Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny podłogowe stereo do kina domowego

maker3

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner Thomson DPL-2000 o mocy 5x100W 6Ohm, do tego frontowe głośniki Levis (jakieś tam od starego odtwarzacza winyli i kaset), zestaw uzupełniają satelitki i głośnik centralny od Creativa P5800.

Niestety amplituner posiada tylko możliwość podpięcia subwooferów aktywnych.

Tymczasowo podpinałem to pod AUX w subie P5800, ale było to niewygodne, bo głośność trzeba było ustawiać pilotem kablowym, a po filmie go wyłączać, dlatego w sumie od roku oglądałem filmy bez subwoofera.

Teraz już oficjalnie chciałbym przejść na system 5.0, więc chciałbym zastąpić te Levisy czymś lepszym, co grałoby delikatnym basem. Bez żadnych umca-umca, tylko lekkie ubarwienie ścieżki dźwiękowej.

Możecie coś zaoferować? Najlepiej do 200zł, może być używane, jeśli nie wymagałoby jakiś napraw.

Wysokość najlepiej 30-70cm, żeby nie wyglądały śmiesznie małe na ziemi lub nie wystawały ponad resztę mebli.

Z tego co sam znalazłem, to pasuje mi tylko DIXON 66C, ale jak na Voicekrafta to jest ok. 50zł za drogi.

Wysokość najlepiej 30-70cm, żeby nie wyglądały śmiesznie małe na ziemi lub nie wystawały ponad resztę mebli.

Błąd! Kolumny powinny być tak ustawione aby głośnik wysokotonowy był na wysokości uszu słuchacza ( +/- 20cm ).

Drugi błąd! Kino bez suba to nie kino a teraz są tylko aktywne suby, które są o niebo lepsze od pasywnych. Ja gdy jeszcze nie miałem suba po prostu nie oglądałem filmów. Wolałem poczekać pół roku, żeby nie zniesmaczyć się oglądaniem bez niego. Wg mnie nie ma sensu oglądanie filmów bez subwofera. Pozbawia seansu fundamentu dzwięku kinowego- basu. Kolumny nie dadzą takiego jaki da sub bo nie schodzą na tyle nisko, żeby wytworzyć odpowiednie "ciśnienie" w pomieszczeniu przy tych najniższych rejestrach i sub wcale nie musi kosztować grube tysiące. Jednak wg mnie najniższą półką cenową jest 2,5 tys(za nowy), żeby zagrał odpowiednio nas satysfakcjonując. Myślę, że warto dać tyle na suba mimo, że np cały zestaw (ampli i kolumny5.0) kosztowałby tyle samo, mianowicie 2,5 tys zł bo w sumie od niego zależy jak zabrzmi dany film a te tanie suby nie dadzą zadowolenia.

Tak, tak, ja rozumię, że nie każdy ma do wydania nawet 5 stów na jakiś tam klocek , to był tylko przykład, że warto wydać więcej i już wcale nie chodzi o te 2,5 tys zł bo może uda mu się trafić jakiś dobry klocek za 400 lub 500 zł więc warto dołożyć.

Błąd! Kolumny powinny być tak ustawione aby głośnik wysokotonowy był na wysokości uszu słuchacza ( +/- 20cm ).

Lepszy rydz niż nic. Jak dam wyższe to np. okna nie otworzę. Zresztą cała moja instalacja jest daleka od ideału, bo nawet telewizor i kanapa nie mogą być właściwie ustawione. Ale mniejsza z tym, nie o tym miał być temat.

Drugi błąd! Kino bez suba to nie kino a teraz są tylko aktywne suby, które są o niebo lepsze od pasywnych.

Skoro żadne kolumny nie dadzą odpowiedniego basu, to chyba pozostanę z tym subem co mam.

Zakupiłem, tylko grubszy kabel AUX z ekranowaniem, bo niekiedy mi zaczynało buczeć, jak kabel dotknął się czegoś innego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niby sprzedają to jako kabel cyfrowy, ale jak czytałem to zwykły miedziowy kabel z chinchem i analog też zadziała.

A kiedyś sobie kupię cały zestaw Kody, bo widzę, że za 400-500 można mieć profesjonalne 5.0, a zakup samych frontowych jest zupełnie nieopłacalny.

A jakiś prostych wzmacniaczy do suba z autostandby to nie ma? Tak za 50zł? W subwooferze jest głośnik 22W. Zamieniłbym ten Creatiwowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugi błąd! Kino bez suba to nie kino a teraz są tylko aktywne suby, które są o niebo lepsze od pasywnych. Ja gdy jeszcze nie miałem suba po prostu nie oglądałem filmów. Wolałem poczekać pół roku, żeby nie zniesmaczyć się oglądaniem bez niego. Wg mnie nie ma sensu oglądanie filmów bez subwofera.

