Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do dac-a NAD M51 co polecacie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę przyznać, że moje początkowe kryterium wyjścia USB jest nieaktualne. Rzeczywiście w NAD m51 nie jest to optymalne brzmieniowo wejście, potwierdzają to rozliczne opinie na forach zagranicznych. Faktycznie znakomita większość użytkowników wybiera AES/EBU, nawet wtedy gdy mogą użyć USB. Wejście USB jest dobre do DAC-ów z DSD, ja póki co nie mam w planach DSD DAC-a, to co robi m51 z PCM to mistrzostwo świata. Może dlatego, że m51 robi coś takiego jak DSD DAC-i tj. ogromny upsampling. Ale mniejsza z tym, idea jest taka, aby dobrać streamer z najlepszą z możliwych jakością sygnału po AES/EBU.

Odpada zatem oppo, ponieważ nie ma AES/EBU. Jakość wyjścia cyfrowego jest zadowalająca dopiero w modelu BDP-105EU, ale tu przepłaciłbym za nieużywane przetworniki, bez sensu. Nie mam też ciśnienia na blu-ray i video processing hi-end.

W kwestii NAD m50, miałem kiedyś styczność i nie byłem zachwycony, brak mu absolutnej czystości. Połączenie go z m51 może i jest bardzo funkcjonalne, ale jest to klocek mniej udany od m51 moim zdaniem i nie wykorzystuje możliwości m51. Potwierdzeniem tego co piszę są pomiary, w których jitter w m50 jest stosunkowo wysoki, w teście stereophile jitter jest w granicach 394-443 ps. Oczywiście współcześnie wiele urządzeń wypada gorzej. Ale nie jest to akceptowalny wynik w kontekście doskonałych pomiarów jakie wykazuje NAD m51! Ja należę niestety do słyszących jitter, odbieram go jako delikatny mikro-piasek w dźwięku, słyszę go więcej im więcej się dzieje w muzyce. I słyszałem różnice właśnie zmieniając źródła cyfrowe do m51 gdy kiedyś szukałem napędu CD.

Na chwilę obecną myślę, że wyboru ostatecznego dokonam pomiędzy Auralic Aries Femto a Simaudio moon 180 mind.

Nie będę obiektywny ;-), ale stawiam na Simaudio moon 180 mind. W dalszej kolejności na klocki Bluesounda - niestety nie mają preferowanego przez Ciebie wyjścia cyfrowego AES/EBU.

Potwierdzeniem tego co piszę są pomiary, w których jitter w m50 jest stosunkowo wysoki, w teście stereophile jitter jest w granicach 394-443 ps. Oczywiście współcześnie wiele urządzeń wypada gorzej. Ale nie jest to akceptowalny wynik w kontekście doskonałych pomiarów jakie wykazuje NAD m51! Ja należę niestety do słyszących jitter, odbieram go jako delikatny mikro-piasek w dźwięku, słyszę go więcej im więcej się dzieje w muzyce. I słyszałem różnice właśnie zmieniając źródła cyfrowe do m51 gdy kiedyś szukałem napędu CD.

Wow! Słyszysz ten jitter? Zrobiłeś na mnie wrażenie. Gdzieś czytałem że granica słyszalności jitter-a to ok. właśnie 400 ps, ale chyba to słyszą złotousi. No niestety ja do tych nie należę lub może słyszę ale nie zwalam to na jitter. Swoją drogą 400 ps to światło leci w takim czasie "tylko" lekko ponad 10 cm!

Z wykorzystaniem AES/EBU ciągle się zastanawiam, nie próbowałem. Ktoś mi odradzał i jakoś tak pozostało. Może się mylił.

A Auralic Aries Femto i Simaudio moon 180 mind nie miałem sposobności.

zastanawiam się czy ten jitter z M50 ma taki wpływ na M51

Gość

(Konto usunięte)

jutro lub pojutrze będę testować 180 mind, co do bluesound to odpada, rzeczywiście podobno gra wyraźnie gorzej od m50, nie chce mi się go nawet wypożyczać, zwłaszcza, że nie ma AES/EBU. Chcę zapewnić godny transport dla m51. Mam mieszane sygnały co do Auralic Aries Femto, z jednej strony kolega z forum jest zadowolony, z drugiej znam kogoś kto nie jest i chce sprzedać (ale nie wypożyczy do odsłuchu, dziwne). Zastanawia też spora ilość auraliców używanych na rynku EU. Ostatnio femto chodzą po 1100-1200 EUR w stanie jak nowe. Pojawiły się też poważne głosy, że gra on bardzo czysto, ale płasko - 2D, coś jak CAST komputer na mega wypasionych gratach i z konwerterem USB. Czyli alternatywa do kompa, ale nie jestem pewien, czy hi-end. Ale nie słyszałem, tylko powtarzam niektóre opinie... Chciałbym sam się przekonać, brak jednak chętnych to wypożyczenia.

