Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do dac-a NAD M51 co polecacie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Zatem pozostaje mi nadal polować na używanego Majika DS.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Widzieli już następcę transportu/streamera Nada m50, zwie się Nad M50.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i kilka osób z pewnością w to uwierzy...

A choćby Elberoth ... no i Fikus też tak myśli ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziwne, do kupienia Nad m50.2 jest, a na stronie firmowej nie ma.

Napisane jest, że to jest preorder. Tu więcej informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za polowe tej ceny (moon + zasilacz) jest PC ktory gra podobnie a do tego odtwarza DSD i moze dekodowac PCM do DSD.

Rozumiem, że słuchałeś u siebie takiego Moon Mind180 z Sboosterem i porównywałeś do PC?

Rozumiem, że słuchałeś u siebie takiego Moon Mind180 z Sboosterem i porównywałeś do PC?

Gdyby Moon brzmiał lepiej niż modyfikowane PC byłby to ewenement na skalę światową i wszyscy chcieli by mieć taki transport. A Moon byłby gwiazdą ...

A nie jest ...

Modyfikowany PC brzmi jak najlepsze transporty CD. Moon brzmi lepiej od najlepszych ???

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gdyby Moon brzmiał lepiej niż modyfikowane PC byłby to ewenement na skalę światową i wszyscy chcieli by mieć taki transport. A Moon byłby gwiazdą ...

A nie jest ...

Modyfikowany PC brzmi jak najlepsze transporty CD. Moon brzmi lepiej od najlepszych ???

Czyli nie porównywałeś i tak tylko zaśmiecasz forum swoimi gdybaniami...

Sluchalem w swoim zyciu wielu sprzetow i wiem jak moga brzmiec transporty. Nie pouczaj mnie.

Sluchalem w swoim zyciu wielu sprzetow i wiem jak moga brzmiec transporty. Nie pouczaj mnie.

Co nie zmienia faktu, że tej konfiguracji nie słyszałeś, a wypowiadasz się. Potem forum pełne jest takich niemających pokrycia opinii

ludzi, ktorzy widzieli cos na zdjęciach i wiedzą od razu jak to zagra (a zazwyczaj gorzej niż to co tam mają sami w domach, bo jakżeby inaczej)

Z mojej strony koniec OT.

Nie pisalem, ze Moon gra gorzej. Gra co najwyzej podobnie. A to juz bedzie sukces :-)

Za polowe tej ceny (moon + zasilacz) jest PC ktory gra podobnie a do tego odtwarza DSD i moze dekodowac PCM do DSD

z tą połową ceny polemizowałbym, no ale cóż skoro ktoś wierzy, że tak można to ja mu tego nie odmawiam

z modyfikacjami bywa różnie, te które ja słyszałem raczej mnie nie wzruszyły, a w komputerek też można pakować grubą kasę, no i będziemy wtedy mieli PC-End ;))

a DSD mnie nie rajcuje, już powyżej poziomu 96k jest bardzo dobrze dla mnie wystarczająco

Wiem co mówię co do ceny PC ;-) Wierz mi ;-) Oczywiście jak ktoś chce lepszy procesor niż Intel Celeron J1900 to musi trochę dopłacić.

Mówiąc o modyfikacjach mam na myśli zasilacz liniowy do PC i karty USB oraz kartę USB.

Jeszcze tego nie potwierdziłem na 100% ale wydaje mi się, że DACi grają lepiej karmione sygnałem DSD ... w każdym razie tak gra mój Oppo.

->Piopio

moim skromnym zdaniem problemem jest już na wstępie wejście USB,

w moim przypadku ma się nijak do HDMI po i2s, które używałem, a po sugestiach z tego wątku w tej chwili przesiadłem się na AES/EBU, na razie nie robiłem poważniejszych porównań, ale jest inaczej tylko w którą stronę? ;))

nie wiem jak gra Oppo i na temat jego nie wypowiadam się, lecz wiem że po USB "z reguły" to nie jest szczyt możliwości dac-ów

tak jak napisałeś problemem jest głównie zasilanie PC-tów, wyjście usb no i nie zapominaj o kabelku USB, przypadkiem nie wpinaj te dołączane do drukarek i to mówię po organoleptycznym doświadczeniu

Jeśli chodzi o DACi ze średniej półki (tak do 15-20k zł) to uważam ,że jednak USB jest szczytem możliwości. Oczywiście sygnał USB musi być czysty. Dlatego ważne jest źródło tego sygnału.

i2S może być faktycznie lepsze ale póki co to rozwiązanie jest mało popularne.

Przy dobrym zasilaniu PC i karcie USB kabelek USB ma mniejsze znaczenie.

Jeśli chodzi o DACi ze średniej półki (tak do 15-20k zł) to uważam ,że jednak USB jest szczytem możliwości. Oczywiście sygnał USB musi być czysty. Dlatego ważne jest źródło tego sygnału.

i2S może być faktycznie lepsze ale póki co to rozwiązanie jest mało popularne.

