Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 606 i Yamaha RX-497

katmai

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Na początku zaznaczę, iż nie jestem audiofilem, obce mi są tryby typu Pure Direct, namiętnie stosuję loudness a pokrętła bass i treble nigdy nie stoją na 0. Mało tego, używam też EQ. Muzyka jakiej słucham: metal (Metallica, Black Sabbath, Iron Maiden), rock lat 70 i 80-tych, Pearl Jam, Nirvana.

Do tej pory słuchałem to na: Dali 606, CD Sony X222ES i Unitra WS-503. Wiadomo, niezbyt górnych lotów, ale swoje brzmienie też ma, ma też jeden zasadniczy mankament: kolumny 4ohm, a wzmacniacz 8ohm, ale czeskie KD-ki w końcówce wytrzymują do godz. 11 (na skali głośności).

Więc przyszedł czas na zmiany, a że fundusze bardzo ograniczone postanowiłem pozostawić kolumny, a zmienić wzmacniacz na coś używanego.

Wybór padł na amplituner Yamaha RX-497. Kierowałem się głównie opiniami i recanzjami z internetu. A dlaczego właśnie ta Yamaha, a nie np. wyższa RX-797 i wogóle amplituner? Bo potrzebne mi jest radio, można podłączyć EQ (tape monitor). Czytałem też, że 797 ma brzmienie bardziej audiofilskie, czyste, a do "brudnego rocka" typu Nirvana bardziej odpowiednia jest 497.

I teraz zasadnicze pytanie jak ta Yamaha będzie brzmiała z moimi Dali 606? Zależy mi na konturowym graniu w stylu wzmacniaczy lat 70/80-tych ze zdecydowanym basem (jakby co mam jeszcze aktywnego suba 110W).

https://www.audiostereo.pl/topic/124733-dali-606-i-yamaha-rx-497/

Myślę że musisz zabrać płytkę do sklepu i posłuchać, dobrać brzmienie - markę. Co do suba, to ostrożnie- ważne jest pomieszczenie i ustawienie oraz zestrojenie z systemem, bo będzie więcej dudnienia niż grania jeśli się to zrobi nie dobrze. Żadna recenzja, żadne słowo nie opisze dźwięku, który i tak każdy słyszy inaczej i chce słyszeć inaczej. Jeśli lubisz łojkę, to weź coś z kopnięciem, sporą mocą i dynamiką. Co do Yamahy, to nie jestem pewien czy zabrzmi dynamicznie i z kopniakiem :) jak dla mnie ( choć to również słowa ) jest za płaska dynamicznie.

Poszukaj normalnego wzmacniacza albo chociaż ampli stereo a nie kina domowego bo potem sie będziesz dziwił ze gra słabo. Zapomnisz wtedy o eq subach itp. Wez tez pod uwagę ze ograniczeniem jest juz muzyka jakiej słuchasz tam juz jest dźwięk spaprany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.