Skocz do zawartości
IGNORED

ESI JULI@ - włączenie ASIO

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem dziś tę kartę i po przesiadce z sb audidgy 2 zs gold, róznica jest wg mnie naprawdę duża, rzecz jasna na Plus dla ESI.

Mam jednak pytanie.. jak włączyć ASIO by ominąć systemowy syf? ;)

chciałbym odtwarzać muzykę w bezstratnych formatach w ffobarze, wiem że potrzebny jest plugin odpowiedni, ale nie wiem jak ma się sprawa w przypadku właczenia ASIO na karcie..

czy można zrobić to w tym DIRECT WIRE?

czy konieczny jest specjalny sterownik?

Proszę o rady, z góry dziękuję ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/124848-esi-juli-w%C5%82%C4%85czenie-asio/

Ściągasz komponent ASIO support ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

instalujesz w foobarze.

Później w foobarze, w:

Menu File->Preferences->Palyback->Output

z listy rozwijanej w polu "Device" wybierasz "ASIO 2.0 - ESI Juli@" i już gotowe.

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

plugin zainstalowany ale gdy na niego klikam otrzymuje tylko informacje o pluginie.. nie widzę także pola device.

a może trzeba tu na drugim zdjęciu te wirtualne kable jakoś poprzełączać? ;)

Ukryta Zawartość

post-52478-0-45268300-1452618262_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie masz klikać na plugin. Napisałem gdzie masz szukać:

Menu File->Preferences->Palyback->Output

z listy rozwijanej w polu "Device" wybierasz "ASIO 2.0 - ESI Juli@"

Dawno tego nie robiłem i możliwe, że o czymś zapomniałem. :)

Nie masz klikać na plugin. Napisałem gdzie masz szukać:

o sorry, mój błąd.

zrobiłem tak jak napisałeś, mam wybrane asio julii, odpaliłem jeszcze raz foobara, jednak dalej działa sterowanie głośnością systemową, a jak mniemam asio powinno omijać to.. może coś trzeba na karcie włączyć ?

Jesteś pewny, że sterujesz głośnością systemową w mikserze Windowsowym? Czy suwakiem na panelu sterowania karty?

Możesz bardzo prosto sprawdzić czy rzeczywiście omija mikser systemowy. Wystarczy w usługach wyłączyć usługę Windows Audio. Jeżeli będzie nadal grać to znaczy, że jest dobrze. Jeżeli dźwięk zniknie to znaczy, że coś masz źle.

Jesteś pewny, że sterujesz głośnością systemową w mikserze Windowsowym? Czy suwakiem na panelu sterowania karty?

Możesz bardzo prosto sprawdzić czy rzeczywiście omija mikser systemowy. Wystarczy w usługach wyłączyć usługę Windows Audio. Jeżeli będzie nadal grać to znaczy, że jest dobrze. Jeżeli dźwięk zniknie to znaczy, że coś masz źle.

no to teraz uważaj ;)

tak, reguluję zwykłym mikserem windowsowym koło godziny na pasku- i regulacja działa.

Po wyłaczeniu usługi windows audio i resecie foobara, foobar gra (mimo że przy głośnicku, ikonce jest x) - czyli niby jest ok.. inne rzeczy typu Youtube nie grają, więc ok, foobar tylko gra..

ale gdy właczam usługę audio z powrotem, dalej mogę regulować głośność mikserem obok zegarka, więc ASIO z drugiej strony jakoś jednak go nie pomija gdy usługa audio jest włąćzona..

ale gdy właczam usługę audio z powrotem, dalej mogę regulować głośność mikserem obok zegarka, więc ASIO z drugiej strony jakoś jednak go nie pomija gdy usługa audio jest włąćzona..

Rozumiem, że możesz regulować poziom dźwięku podczas odtwarzania z foobara? Tak?

Bardzo dziwne.