Piopi, a możesz przypomnieć jak tam wrażenia z tego Lumina T1/A1 ?

komputer jest urządzeniem uniwersalnym stąd jego popularność, a nie stąd, że jest najlepszy do audio, wręcz przeciwnie, cały wisiłek idzie w tym kierunku, że zminimalizować tą masakrę śmieciową jaka z niego wychodzi. Zasilacz nie załatwia problemu do końca. Ggyby tak było wówczas laptop i akumulator by wystarczyły, tymczasem nawet z zasilania bateryjnego jest syf na wyjściu co słychać na dobrym systemie. Stosuje się zatem różne techniki żeby poprawić tą sytuację. Niestety nie da się poprawić pierwszej i podstawowej sprawy: komputer PC czyli obudowa, płyta główna, wszystkie zbędne elementy, niewykorzystane sloty, siejące zakłóceniami układy itd. nie były pomyślane od początku jako system mający dawać czysty sygnał audio. Zastosowanie USB nie poprawia sytuacji, stosuje się konwertery USB-AES/EBU czy USB->I2S z oddzielnymi zasilaczami. Dlaczego stosuje się konwertery USB w nawet "wypasionych" komputerach?

Simaudio Moon jest z kolei wysokiej klasy konwerterem sygnału LAN na AES/EBU, nie zawiera zbędnych elementów i nie potrzeba konwertować USB na AES/EBU i myślę, że stąd płynie jego siła. Prostota i jakość. Z podstawowym zasilaczykiem impulsowym gra lepiej od Linn Akurate DS (wg niezależnego testu), wszystko na to wskazuje, że z zasilaczem Sbooster zagrałby lepiej od Linna Klimax DS. Dzwięk jest poprostu bez skazy, czysty, gęsty, energetyczny, naturalny, swobodny, detaliczny i bardzo 3-wymiarowy we wszystkich kierunkach.

Dzwięk jest poprostu bez skazy, czysty, gęsty, energetyczny, naturalny, swobodny, detaliczny i bardzo 3-wymiarowy we wszystkich kierunkach.

To samo mogę powiedzieć o moim PC. A wynika to z zastosowania dobrego zasilania. W transportach dobre zasilanie to podstawa.

Przesadzasz americano z tymi zakłóceniami. Aurender i inne wynalazki to też komputery na Linuxie. Nawet twój Moon jest komputerem.

Piopi, a możesz przypomnieć jak tam wrażenia z tego Lumina T1/A1 ?

Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Lumin to świetny streamer. Ma dobre liniowe zasilanie ;-)

To samo mogę powiedzieć o moim PC. A wynika to z zastosowania dobrego zasilania. W transportach dobre zasilanie to podstawa.

Przesadzasz americano z tymi zakłóceniami. Aurender i inne wynalazki to też komputery na Linuxie. Nawet twój Moon jest komputerem.

Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Lumin to świetny streamer. Ma dobre liniowe zasilanie ;-)

Nie wiesz czy warto dopłacać za A1?

Ale to nie wszystko. Zasilacz nie załatwia wszystkiego. To jest manipulacja. Poza tym jest wątek PC Audio...

Tak się prezentuje Sbooster do Moona ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to nie wszystko. Zasilacz nie załatwia wszystkiego. To jest manipulacja.

Resztę załatwia karta USB zasilana własnym niezależnym zasilaniem. A gdzie w tym wszystkim manipulacja ?

Ale to nie wszystko. Zasilacz nie załatwia wszystkiego. To jest manipulacja. Poza tym jest wątek PC Audio...

Tak się prezentuje Sbooster do Moona ;-)

Faktycznie duża bestia, większy od Tomanka :) Na pewno warto dać mu porządną sieciówkę. Ale wpierw niech pogra i się wygrzeje.

Wiem, że już pisałeś o jego wplywie na dzwiek Moon-a, ale to było napewno trochę pod wpływem emocji :) więc jak możesz

to napisz za jakieś 2 tygodnie jak, z perpektywy czasu sprawdził się jako zasilanie do Moona i co dobrego wniósł do dźwięku :)

Resztę załatwia karta USB zasilana własnym niezależnym zasilaniem. A gdzie w tym wszystkim manipulacja ?

Zasilanie to tylko element skladowy większej calości. Czymkolwiek bys nie zailił komputer, nawet baterią, i tak całość (plyta główna, porty, mostek, karta grafiki itp) będzie mocno siać zakłóceniami,

które przez USB się przedostają do reszty systemu audio. Można to w pewnym zakresie ograniczać izolatorami USB.

Jakie masz slvn doświadczenie z PC w roli transportu ?

Piszesz bo wiesz, czy piszesz bo tak sądzisz ?

