Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma sens tuningować NAD-a 3020i ?

argus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Używam tego wzmacniacza od 3 lat, i w zasadzie podoba mi sie jego miekki, trochę analogowy dźwięk. Ale czasem brakuje mi w niektórych nagraniach przejrzystości najwyższych tonów i przestrzeni (bardziej wgłąb, bo wszerz jest zwykle OK). A więc - czy ma sens coś poprawiać we wzmacniaczu bo reszta systemu zestrojona jest chyba optymalnie) ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Pozdrawiam

P.S.

Manewry kabelkami były ćwiczone - obecnie interkonenty DIY, głośnikowe Kimber 8LPC

Miałem kiedyś ten wzmacniacz. Rzeczywiście brzmi nieźle... w porównaniu z miniwieżą np Sony. Jeśli chcesz zrobić tuning to polecam taki:

Wywal wszystko ze środka i wstaw tam Gainclona. Efekt będzie taki, jakbyś się przesiadł z Poloneza do BMW. Nawet jeśli kabli użyjesz takich od żelazka.

Nie chciał bym tutaj nikogo obrażać ani coś, ale byłem dzisiaj w sklepiku i rozglądałem się za wzmacniaczem, cóż podszedłem pod półkę z NAD'em i jakoż tu się zirytowałem gdy klient powiedział, że raczej marne sprzęty... A zawsze coś innego mi mówiono... eee może się nie znam, ale znając klienta to pewno by odradził grzebać w NAD'ach i zmienić wzmacniacz...

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Wzmacniacz niezły aczkolwiek już leciwy, na dzień dobry, powymieniaj elektrolity, zbocznikuj jakimiś polipropylenami i powinieneś uzyskać lepszy efekt przejrzystości i precyzji na wyższych rejestrach. W większe upgrade-y nie warto się raczej angażować.

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja swojego NAD-a słuchałem z pominięciem przedwzmacniacza. CD->potencjometr->wejscie na koncówkę mocy w NAD-zie. Tak grało wyraźnie lepiej. Później pomiędzy CD a pasywkę wstawiłem "ekstendi" czyli słynnego musicalowego "prosiaka". Tak było jeszcze lepiej, ale to chore połączenie bo "prosiak" kosztował więcej niż wzmacniacz.

Ten stary Nadzik jest w miare przyzwoity,zdaję sie na 2N3055 (quasi komplementarny).Ja mam sentyment do tych starych wzmaków na 3055 bo gaja bardzo przyjemnie.Najlepiej wspominam Revoxa A50 i Brauna CSV500.

Oba lata 68-70 a po wymianie elektroitów na nowe śmiało stają w szranki z "audiofilskimi" wzmakami po 2-3tys,szczególnie Revox.Ten mały drewniany A 50 grał lepiej od wszystkich tych nowszych wielkich Revoxów które jeszcze dziś z drugiej ręki chodzą po 1,5tys,wiem bo prównywałem.Nadzik 3020i był słabszy od nich ,ale tez grał miło.

Powymieniaj elektrolity,poomijaj co sie da i pewnie bedziesz zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.