Spróbuj zainstalować starsze sterowniki, bo widzę, że masz 1.21. Ja mam 1.16 i u mnie regulacja w mikserze windowsowym nie działa. Możliwe nawet, że wersja na system 32 a system 64 bit działa inaczej, bo ja mam 32 bit.

Rozumiem, że możesz regulować poziom dźwięku podczas odtwarzania z foobara? Tak?

Bardzo dziwne.

Spróbuj zainstalować starsze sterowniki, bo widzę, że masz 1.21. Ja mam 1.16 i u mnie regulacja w mikserze windowsowym nie działa. Możliwe nawet, że wersja na system 32 a system 64 bit działa inaczej, bo ja mam 32 bit.

no mnie też to dziwi, tak, mogę normalnie regulować podczas odtwarzania z foobara. gdy wyłacze usługę audio, tylko foobar dziala. nie wiem czy to kwestia sterownika, mogę sprawdzić, ale na razie niech gra w sumie :)

na pewno nic nie trzeba "łączyć w direct wire??

w ogóle róznica z Asio a bez Asio jest to wychwycenia?

no mnie też to dziwi, tak, mogę normalnie regulować podczas odtwarzania z foobara. gdy wyłacze usługę audio, tylko foobar dziala. nie wiem czy to kwestia sterownika, mogę sprawdzić, ale na razie niech gra w sumie :)

Jeżeli będziesz używał w mikserze maksymalnego poziomu dźwięku to nie ma się czym przejmować.

Dla wyjaśnienia dodam, bo może co niektórzy nie wiedzą: ASIO nie działa na cały system. ASIO działa tylko z wybraną aplikacją, w której jest włączony sterownik ASIO.

Zdarza się, że niektórzy tego nie rozumieją.

na pewno nic nie trzeba "łączyć w direct wire??

Na pewno nie trzeba. Pod tym względem to jest najprostsza karta jaką można sobie wyobrazić.

Te połączenia w "Direct Wire" są np. do zadań specjalnych, czyli np. jednoczesnego nagrywania z wejść liniowych i jednoczesnego nagrywania z innego zainstalowanego odtwarzacza.

w ogóle róznica z Asio a bez Asio jest to wychwycenia?

Kiedyś wychwyciłem różnicę, nawet dosyć łatwo, ale teraz to już nie ten wiek ;) :)

Wszystko zależy od konfiguracji odtwarzaczy i miksera.

Teraz przyszły mi do głowy jeszcze pytania:

1. Co masz w mikserze Windowsowym, w urządzeniach do odtwarzania?

2. Co masz jako urządzenie domyślne?

Teraz przyszły mi do głowy jeszcze pytania:

1. Co masz w mikserze Windowsowym, w urządzeniach do odtwarzania?

2. Co masz jako urządzenie domyślne?

tak jak na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to samo

No to niestety, skończyły mi się pomysły. :(

Ty masz Win10 64bit, ja mam Win7 32bit - to może być pierwszy powód odmiennego działania.

Ty masz nowsze sterowniki. Tu upatrywałbym najważniejszego. Ja, jak próbowałem kiedyś wersję 1.17 i 1.18 to natychmiast wróciłem do 1.16 bo tamte były bardzo niestabilne (te 17 i 18), bo preferowały konfigurację windowsowego miksera. Jak w mikserze ustawiłem resampling to podczas odtwarzania przez ASIO z foobara nagle włączyłem przeglądarkę to włączał się resampling. Czyli ASIO było traktowane po macoszemu.

dalej mogę regulować głośność mikserem obok zegarka

Jeszcze, żeby się upewnić: mam nadzieję, że nie piszesz o mikserze, który pokazałeś na drugim obrazku w poście #3? Bo on też jest obok zegarka :) .

EDIT.

Teraz zauważyłem, że sterowników 1.16 nie ma dla Win10 :(

Wybierz w panelu urządzeń audio pod windows JULIA CH3.4

W Foobarze pod konfiguracją ASIO wybierz wyjścia 3.4 wyjścia 1.2 odznacz.

