Skocz do zawartości
IGNORED

Ile za NADa 317 ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Sadze, ze NAD 319 (125W) pewnie tez pochadzi z tych lat i wowczas ten model bylby najwyzszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zartuj... Mowisz powaznie, ze 317 kosztowal 3200zl ? Mysle, ze dzisiaj odpowiednikiem 317 jest C352 (ta sama moc - 80W) i 352 ma jeszcze jakies dodatkowe rzeczy jak np. funkcja Stand-byu/Off współpracująca z 12V wyjściem, system połączeń NAD Link, itd. (choc nie wiem jeszcze z czym to sie je i czy ta funkcia i system sa bardzo potrzebne) i 352 kosztuje ok. 2000zl. Trzeba tez zaznaczyc, ze kiedy produkowano 317, to 2000zl mialo znacznie wieksza wartosc. Cos tu z ta cena nie posuje. Jak masz (lub ktos) mozliwosc, to sprawdz jeszcze dokladnie czy nie ma pomylki z ta cena i podaj jaka rzeczywiscie byla.

No faktycznie wysoka byla cena - niewiele odbiega, od tego co podal NADek.

Nie wiesz "Wiki" czy w tym Audio z 2000r. te ceny podali jako aktualne, czyli mozna wnioskowac, ze jeszcze w 2000r te modele produkowano czy tez podano je jako na modele juz nie produkowane ?

Wiesz NADek, ze to calkiem mozliwe. Zauwazylem np., ze NADy 317 i 319 maja wspolczynnik tlumienia >200, natomiast w C352, 370 i nawet 372 wspolczynnik ten wynosi >150. Nie wiem na ile ten parametr wplywa na kontrole basu i ewentualnie innych podzakresow, ale moze dlatego lepiej Twoim zdaniem brzmi 317.

Zauwazylem rowniez w danych technicznych, ze parametr " IHF dynamic headroom at 8" (nie wiem co to jest i jaki ma wplyw) jest tym wyzszy im wzmak jest mniejszej mocy i tanszy. Co ciekawe, ze np w 317-ce wynosi on

+1,5dB, w 319 - +1,3dB, natomiast w C370 - +2,4db, a w C372 - +2,2dB, a wiec wyglada na to, ze w nowszych NADach te parametry sa gorsze.

Ale np. w C352 parametr ten jest taki sam jak w 317.

Pozostale parametry sa w zasadzie identyczne (nie mowiac o tych zwiazanych z dynamika).

Pamiętam opinie z czasów gdy NAD 317 stał na półkach mam też swoją własną chciaż słuchałem go dość powiedzmy pobieżnie w warunkach sklepowych. Jakoś nie mogłem się doszukać wyraźnej przewagi nad Nadem (nomen omen) 304. Oczywiście większa moc może się przydać przy trudniejszych kolumnach i większym pomieszczeniu - tak czy inaczej 1kzł spoko można dać. Też wolę starsze NADy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.