Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywany cd do 3000zl

Nowy12

Rekomendowane odpowiedzi

W takie rzeczy można się bawić jak już w sprzęcie nie da się nic poprawić a ten sony to zwyczajnie kiepsko grający wzmacniacz, żadna obudowa mu ani nie pomoże ani nie zaszkodzi. Technics też się bawił w "virtual battery" w CD, abtywibracyjne chasis (wzmacniacze i CD), wycudowane klasy AA i wiele innych marketingowych gadżetów i jak im to grało? A no właśnie... Dobry wzmacniacz będzie grał o niebo lepiej na desce z gwoździami jak taki sony nawet w "pływającej obudowie".

To zostawmy inżynierom. Na etapie konstrukcji mogą określić czy ma to sens czy nie. A że ma, to widać choćby po wymienionych Alpha 9 i CD92. Dokładnie to samo, taki sam rozkład elementów i takie same elementy. Od jakiekolwiek strony elektrycznej nie ma różnicy. Różnica jest tylko w obudowie i podejściu do tłumienia wibracji. Na angielskich forach (tam Arcam jest bardziej popularny) uważa się, że CD92 ma ten sam charakter co 9, tylko gra trochę bardziej szczegółowo z delikatnie mniejszą podstawą basową, ale basem dokładniejszym. Czy to jest zaleta czy wada to już inna sprawa.

Na desce też może zagrać. Parę takich projektów miałem które grały na desce. Czasami w obudowie docelowej grały inaczej,

Jaka to końcówka z tego zdjęcia? Ciekawie wygląda.

Wszystko napisane wyżej z czym porównałem, nie no bez przesady z tym anorektykiem. Wiadomo że Marantz jest trochę podkręcony na basie i każdy neutralny player będzie miał go mniej.Mnie to akurat pasuje gdyż moje kolumny ponoć niedomagają w tym zakresie więc uważam że ładnie się to uzupełnia.Brakuje mi trochę dźwięczności,lekkości na górze, dlatego czegoś szukam. Arcam 73 ma mniej basu niż ,może i taki punktowy to w nim jest ale brakuje podstawy,masy za to na góra wyraźna,zwiewna, no ładna ta góra jest lecz nie ma takiej dynamiki jak marantz. Reasumując:włożyć tą ładną,zwiewną górę w podstawę Marantza żeby nadać mu lekkości, dodać pazura w postaci dynamiki i byłby świetny player. Będę szukał wyższych Arcamów bo przejrzystość i kultura grania mi się podobała ale musi być więcej dynamiki i podstawy na dole, (by najmniej w moim systemie). Myślę tu o ring Dac czyli 92 i 23 ewentualnie 192 ale czy dostanę od nich to czego szukam?...a może 37?...w każdym razie widzę że to już musi być półka około 2tyś-3tyś niżej nie ma co się łudzić..

CD192 to nie jest to samo co CD92. Bardziej jak CD73.

Jeżeli chodzi o CD37 to jednak radzę sprawdzić samemu.

Nie jest to odtwarzacz, który dla audiofilii może zagrać:-)

Napęd DVD, SACD, próbkowanie 48kHz, pętla PLL.... Dla audiofila purysty straszne rzeczy. Dla mnie gra pełniej, żywiej i ze zdecydowanie lepszym basem zarówno jeżeli chodzi o ilość jak i o jakość, aniżeli 9. Jednak to co jest zaletą w moim systemie w innym może być wadą.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

jakas estradowka, podobna do TA2400

t.amp 2400 ma 4 pary tranzystorów na kanał, ten 14 (oczywiście na kanał, par - nie sztuk), samo trafo tego pieca jest cięższe od CAŁEGO ta2400 (tak - sam toroid waży 20kg) - nie jest więc ani trochę do niego podobny :)

widać nie rozumiesz istoty tej klasy sprzętu;-)

Najwyraźniej nie :)

A że ma, to widać choćby po wymienionych Alpha 9 i CD92. Dokładnie to samo, taki sam rozkład elementów i takie same elementy. Od jakiekolwiek strony elektrycznej nie ma różnicy. Różnica jest tylko w obudowie i podejściu do tłumienia wibracji.

Niestety jesteś w błędzie, mogę Ci dać listę różnic pomiędzy tymi płytami (a raczej kondensatorów których brakuje w alpha 9 a są w 23). CD23 brzmi znacznie lepiej od jego starszej wersji i prócz różnicy w elementach może mieć znaczenie ich wiek. Jeżeli chodzi o obudowę to w urządzeniach cyfrowych prócz trzymania wszystkiego w tzw. kupie pełni ona rolę ekranu od zakłóceń elektromagnetycznych z zewnątrz. Czasem widać obudowy pokrywane miedzią w lepszych wersjach odtwarzaczy czy przetworników i ma to racjonalne uzasadnienie. Tłumienie wibracji w warunkach domowych, tym bardziej w przypadku wzmacniaczy jest nieistotne chociaż się fajnie reklamuje.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Niestety jesteś w błędzie, mogę Ci dać listę różnic pomiędzy tymi płytami (a raczej kondensatorów których brakuje w alpha 9 a są w 23). CD23 brzmi znacznie lepiej od jego starszej wersji i prócz różnicy w elementach może mieć znaczenie ich wiek. Jeżeli chodzi o obudowę to w urządzeniach cyfrowych prócz trzymania wszystkiego w tzw. kupie pełni ona rolę ekranu od zakłóceń elektromagnetycznych z zewnątrz. Czasem widać obudowy pokrywane miedzią w lepszych wersjach odtwarzaczy czy przetworników i ma to racjonalne uzasadnienie. Tłumienie wibracji w warunkach domowych, tym bardziej w przypadku wzmacniaczy jest nieistotne chociaż się fajnie reklamuje.