Pojawi się nowa konfiguracja ASIO w roletce DEVICES - Julia ASIO 2.0 my channel mapping

w mikserze JULII wciśnij przycisk monitor.

Teraz będziesz miał konfigurację taką, że sygnał będzie wychodził po wyjściu cyfrowym i będzie monitorowany (dostępny) na wyjściu analogowym 1.2

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Wybierz w panelu urządzeń audio pod windows JULIA CH3.4

W Foobarze pod konfiguracją ASIO wybierz wyjścia 3.4 wyjścia 1.2 odznacz.

Pojawi się nowa konfiguracja ASIO w roletce DEVICES - Julia ASIO 2.0 my channel mapping

w mikserze JULII wciśnij przycisk monitor.

Teraz będziesz miał konfigurację taką, że sygnał będzie wychodził po wyjściu cyfrowym i będzie monitorowany (dostępny) na wyjściu analogowym 1.2

Bardzo ciekawe. Może zadziała u emsiq111 :) , bo u mnie nie działa :( .

EDIT. Nie, jednak zadziałało u mnie ;) :) ale ja mogę wrócić do poprzedniego ustawienia :)

Bardzo ciekawe. Może zadziała u emsiq111 :) , bo u mnie nie działa :( .

Ależ Panowie, to musi działać.

Co niby nie działa? ;)

Foobar wysyła sygnał po wyjściu cyfrowym - channel 3.4

Sygnał pojawia się wówczas na wyjściu cyfrowym karty - zarówno na optycznym jak i coaxialnym.

Teraz po wciśnięciu MON SPDiF OUT w panelu miksera JULII sygnał wchodzący na kanały 3.4 (czyli wyjścia cyfrowe) jest przekierowywany równocześnie na wyjścia analogowe 1.2

Siłę (volume) na wyjściu analogowym 1.2 (tym monitorowanym) regulujemy wówczas suwakiem MASTER w mikserze JULII.

Należy jedynie poprawnie skonfigurować przekierowanie sygnału w zakładce Foobara - File -> Preferences -> Output -> ASIO -> ADD NEW -> zaznaczamy 3.4 a 1.2 odznaczamy. Zapisujemy. Restart Foobara i w zakładce DEVICES pod File -> Preferences -> Output -> z roletki wybieramy Julia ASIO 2.0 my channel mapping.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Siłę (volume) na wyjściu analogowym 1.2 (tym monitorowanym) regulujemy wówczas suwakiem MASTER w mikserze JULII.

emsiq111 ma problem z tym, że działa u niego regulacja poziomu dźwięku w mikserze windowsowym, mimo włączenia ASIO.

U mnie tego nie ma.

Ależ Panowie, to musi działać.

Co niby nie działa? ;)

Foobar wysyła sygnał po wyjściu cyfrowym - channel 3.4

Sygnał pojawia się wówczas na wyjściu cyfrowym karty - zarówno na optycznym jak i coaxialnym.

Teraz po wciśnięciu MON SPDiF OUT w panelu miksera JULII sygnał wchodzący na kanały 3.4 (czyli wyjścia cyfrowe) jest przekierowywany równocześnie na wyjścia analogowe 1.2

Należy jedynie poprawnie skonfigurować przekierowanie sygnału w zakładce Foobara - File -> Preferences -> Output -> ASIO -> ADD NEW -> zaznaczamy 3.4 a 1.2 odznaczamy. Zapisujemy. Restart Foobara i w zakładce DEVICES pod File -> Preferences -> Output -> z roletki wybieramy Julia ASIO 2.0 my channel mapping.

Jacku działa ten sposób, nawet bez właczonego mon.. regulacja windowsowa nie działa, gra tylko foobar, Yt i reszta nie działa, czyli jest prawidłowo :)

Jak chcę żeby działał Youtube i regulacja windowsowa, po prostu ustawiam głośniki jako urządzenie domyślne.

Gdy chce ASIO ustawiam domyślnie Juli@ Ch34.

także jest ok..

Dzięki za pomoc chłopaki,

Pzdr :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.