Skocz do zawartości
IGNORED

ZD5 - Scan Speak 15W8530K00 i Vifa XT25

Ziutsane

Rekomendowane odpowiedzi

W tym konkretnym przypadku musisz postępować według wytycznych projektu / konstruktora.

Przyklejenie filcu wokół kopułki może zmniejszyć odbicia i nawet poprawić jest charakterystykę ( w skrajnych przypadkach odbicia poprawiają charakterystykę FR ).

Czego jednak w projekcie nie uwzględniono i tak naprawdę bez zmian w filtracji może się okazać że będzie gorzej :)

Panowie, dochodzimy do momentu, gdzie obudowa w dużej mierze została wygłuszona, na każdą ze ścian przykleiłem po 4 płaty maty Silent Coat, boki zostały oklejone zielonym filcem 1,5 cm, na górę poszły 2 kawałki zielonego, tył został oklejony wełną owczą "Monacor" o grubości 3 cm.

Chciałbym teraz przyciąć odpowiednio BR. Czy przyjmuję pierwotne wyliczenie 15,2 Litra na obudowę czy obliczam nową odejmując jakiś procent lub dodając jakiś procent do pojemności. Wygłuszenie, z tego, co pamiętam oszukuje trochę litraż w zamkniętych obudowach, jak to jest w wentylowanych?

Zwrotnica pewnie też troszkę miejsca zajmie, ale czy mam się przejmować tym i ją też odliczać (powiedzmy 0,1 l)?

Wzrost poziomu wytłumienia poza osłabieniem promieniowania BR obniża także strojenie.

Więc sugeruje uważać zarówno z ilością wytłumienia ( za dużo nie zdrowo - za mało źle :) ) Jak i przycięciem BR.

jeśli mówić o "pozornej" zmianie pojemności obudowy przez dołożenie wytłumienia to raczej ją zwiększa nie zmniejsza :)

Jeśli masz możliwość to zrób chociazby prosty pomiar impedancji żeby sprawdzić punkt strojenia.

No właśnie stąd pytanie, czy w ogóle przejmować się tym, czy pozostać przy pierwotnych obliczeniach 15,2 L. Co to pomiaru, nie mam na chwilę obecną takiej możliwości :(

• 2 tygodnie później...

Panowie,

Właśnie kończę fornirowanie. Kolor bielony dąb (na życzenie żony). Muszę przyznać, że struktura drewna jest dość mocno odczuwalna pod palcami, ale gładka. Czy lepiej podszlifować przed lakierowaniem i trochę ją wygładzić? W razie czego mogę wkleić zdjęcia wysokiej rozdzielczości.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Pozdrawiam

Bartek

Fornir dębowy ma wyraźnie wyczuwalna fakturę w przeciwieństwie do innych. Szlifuj tyle ile Ci pasuje. Rób to wzdłuż słoi bo poprzecznie rys narobisz. Uważaj na rogach aby nie przetrzeć.

raczej pozostać chciałem w macie. Mogę malować tak i tak. Co do natryskowego, mam lakiernika samochodowego w pobliżu, mam też kompresor 270 litrowy i pistolet w garażu, ale wolę to zlecić komuś, żeby w odpowiedniej temperaturze to pomalował i podrzucić po prostu lakier.

Zobacz ofertę firmy ica albo milesi. Na malowanie bez ogrzewania fakt za zimno będzie jeszcze do kwietnia pewnie :). Malowałem też jednoskładnikowymi tanimi poliuretanami typu vidaron ale występują tylko półmaty :/ i powiem, że dramatu nie ma.

no właśnie tej marketówki trochę się boję. Fajnie byłoby, gdyby mi to za bardzo nie pożółkło :) wydaje mi się, ,że mat będzie najbardziej odpowiedni do tego typu forniru.

Mam malutki odprysk na dolnym tylnym rogu. jakiej szpachli mogę użyć? Zeszlifuję pozostałości po fornirze i zmieszam w ilości 1:1 ze szpachlą, nie powinno być widać, tylko jakiej użyć?

• 1 rok później...

Który pierścieniowy wysokotonowiec jest lepszy? VIFA XT25TG30-04 czy SCAN SPEAK R2604/832000 ? W zasadzie konstrukcja obu głośników jest taka sama ale w pomiarach z linków Scan Speak wypadł lepiej. Scan Speak jest droższy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.