Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz

manio28

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli, jak dobrze rozumiem, powinienem się zastanowić nad zmianą gramofonu?

No cóż... 450zł już mam - to te które chciałem przeznaczyć na pre... :)

Żartuję oczywiście, bo ten temat zostanie aktualny....

Zatem wg Was nad jakim gramofonem powinienem się zastanawiać. Raczej w grę wchodzi zakup nowego (skoro pre niewiele, albo bardzo mało da w moim obecnym systemie) i nie chciałbym na niego przeznaczyć więcej jak 2tys. Oczywiście poprosiłbym także o sugestie w sprawie pre do nowego gramofonu.

Jeżeli chodzi o nowe gramofony do 2 tys. będzie ciężko coś sensownego wybrać.

U mnie gram pro ject 5.1 z wkładką ortofon bronze + przedwzmacniacz nuda i jest przyjemnie, ale to znacznie przekracza planowany budżet. W winylu, żeby zagrało trzeba niestety trochę wydać.

Podjąłem następującą decyzję:

1. w moim gramofonie zamontuję na stałe gniazda RCA Neutrik - tym samym pozbędę się na stałe wbudowanego kabla RCA, który jest delikatnie mówiąc średni (koszt nie za wysoki - pewnie koło 150zł)

2. kupię pre Pro Ject Phono Box S (675zł) i Pro Jecta Phono Box (445zł) i podłączę kablami Klotza

3. Jeżeli nie usłyszę znaczącej poprawy - pre odeślę (mam na to 14 dni) i zajmę się poszukiwaniem nowego gramofonu... i całą zabawę rozpocznę od nowa

Mówi się, że zestaw zagra tak, jak jego najsłabszy element, a w moim przypadku to chyba ten wbudowany na stałe w gramofonie kabel RCA, pewnie wbudowany pre, także pozostawia wiele do życzenia, ale to sprawdzę po zmianach z pkt. 1 i 2.

Jeśli moja decyzja wydaje się Wam nie do końca przemyślana lub jeśli macie inne propozycje, to chętnie posłucham.

Zastanów się nad wymianą wkładki zamiast inwestowania w nowy przedwzmacniacz. Przeszedłem tę samą ścieżkę. Wkładka ortofon red wniosła o wiele więcej niż pro ject phono box s. Wymian okablowania w denonie to właściwy krok. Rozważ także zmianę okablowania w ramieniu np. na kabelki pro ject lub cardass.

Dzięki za podpowiedź. O kabelkach w ramieniu w ogóle nie pomyślałem.

Czy ja dobrze rozumiem, że także miałeś gramofon Denona DP-300F? Bo jeśli tak, to fakt, nie ma sensu popełniać tych samych błędów... Czy 2MRed pasuje do tego gramofonu? Bo na forach są sprzeczne na ten temat informacje. To dość wysoka wkładka i podobno to rodzi problem, że się nie mieści.

Nic nie przerabiaj w Denonie , najpierw posłuchaj wypożyczonego pre i wtedy zdecydujesz co zrobić . Gramofon w orginale lepiej się sprzedaje niż kombinowany a mam czuja że będziesz chciał go się pozbyć . Kiedyś kumpel miał ten model ale wystarczyło że posłuchał u mnie dobrego klasyka od razu sprzedał 300 - teraz ma Sanyo tp 1000 i nie odda go chyba nigdy .

Denona nie sprzedam. Jeśli nawet zdecyduję się kupić inny gramofon, to Denon trafi do szwagra, który już od jakiegoś czasu jest na niego napalony - dostanie go w prezencie. A że jeszcze nie rozpoczął budowy własnego systemu audio - to mam trochę czasu. A zmiana polegająca na zmianie wbudowanego RCA jest po prostu koniecznością i o tym mówią dosłownie wszyscy.

Nie wiem Bartku, w której części moich wypowiedzi to wyczytałeś, ale nie zamierzam dokonywać zmian, które w jakikolwiek sposób mogłyby popsuć brzmienie. Jak już, to raczej wyjdzie to sprzętowi i brzmieniu na dobre. Nie sądzę, by jakakolwiek zmiana, polegająca na zastąpieniu średniej jakości elementów lepszymi mogła coś popsuć. Jasne, że będzie to eksperyment, ale podejmę to ryzyko. W końcu cała ta "zabawa" polega na gonieniu zajączka.