Ale ja pisałem o CD92.

Z CD92 i Alphą 9 możemy pobawić się w znajdź 10 szczegółów. Wiem co piszę, bo miałem Alphę9 a serwisowałem ją z Service Manual CD92. W SM całe bloki były opisane jako Alpha9. Kilka godzin poświęciłem na szukaniu różnic, bo sam chciałem być przekonany czy to to samo.

CD23 przecież pisałem, że ma poprawione zasilanie i drugie trafo, więc różnice muszą być i to nie tylko w kondensatorach.

Akurat oba Cd-eki nie różnią się pod kątem jakiekolwiek ekranowania. Warto abyś obydwa CD porównał, nawet na zdjęciach. To, że ekranowanie ma wpływ na pracę układów cyfrowych to "oczywista oczywistość". Tylko, że tam różnic nie ma.

Nie pisałem o sensowności tłumienia drgań w warunkach domowych, bo w warunkach domowych robi się wszystko na pałę. To nie ma wiele wspólnego z projektowaniem urządzeń. To, że napisałem o innym graniu w obudowie docelowej, nie świadczy o tym, że walczyłem z drganiami. Tak po prostu czasami było, ale powodów na pewno było 1000+1. Chociażby inny sposób prowadzenia przewodów, w szczególności masy.

Jeżeli tłumienie drgań we wzmacniaczach na etapie produkcji jest nic nie warte, to warto by poinformować o tym producentów tychże wzmacniaczy. Biedacy się męczą, kombinują, a przecież to zupełnie nie ma sensu.

Z CD92 i Alphą 9 możemy pobawić się w znajdź 10 szczegółów. Wiem co piszę, bo miałem Alphę9 a serwisowałem ją z Service Manual CD92. W SM całe bloki były opisane jako Alpha9. Kilka godzin poświęciłem na szukaniu różnic, bo sam chciałem być przekonany czy to to samo.

Może w przypadku CD92 tak jest, nie wiem czemu cały czas miałem w głowie CD23, trochę późno już było a po 16h w pracy nie zawsze człowiek trzeźwo myśli.

CD23 przecież pisałem, że ma poprawione zasilanie i drugie trafo, więc różnice muszą być i to nie tylko w kondensatorach.

Nie koniecznie, płyta jest ta sama. Najciekawsze jest to że niektóre pojemności nie zgadzają się nawet z SM.

Akurat oba Cd-eki nie różnią się pod kątem jakiekolwiek ekranowania. Warto abyś obydwa CD porównał, nawet na zdjęciach. To, że ekranowanie ma wpływ na pracę układów cyfrowych to "oczywista oczywistość". Tylko, że tam różnic nie ma.

A kto napisał że się różnią?

Jeżeli tłumienie drgań we wzmacniaczach na etapie produkcji jest nic nie warte, to warto by poinformować o tym producentów tychże wzmacniaczy. Biedacy się męczą, kombinują, a przecież to zupełnie nie ma sensu.

A widziałeś platformy antywibracyjne we wzmacniaczach Accuphase, McIntosh, Krell, MBL, Densen, Audio Analogue, Baltlab, Gryphoon, Pass, Luxman, Threshold itp? Może to ich powinieneś uświadomić co robią nie tak?

A widziałeś platformy antywibracyjne we wzmacniaczach Accuphase, McIntosh, Krell, MBL, Densen, Audio Analogue, Baltlab, Gryphoon, Pass, Luxman, Threshold itp? Może to ich powinieneś uświadomić co robią nie tak?

Nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby takie coś wymyślić a tym bardziej napisać jeszcze do jakiś firm jako propozycję.

Sam jakbym to napisał i potem przeczytał to bym siebie nieźle skomentował:-)

Dobra. Dyskusja bardzo odpłynęła od "Używany cd do 3000". Ja pasuję.

sony 830 es- dobrym wzmacniaczem.... przemilcze.... Stary harman kardon 665 pokazał gdzie jest miejsce tego Sony. 24 Kg wagi, ale niestety ten Sony nie gra. I żadne ochy i achy nie pomogą.

To ze Tobie nie gra nie znaczy ze mi nie gra, nie slucham muzyki twoimi uszami wiec chyba wiem lepiej co jest lepsze dla mnie.

Nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby takie coś wymyślić a tym bardziej napisać jeszcze do jakiś firm jako propozycję.

Sam jakbym to napisał i potem przeczytał to bym siebie nieźle skomentował:-)

Dobra. Dyskusja bardzo odpłynęła od "Używany cd do 3000". Ja pasuję.

Mam nadzieję że niczym nie uraziłem, jeżeli tak to nie miałem absolutnie takiego zamiaru - ot, temat się rozkręcił tylko w inną stronę :)

Jaka to końcówka z tego zdjęcia? Ciekawie wygląda.

Wolałbym nie pisać aby nie być posądzonym o reklamę że coś sprzedaję (akurat to nie ja). Zdjęcia które wkleiłem też nie pochodzą z aukcji więc może być problem z namierzeniem tego cacka, nie mniej nadal wisi... :-) Fajna opcja do biampingu trudnych obciążeń.

Mam nadzieję że niczym nie uraziłem, jeżeli tak to nie miałem absolutnie takiego zamiaru - ot, temat się rozkręcił tylko w inną stronę :)

Absolutnie nie o to chodzi. Po prostu poszliśmy nie w tym kierunku co temat, a bałem się, że skończy się na materiale do wtyczek na kablach zasilających:-)

Akurat takie dyskusję zwiększają wiedzę i pobudzają myślenie. Ja to lubię, ale nie każdy tego oczekuje.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.