<br />Zasilanie to tylko element skladowy większej calości. Czymkolwiek bys nie zailił komputer, nawet baterią, i tak całość (plyta główna, porty, mostek, karta grafiki itp) będzie mocno siać zakłóceniami,<br />które przez USB się przedostają do reszty systemu audio. Można to w pewnym zakresie ograniczać izolatorami USB.<br /> <br /> <br />

Zgadzam się, ale żadne izolatory i konwertery nie przywrócą sygnału do takiego stanu jaki powinien być już przed nimi. Można np. wyfiltrować sygnał USB, wytaktować super dokładnym zegarem wyjście, ale niestety jest pewna nieznana natura zniekształceń która powoduje, być może związana z TIM i intermodulacją czy po prostu sztuczną korekcją błędów, że dźwięk nie wraca do pierwotnej formy. I gdyby zasilacz w komputerze był jedynym źródłem problemu, wówczas nie byłoby różnicy między wyspecjalizowanym urządzeniem takim jak Moon czy Lumin a komputerem PC z dobrym zasilaniem + dobry konwerter USB. Na ogół komputer brzmi gorzej, efekt głębi jest słabszy, przypomina kiepski film 3D na blu-ray w którym płaskie plany udają prawdziwą głębię. Oczywiście są komputery i komputery, trudno wszystko wrzucić do jednego worka. W komputerach jest tyle czynników które mogą spaprać dźwięk, że trudno nad tym zapanować.

PioPio

jesteś niestrudzony w promocji swojego komputerka transportu. Nudne to. Do jakiego wątku nie zajrzę to PioPio szerzy ideologię PC-ów...

Litości!

<br />Nie pisalem, ze Moon gra gorzej. Gra co najwyzej podobnie. A to juz bedzie sukces :-)<br /> <br /> <br />

Jak ten Twój komputer zagrałby jak Moon ze standardowym zasilaczem, to już byłby Twój sukces.

A w kwestii autorytetów Elba czy Fikusa. Jeśli chodzi o Elberotha to sądząc po jego skrupulatności dbałości o detale (słusznie zresztą) zapewne nie złożył przypadkowego i taniego komputera. Nie śledzę jego wątku ale pewnie nieźle kombinował, a to nie każdemu się chce.

Jeśli chodzi o Łukasza to mój kolega, znam go od kilkunastu lat. Jednakowoż jeśli promuje on komputer jako transport to zapewne z tego samego powodu co Ty, tzn. czysto biznesowego. Większy rynek na DAC-i sobie otwiera. Cała masa kolesi z laptopami, PC-ami z Wallmartu będzie zbierać na Golden Gate'a :-)

Nie wiem czy zauważyłeś ale niczego już nie sprzedaję ... dzielę się teraz zdobytymi doświadczeniami.

Nie spotkałem jeszcze transportu, który brzmiałby jednoznacznie lepiej niż zmodyfikowany PC.

Nie rozumiem jak można być tak zamkniętym na fakty. Zupełnie jak Przemysław ale w drugą stronę ;-)

Porównywałem Lumina i PC + DAC. Nie było wielkich różnic brzmieniowych.

też tak myślałem jeszcze z rok temu

Oczywiście sygnał USB musi być czysty.

oczywiście zgodzę się z tobą, tylko to uzyskać to już nie taka prosta sprawa, jak już pisałem wcześniej problemem jest samo wyjście usb, które sypie wszystkim co popadnie i za bardzo nie widzę sensu prób poprawiania tego

skoro można z tego źródła zrezygnować na coś lepszego, na razie nie zawracam sobie głowy PC-audio, ale jeśli Ci pasuje to czemu miałbym to negować, każdy ma uszy

zgadza się są to w pewnym sensie komputery, ale o odpowiedniej konstrukcji i zoptymalizowane do jednego celu i nie są to urządzenia złożone z przypadkowych komponentów

Nie wiem czy zauważyłeś ale niczego już nie sprzedaję ... dzielę się teraz zdobytymi doświadczeniami.

Nie spotkałem jeszcze transportu, który brzmiałby jednoznacznie lepiej niż zmodyfikowany PC.

Nie rozumiem jak można być tak zamkniętym na fakty. Zupełnie jak Przemysław ale w drugą stronę ;-)

Porównywałem Lumina i PC + DAC. Nie było wielkich różnic brzmieniowych.

Kto jest zamknięty? To po co otwierałem wątek, po co zapraszałem Ciebie i innych, po co ogłaszałem że chcę posłuchać tego czy owego?

Odwracając Twoją tezę mogę powiedzieć, że nie słyszałem zmodyfikowanego PC, który zabrzmiałby jednoznacznie lepiej niż dobry streamer. Za to słyszałem całą masę komputerów, które brzmiały słabo. Temat komputera do audio mnie już kompletnie nie interesuje.

Za to słyszałem całą masę komputerów, które brzmiały słabo.

Z tym się zgodzę ! ;-)

Widocznie nie słyszałeś odpowiednio przygotowanego.

PC nie musi brzmieć lepiej niż dobry streamer. Moim zdaniem to sukces jak tak brzmi. Mnie interesuje osiągany efekt. Dla mnie dobrym streamerem jest Lumin. To pewnego rodzaju wzorzec brzmienia dla mnie. Jak PC + DAC gra tak samo a kosztuje mniej to chyba dobrze ?

PC + Daphile ma funkcjonalność streamera ;-)

Czyli jest w temacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.