Poza tym, zwróć proszę uwagę, że napisałem: jeśli zdecyduję się na inny gramofon....tym samym nie zakładam na razie wymiany na inny....Tego Denona mam już chyba 12 lat i służy dobrze i oby jeszcze posłużył kolejne co najmniej tyle samo.

MarekMarco

Nie wymieniaj żadnych kabli, bo to nic nie da. Jeśli chcesz poczuć poprawę - wymień wkładkę na najlepszą na jaką sobie możesz pozwolić. To ona decyduje o tym jak gra.

• 3 tygodnie później...

Bartku - gramofon zostaje u mnie. szwagier się zatem nie ucieszy. Wymieniłem okablowanie od wkładki po RCA. Został także zmieniony przedwzmacniacz. Grafikę pomiarową można zobaczyć na załącznikach. Przy okazji, raz jeszcze dzięki Panie Darku.

Gzrechu - wkładka AT-95E zostaje u mnie. Miałem okazję dwa dni temu, dzięki uprzejmości znajomego, założyć Ortofona 2MRed i jak dla mnie to góra była za ostra. Dla słuchanej przeze mnie muzyki AT jest dla mojego ucha lepsza.

Reasumując. Bardzo dziękuję za cenne rady i wskazówki. Myślę, że Denon zostanie ze mną na kolejne lata. Teraz czeka mnie zabawa lampkami we wzmacniaczu, ale to zupełnie inna bajka i miejsce na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-61739-0-36152100-1457376406_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś smakował ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Cześć. Mam Kłopot z ustawieniem przedwzmacniacza Phono Box S. mam Denona DP 300F z wkładką DL - 110. Wcześniej miałem przedwzmacniacz Tube Box S i powiem, że teraz jest dramat :-(. Może ktoś mi pomóc i podpowiedzieć łopatologicznie jak mam ustawić w/w przedwzmacniacz, żeby choć trochę dało się słuchać :-)

Z powodów ekonomicznych, ale nie sądziłem, że aż taka różnica jest.

Masz serwisówkę Pre ? Ten box s wcale do najtańszych Pj-ów nie należy - ciekawe dlaczego aż taka różnica w brzmieniu jest .
  • 1 miesiąc później...

Panpwie doradżcie,mam w torze Pioniera plx 1000,Lar lps-1,Hegla80 i kolumny Dali ikon6mk2.W gramofonie wkładka,Ortofon 2M bronze.Czy zmiana Lara na pre lampowe ,wniesie coś nowego,jak wpłynie na ten tor.Jaką lampę polecicie,czego szukać i czym zainteresować.

• 2 tygodnie później...

A co może wnieść lampa ? Może widniej będzie .

Tak serio to lampa - lampie nie równa. Jedne pre grają ciepło inne ostro.

Sorki za opryskliwość , ale to takie mało poważne pytanie.

Masz dobre klocki i znalezienie czegoś lampowego co zdeklasuje lara i będzie miało mc wiąże się z dużymi kosztami.

• 3 miesiące później...

To i ja podłączę się do tematu. Mam takie pytanie do doświadczonych kolegów. Mam gramofon Denon DP-300F, wymianiłem wkładkę na AT-95E i teraz przymierzam się do zakupu przedwzmacniacza. Czy dobrym wyborem wg. was będzie Pro Ject Phono Box? Czy raczej powinienem się zastanowić nad innym? Z góry dzięki za sugestie.

Zamiast AT95e zakup tanią Ortofon 2M red dopiero usłyszysz co potrafi twój drapak potem baw się w poszukiwaniu pre.

Zamiast AT95e zakup tanią Ortofon 2M red dopiero usłyszysz co potrafi twój drapak

" zamienił stryjek siekierkę na kijek. "

zamiast wydawać kasę na reda , lepiej ściągnąć i założyć lepszą igłę do at95 od hipereliptyka zaczynając jak robiło to clearaudio i linn.

" zamienił stryjek siekierkę na kijek. "

zamiast wydawać kasę na reda , lepiej ściągnąć i założyć lepszą igłę do at95 od hipereliptyka zaczynając jak robiło to clearaudio i linn.

Popieram te stwierdzenie :-)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.