Skocz do zawartości
IGNORED

malutkie glosniczki na biurko

Rekomendowane odpowiedzi

No powolutku konstrukcja skrzynek zaczyna się układać w jedną całość.

Niestety drzewo powinno być odpowiednio sezonowane.

Chyba sklejka byłaby najbardziej odpowiednia w tym przypadku, tak mi się wydaje. Bo skąd wziąć takie drzewo.

czemu uważasz że aplikacja głośnika jest zła?

Nie uważam, że zła. Odniosłem się do parametrów, na podstawie których określiłeś lepszość TB. :)

No, ale jak jesteśmy przy symulacjach to w załączeniu SDS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety drzewo powinno być odpowiednio sezonowane.

Chyba sklejka byłaby najbardziej odpowiednia w tym przypadku, tak mi się wydaje. Bo skąd wziąć takie drzewo.

Dopytuję się także o naturalne drewno, prawdopodobnie najlepszą wyceną będzie dąb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

przecież są wymiary, zamieściłem na poprzedniej stronie

Ukryta Zawartość

nie wiem, fotki znalazłem na ebay

ale wygląda jak sosna

updejt

dostępne wykończenia, gatunki drewna

Esche - jesion

Kirsche - wisnia

Nussbaum - orzech włoski

Eiche - dąb

updejt 2

Ukryta Zawartość

To jest jesion, tylko klejony z selekcjonowanych jasnych kawałków. W warunkach krajowych wybór ogranicza się w zasadzie do jesiona, buka i dębu, z tego robią blaty kuchenne i schody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

caveat emptor

Tymczasem rozrysowałem sobie finalnie obudowy dla siebie i zdecydowałem że jednak wooferek na froncie umieszczę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Tymczasem rozrysowałem sobie finalnie obudowy dla siebie i zdecydowałem że jednak wooferek na froncie umieszczę.

Ukryta Zawartość

Jakie wymiary Ci wyszły, nie licząc frontów?

Ukryta Zawartość

Oczywiście za szybko chciałem narysować i zrobiłem je za głębokie... :)

Poniżej poprawione.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 81164c2b48ce58d1ffd98116158041d3_1459031111.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

I tak to powinno wyglądać.

Ostatnie nie chciało wejść z resztą

Ukryta Zawartość

post-11763-0-63305300-1459034993_thumb.jpg

post-11763-0-72392100-1459035013_thumb.jpg

post-11763-0-92459600-1459035026_thumb.jpg

post-11763-0-09107300-1459035554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, jakie są komory? to raz.

dwa, tylko i wyłącznie CNC, jak ma być ten tunel. Widać otwory na kołki centrujące połówki. Zapobiegnie to pewnie w jakimś stopniu klawiszowaniu.

Podoba siem mji takie cosik :)

Hej, ja tez interesuje sie tematem... na razie wypowiem sie tylko w sprawie drewna.. sam zamawialem troche drewna.. blaty o wymiarach 2000x1500x40 mm w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wszystko proste i trzymalo pieknie wymiar. Jezeli chodzi o wypaczenie problem sie pojawia jak surowe drewno dostanie wilgoci... (pomijam kiepskiej jakosci surowiec nie dostatecznie dosuszony) wiec kluczowe jest owiniecie od razu w strecz albo szybkie zabezpieczenie woskiem/lakierem.. na czas transportu i po obrobce... moge dopytac sie o cene marerialow... salon mam pod nosem...

Ukryta Zawartość

CNC robi robotę, ale finalnie to co pokazałeś będzie wyglądało słabo. Tak jak poniżej, jakby ktoś deski do krojenia połączył ze sobą...

Dwie warstwy na szerokości kolumny są właśnie w W5 największą zaletą.

IMG_8566_(Small).JPG

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

CNC robi robotę, ale finalnie to co pokazałeś będzie wyglądało słabo. Tak jak poniżej, jakby ktoś deski do krojenia połączył ze sobą...

Dwie warstwy na szerokości kolumny są właśnie w W5 największą zaletą.

Ja nie widzę w tym problemu bo dobrze wiesz, że to rzecz gustu. Zawsze można użyć kilku formatek sklejki tak jak pisałem wcześniej i nie będzie nic widać. Następna opcja to fornir od frontu zaczynając na podstawie kolumny kończąc. Możliwości jest kilka, ale jedno jest pewne, że CNC zrobi to dużo lepiej niż my w piwnicach i garażach.

Dla mnie dobry stosunek jakości do ceny i wyglądu to formatki sklejki w pionie i oklejone fornirem orzech amerykański, bo wydaje mi się, że orzech w dwóch blokach będzie drogi.

Ja nie widzę w tym problemu bo dobrze wiesz, że to rzecz gustu.

Co chwilę inne zdania się tu przewijają, raz jak oryginał musi wyglądać, a za chwilę rzecz gustu się kłania. :) Dla mnie oryginał wygląda po prostu najlepiej:

Boenicke.Audio.W5-test.Efekt.Boenicke.jpg

Dla mnie dobry stosunek jakości do ceny i wyglądu to formatki sklejki w pionie i oklejone fornirem orzech amerykański, bo wydaje mi się, że orzech w dwóch blokach będzie drogi.

Mam już sporo ofert i wychodzi z nich wręcz odwrotnie.. Jeżeli chodzi o sklejkę to przy założeniu 110mm szerokości kolumny, trzeba 22formatek na parę kolumn.

