Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza

rafskix

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo,że nie oczekuję nie wiadomo czego od tego Pioneera.Ma po prostu zagrać nie gorzej od najniższego modelu Onkyo sprzed wielu lat .Mam nadzieję że sprosta,szczególnie że nie jest najniższym modelem z tej serii Pioneera,tylko takim pośrodku.Dzięki za opinie.

Również polecam tego Pioneera. Będzie o niebo lepiej od tego Onkyo. A cena przystępna. Możesz jeszcze pomyśleć nad Denonem PMA-710/720AE, NAD C316BEE lub Onkyo A-9010. Wszystko zależy od tego jakie masz kolumny i jakiej muzyki słuchasz.

Jestem już po teście Pioneera A-30.Porównując go do mojego Onkyo mam takie spostrzeżenia:Dźwięk jest wyraźnie czystszy,góra gra bardziej zróżnicowana,środek pasma jest o wiele przyjemniejszy,naturalny,nie tak metaliczny jak w Onkyo,stereofonia również lepsza.Bas schodzi niżej niż w Onkyo,jest jednak bardziej miękki.Potrafi się ładnie ciągnąć w łagodniejszych utworach np Leony Lewis,dobrze się sprawuje np w bailando Enrique Iglesiasa,dobrze czuć jego dynamikę.Niestety słuchając np Armina Van Buurena czy Kai Tracid wyraźnie słychać,że brakuje mu uderzenia,bas jest zbyt miękki i naprawdę słuchanie na nim tego typu muzyki nie daje tyle radości ile powinno.Jestem bardzo zdziwiony,że stary Onkyo lepiej sobie radzi w tym zakresie.No ale trudno,kupiłem go wysyłkowo więc nie ma problemu.Mój kolejny typ to Denon 720ae.Jak sadzicie,będzie poprawa w zakresie basu?Zależy mi na tym,żeby miał uderzenie,bez tego zmiana nie ma sensu...Zastanawiam się też nad nowym Onkyo a-9377,trochę droższy od Denona,tylko czy warto dopłacać?

Co do Onkyo to sobie odpuść to cyfrowy wzmacniacz. Moim zdaniem Denon zagra z lepszą dynamiką niż Pioneer.

Ma lepszy wykop. Nie bez powodu jest polecany do muzyki Rock itp. Zwróć uwagę jeszcze na Nad C316/326 Bee. Moim zdaniem najlepszy wybór za te pieniądze.

Posiadałem te kolumny i od nich bym zaczal zmiany. Majac dawno temu pamiętam ze kupilem jakies nie markowe i zastąpiły one kolumny sony które przekonany bylem wtedy ze sa super...miekki bas i malo wysokich tonów

Pamieta sie pierwsze kolumny bardzo dobrze bo to byl początek przygody muzycznej i jakie bylo moje zdziwienie ze kolumny moga grać tak roznie a przecież to było SONY i myślałem że to juz szczyt...

Więc Onkyo odpuszczam,pozostają Nad i Denon.Myślę że tym razem pofatyguję się do sklepu i odsłucham przynajmniej tego Denona,bo jest dostępny praktycznie wszędzie.Bas z Nada opisywany jest różnie,może zależy z jakimi kolumnami gra...

Co do kolumn to na razie nie chcę ich zmieniać,zresztą nie mam teraz środków.Z drugiej strony grają one lepiej niż ktoś kto ich nie słuchał mógłby przypuszczać.Moje wcześniejsze to B&W DM602.

Mam 9377 i do elektroniki jest bardzo dobry, to czysty tranzystor co wielu może razić.

Jestem miłośnikiem basu i gałkę bas muszę kręcić lekko +, ale za to bas jest solidny i mocno fakturowany.

Miałem też nad-a 304 i grał faktycznie barwniej/analogowo i bas był większy ale potrafił się gubić, ogólny charakter zamulony w porównaniu do Onkyo.

Nowego Pioneera nie słyszałem, ktoś mi mówił,że potrafi za ostro zagrać. Czy to prawda?

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Mam 9377 i do elektroniki jest bardzo dobry, to czysty tranzystor co wielu może razić.