Auralic ma reklamę, ale nie ma softu :) Bryston to uczciwa firma, maja odwarzacz plików Bdp-2, ale to chyba tylko odwarzacz. Moim zdaniem do Tidla nic lepszego nie ma niż m50, streamer to w 99% soft i funkcjonalność oraz gwarancja wsparcia w przyszłości przez producenta.

Zgadzam się z Tobą, że soft jest ważny. Ale stwierdzenie, że do Tidla nie ma nic lepszego od m50 jest chyba jednak przesadzone. Całościowo aplikacja NAD-owska jest bardzo dobra i dopracowana, ale akurat jeśli chodzi o Tidal to chyba nie ma nic lepszego niż ich oryginalna apikacja Tidal na Ipada. No a jej kalką 1:1 jest aplikacja na nowe oppo 103 czy 105 :-)

Z drugiej strony nakładka Tidal - czy jest to coś co wymaga super rozwiązań? Wystarczy dobre wyszukiwanie po różnych kryteriach, tworzenie playlisty (przydaje się ale nie jest niezbędne). Ważna jest stabilność aplikacji. Tu NAD / bluesound jest bez zarzutu. Oppo bawiłem się zbyt krótko, żeby potwierdzić stabilność, ale wydaje się działać super.

Mam Oppo 103d, dla mnie apka m50 jest lepsza, okrojona i czytelniejsza, tidal 1:1 to bardziej serwis muzyczny, m50 czy bluesound działa jak prosta wyszukiwarka, bardziej mi takie rozwiazanie pasuje w sprzęcie hifi, ale to pewnie kwestia indywidualna jest co komu pasuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj o tym playerze. Pisza ze gra rewelacyjnie a kosztuje bardzo malo

Ukryta Zawartość

Po kilku godzinach odsłuchu Simaudio moon 180 mind (co za nazwa...) jestem pod wrażeniem tego niepozornego urządzenia. To co od razu niejako rzuca się to niebywała czystość i transparentność, powietrze otaczające instrumenty co daje głębię i plany. Miałem nawet taką myśl, że teraz 16 bitowe płyty grają jak H-Res, jest coś z tego, ale oczywiście do pewnego stopnia, bo prawdziwe hi-res dają jednak progres... Dobrze to słychać na nagraniach koncertowych. Koncert Jean M.Jarre'a w Chinach (16/44 nowe 2 płytowe wydanie Sony) nigdy nie brzmiał tak dobrze. Subtelne wybrzmienia, oklaski, holografia, atmosfera, hipnotyczna czystość. Niestety słucham na RCA coaxial, bo nie załatwiłem dobrego AES/EBU jeszcze. Czy może być jeszcze lepiej? Moona zasila malutki zasilacz 6V DC wielkości ładowarki do telefonu. Szkoda, że nie mam sławnego Sboostera... Krótko mówiąc, na szybko, zaskoczenie na duży +.

Ja również polecam malinkę (nowa wersja).

Polecam dokupić konwerter USB/spidif.

Mam 2 squeezboxy (Classic), w głównym systemie (słuchawkowym stax) za DACa robi mi Mytek Stereo 96.Jako że squeezeboxy nie są już produkowane zacząłem szukać alternatywy.

Dokupiłem na próbę Gustarda U12 XMOS USB i podpiąłem do malinki (z piCorePlayer) - zadziałało bez problemów.

Dźwiękowo nie było żadnej różnicy w porównaniu do squeezboxa, a staxy są wyjątkowo wrażliwe na zmiany źródła.

google Wam nie działa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie udało się pożyczyć aries femto. Nie chciałem kupować w ciemno, może i dobrze się stało bo auralic wypada z dystrybucji PL, druga sprawa problemy rynków azjatyckich, trzecia auralic ma jakiś problem prawny związany z softwarem, jakiś proces się szykuje chyba, po czwarte czytałem wpisy poważnych osób że brzmi płasko i że najlepiej po usb a mój dac po usb z kolei brzmi gorzej niż po aes/ebu.

Polecam Moon Mind180.

Dzięki slvn, jako jedyny chyba wspomniałeś o tym streamerze... Z początku błądziłem z tym wymogiem USB. Urządzenie w USA kosztuje $1300.

