Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + Zestaw głośników do 6000zł

artursadlos

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuję kupić swój zestaw kina domowego i jestem zupełnie zielony w temacie. Poczytałem trochę postów i ciągle porządkuje te informacje w głowie.

Nie spieszy mi się i chętnie zamknę zakup w 5000zł jeśli nie to możliwe :)

Do czego mi jest potrzebne:

- oglądanie filmów

- gry na ps4 (opcjonalnie inne konsole)

- słuchanie muzyki ( w tym miła mi jest opcja Spotify i DLNA)

- podpięcie słuchawek (Denon D600)

5.1 To dla mnie maks ilość elementów. Pokój nie jest duży ale w perspektywie jest zmiana mieszkania więc nie chcę się zamykać w obecnych ramach sztywno.

Z rzeczy które sam wygrzebałem:

Amplituner: Denon AVR-X1100W lub Denon AVR-X3100W (chcę mieć wifi i streaming muzyki Spotify)

Zestaw głośników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I czy potrzebuje subwoofera do tego zestawu? I jeśli tak to jaki. Lub jaki inny zestaw w cenie ok 2500zl.

Obecnie ze sprzętów mam własnie Denona d600, Sennheiser hd598, Audinst mx1 i Microlab Solo6c. To jest obecnie moje doświadczenie z dźwiękiem. Nie jestem szalenie wymagający ale też lubię mieć coś na akceptowalnym poziomie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Ukryta Zawartość

Moja opinia jest taka(jeśli fundusz ograniczony) , że najlepiej zacząć od porządnego stereo i z czasem kompletowania reszty niż Lipny amplituner i głośniki.Nie oszukujmy się w cenie 6 tys za wszystko za chwilę może czegoś brakować.

Pzdr

Jestem podobnego zdania. Np amplituner za ok 3 tys zł i do tego parę kolumn za drugie 3 tys zł jeśli chcesz mieć dobry sprzęt to nie możesz oszczędzać bo jakby się dało to moze jakiś zestaw za 2500. Nie. Tak się nie da a jak chcesz zaoszczędzic kup soundbar za 2000 i za jakiś czas tu trafisz z zapytaniem jak to wszystko połaczyć albo jak poprawić mój zestaw bo coś mi w nim nie tego.

Do kina domowego zawsze potrzebny jest subwofer a tego dobiera się w zależności od wielkości pomieszczenia i czy chce się żeby ten wspomagał kolumny w muzie. Dobry to co najmniej 2-2,5tys zł., dobry- określenie względne, zależy od naszych preferencji i niektórym starczy za 1000 zł.

Witaj,

biorąc pod uwagę uniwersalność systemu, dobre brzmienie w stereo oraz efektowne kino, moja propozycja to amplituner wielokanałowy Denon AVR-X2200W (http://q21.pl/denon-avr-x2200w.html) lub Onkyo TX-NR646 (http://q21.pl/onkyo-tx-nr646.html). To dwa bardzo dobrze wyposażone i dobrze grające amplitunery. Denon gra bardziej ciepłym dźwiękiem, środkiem pasma. Onkyo jest jaśniejsze, bardziej analityczne.

W kwestii kolumn jeśli lubisz dynamiczny dźwięk, zwróć uwagę na zestaw Audio Pro Avanto HTS (http://q21.pl/audio-pro-avanto-hts-5-0.html). W mniejszych pomieszczeniach przy takiej konfiguracji możesz zrezygnować z subwoofera. Bardzo dobrze brzmieniowo, szczególnie przy odsłuchu muzyki sprawdzi się zestaw Tannoy Mercury V4i/V1i/VCi (http://q21.pl/tannoy-mercury-v4i-v1i-vci.html), który w przypadku zakupu w zestawie z amplitunerem można zakupić w bardzo atrakcyjnej cenie.

Jeśli natomiast możemy trochę zwiększyć budżet, spójrz proszę na zestaw Dali Zensor 7/1/V (http://q21.pl/dali-zensor-7-1-vokal.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiostereo, jestem do dyspozycji. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do oglądania filmów to najlepiej tv, a niekoniecznie amplituner;) Jak koniecznie fimy w 5.1 i czasem muzyka to raczej wyższe serie denka niż 1100;) raczej powyżej 2 tys. Yamaha 679, onkyo 646, pioneer 830.

Lepiej kupić amplituner stereo z opcjami sieciowymi, lepiej wysteruje kolumny, zagra dwie klasy lepiej, inne brzmienie.

Budżet jest jaki jest. Nie oczekuję fajerwerków których prawdopodobnie nawet nie docenie. Istotna jest dla mnie uniwersalność tego zestawu. Oglądam dużo filmów i sporo gram. Więc chce sobie umilić obraz dźwiękiem na lepszym poziomie niż obecnie z tych Microlabów. Za to jak pracuje przy kompie to chętnie puszcze muzykę ze Spotify w tle niezależnie od kompa. Raczej nie odsłuchuję muzyki, jest dodatkiem. Więc nie jestem bardzo wymagajacym klientem. Ale tez bylejaki poziom mnie drazni. Zestaw stereo byłby ok gdyby nie to ze ponad 50% potrzeb to filmy i gry. Gdybym składał pod muzykę inaczej bym to planował. Jednak uniwersalność to coś do czego dążę i zakładam kompromisy. 5-6k to dla mnie bardzo dużo więc chcę z tego wycisnąć ile się da unikając zbędnych bajerów których nie wykorzystam. Będę wdzięczny za porady pod kątem jaki opisuje.

