Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do dac-a NAD M51 co polecacie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie zapytam...jakie cechy brzmienia powinien mieć dobry system...a przede wszystkim dac?

Moim zdaniem dac ma pokazać dokładnie to co jest w realizacji nagrania...reszta brzmienia to już zadanie dalszej części toru i naszego gustu...

Jakie zadanie ma streamer?

o jej! i po co to trollowanie????

Po raz chyba już milionowy zadawane pytanie na tym forum: jakie cechy brzmienia powinien mieć dobry system? odpowiedź jest jedna - takie jakie sobie życzysz

Jakbyś poczytał ten wątek to nie skupiamy się na brzmieniu, americano określił coś co tylko mi jest ciężko uwierzyć, i dalej piszę, że MOŻE się to zmienić

nie wnikam w ceny, bo musiałbym przytaczać dziesiątki przykładów powyżej ileś tam kzł, wiem że Klimax DS jest bardzo ciężki do pobicia bo miałem organoleptyczną styczność

tu rozpatrujemy raczej wielkość jittera, funkcjonalność, appki itp.

Cóż, ja nie słyszałem taniego systemu, który by dobrze grał, co nie znaczy, że cena cokolwiek gwarantuje. Ale każdy sam sobie definiuje jaki poziom grania jest dla niego wystarczający. Nie należy tylko rozsiewać złudzeń, że chodzi tylko o zestawienie i dopasowanie. To jest owszem niezbędne, ale niezależnie od tego najlepiej grające elementy są drogie.

Święto prawda !

Tylko co niektórzy nie potrafią albo nie chcą tego zrozumieć ...

Dobre sprzęty kosztują bo są zrobione z dobrych elementów, mają dobre zasilanie i jest w nich zawarty jakiś know-how, który też ma swoją cenę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

.... To jest owszem niezbędne, ale niezależnie od tego najlepiej grające elementy są drogie.

Niekoniecznie. Spytaj zresztą piopio. Wypasiony PC+Oppo załatwi sprawę. :)

Trzeba tylko w to uwierzyć.

Niekoniecznie. Spytaj zresztą piopio. Wypasiony PC+Oppo załatwi sprawę. :)

Niekoniecznie Oppo. Może być każdy inny porządny nowoczesny DAC.

Ważna tutaj jest rola transportu.

Wczoraj testowałem jeszcze Oppo vs PC+Oppo.

Oppo solo z Tidala gra naprawdę dobrze. W systemie średniej klasy może być fajnym źródłem.

Ale z PC w roli transportu gra odrobinkę lepiej. Szczególnie słychać to w przypadku wokali, na które zwracam szczególną uwagę. Dzięki PC traci ten cyfrowy nalot, który mnie zawsze irytuje. Brzmienie nabiera realizmu. W sumie jest to niewielka zmiana ale dla mnie istotna sprawiająca, że jestem niesamowicie zadowolony z brzmienia. Odkąd mam wypasione PC skończyłem okres zmian sprzętu. Teraz cieszę się muzyką.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niekoniecznie Oppo. Może być każdy inny porządny nowoczesny DAC.

Ważna tutaj jest rola transportu.

Wczoraj testowałem jeszcze Oppo vs PC+Oppo.

Oppo solo z Tidala gra naprawdę dobrze. W systemie średniej klasy może być fajnym źródłem.

Ale z PC w roli transportu gra odrobinkę lepiej. Szczególnie słychać to w przypadku wokali, na które zwracam szczególną uwagę. Dzięki PC traci ten cyfrowy nalot, który mnie zawsze irytuje. Brzmienie nabiera realizmu. W sumie jest to niewielka zmiana ale dla mnie istotna sprawiająca, że jestem niesamowicie zadowolony z brzmienia. Odkąd mam wypasione PC skończyłem okres zmian sprzętu. Teraz cieszę się muzyką.

Zaczynasz mądrzej gadać :)

Ja ten jak to nazwałeś "cyfrowy nalot" gubię poprzez odpowiednio dobrane lampy we wzmaku.

