Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do A-S300

other_exception

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum i jako laik w temacie proszę o poradę.

Mam wzmacniacz Yamaha A-S300 i szukam kolumn do niego. Muzyka to głównie rock, trochę elektroniki i popu, pomieszczenie 22m salon z aneksem. Dźwięk będzie płynął z Rapsberry Pi + DAC i TV przez konwerter Fiio d03k i

Mój typ na ten moment to kolumny podstawkowe Magnat Quantum 653/673, ale nie upieram się mam miejsce na podłogowe. Chciałbym wydać max 1000 zł. Kolumny mogą być używane aczkolwiek bardziej skłaniam się ku nowym ze względu na estetykę.

https://www.audiostereo.pl/topic/125032-jakie-kolumny-do-a-s300/

Witaj. Z tego co piszesz nie masz żadnego odniesienia więc na start idź do salonu audio - wybierz brzmienie dla siebie - jeżeli znajdziesz coś do 1000 to ok, jeżeli będzie coś droższe co wpadnie Ci w ucho to dopiero wtedy zapytaj na forum - co używanego gra podobne do tego co wybrałeś.

Nie czytaj opinii itp. każda jest subiektywna i co najważniejsze w odniesieniu do jakiegoś poprzedniego zestawu.

PS. Odpuść sobie nowe kolumny za 1000 zł - używane w tej cenie będą super i aparycją i brzmieniem, a ryzyko że trafisz "uwalone" też jest znikome - zawsze posłuchaj przed zakupem.

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację systemu, preferencje brzmieniowe oraz budżet na pewno zaproponowałbym Ci kolumny Melodika BL20 (http://q21.pl/melodika-bl20.html). To zestaw o mocnym, szybkim, bardzo dynamicznym brzmieniu. W konfiguracji ze wzmacniaczem Yamaha zapewni dobre nagłośnienie Twojego salonu.

Jak alternatywa na pewno warto spojrzeć na Monitor Audio MR2 (http://q21.pl/monitor-audio-mr2.html). To trochę spokojniejsze, łagodniejsze brzmienie, chociaż nadal jest to kolumna, którą poleciłbym do Twojego systemu.

Natomiast jeśli wolisz bardziej ciepłe, dobrze wypełnione brzmienie, spójrz na zestaw Indiana Line Nota 260 (http://q21.pl/indiana-line-nota-260.html) oraz Pylon Audio Pearl Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza audiometria oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kolumny mogą być używane aczkolwiek bardziej skłaniam się ku nowym ze względu na estetykę.

Estetyczne, lub nie, robili i kiedyś i teraz, więc to nie kwestia roku produkcji. Chodzi chyba o to by nie były zniszczone? Osobiście miałem i widziałem kolumny które mimo wielu lat (10 i więcej) były w stanie sklepowym. Kolumny same się nie niszczą, ktoś to robi, bo nie dba i to widać np. na zdjęciach jak kupujesz. Po to są zdjęcia na aukcjach.

Wybierając kolumny do yamahy pamiętaj jak ona gra.

Witaj. Z tego co piszesz nie masz żadnego odniesienia więc na start idź do salonu audio - wybierz brzmienie dla siebie - jeżeli znajdziesz coś do 1000 to ok, jeżeli będzie coś droższe co wpadnie Ci w ucho to dopiero wtedy zapytaj na forum - co używanego gra podobne do tego co wybrałeś.

W weekend pojeżdżę i posłucham, mam kilka salonów audio wokoło.

Wybierając kolumny do yamahy pamiętaj jak ona gra.

No właśnie jak gra mój wzmacniacz? Jak jako laik nie umiem tego określić...

Po pierwszych odsłuchach i niestety udało się tylko posłuchać dwóch zestawów (Szybko zamykają te salony w sobotę;/) otóż z polecenia sprzedawcy:

1. Tonsil Maestro S

2. Pylon Pearl 25

Podłączone do Yamahy A-S301, także podobnie jak u mnie.

Z tych dwóch bardziej podobały mi się Tonsile, ale czuję niedosyt (brakowało mi basu), i sądząc po ich opiniach tutaj to nie są to najlepsze kolumny. Po dzisiejszym oglądaniu i słuchaniu jestem bardziej skłonny ku kolumnom podłogowym.

W tygodniu kolejne podejście do odsłuchów. Co mogę sprawdzić z podobnej półki jak te Tonsile?

Witaj,

Sprawdź Magnat Quantum 675 i sprawa wyboru kolumn będzie załatwiona. Łatwe do wysterowania, z miłą górą nie zbyt ekspresyjną a wyraźną. Do tego niezła podstawa basowa, tworzy te kolumny jednymi z lepszych w swoim przedziale cenowym.

W razie zainteresowania lub większej ilości pytań pisz.

Słyszałem Magnatów 675 i to zdecydowanie najlepsze co słuchałem, i tu się pojawia problem z ceną, otóż nowe kolumny i kable to już ponad 2000zł, wiem, że za 1000 zł jak zakładałem będzie ciężko ale nie chciałbym przekroczyć 1500, a idealnie byłoby 1200-1300. Pozostają więc używki, ale tutaj w okolicy (+/-100km od Warszawy) nie widzę ani 655 ani 675, oczywiście może się coś pojawi. Na co ewentualnie używanego jeszcze mógłbym patrzeć?

Mają mniej basu, ale bardzo przyjemną i detaliczną średnice oraz górę. Jeśli lubisz miłe mniej agresywne i spokojniejsze granie to są t kolumny dla Ciebie. Jeśli jednak czasem lubisz zagrać mocniej to uzywane F4 grały pełniej.

Pozdrawiam

I jest dylemat używane Tannoy V4 i nowe magnaty 675 różnica w cenie ok 500, bass w magnatach mi odpowiada bo je się, że w tannoyach będzie za mały przy moim wzmacniaczu... ale kuszą ceną.

Szarpnij się na raty 10x0% i spraw sobie coś na długie lata

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-260-n-tesi260n-kolumny-stereo-surround-czarne-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Szarpnij się na raty 10x0% i spraw sobie coś na długie lata

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. Jestem absolutnym przeciwnikiem rat i wszelkich kredytów konsumpcyjnych, także raty odpadają.

2. Zrezygnowałem z kolumn podstawkowych, ze względu na to, że odradzono mi ustawienie takich kolumn na szafce rtv, a kolumny na podstawkach zwyczajnie mi nie pasują/nie podobają się w salonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny można ustawiać na szafce, pod warunkiem użycia grubych gumowych nóżek. Jestem gorącym przeciwnikiem stosowania audiofilskich dogmatów do systemu stereo za 2500zł.

Kolumny można ustawiać na szafce, pod warunkiem użycia grubych gumowych nóżek. Jestem gorącym przeciwnikiem stosowania audiofilskich dogmatów do systemu stereo za 2500zł.

Ok, a jak mają się te monitory do podłogówek Indiana Line Nota 550 (które mogę mieć używane w podobnej cenie)?

Ja na tych tonsilach słucham muzyki organowej i na bas nie narzekam, ale ja mam Yamahe MX-830+CX-830

Wierzę, ale mi osobiście w połączeniu z Yamahą a-s301 ten bas po prostu nie pasował, w przeciwieństwie do Magnatów 675.

Ok, a jak mają się te monitory do podłogówek Indiana Line Nota 550 (które mogę mieć używane w podobnej cenie)?

Nota schodzi zdecydowanie niżej, ale ma gorszy głośnik wysokotonowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.