Skocz do zawartości
IGNORED

Jbl studio 280 + 220

winner333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum :)

Po przeczytaniu kilkunastu tematów nie wiem czy mój przyszły zestaw kina domowego jest prawidłowy czy jednak coś jest nie tak. Mianowicie: planuję zakupić jbl studio 280 i 220 na tył.

I wątpliwość numer jeden, czyli jak zestaw sprawdzałby się bez centralnego? Logiczne wydaje się dokupienie centrala ale jest parę sprzecznych opini.

A teraz drugie, istotniejsze pytanie: jaki amplituner? Dodam ze planuję przeznaczyć na całość do 5000, więc ampli za 1500.

Kino będzie używane głównie do filmów oraz koncertów (jazz) i w mniejszej mierze, powiedzmy 40% to muzyka jazz, pop.

Pokój odsłuchowy to 25m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/124029-jbl-studio-280-220/

Głośnik centralny to kluczowy element kina domowego, w uproszczeniu ... to co akurat w danej scenie filmu widzisz na ekranie idzie głownie z tego głosńika np. DIALOGI...

Nie rozumiem co to w ogóle za dylemat...

Z ampów w tej cenie kupiłbym sprawdzonego Denona ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

zacznę od konfiguracji z ewentualnym głośnikiem centralnym - zdecydowanie głośnik centralny jest bardzo ważnym elementem systemu. Wspomniałeś o słuchaniu koncertów, w takim przypadku poza tym, że głośnik centralny jest obowiązkowy, to jeszcze musisz zwrócić uwagę na jego klasę. To kanał, który zazwyczaj obsługuje wokal.

Wracając do Twojej konfiguracji, kolumny Jbl oczywiście bardzo dobrze sprawdzają się w kinie domowym, oferując bardzo dynamiczny, koncertowy dźwięk z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma i cofniętym środkiem. Nie jest to jednak charakter brzmienia, jaki jest odpowiedni do odsłuchu jazzu. W takim przypadku musimy poszukać kolumn o trochę łagodniejszym charakterze brzmienia, lepszym wypełnieniu, wyraźniejszym środku pasma.

Z mojej strony, biorąc pod uwagę założony budżet, zaproponowałbym Ci zestaw, zbudowany na bazie amplitunera wielokanałowego Onkyo TX-NR646 oraz zestawu kolumn Tannoy Mercury V4i/V1i/VCi, ewentualnie Indiana Line Nota 555. To dwie konfiguracje, które zapewnią Ci dobry, równy, ale w kinie także efektowny dźwięk. Zawsze jeśli będzie Ci brakowało dynamiki i basu (może ewentualnie tylko w filmach akcji), możesz dokupić subwoofer.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla klubowicza audiostereo oczywiście jestem do dyspozycji. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kino bez centralnego to nieporozumienie, przecież miałbyś wycięty cały kanał.... Centralny można zwykle niedrogo dokupić, jest sporo JBLi. Amplituner kinowy za 1500zł do dużych kolumn to też niestety nieporozumienie.

Dzięki za tak duży odzew ;)

Moje pierwsze myśli o centralnym były właśnie takie same, tylko po przeczytaniu tematu o wyższości 4.0 nad 5.0 dopadlo mnie chwilowe zwątpienie. Zatem centralny na pewno wejdzie do zestawu :)

Teraz pytanko odnosnie jbli. Zestaw będzie wykorzystywany przez większość użytkowników do kina. Priorytetem zawsze był mocny bas który w czasie akcji, bądź horrorów daje o sobie znać. Z tą myślą zostały wybrane 280, które podobno dają radę bez dodatkowego suba. Z kolei ja będę głównie oglądać koncerty oraz słuchać muzyki, teraz zwracam się z zaciekawieniem w stronę zestawów zaproponowanych przez kolegę, ale ciągle nie wiem czy priorytet jakim jest kino będzie zachowany.