Ceny frezowania różne, ale tanio się nie zapowiada przy tej ilości formatek.

Myślę, że najlepszą opcją będzie mdf, no ale czas pokaże, poczekam jeszcze z tydzień na resztę odpowiedzi i napiszę co i jak wygląda.

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Co chwilę inne zdania się tu przewijają, raz jak oryginał musi wyglądać, a za chwilę rzecz gustu się kłania.

Można tak było to odebrać, ale jesteśmy przed jakąkolwiek wyceną, więc chodziło o to (przynajmniej mi ) co powiedzą wykonawcy. Na ile wycenią swoją robotę. Napisałem, że chciałbym zrobić w orzechu z drewna, ale co będzie to się okaże. Mam prawo wybierać co będę chciał i na co będzie mnie stać...bo to też ważna kwestia.

Zasadniczo to w ogóle nie posiadacie projektu zwrotnicy, a subwoofer TBW5 grający w bok raczej musi być konkretnie odfiltrowany, a nie jakaś cewka 1,2mH w dodatku takiej dużej rezystancji, to na pewno nie jest tak.

Jaki mniej więcej koszt takiego frezowania w litym drewnie???

50 ,100 , 200 czy 500 za jedną połówkę???? oczywiście licząc bez materiału

Jaki mniej więcej koszt takiego frezowania w litym drewnie???

50 ,100 , 200 czy 500 za jedną połówkę???? oczywiście licząc bez materiału

Tego jeszcze nie wiemy.

Zasadniczo to w ogóle nie posiadacie projektu zwrotnicy, a subwoofer TBW5 grający w bok raczej musi być konkretnie odfiltrowany, a nie jakaś cewka 1,2mH w dodatku takiej dużej rezystancji, to na pewno nie jest tak.

Dlatego wlasnie nie ide w oryginal bo mundorfy przycmily ludziom techniczna strone i wlasciwe filtrowanie.

No ale najwazniejszy efekt finalny i wielu sie to granie podoba:)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dlatego wlasnie nie ide w oryginal bo mundorfy przycmily ludziom techniczna strone i wlasciwe filtrowanie.

Nie używałem nigdy Mundorfów i nie mam na nie żadnego ciśnienia. Na filtrowaniu się nie znam...mam chęć zbudowania takich kolumn i tyle. A co z tego wyjdzie to zobaczymy. Przygoda.

Chciałem ostudzić Was trochę koledzy, spokojnie po świętach wszystkiego się dowiemy :)

Materiał frezowanie, będą liczby będą decyzje.

To jak to będzie wyglądać i z czego zrobić jak okleić ustali się jak będą znane koszty.

Osobiście wolę poszukać obrabiarki i skleić to do kupy z 2 elementów niż bawić się w mdf potem hdf, potem fornir, ale póki co zaczekajmy.

Wszystko jest na wielkim luzie, bo na razie nie ma konkretow. Czesc wycen mam, ale sa z kosmosu i po swietach na pewno bede wiedzial wszystko.

Co do budowy z mdfu. Moja koncepcja nie zaklada oklejania hdfem, bo nie bedzie takiej potrzeby. Napisalem jak to ma byc wykonane :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

No ale efekt finalny zależy od zwrotnicy, a nie od dobrych chęci czy dobrej stolarki. Obawiam się że nie przebrniecie przez to, tym bardziej że głośnik z boku to nie jest typowe rozwiązanie do typowych wyliczeń.

I tak i nie. :)

Nie, dla osób, które mają o tym pojęcie. Nie, dla osób, którzy widzą ile elementów jest w zwrotnicy, ile głośników i że nie trzyma się to kupy. Nie, bo człowiek wie, ile problemów rodzi ułożenie prawidłowej zwrotki, a już w ogóle w takim wynalazku.

Tak, bo cała reszta siada, słucha, zestaw robi łał i to wystarczy. Do tego naczyta się recenzji, poogląda zdjęcia. A to, że zestaw testowy dla gazety ma inną zwrotkę niż te w produkcji taśmowej... Tego nie widać. Wrażenie zostało zrobione pozytywne. A cóż więcej potrzeba jak nie zadowolenia i bycia szczęśliwym? :)

Nikogo na siłę nie trzeba uświadamiać. To dany użytkownik ma być szczęśliwy z "kopii" a nie ja, bo ja zbuduję system zgodnie z moimi oczekiwaniami... :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dobrego dźwięku?

A co to znaczy dobry dźwięk? Dla mnie, osoby techniczno myślącej będzie ta kwestia inaczej wyglądała niż u osoby, która nie wie jak pracuje zestaw głośnikowy. Opisałem jak to działa i niestety nie mamy na to wpływu :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

U mnie nie ma, bo będzie dopiero po pomiarach.

To co udało się zczytać z teoretycznego oryginału, jest w wątku wyżej. Ape pokazał zwrotkę i próbował rozpisać.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam

Dostałem odpowiedź w sprawie grubości klejonek produkowanych przez CDO, maksymalna grubość ich blatów to 4 cm, nie produkują grubszych elementów. Więc w grę wchodziłoby sztukowanie z paru płyt lub poszukiwania w innych miejscach. Nie mają też litych formatek.

Załączam też zdjęcie blatu bukowego od nich potraktowanego top olejem osmo

To jest w drugiej klasie jakości, pierwsza to mniej rysunków drewna, stonowany i bardziej jednolity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi