Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa/DAC stereo ~600zł

Kolgejt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Niedawno zmieniałem komputer i musiałem się rozstać z moim Xonarem D2, bo brakuje mi teraz wejsćia PCI. Jakość na zintegrowanej karcie bardzo mnie rozczarowała, a słucham głównie FLACi na Tonsilach maestro S + denon pma-520 po jack - 2xRSA. Teraz poszukuję czegoś nowego na PCIe lub USB.

Widziałem że w ostatnim czasie bardzo polecana jest karta sc808 za około 430zł, ale opisywana jest jako karta do słuchawek i tu moje pytanie czy brać tą sc808 czy warto dopłacić do czegoś innego, bo mój budżet to około 600zł czyli tyle ile dałem kiedyś za D2. Karta tylko do kolumn stereo, słuchawek słucham tylko przenośnie.

SC808 jak bardziej sprawdza się w roli DACa po RCA. Jedynie gdzie wypada słabiej to analogowe wyjścia dźwięku kanałowego, bo te znajdują się na karcie rozszerzeń, którą to obsługuje inny (słabszy) układ. Można się też pokusić o dodatkowe opampy w ramach reszty budżetu :)

SC808 bez problemu sprawdzi się jako DAC, pod warunkiem że podepniesz do niej jakieś sprawne i dobrze ekranowane interkonekty.

Ewentualnie jak jarają Cię technologiczne bajery, to ten model jest wart uwagi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko, że Juli@ XTe będzie pracować wyłącznie jako DAC - bez możliwości pracy w formie przedwzmacniacza i wzmacniacza słuchawkowego.

AIM SC808 może pracować i tak i tak :)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Teraz poszukuję czegoś nowego na PCIe lub USB.

Nowego w sensie nowe/nieużywane ze sklepu czy nowego w sensie coś innego czego jeszcze nie miałeś (używane)

Jaki masz system na komputerze?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Jak ci powiem tak: powyłączaj z integry wszystkie ulepszacze i porównaj raz jeszcze. Nierzadko się już trafiają na tyle dobre integry, że na budżetowym sprzęcie nie słychać różnic, albo są na granicy percepcji. Ostatnio robiłem u kolegi takie porównanie. W pierwszej chwili "bueee, ale ta integra gra do du..." Chwila na powyłaczanie bajerów, nadanie trybu wyłączności itp i było "ooo, właściwie nie słyszę większych różnic"

SC808 jest na pewno godne uwagi. Ale jeśli chodzi o DAC tylko do kolumn, to zdecydowałbym się w tej cenie na Pro-Jecta USB Box S:

http://sklep.rms.pl/pro-ject-usb-box-s-przetwornik-c-a-dac-usb

Zestaw złącz jest skromny: 2xRCA i USB, ale dzięki temu elektronika jest bardziej dopracowana. Gra to nieporównywalnie lepiej od SC808.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zestaw złącz jest skromny: 2xRCA i USB, ale dzięki temu elektronika jest bardziej dopracowana.

Rzeczywiście:

26557-max_pro-ject-usb-box03.jpg

Przy takiej skali rozmachu projektu, to jedynie konstrukcja naszego rodzimego producenta może być jakąkolwiek konkurencją:

6.png

Gra to nieporównywalnie lepiej od SC808.

Jeżeli gra to nieporównywalnie lepiej od SC808, to musi grać lepiej od Audio-gd NFB10-ES3, bo ja nie doświadczyłem jakichkolwiek różnic w dźwięku pomiędzy tymi dwoma urządzeniami :)

Zatem, jeżeli gra nieporównywalnie lepiej od Audio-gd NFB10-ES3, to ja nie mam więcej pytań :D

A te wszystkie wnioski dzięki dwóm zdjęciom! :)))

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

lepiej od SC808, to musi grać lepiej od Audio-gd NFB10-ES3, bo ja nie doświadczyłem jakichkolwiek różnic w dźwięku pomiędzy tymi dwoma urządzeniami

Przepraszam za offtopa, ale wyjaśnij mi proszę. Nie słyszysz różnicy między SC... a audio-gd?

Żadnego nie słyszałem, ale potężny dac, es9018, wieelkie zasilanie, asynchroniczne usb itp itd, cena 8kzł i nie ma różnicy w stosunku do skromnej dźwiękówki za pare stówek?

Mój DAC kosztował akurat 2900 pln (upgrade'owałem go o ponoć wypas zegary TXCO)

I naprawdę, choćbym nie wiem jak się starał i szukał różnic to nie wyłapałem kompletnie nic - czy to na słuchawkach (bardzo rozdzielczych swoją drogą), czy na aktywnych monitorach.

Wyrównanie poziomów głośności sprawia, że dźwięk z obu urządzeń jest jak dla mnie nie do rozróżnienia.

Swoje wnioski opisałem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, że mam słaby słuch, że jestem nie osłuchany, że mam za słaby sprzęt to już czytałem wiele razy :)

Ale skoro to jest forum, każdy może pisać co mu się podoba - to czemu miałbym nie pisać swoich odczuć, jeżeli złotousi mogą pisać że im jakieś audiofilskie bezpieczniki polepszają bas, czy podkładki z tybetu pod kable głośnikowe poszerzają scenę :D

Ja też jak poleję kabel USB kefirem to słyszę bardziej nasyconą średnicę.

Kto mi udowodni, że nie mam racji? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.