Skocz do zawartości
IGNORED

Suchawki AKG K845BT czy K550

hansons83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę, zamierzam kupić słuchawki AKG K550 z racji okrojonego budżetu grać będą z telefonem (LG G2), laptopem itp. Zacząłem się zastanawiać czy K845BT nie zaoferują wiecęj po bluetooth aniżeli K550 podpięte do urządzeń mobilnych a moge je mieć za zaledwie 120 zł wiecej. Z recenzji jakie znalazłem wynika, że K845 jakościowo grają na podobnym poziomie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/124904-suchawki-akg-k845bt-czy-k550/

O ile wiem, to słuchawki na bluetooth na ogół (jeśli nie zawsze) grają gorzej niż takie po kablu. A już tym bardziej, gdy dzieli je tak mała różnica w cenie. Na same recenzje natomiast radzę uważać. Sam ostatnio prawie bym się skusił w ciemno na Zennheiser Urbanite XL. We wszystkich recenzjach piszą o nich w samych superlatywach. Szczęśliwie z innych źródeł dowiedziałem się, że to tylko "padaka" na styl Beats'ów i ostatecznie ich nie kupiłem. Generalnie nie ma nic bardziej podejrzanego niż sytuacja gdy wszyscy recenzenci się w czymś zgadzają ; )

Na Twoim miejscu podszedłbym do tego mocno krytycznie i wybrał się potestować słuchawki na własnych uszach, koniecznie w takich warunkach by móc bezpośrednio porównać, także z innymi dostępnymi w tej cenie.

Co do K550 to wiem, że są dobre. Szczególnie w tej cenie. Mam też znajomego, który je ma i bardzo sobie chwali. Ale sporo zależy od preferencji. Tobie takie analityczne brzmienie może się nie spodobać.

Dzięki za komentarz.

Zdaje sobie sprawę z kompresji przy transmisji BT, nie do końca jednak wiem czy coś stracę nieposiadając przyzwoitego dac-a.

Z odsłuchem niestety może być problem, chyba tych słuchawek w łódzkich marketach nie ma. Moge mieć te słuchawki w cenie dużo niższej niż rynkowa dlatego innych producentów nie biorę pod uwagę.

W takiej sytuacji - jeśli dobrze rozumiem masz tańszy dostęp do słuchawek AKG, nie tylko tego jednego modelu? - nabyłbym obie pary. Osłuchał się z nimi, wybrał lepsze, a gorsze odesłał przed upływem 14 dni. Jeśli zaś to bardziej po znajomości i nie masz jak "odstąpić od umowy", to nadal zamówiłbym obie pary z jakiegokolwiek sklepu internetowego, potestował, wybrał, odesłał obie, a później te wybrane nabył po okazyjnej cenie.

Osobiście miałem kiedyś słuchawki BT do pracy i osobiście się zraziłem, bo uciążliwości z nimi związane były wręcz notoryczne. Poziom szumu bardzo wysoki. Jakość dźwięku raczej kiepska. Zasięg wręcz beznadziejny. Po odejściu na więcej niż 4 - 5 metrów ciągle traciło połączenie i musiało od nowa buforować. Niemniej to było już dawno, a technologia - ponoć - idzie do przodu.

Brak DAC'a łatwo rozwiązać w przyszłości takowy dokupując, natomiast niskiej jakości wynikającej z BT już nie naprawisz. Na Twoim miejscu mimo wszystko bym pokombinował by móc je jakoś porównać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.