalicznie z Yamahą?

Nie przy ELACach nie brakuje góry to na prawdę udane kolumny. i nie grają metalicznie więc tu ich połączenie jest bezpieczne. Nieco za jasno może być faktycznie z Ikonami. Ciekawą propozycją były by Zensory 7 lub Dali Lektor 8 jeśli zdołał byś je wcisnąć to bardzo dobrze grające paczki ale są wyjątkowo duże.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jeśli szukasz przestrzennego grania na głośnikach seasa to taki mamy

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-6-bp6-kolumny-podlogowe-2szt

Tutaj test

"Kolumny o lakonicznym symbolu BP6B kreują brzmienie zdecydowanie najbardziej obszerne, efektowne, wręcz spektakularne na tle wszystkich konkurentów, i pewnie dałyby radę zabłysnąć w konfrontacji ze znacznie droższymi konstrukcjami."

http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/500-definitive-technology-bp6b

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nie przy ELACach nie brakuje góry to na prawdę udane kolumny. i nie grają metalicznie więc tu ich połączenie jest bezpieczne. Nieco za jasno może być faktycznie z Ikonami. Ciekawą propozycją były by Zensory 7 lub Dali Lektor 8 jeśli zdołał byś je wcisnąć to bardzo dobrze grające paczki ale są wyjątkowo duże.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dzięki za info w sprawie Elac'ów. Może faktycznie będą dobrze współgrały z Y A-S501. Jeżeli onie nie zagrają metalicznie, a przestrzennie, z ładną sceną i detalami - to czy takie Magnaty jak Magnat Quantum 677 nie pasowały by również? bałbym się tylko że miałyby za dużo basu do średnicy i wysokich.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ich temat? z góry dzięki za odpowiedzi.

Jeśli szukasz przestrzennego grania na głośnikach seasa to taki mamy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj test

"Kolumny o lakonicznym symbolu BP6B kreują brzmienie zdecydowanie najbardziej obszerne, efektowne, wręcz spektakularne na tle wszystkich konkurentów, i pewnie dałyby radę zabłysnąć w konfrontacji ze znacznie droższymi konstrukcjami."

Ukryta Zawartość

Dzięki ale nie przekonują mnie. Owszem, przestrzeń będzie, ale co z resztą? No i ten wygląd... Kolumny jako część wystroju, też muszą się prezentować :) Ale brzmienie na pierwszym miejscu oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem zestawienie as501 z cd n301 z podpiętymi kolumnami Elac fs 77 i powiem ci że było przyjemne i z wykopem. Kolumny z przyciemnionym charakterem brzmienia. Mają dużą dynamikę. Ja odsłuchiwałem repertuar rockowo-metalowy i podobało mi się. Dali Zensor też kiedyś słuchałem przez chwilę ale z amplitunerem w Media Markt. Mniejsza z tym jak to brzmiało ale Dali miały podbity sopran i słaby bas, a do as501 nie podłączał bym kolumn z podbitym sopranem. Sama Yamaha ma ekstremalne podbicie na górze. Zanim sprzedawca podpiął mi Yamahę słuchałem Elaców z Nadem c356 i po przełączeniu na Yamahę as501 od razu wstałem i obniżyłem sopran. Po chwili się oswoiłem z błyszczącym dźwiękiem talerzy i wcisnąłem direct. FS77 ma 15 cm głośniki niskotonowe, model wyżej stoi FS78.

p.s. Właśnie wypieprzyłem z zestawu profigolda bo za bardzo wyostrza dźwięk

Słuchałem zestawienie as501 z cd n301 z podpiętymi kolumnami Elac fs 77 i powiem ci że było przyjemne i z wykopem. Kolumny z przyciemnionym charakterem brzmienia. Mają dużą dynamikę. Ja odsłuchiwałem repertuar rockowo-metalowy i podobało mi się. Dali Zensor też kiedyś słuchałem przez chwilę ale z amplitunerem w Media Markt. Mniejsza z tym jak to brzmiało ale Dali miały podbity sopran i słaby bas, a do as501 nie podłączał bym kolumn z podbitym sopranem. Sama Yamaha ma ekstremalne podbicie na górze. Zanim sprzedawca podpiął mi Yamahę słuchałem Elaców z Nadem c356 i po przełączeniu na Yamahę as501 od razu wstałem i obniżyłem sopran. Po chwili się oswoiłem z błyszczącym dźwiękiem talerzy i wcisnąłem direct. FS77 ma 15 cm głośniki niskotonowe, model wyżej stoi FS78.

p.s. Właśnie wypieprzyłem z zestawu profigolda bo za bardzo wyostrza dźwięk

Nie ukrywam, że interkeonekty w przyszłości zmienię ale po zakupie kolumn, aby interkonetami poprawić / wyrównać co nie co.