Właśnie znalazłem ciekawą recenzję:

Ukryta Zawartość

tak w ramach utwierdzenia się w dokonanym wyborze... :-)

Wynika z niej m.in. że moon 180 mind brzmi lepiej jako streamer od streamera Linn Akurate DS. No cóż... A co będzie gdy wymieni się zasilacz na Sbooster / Tomanek. Linn Klimax wymięknie :-)

tak się prezentuje... Wątku nie zamykam jeszcze ponieważ zamierzam napisać o zmianach po dokupieniu zasilacza Sbooster, no i wyborze kabla AES/EBU digital

post-5140-0-45463900-1452303487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Emil wiem ile oficjalnie kosztuje, ale oficjalna cena wysoka wg mnie, ciekaw jestem ile americano zapłacił. Americano napisał byś o tym jak sie obsługuje, jak dział Tidal, ogólnie jak soft działa.

Zeby Tomanek zagral rekomenduje kilka podmianek czesci

tak myślałem, ale i tak zamierzam kupić sbooster:

Ukryta Zawartość

Soft działa dobrze, jest podobny do BluOs choć prostszy. W necie dużo jest zdjęć jak wygląda, nie powala specjalnie, w simple był ładniejszy od wszystkiego co widzaiłem ale nie to jest istotne. Podłączenie i skonfigurowanie z dyskiem NAS zajęło parę minut, potem 10 min. upgrade softu do najnowszej wersji i wsio. Istotne jest, że Kanadyjczycy dbają o soft i w ogóle o serwis i na pewno nie będzie przykrych niespodzianek. Mind jest cały czas w ofercie od 2013r. miał z kilkanaście upgradów jak nie więcej a poza tym nowe DAC-i Simaudio mają wbudowany streamer na tym samym sofcie.

Ukryta Zawartość

Tomanek u mnie napedza daca Meridiana.Zamiana Samhwa na Panasonica juz wstrzymyje oddech,a wywalenie cheapo Samxonow i wstawienie Black Gateow dopelnia reszty.Mialem przedtem takze M51,ale imho za bardzo wygladzal brzmienie

Pamiętam że miałeś, NAD ma gładkość ale nie zaokrągla góry co ciekawe, anty-elektroniczność, niektórzy twierdzą że to "wygładzenie" jest w stylu accuphase... NAD wymaga ultra precyzyjnego transportu i bardzo detalicznego kabla cyfrowego. Bardzo dobrze zgrywa się z wireworld z serii 7, chętnie bym przygarnął takiego wireworld Platinum eclipse 7 AES/EBU, już starlight 7 daje taki detal i powietrze w górze, ostatnio słuchałem mogami, niestety... Ostatecznie mogę kupić za grosze tego Starlight 7 AES/EBU a coaxa zostawić do innego źródła. No ale ciekawią te wyższe wireworldy ;-) Może też Nordost Valhalla, może XLO Signature. Nie wiem jak Siltechy cyfrowe.

Może ten

Ukryta Zawartość

by Ci przypasował i to całkiem niedrogo.

Ukryta Zawartość

Dzięki slvn, jako jedyny chyba wspomniałeś o tym streamerze... Z początku błądziłem z tym wymogiem USB. Urządzenie w USA kosztuje $1300.

Właśnie znalazłem ciekawą recenzję:

Ukryta Zawartość

tak w ramach utwierdzenia się w dokonanym wyborze... :-)

Wynika z niej m.in. że moon 180 mind brzmi lepiej jako streamer od streamera Linn Akurate DS. No cóż... A co będzie gdy wymieni się zasilacz na Sbooster / Tomanek. Linn Klimax wymięknie :-)

tak się prezentuje... Wątku nie zamykam jeszcze ponieważ zamierzam napisać o zmianach po dokupieniu zasilacza Sbooster, no i wyborze kabla AES/EBU digital

Świetny wybór, cieszę się, że jakoś mogłem pomóc ;) Moon to świetny streamer, jeśli nie potrzebujemy DSD. W tej chwili pliki grają u mnie lepiej niż płyta CD.

Do swojego Moona kupiłem jeszcze zasilacz Tomanka i jest słyszalny progres, słychać również wpływ sieciówek.

Nie wiem czy testowałeś też różne kable Ethernet, zwłaszcza ten podłączony bezpośrednio do Moona.

Można się zdziwić jakie różnice wprowadza taki dobry kabel (wiem, wiem; cyfra to cyfra, są tam przesyłane pakiety, nie ma sygnału zegara.... ale wpływ na brzmienie jest wyraźny.

Ja na próbę wziąłem Audioquest Forest Ethernet no i dopiero się zaczęło.... potem testy z innym switchem, zasilaniem switcha, a w planie optoizolacja sieci oraz izolacja galwaniczna wszystkich zasilaczy impulsowych :)

pozdr

slvn

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.