Skocz do zawartości
IGNORED

Zero DAC kilka pytań.

krzysieks_2007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Kilka dni temu kupiłem Zero Dac by odtwarzać na nim dźwięk z komputera. PC mam raczej dobry(wszystkie nowinki itp) brakowało w nim tylko dobrego toru audio.

Wstępnie zmodowałem już część cyfrową.Czekam jeszcze na filtr sieciowy i transformator R-core bo ten oryginalny strasznie buczy.

Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z jakości. Muzyka gra świetnie a w grach dostałem jakby nowy zmysł.Myślę tu głównie o bardzo precyzyjnej lokalizacji przeciwników.

Obecnie planuje zmodować część analogową,wiem że lampizacja daje najlepszy efekt i na pewno po nowym roku na pierwszy raz w życiu pobawię się lampami). Jednak w środku mojego daca znalazłem układ OPA SUNv2 dodatkowo od sprzęgany kondensatorami Black Gate NX.Już bez żadnych modyfikacji gra to znakomicie.Znalazłem w sieci kilka poradników co zmodyfikować i tu moje pytanie.

W linku poniżej w 8 punkcie autor nakazuje usunąć 4 kondensatory od sprzęgające( mają za zadanie usunąć napięcie stałe). Moim zdaniem to najbardziej wpływająca na dźwięk modyfikacja w tym całym poradniku.Przyznam że trochę się boję zamienić te kondensatory na zworki.Kiedyś myślałem o tym samym w Lampucerze Maxi na CS4397, zadałem nawet parę pytań ale nie otrzymałem jasnej odpowiedzi.Tak więc proszę o radę co do tych kondensatorów.Mile widziane inne cenne informacje o modyfikowaniu Dac Zero.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

https://www.audiostereo.pl/topic/124025-zero-dac-kilka-pyta%C5%84/
  • 3 tygodnie później...

Cały czas temat kondensatorów sprzęgających nie daje mi spokoju.Jedyne wiarygodne informacje znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

Postaram ci się jakoś pomóc. Wszystkie modyfikacje z linku to taki standard w zasadzie. Jeżeli chcesz pominąć kondensatory od składowej stałej warto sprawdzić jakie napięcie stałe masz na wyjściu. Czyli: wylutowujesz kondy, włączasz dac, bez sygnału mierzysz napięcie na polach gdzie był kondensator względem masy. kilka mV i jest ok, możesz wsadzać zworki. Co do pozostałych modów. Dokładanie wszędzie małych kondków to pomysł stary jak świat, choć może nie najmądrzejszy. Na początku zamontuj lepsze, ewentualnie większe elektrolity i dołóż małe(10u) przy opkach. Dopiero później przylutuj te maluszki 100n. Każdą modyfikację rób oddzielnie i słuchaj jaki efekt.

Temat kondensatorów w zasilaniu praktycznie mam już zakończony.Przerabiałem go przy modyfikowaniu poprzedniego dac,czyli lampucery max.Praktycznie wszystko wymienione na BCC 136,w sekcji cyfrowej Sanyo a w analogu BG NX.Jedynie co sobie odpuściłem to kondensatory tantalowe w części cyfrowej,wydaje mi się te to one nadmiernie rozjaśniły dźwięk w moim poprzednim dac.Cieszy mnie to że znacznie poprawiła się rozdzielczość bez jakiegoś drastycznego rozjaśnienia.Przed komputerem można siedzieć teraz długie godziny i słuchać dźwięku nie tylko muzyki ale odgłosy w grach też są idealne.

Po zastąpieniu kondensatorów sprzęgających zworkami na wyjściu mam ok.0,85volta napięcia stałego czyli podobnie jak u autora w linku powyżej.Pomyślałem że spróbuje z tymi rezystorami może z tą różnicą że rezystor 14,7k zastąpię precyzyjnym regulowanym by lepiej "wyzerować" okład. Autor napisał że opamp będzie pracował w klasie A.Czy z OPA SUNv2 będzie tak samo?Już teraz mocno się nagrzewa czy mu to nie zaszkodzi?

Acccuphase 

Zamiast 14,7k użyj rezystora 10k i helitrimu 10k, to da najlepszy efekt. użyj rezystorów co najwyżej 1%. Pamiętaj, żeby ustawiać offset, jak już dac się nagrzeje. Jakie jest obciążenie następnego stopnia? Może warto by było zwiększyć rezystancję dzielnika, żeby nie obciążać opampa? Ogólnie rozwiązanie mi się nie podoba. Najprościej byłoby użyć jednego kondensatora o pojemności dopasowanej do następnego stopnia z niewielkim szeregowym rezystorem na wyjściu z opampa, Lepiej ciąć przed, ale tu masz tylko jeden kondziorek. . Dzielniki w torze sygnału nie są dobre, ale twój sprzęt twoja decyzja. Ja polecam przetestować wszystkie opcje, to co w jednym urządzeniu się nie sprawdzi w innym może być super. Wlutuj sobie podstawki goldpin i zmieniaj sobie kondki, a jak wybierzesz, to wlutuj na stałe. 0,85V to dużo za dużo.

Przemyślałem to co napisał kolega powyżej i faktycznie zrezygnuje z dzielnika.Najlepszym rozwiązaniem było by dać dobre kondensatory między kość dac a opampa.Teraz tak właśnie mam tylko że te kondensatory sprzęgające są elektrolityczne i dość słabej jakości.Największym problemem przy wymianie jest brak miejsca zwłaszcza że to będą 4 sztuki.Pomyślałem że gdyby zastosować możliwie małą pojemność uda mi się te kondensatory upchnąć do środka.Jak obliczyć pojemność i jak zmierzyć rezystancję opampa ,poza tym jakie warto by tu zastosować kondensatory,jakieś dobre sprawdzone by nie tracić pieniędzy na szukanie najlepszych.

Acccuphase 

Przepraszam jeżeli troszeczkę kręcę.Ogólna koncepcja rozbudowania mojego dac trochę się zmieniła. Co się tyczy kondensatorów sprzęgających to na razie zostają.Okazało się że są dość nietypowej wartości ,odpowiednio dobranej do całego układu bufora opa.Mają wartość 47uF/10volt Elna Silmic2,więc gabarytowo jedyne na co mogę zmienić to takiej samej wartości Black Gate(może ma ktoś 4 sztuki na sprzedaż)obecnie do posiadanych kondensatorów zamówiłem boczniki rosyjskie K40U-9 0,047uF 400V.W przerwie świątecznej poprawiłem układ zasilania symetrycznego dla opa.Wymieniłem diody na szybkie, kondensatory na Panasonic FC plus kondensatory sprzęgające również na diody.Dźwięk zyskał znacznie więcej powietrza odrobinę zmienił się bas(nie wiem czy na lepsze dopiero przesłuchałem parę płyt). Ale największa zmiana to wymiana wzmacniacza słuchawkowego.Owy wzmacniacz zamówiłem u Pana Piotrka608 czyli Mikroforum 608.Powiem szczerze że zdecydowałem się ze względu na stosunek jakość/cena.Jeszcze co mam w planach to wymiana kwarcu na precyzyjny master clock na karcie dźwiękowej(zamówiony w gd audio tam gdzie kupiłem opa sun),może to przesada ale zawsze chciałem to zrobić w stacjonarnym CD i nawet swojego czasu zbudowałem super nisko szumny zasilacz pod taki clock.Jakieś sugestie ,pomocne rady będę bardzo wdzięczny jeśli ma ktoś ochotę wstawie zdjęcia ZERO na obecnym etapie.Pozdrawiam.

Acccuphase 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.