Odsłuchiwałem miesiąc temu Dali Lektor 6, Canton Chrono na Marantz 5005 z cd 5005, i Dali miały dla mnie najbardziej przekonywujący dźwięk, bez podbicia skrajów pasma, średnica była ładna. No ale z Yamahą nie wiem jak zagrają..

Czytają różne testy i opinie, zawężam pole do odsłuchów na następujących zestawach:

Elac 68.2 (FS77 mogą być za duże do pokoju?)

Magnat Quantum 677 - nie wiem czego się po nich spodziewać z Yamahą,

STX Neutrino 150

STX Electrino 150

Akkus Monolith F1

Czy ktoś wie, gdzie w Warszawie znajdę sklep który posiadałby te kolumny? Najlepiej wszystkie aby za jednym razem odsłuchać, porównać i wyjść z zakupionymi skrzynkami :)

PS - Jamo C97/95 to już chyba tylko zamówić przez Internet, bo nie widzę tych kolumn w sklepach stacjonarnych.

Elac FS 77 to małe kolumny o wielkim dźwięku. NA pewno nie będą za duże.

W połączeniu z Yamahą staną się nieco bardziej otwarte. Na pewno nie należy tych kolumn łączyć z np. z Denonem.

Quantum 677 - jeśli obawiasz się basu idź w może bardziej spójne 675.

Dali Lektor 6 - owszem głośniki spójne i równe, bliżej im do dźwięku ELACa.

Najlepiej wszystkie sprawdź u siebie w domu :)

Panowie, jeszcze raz dziękuję za wszelkie podpowiedzi co do wyboru kolumn. Sytuacja wygląda następująco:

- po przeczytaniu różnych testów i opinii, mam zamiar wybrać się na odsłuch poniższych kolumn. Proszę o uwagi co o tym myślicie, zważywszy na cenę w stosunku do rezultatu / jakości jakie możną osiągnąć:

- Heco Music Style 500 (ponoć bardzo dobrze zgrywa się Heco z Yamahą) - 2500zl / para

- Heco Aleva GT 402 3200zl para

- Indian Line Tesi 560 2200zl / para

- Pylon Audio Sapphire 23 2500zl /para, 25 mogą być za mocne do 20m2 pokoju.

PS - jeszcze jakie kable głośnikowe polecacie i o jakim brzmieniu ( zwarzywszy na Yamahę, chyba nie wyostrzające - ocieplające brzmienie?)

W przerwie między przygotowaniami do wigilii - napisze coś dla osób, zainteresowanych tym wątkiem.

Więc tak: miałem w domu nowe Heco Music Style 500. Kolumny nowe nie "wygrzane". Stereofonia i przestrzeń bardzo dobra. Nie spodziewałem się w tej cenie że taka detaliczność, scena oraz wokal mogą aż tak być przedstawione z tych kolumn.

Koncert Diany Krall w Paryżu, bardzo realny - dźwięk pianina, punktowy i bardzo obecny.

Pink Floyd, the devision Bell, nie pamiętam utworu - gitara Gilmura bardzo dobra, jedynie w bardzo ostrych akcentach zakuło.

Problem przy tych kolumnach to problem z basem. Najprawdopodobniej okazały się za duże do mojego pokoju, i nawet zatkanie jednego bass reflexu, nie zmniejszyło jego ilości. Jakość dobra, dość pod kontrolą. Wysokie, jak wspominam - pod pewnym względem za ostre przy bardzo wysokich przebiegach gitarowych (że tak to nazwę :) ) Ale bardzo dobre i nie nachalne.

Kolumny mają bardzo wysoką skuteczność. Grają głośno przy niskim poziomie głośności na Ampie. Więć powinny być dobre do nie drogiej lampy?

Wykonanie kolumn, to mistrzostwo w tej cenie - nie ma się czego przyczepić - kolor biały. Kolumny oddałem z powyższych względów.

Teraz mam Dali Zensor 7, i testuję. Jeszcze nie wygrzane - różnica do Heco jest taka, że grają cieplej, bardziej stonowanie. Scena i przestrzeń wydaje się być jednak mniejsza, natomiast barwy i ogólna reprodukcja nagrań jest bliższa realnemu. Nie mniej jednak brak tej przestrzeni co w Heco.

Potestuję jeszcze trochę - może się przekonam. Jeżeli nie zdecyduję się jednak - zamienię na Heco Aleva GT 402. 2x 13cm mid + woofer. Więc basu tego powinno być mniej niż przy Heco Music Style 500 (2x17cm mid + woofer)

Niestety chyba nie uda mi się przetestować domu Pylon Audio Sapphire 23. Mam przeczucie że bardzo dobrze by się odnalazły z Yamaha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.