Ostatnie zaskoczenie to oczywiście amplituner, gdyż oceniony został jako za slaby do tych kolumn i że warto obejrzeć klasę wyżej, z kolei jeden z uzytkownikow poleca denona. Ponieważ zaproponowany przez kolegę zestaw wraz z amplitunerem przekracza mój budżet 5000, muszę gdzieś ciąć :/

W moim budzecie zostaje chyba tylko do przemyślenia Wymienony przezemnie Harmony Kardon, Denon 2100, Onkyo nr535, Marantz pm5005 i Yamaha rx479.

Teraz tak, najlepszy wydawal mi się 161 bo ta sama stajnia i łączy się je z jbl'ami, Yamaha podobno ma bardziej metaliczny, ostrzejszy dzwiek co mnie raczej zniechęca, znów jeśli chodzi o Onkyo nie wiem jakie ma brzmienie w połączeniu z kolumnami jbl ale skoro polecacie to pewnie zgrają się dobrze. Jest jakiś faworyt?

A, rzeczywiście przez pomyłkę podany jest denon 2100, czyli powyżej budżetu :/ Szczerze mówiąc to już nie wiem co wybrać bo mam do przeznaczenia 1500/1700zl. Myślę że jeśli chodzi o kolumny to zostaną jbl bo wg mnie brzmią świetnie i do kina będą idealne, a w muzyce też brzmiały super, tylko ten ampli...

Żeby był bas to musi być też moc w amplitunerze. Dość mocny jest Pioneer vsx 824 za 1550zł nie ma tu co prawda jak już nieraz u konkurencji dodatków bezprzewodowych wi-fi itp. ale coś za coś ( Nowszy model vsx 830 je ma, ale koszt już 1950zł)

Zresztą pioneer 824, nawet 529 lepiej zagra dołem, niż Yamahą 479.

Dzięki arekm, przyznam że jakoś Pioneer mi umknął. Może faktycznie to dobry pomysł, bo do HK już mam inne podejście. A 510 i 529 to diametralna różnica? Skłaniam się także ku 830 ale to już taki koszt jak przy Onkyo...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Wybór ograniczył się do trzech pozycji: Onkyo tx-nr545, Denon x1200, Pioneer 830. Który według was najlepszy? HK odrzucony ze względu na awaryjność, Yamaha odpada, gdyż może grać zbyt ostro z jblami. Pomożecie ostatni raz? ;)

No nie wiem z tym basem, suba nigdy nic nie zastąpi w kinie. Druga sprawa to bas z JBL, jest dużo marek które mają lepszy bas, ale rozumiem że działa magia marki ;)

Masz zawsze alternatywę w postaci Klipsch, ten sam charakter dźwięku tylko dużo lepiej pod każdym względem. Super bas mają też Oli Roth 40 (obecnie Melodika BL40) i przy tym o wiele przyjemniejsze w odsłuchu, cieplejsze od Klipsch/JBL.

Kino bez centralnego to nieporozumienie, przecież miałbyś wycięty cały kanał.... Centralny

W moim amplitunerze po konfiguracji bez centrala pasmo przekierowywane jest na fronty ale nie wiem jak w innych.

Czas zaktualizować wątek ;)

Nareszcie kupione: kolumny jbl studio 280 i amplituner Onkyo tx-nr646. Zakup jest w 100% satysfakcjonujący, z myślą o rozbudowaniu do systemu 5.0. O ile można powiedzieć że jbl grają efektownie to nie wydaje się żeby męczyło przez dłuższe granie, w filmie (narazie surround) bardzo dobrze. Wydaje się że bas jest w zupełności wystarczający, jednak ciekawi jak zagrałoby z subem (w muzyce jest na prawdę nieźle). Co do onkyo, myślę że wybór super, duża moc, brzmi genialnie a dodatkowe funkcje jak spotify (troche zawodzi tutaj potrzeba zakupu premium) to połączenie jak dla mnie idealne. Nie wiem czy można było lepiej w tej kwocie, ale ja zestawu nie mam ochoty na nic innego zamienić.

Jeszcze raz dzięki każdemu kto pisał w wątku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.