Aż się za głowę złapałem - większego steku bzdur dawno nie czytałem :) - Kina to nie ma bez podmiotu Kina czyli filmu (koncertu itp.) Nieważne co oglądamy, może być gniot, szmira muł i wodorosty ważne że z subem!!!! :):):). Powiem Ci tak - mieszkam w blokach, mam velodyne ale bardzo często z racji sąsiadów oglądając w nocy po prostu wyłączam suba albo bardzo ściszam, owszem są filmy na których sporo tracę jeśli chodzi o ścieżkę dźwiękową ale jest wiele wartościowych filmów na których praktycznie NIC nie tracę oglądając bez suba. Nawet oglądając film akcji dla mnie ważniejszy jest film niż sub :). Więc nie wiem jak można napisać że bez suba to lepiej w ogóle nie oglądać – nie wiem jak to nazwać, to znaczy wiem ale nie napisze :)

maker3...jak to się mówi... z gówna bicza nie ukręcisz. Daj sobie spokój z takimi kombinacjami. Dozbieraj trochę pieniążków i zacznij raz jeszcze.

Nie narzekam na mój bicz ukręcony z... Wszystko gra zadowalająco (mnie).

Chciałem tylko uprościć procedurę z powodu braku autostandby.

Jeśli nadwyrężysz budżet, to za 350zł moge Ci odsprzedać swoje Yamahy Ns S-34 po gruntownej renowacji (sam stolarz mnie kosztował tyle). Więcej info na pw.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Powiem Ci tak - mieszkam w blokach, mam velodyne ale bardzo często z racji sąsiadów oglądając w nocy po prostu wyłączam suba albo bardzo ściszam,

to masz pecha, gówno nie kino bez suba i koniec, które kolumny dadzą Ci takiego kopa nawet te w cenie tego Velodyna, chyba , że to SPL :) a ja chcąc nacieszyć się też ścieżką dzwiękową seanse organizuję sobie po południu a nie w nocy a Ty jeśli oglądasz filmy z tv na k.d to powodzenia bo nie znam w tej chwili żadnej stacji ze satysfakcjonującym dzwiękiem więc może i dobrze , że sciszasz albo wyłączasz suba. Zadna strata.

jest wiele wartościowych filmów na których praktycznie NIC nie tracę oglądając bez suba

"powiem" tak, niskie tony towarzyszą każdemu gatunkowi filmowemu a każdy z nas widać zwraca uwagę na co innego podczas filmów, ja zwracam uwagę na każdy szczegół, choćby np na zamknięcie drzwi w domu podczas których jest wytwarzany bardzo niski bas (no nie w każdym przypadku ale) z którym kolumny nie dadzą sobie rady a Ty zapewne nawet tego i wiele innych dzwięków z najniższych częstotliwości nie usłyszysz przy swoim wyłaczonym Velodynie albo mocno ściszonym. Brzmienie jest wtedy jakieś płytkie, płaskie, bez wyrazu. Nawet w rzeczywistości spotkałem się nie raz z taką akustyką pomieszczeń, ze podczas zamknięcia drzwi występuje niski bas, bez którego nie wyobrażam sobie oglądać filmów. Ale to ja.

Nawet oglądając film akcji dla mnie ważniejszy jest film niż sub :)

no i widzisz, sam sobie odpowiedziałeś ( to w takim razie nie wiem po co wogóle jest Ci sub ) bo dla mnie oprócz treści bardzo ważne są efekty, dobre efekty dzwiękowe szczególnie te oparte na najniższych rejestrach bo nie wyobrażam sobie filmu wojennego bez prawdziwych wybuchów, filmu katastroficznego bez huku walących się np budynków , bez basu, tego niskiego to są pierdnięcia a nie wybuchy albo walące się domy z kart zamiast walące się wieżowce z subem mimo, że mieszkam w starej kamienicy gdzie stropy są drewniane i mam takie a nie inne preferencje nie trzaskam jak głupek,żeby sąsiadom poprzestawiać szklanki w półkach, zresztą nie mam czym jednak do filmów i dla mnie starczy więc nie gadaj mi tu , że to stek bzdur. Każdy ma swoje jakieś tam preferencje a Ty nadal słuchaj/ogladaj filmy bez suba. Może Ci to wystarczy, mi nie. Nie ma dziwne, ze pózniej krążą opinie o tym, ze do kina d. wystarczą dobre kolumny i , że nie trzeba suba .

Więc nie wiem jak można napisać że bez suba to lepiej w ogóle nie oglądać – nie wiem jak to nazwać, to znaczy wiem ale nie napisze :)

normalność :)

bo skoro ścieżka w filmach występuje w konfiguracji 5.1 , 7.1 to jednak po coś jest ten dodatkowy kanał i nie "mów" mi tu, że można przekierować bas z tego kanału na kolumny bo wg mnie to jest głupota a jeśli ktoś chce sobie oglądać filmy nie mając jeszcze suba to jego sprawa. Ja wolałem poczekać aż go kupię. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego jak mniej więcej brzmi wybuch, wystrzał z armaty co towarzyszy zejściu lawiny czy trzęsieniu ziemi i walącym się podczas niego budynkom. Nie może się to obyć bez niskich częstotliwości więc nie rozumiem jak można oglądac filmy z takich gatunków i nie tylko bez suba gdzie te efekty są połowiczne albo wogóle ich nie ma.

Nieważne co oglądamy, może być gniot, szmira muł i wodorosty ważne że z subem!!!! :):):)

ja nie oglądam szmiry, mułu i wodorostów czy gniotów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.