Zaczynasz mądrzej gadać :)

no, fakt :))

czy ktoś może mi wytłumaczyć z DSD, bo powiem, że tego trochę nie rozumiem

np. zakładam, że streamer przyjmuje DSD z DLNA (czy może też z jakiegoś innego źródła?) i czy przekazuje strumień dalej z tą samą rozdzielczością, czy też robi jakąś konwersję, pokręcone trochę

czy ktoś może mi wytłumaczyć z DSD, bo powiem, że tego trochę nie rozumiem

np. zakładam, że streamer przyjmuje DSD z DLNA (czy może też z jakiegoś innego źródła?) i czy przekazuje strumień dalej z tą samą rozdzielczością, czy też robi jakąś konwersję, pokręcone trochę

Jeśli przyjąć, że jakiś streamer odtwarza DSD i chcesz je odtworzyć przez serwer UPNP/DLNA to wszystko zależy od tego jak ustawisz serwer. Jeśli ustawisz na konwersję (np do PCM) to będzie robić taką konwersję. Jeśli bez to bez.

Wszystko zależy od możliwości serwera. No i streamera też :)

Dobra Panowie...Wszyscy słuchamy plików więc może mały teścik?

Udostępnie Wam 2 pliki...opiszecie mi krótko ich dźwięk...

Ziko: czy to są te dwa identyczne pliki, które mi wysłałeś?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

No i co z tego wyszło bo mi tez chciał wysłać.

To są dwa identyczne pliki, to znaczy mają binarnie identyczną zawartość. A co z tego wynika, to nie będę pisał.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wymiękłeś i tyle...

Nie interesuje mnie żadne testy i udowadnianie komuś albo coś , nie bawi mnie to ja słucham muzyki i tyle

Ale zawsze możemy sie porównać w inny sposób jak masz ochotę :)) napewno nie wymiękne - mam nadzieje ze masz duzo wigoru

:)

Gość

(Konto usunięte)

Nie interesuje mnie żadne testy i udowadnianie komuś albo coś , nie bawi mnie to ja słucham muzyki i tyle

Ale zawsze możemy sie porównać w inny sposób jak masz ochotę :)) napewno nie wymiękne - mam nadzieje ze masz duzo wigoru

Zapasy? ;-))) ... miała być tylko zabawa a nie nerwy...miłego słuchania...co do wigoru? jak na 40 latka? nie narzekam :-)

Pozdrawiam serdecznie...

Zapasy? ;-))) ... miała być tylko zabawa a nie nerwy...miłego słuchania...co do wigoru? jak na 40 latka? nie narzekam :-)

Pozdrawiam serdecznie...

Ja sie nie denerwuje ale napisałem wcześniej ze nie interesuje mnie a ty drazysz dalej . Do tego kolumny sprzedałem i chyba szybko nowych nie kupie bo te co chce kupić pojawiają sie bardzo żądko chyba ze innego wynajde

:)

Gość

(Konto usunięte)

Ja sie nie denerwuje ale napisałem wcześniej ze nie interesuje mnie a ty drazysz dalej . Do tego kolumny sprzedałem i chyba szybko nowych nie kupie bo te co chce kupić pojawiają sie bardzo żądko chyba ze innego wynajde

W takim razie obecnych poszukiwań...oczywiście jak będziesz w Trójmieście serdecznie zapraszam posłuchać co nie co... :-)

• 1 miesiąc później...

Mam pytania o Moona 180:

1. czy można nim sterować z PCta lub Androidem? bo nie widzę tej możliwości, a iphone mi nie potrzebny ;-)

2. jak gra po wifi w porównaniu ze sztywnym eth? - kiedy mam internet i NASa w innym pomieszczeniu

3. czy mogę go spiąć bezpośrednio z NASem po eth? - kiedy internet z routerem mam w innym pomieszczeniu - to by mi najbardziej odpowiadało

może trenowaliście te zagadnienia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.