Hej, sam mam model AVR-X2200 i mogę wszystkim polecić, naprawdę jest to super sprzęt, teraz jakby kupował zestaw ni pożałował być nawet złotówki, zaczynałem od AVR-X1000 w miedzy czasie kupiłem H/K AVR-171 więc wiem co mówię ;)

Teraz bym myślał o takim zestawie

AVR-X2200 + ZENSOR 7 SET

jak masz mniejszy budżet to pomyśl o tym zestawie

AVR-X1200W + ZENSOR 5/1/VOCAL

Pokój nie jest duży ale w perspektywie jest zmiana mieszkania więc nie chcę się zamykać w obecnych ramach sztywno.

więc Jamo te z linku odpada z racji niewystarczającego miejsca dla tych kolumn z basowcem z boku, najlepiej gdy bass-reflex będzie z przodu wtedy będziesz miał większe pole manewru do ustawienia ich , to ważna sprawa w pomieszczeniach o małych powierzchniach i ograniczoną przestrzenią (meble),

nie wiem dlaczego wszyscy pchacie się w najnowsze modele skoro wcześniejsza seria jest raz tańsza dzięki czemu można wyrwać wyższy model który też już ma te same bajery co niższy a nowszy model za to cechuje go lepsza wytrzymałość mocowa co skutkuje lepszym wysterowaniem kolumn i ma lepsze brzmienie. Przecież zdarza się wyrwać amplituner o dwie , trzy półki wyższy niż nowy ale trzeba poszukać, podzwonić i to bardziej się opłaca niż przepłacac za niski model bo nowy. Nawet modele ze zmienionym nu,erem są o kilka stów droższe od modelu z wcześniejszej serii. Bez sensu jest kupować te ze zmienionym , tylko zmienionym numerem modelu (675 na 677, na 679, 2000 na 2100 na 2200 , 626 na 636 na 646 ). Za takiego Denona 2200 można mieć 3000, za Yamahę 679 można wyrwać 777, który jest najwyższym modelem z serii RX-V, kwestia poszperania w necie.

Chcąc cieszyć się z brzmienia swojego zestawu na lata musisz myśleć o każdym elemencie konkretnie chodzi mi o subwoferze bo niejeden traktuje go po macoszemu lub jak piąte koło u wozu. Błąd. Z uwagi na to proponuję Ci taki o to zestaw/zestawy z uwzględnieniem dobrego wg mnie subwofera, który potrafi porządnie jeb..ąć w kinie i dobrze zagrać w stereo wspomagając kolumny frontowe :

amplituner/ry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma wszystko co chcesz (spotify)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem jednak czy ten Harman ma spotify, kwestia zapytania,

Ukryta Zawartość

gdzie indziej kosztuje 2400,

kolumny

Ukryta Zawartość

subwofer

Ukryta Zawartość

mam go na 25 metrach i nieraz zaskakiwał mnie pozytywnie, w tej cenie rewelka, jedna sprawa, trzeba go dociążyć,

można też ciut inaczej, wspomniane wyżej amplitunery plus zestw kolumn 5.1 np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu nie wiem jak daje sobie radę ten subwofer,

Ukryta Zawartość

tutaj tez nie wiem jak sub.

Do przeważającej ilości : kino pierwsza propozycja wg mnie jest najlepszy z uwagi na suba oraz mimo, że tanie kolumny dają radę w stereo natomiast gdyby ten sub dorzucić zamiast tych z zestawów to brałbym te zestawy kolumn proponowane poniżej Taga Harmony 606v.3 (Taga Harmony Platinum, Indiana Line, Roth Oli ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz przecież centralny i tyły z serii więc nie widzę problemu, Zensor Vocal centralny i Zensor 1 albo 3 na tyły i po problemie.

tylko, że sam zestaw kolumn Zensor kosztuje prawie 5 tys zł bez suba

Budżet jest jaki jest

Nie oczekuję fajerwerków których prawdopodobnie nawet nie docenie

Jednak uniwersalność to coś do czego dążę i zakładam kompromisy

no to

Ukryta Zawartość

lub nieco tańszy bo z mniejszymi frontami ale w dalszym ciągu z subem

Ukryta Zawartość

zestaw 5.1 + amplituner i albo

Ukryta Zawartość

mimo, że z MM

albo

Ukryta Zawartość

kolumny są dobre a z uwagi na to, że nie słuchasz często muzy a służy Ci ona do zabicia głuszy w pokoju / jako podkład to spokojnie dadzą radę, nie to, że są jakieś kiepskie, są ok. + któryś z tych ampli i jest ok, i masz zestaw w budżecie bez kombinacji alpejskich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak wygląda rozbudowa Dali zensor 7 do zestawu 5.1? Czy jest to wskazane w ogóle?

Reszta serii czy komplet to Zensor 1 i Vocal chyba że pomieszczenie jest małe to wersje Pico, ale nie wychodzą dużo taniej.

Obecnie dobra cena dla 646 kierowała by wybór właśnie na ten model.

Pozdrawiam

Ja bym brał Onkyo tx nr646, wygodna obsługa, podepniesz multimedia bez problemu, i brzmi bardzo dobrze. Spotify, czy inne kwiatki typu airplay działają. Ja mam 636, starszy brat nowego 646 i jestem zadowolony.Faktycznie jasno i analitycznie. Dla mnie osobiście Denon jest zmulony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.