Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki uchwyt ścienny do proja sony hw40

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

masz poprawnie ustawiony proj na półce

Yodas:) no przeciez poprawnie, bo stoi tam juz chyba od 2 lat....odkurzam tylko regularnie :)

Gdzies tez czytalem, ze niektore projektory, chyba m.in. Epsony, montowane na nietoperza, sa troche glosniejsze poprzez zmiane charakterystyki wiatraka niz stojace w normalnej pozycji na np. polce.....

O tym, że stawiając głową do góry projektor pod sufitem może się zdarzyć, że zabraknie zakresu regulacji lens shift.

ale shift pionowy z reguly jest znaczny: 50%H.....wiec pomieszczenie musialoby byc b. wysokie, a ekran super nisko zeby moglo zabraknac lub/i wchodzic w keystone'a. Owszem shift na boki jest duzo mniejszy, ale tutaj to raczej nie ma problemow.Uzycie duzych wartosci lens shift tez nie jest zalecane, ja swoj projek ustawialem z polka mozliwie blisko linii srodka ekranu,a by vertical shift byl minimalny...

Ja bym wiercił nieco dłuższym wiertłem w stropie i użył rozporowych gwintowanych kotw do betonu plus pręt gwintowany

Ok a masz na mysli wiercic tak na uchwyt jakis czy moze przymocowac tak kawal plyty do sufitu i do tego uchwyt albo moze wypuscic prety i zrobic taka polke ??

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

@hifibloke

To zależy jak (na czym, na jakim uchwycie) bym wieszał projektor i jak wysokie jest między-stropie; chodzi o to, by to zawiesie było w miarę stabilne. Na krótkich "szpilkach" M8 (przykładowo 3...4 x150...200mm pod mocowanie uchwytu sufitowego) można uchwyt dać bezpośrednio na pręty gwintowane (po dwie nakrętki z góry i z dołu uchwytu).

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

A czy np. kolki Tox GD 39 beda dobre ? powiedzmy, ze na uchwyt przyjdzie cztery sztuki i to do plyty gk. Miedzy-stropie ma tak 12cm.

Takie kołki są dobre do wieszania na ścianie, ja na suficie bym nie ryzykował; jeśli koniecznie sufit to tylko w profile, i to nie jeden a w dwa ("krzyżówka").

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Taki znalazlem 49mm plus projek to byloby akurat do okna, tylko na samej plycie gk to chyba nawet soniak bedzie za ciezki... moze wiekszy kawalek czarnej plyty mdf tym wbic sie w profil z przodu i z tylu i na srodek uchwyt przez obie plyty ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja w końcu zamówiłem z Amazon dedykowany do HW40:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś cienko widze żeby te śrubeczki i motylek utrzymały projka w poziomie...bo przecież hw jest podczepiony niesymetrycznie bardziej z przodu czyli doopa leci na dół jak śrubki nie trzymają...

To projek jednego z forumowiczow wklejam foto, bo echo z wiadomosci priv czy ktos wie co to za uchwyt??

Ja do swojego JVC zakupiłem regulowany uchwyt (półkę) montowany na ścianę pod telewizor CRT ;) Na nim zamocowałem półkę z szafy rack'owej na której stoi projektor.

Ale do nowo planowanego pokoju zakupiłem uchwyt na worek bokserski - taką stalową półeczkę o obciążalności do 350kg ;) - w przyszłości mogą na niej stanąć dwa projektory...

A ja polecam Suprema GPCP. W zaleznosci od potrzeb na dlugosc ramienia sa 3 modele.

Calkiem estetyczne i 20kg uniosą.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 8 miesięcy później...

Odkopie troche temat...

Zamowilem uchwyt Peerless PRG-UNV zostal poleceny mi przez kogos kto instaluje projektory.

I ja się przyłącze przy okazji.Panowie może ktoś podpowie jakiś uchwyt albo jak tu powiesić na skośnej ścianie hw 40?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ja się przyłącze przy okazji.Panowie może ktoś podpowie jakiś uchwyt albo jak tu powiesić na skośnej ścianie hw 40?

A gdzie sie zaczyna/konczy okno ? gdzie wypada srodek z szerokosci ekranu ?

Środek ekranu zaczyna się przy lewej krawędzi okna ,którą widać na zdjęciu.Tu też zaczyna się okno.Ten otwór w białej ścianie to okno dachowe obrotowe veluxa.Jeżeli zamocował bym jakoś w tej szczelinie w oknie to nie otworzę póżniej okna by je umyć na święta np. :-) A żeby je umyć muszę je obrócić całkowicie:-(

Masz tam jakis sufit ? czy skos do samej gory jest. Jak ma byc mocowane na skosie to widze trzy opcje... zabudowac polke na skos i na to projek lub przymocowac kawal klocka ( pytanie co to KG ?) i wtedy do rownej powierzchni podwiesic uchwyt lub jak to KG to przebic sie i tam podwiesic uchwyt a rura zjechac do projka na odpowiednia wysokosc.

Mocowanie w czy przy tej wnece okiennej nie jest dobrym pomyslem z praktycznego punktu widzenia.