Jestem miłośnikiem basu i gałkę bas muszę kręcić lekko +, ale za to bas jest solidny i mocno fakturowany.

Miałem też nad-a 304 i grał faktycznie barwniej/analogowo i bas był większy ale potrafił się gubić, ogólny charakter zamulony w porównaniu do Onkyo.

Nowego Pioneera nie słyszałem, ktoś mi mówił,że potrafi za ostro zagrać. Czy to prawda?

Ja wolę kiedy bas ma uderzenie,czuć jego siłę,nie za bardzo przepadam za takim basem jak z subwoofera,a taki właśnie słychać z Pioneera A-30.I nie jest to kwestia kolumn,ponieważ przy Onkyo bas jest taki jak potrzeba-z kopem i nie jest go za dużo -nie męczy przy dłuższym słuchaniu.Zaznaczam że zawsze słucham z włączonym trybem Direct.Dźwięku z Pioneera nie nazwałbym ostrym,jest bardzo czysty,usłyszałem nowe dźwięki w utworach już wielokrotnie wcześniej słuchanych na Onkyo.Ale jeśli chodzi o górę pasma to dużo może zależeć od kolumn.Sony które posiadam mają raczej stonowaną górę i możliwe że na innych kolumnach byłoby za ostro.

Acha,o słuchaniu z loudness na Pioneerze można zapomnieć.Tak samo bez direct-dźwięk wyraźnie gorszy jakby ktoś zarzucił koc na kolumny.

Dodam też, że odpowiedni dac ma równie ważne znaczenie.

Mam chińskiego na ESS Sabre 9023 i niestety nie jest to opcja dla miłośnika basu a raczej jazzowego plumkania / ballad itp.

Wiecie jaki dac zagrał mocno i z wykopem, ten co mam wbudowany w laptopa :-))) łącze ze wzmakiem kablem jack-rca.

Ale mam też w planach zakup kiedyś tam, mega barwnego lampiaka, yaqin mc10l. Ten to dopiero ubarwia ale jak, orkiestra i koncert na żywo w domu. I tranzystor będzie do rocka i techno a lampa do vokali i innych np. janis joplin, pavarotti

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Co do Pionka to dziwna sprawa z tym miękkim basem w utworach. Pionek jeśli chodzi o bas gra raczej krótko, punktowo. Ja myślę że kolumny są tu głównym problemem. Trudno jest obwiniać teoretycznie tak dobry wzmacniacz. Może spróbuj w miarę możliwości posłuchać tego wzmacniacza na innych kolumnach. A może coś od Yamahy? Np. AS-500. Być może Yamaha będzie lepszym wyborem ale kupować cokolwiek w ciemno tym bardziej wzmacniacz to kiepski pomysł.

Gdybym nie miał porównania z moim Onkyo też bym się zastanawiał czy to nie jest wina kolumn.Ale nie jest na 100% ponieważ przy Onkyo bas jest bez zarzutu.Kolumny są takie same,kable takie same,odtwarzacze takie same,jedynie wzmacniacz jest zmieniony.Więc problem może stanowić tylko wzmacniacz.

Mam nadzieję że ten wątek będzie stanowił przestrogę żeby nie ufać recenzjom.Czytałem chyba dwie i w ani jednej nie było nic na temat jego wad.A brak solidnej podstawy w basie to zdecydowana wada.Może stąd biorą się opinie o ostrości jego brzmienia.Bo co robimy jak brakuje basu?Podkręcamy głośność.Wtedy basu jest więcej,ale reszta dźwięków boleśnie wwierca się w uszy.

• 1 miesiąc później...

Kupiłem używany NAD C320bee.Ten wzmacniacz gra świetnie dołem pasma,lepiej od mojego Onkyo i o niebo lepiej od Pioneera A-30.Średnica jest lepsza od Onkyo i trochę gorsza od Pioneera, a góra pasma jest bardzo stonowana może trochę za bardzo,ale nie mam wrażenia że w dźwięku czegoś brakuje.Wzmacniacz kupiłem po przesłuchaniu.Za 600 zł to wg mnie dobry zakup.Dzięki wszystkim za rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.