Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli do 2,5tys. do zagrania z Rubicon RP-16F

pjasio253

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym odświeżyć zestaw - do tej pory z tytułowymi Rubiconami pracował Pioneer VSX-917V.

Nie przewiduję zmieniać tych kolumn (mam układ 5.1), rozglądam się za to za nowym ampli. Będzie to grało w pokoju 20m2, w układzie stereo 70%, KD 30%. Muzyka to głównie rock/pop, wysyłana z MediaCenter (głównie dobrej jakości mp3, FLAC, itd.).

Mile widziane ampli z Wifi, grające soczyście i ciepło.

Myślę o:

1) Onkyo TX-NR646

2) Denon AVR X2200W

3) Marantz (tu pewnie budżet nie puści)

Za czym w budżecie do 2,5 tys.PLN mógłbym się rozglądnąć?

Witaj,

brzmieniowo najbardziej będzie pasował Onkyo TX-NR646, gwarantując czyste, analityczne, szybkie brzmienie które będzie bardzo dobrze korelowało z charakterystyką kolumn. Natomiast jako alternatywa spójrz proszę na amplituner Marantz NR1605. To trochę mniejsza moc, jednak spokojnie wystarczająca do prawidłowego wysterowania kolumn, natomiast odczujesz pewien przyrost jakości, spójności szczególnie w stereo.

W przypadku pytań służę pomocą, zapraszam serdecznie do skorzystania z naszej oferty. Oczywiście jeśli jest taka możliwość, zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja napiszę to co zawsze :) Denon AVR-X2200W testy zagraniczne potwierdzają jego funkcjonalność i muzykalność, ja muszę się zebrać i w końcu też coś napisać o swoim, używam od listopada i jestem zachwycony, chyba zdejmę ze strychu swoje własnej produkcji "open baffle" i odkurzę gramofon DUAL`a CS450.

Dziękuję za ciekawe propozycje. Niestety jakąś zagadką pozostają dla mnie moje kolumny, bo nie wiem, czego po nich się spodziewać. Mogą okazać się najsłabszym ogniwem w tym układzie i po wymianie amplitunera wskoczy rozczarowanie, że oczekiwanego przyrostu jakości jednak jest mało. Mam świadomość, że marka Rubicon jest pewnie mało znana/uznana.

Również uważam że zakup Onkyo jest najlepszym rozwiązaniem. Zarówno pod względem muzykalności jak i wydajności nie ma żadnej konkurencji w tym przedziale cenowym. Poza tym na chwile obecną domeną tej marki jest niezawodność czego o innych producentach powiedzieć nie można.

Witaj,

A co chciałbyś zmienić w swojej barwie 917? Bo oprócz że to starszy sprzęt klasowo jest podobny do wymienionych przez Ciebie. Mówie klasowo gdyż mi brzmienie Denona oraz Onkyo bardziej odpowiada.

Mślę że po przesiadce z Pioneera właściwa droga to Onkyo.

W razie pytań lub wycen zapraszam

A co chciałbyś zmienić w swojej barwie 917?

Co do barwy - ma świadomość, że to pojęcie względne i każdy ma swoje preferencje, więc słowne opisywanie może nie oddać intencji słuchacza, ale spróbuję.

Dla mnie 917 gra po prostu sucho i mało szczegółowo, po dłuższym słuchaniu męczę się, a to już nie za dobrze. Tak, jak napisałem oczekiwałbym więcej soczystości, dynamiki i szczegółowości w jej graniu. I nie chodzi mi tutaj o jakieś sztuczne kaleczenie dźwięku filtrami czy ustawieniami EQ. Muzyki w trybie Direct na 917 ciężko się słucha. Ogólnie określiłbym ten stan, że brakuje ciepłych dołów, a średnica jest jakby pod kocem, przytłumiona, góra może być, jest stonowana. Pisałem o obawach związanych z Rubiconami. Wspomniany brak dołu trudno też nadgonić subem - wychodzi z tego sporo dudnienia, a nie czystego basu.

To chyba tyle, co "swoimi słowami" jestem w stanie opisać co do barwy Pioneer 917 z Rubiconami.

To już dużo,

dlatego że może mi zademonstrować jaką odczujesz roznice w barwie dźwięku pomiędzy amplitunerami.

Z Onkyo bas bedziesz miał twardszy lepiej kontrolowany a średnica jest przesunieta raczej w gorną strone. Do tego dynamika jesli chodzi o gorny zakres bez ostrosci i zarysowan. W przypadku Denona bas bedzie miekszy a całe pasmo jest jakby przesunięte delikatnie w dol. Gora jest wyrazna ale nie gra pierwszych skrzypiec.

Nie wiem jak grają Rubicony, jeśli mowisz że mają malo basu to raczej szedł bym w Onkyo, Chyba że to ich gora Cie męczy wówczas Denona który delikatnie to skoryguje.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.