Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana koloru okleiny

katka10

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy przy zakupie kolumn kierowałem się w 90 procentach muzykalnoscia i funduszami, oraz tym co było na stanie. Zakupiłem Monitor Audio BX 2 Black Oak

Chciałbym zmienić kolor okleiny na moich kolumnach.

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1.

Czy amator, którym jestem może to zrobić samodzielnie, bez szkody dla sprzętu.

2.

Czy na wypadek odsprzedaży można bezpiecznie takie działanie cofnąć, usunąć klej z warstwy oryginalnej okleiny.

3.

Sa gdzieś poradniki jak to zrobić?

Jeżeli nie polecacie takiej zabawy samodzielnie, to:

4. do kogo powinienem się udać, i ile taka usługa powinna kosztować, by nie była to kwota "Hi Fi"

Proszę o sugestie i opinię...

https://www.audiostereo.pl/topic/124331-zmiana-koloru-okleiny/

To jest okleina winylowa, nic z tym nie zrobisz. Chyba ze przemalujesz calosc ale efekt stoi raczej mizerny.

Może nie wyraziłem się jasno- chciałbym kupić okleinę w innym kolorze i nałożyć na obecną

Kiedyś oklejałem winylem kolumienki tylne. Jak nie przyjrzało się z bliska, nie było wcale widać, że były oklejone okleiną z metra. Musisz jednak wiedzieć, że taka folia jest dużo delikatniejsza od oryginału i łatwo ją uszkodzić, wymaga też BARDZO starannego oklejania, by efekt był w pełni zadowalający, niemniej, większość kolumn bez większych zaokrągleń da się z powodzeniem okleić.

Okleić możesz to tak jak fabryka ( kwestia wprawy) jest to dość trudne ale.... nie cofniesz już tego, nie usuniesz jej bez śladu

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

może wykonują coś takiego odpłatnie

Watpliwa sprawa. Pewnie zaproponuja wymiane samej obudowy. Plyty na jej budowe sa prasowane z tym wlasnie pcv, nastepnie frezowane cnc i skladane na 45 stopni. Plyta frontowa, ktora ma zaokraglenia jest oklejana maszynowo po frezowaniu.

Co byś nie zrobił będzie nieodwracalnie. Zaproponowałbym fornir, wbrew pozorom łatwiej zrobić niż okleinę. Znaczy więcej czasu itp, ale żeby okleina była OK, to jest trudno zrobić. I jest bardz nietrwała, byle g... i już dziura.

Możesz później dać do lakiernika i uzyskać dowolną strukturę albo zawoskować samemu. Albo polakierować samemu, ale żeby był wypas to trudne zadanie.

Żeby okleić kolumny tą okleiną, musiasz i tak wykręcić głosniki.

Ja bym po prostu wykonał kopię tych obudów i okleił takąokleiną jak Tobie się podoba.

W przypadku sprzedaży wkręcisz głosniki z powrotem do oryginalnej obudowy i po sprawie.

Nie próbuj oklejać oryginalnych obudów, stracisz na tym więcej niż Cię wyjdą obudowy zastępcze.

Dziękuję, eh... chyba muszę Was posłuchać, głos doświadczenia i rozsądku wygrywa nad estetyką. Na przyszłość będzie trzeba się 2 razy zastanowić przed zakupem.

Ja bym po prostu wykonał kopię tych obudów

Niestety nie mam odpowiedniego parku maszynowego. Może chęci i czas by się znalazł ale myslełem że to nie jest aż tak trudne w realizacji i efekt nie będzie tak ciężki do osiągnięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.