Zabralem sie do mocowania uchwytu. Chce to powiesic centralnie naprzeciw ekranu to niestety mijam profile i zostaje mi wbic sie w beton przynajmniej dwoma srubami a w pozostale dwa zastosowac wieszaki. Projek z tym uchytem bedzie blisko 10kg to moze i na samym gk by trzymalo, ale jakbym zmienil kiedys projek na 20kg to i tak musialbym wiercic.

Do betonu mam 13cm minus plyta 12mm, wiec jakies 12cm pustki.

Teraz pytanie jak dlugie te kolki ? Mam takie z sruba 240mm te maja 80mm gwintu.

Ukryta Zawartość

post-50975-0-84883500-1483702868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zabralem sie do mocowania uchwytu. Chce to powiesic centralnie naprzeciw ekranu to niestety mijam profile i zostaje mi wbic sie w beton przynajmniej dwoma srubami a w pozostale dwa zastosowac wieszaki. Projek z tym uchytem bedzie blisko 10kg to moze i na samym gk by trzymalo, ale jakbym zmienil kiedys projek na 20kg to i tak musialbym wiercic.

Do betonu mam 13cm minus plyta 12mm, wiec jakies 12cm pustki.

Teraz pytanie jak dlugie te kolki ? Mam takie z sruba 240mm te maja 80mm gwintu.

...nie musisz idealnie wieszać proja w środku ekranu, przecież masz w sony hw lens shift poziomy.... nie wystarczy tego lensa , aby uchwyt zamontować w profilach?

... najlepiej jakby ktoś trzymał projka w miejscu gdzie masz profile i ma wisieć pj i wtedy użyj lensów poziomych i pionowych i zobacz czy wpasujesz się w ekran.... musisz wiedzieć że używanie lensów w ich skrajnościach ogranicza ich zakres.... zobacz w instrukcji....

Ukryta Zawartość

...jak już wszystko zamontujesz to zsynchronizuj panele SXRD... tak aby linie były białe i nie miały jakiś prześwitów ( czerwonego, zielonego, niebieskiego ; RGB) na krawędziach...

...cytat z instrukcji:

" Panel Alignment...

...Ta funkcja pozwala regulować odstępy dotyczące kolorów

znaków widocznych na ekranie.

Wybranie ustawienia “On” umożliwia regulację opcji “Adjust

Color” i “Pattern Color”.

Adjust Item: Wybór sposobu regulacji spośród poniższych możliwości.

Shift: Przesunięcie całego obrazu i wprowadzenie regulacji.

Zone: Wybór zakresu i wprowadzenie regulacji."

Ukryta Zawartość

Wlasnie chce tak powiesci zeby uzyc ten lens shift w jak najmniejszym zakresie. Wiercac do profilu powinienem tez wcelowac w ekran, tylko tym wieszakiem nie ma mowy zeby centralnie wbic sie w profil a wtedy wieszak nie otworzy sie prawidlowo. Poza tym chyba i tak jest za szeroki.

Takie znalazlem na wiertlo 10, Fischer 200mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie chce tak powiesci zeby uzyc ten lens shift w jak najmniejszym zakresie. Wiercac do profilu powinienem tez wcelowac w ekran, tylko tym wieszakiem nie ma mowy zeby centralnie wbic sie w profil a wtedy wieszak nie otworzy sie prawidlowo. Poza tym chyba i tak jest za szeroki.

...obawiasz się banana na ekranie?

Wierz mi , nawet jak wystąpi to po 5 minutach zapomnisz o nim i przestaniesz go zauważać.... po to jest tak rozbudowana funkcja Lens Shift , aby maksymalnie ułatwić nam montaż.... powodzenia i miłej "zabawy" z montażem... :) ;)

...obawiasz się banana na ekranie?

Wierz mi , nawet jak wystąpi to po 5 minutach zapomnisz o nim i przestaniesz go zauważać.... po to jest tak rozbudowana funkcja Lens Shift , aby maksymalnie ułatwić nam montaż.... powodzenia i miłej "zabawy" z montażem... :) ;)

a ile cm masz projek odsuniety od tylniej sciany ??

mam troche problem musze wybrac jakis kompromis ... jak go dam centralnie to musze go duzo odsunac od tylniej sciany zeby otworzyc przynajmniej jedne skrzydlo okna, zachodzi cm, wtedy zmniejszam znacznie dystans do ekranu i bedzie cos 3,4m. Jak go znowu przesune to jedne skrzydlo otwieram a znowu mam rure z kablem hdmi, moze sie zmieszcze jakos.

aha spoko to jak zostawie 5cm to bede miec 3,7m musze tylko wpasowac sie obok tej rury z kablami .

Zaczelo sie dobrze pierwsza wymierzylem sobie centralnie w profil na molly , ale druga na kolek do betonu niestety juz trafilem na zbrojenie a strop zrobilem jak na wojne ;) wiertlo na dlugosc mi wlazlo, tylko ukruszylem drugie tez. Jutro kupie ósemke i zobacze jak nie to pozostale trzy beda na wieszak. Odstep od tylnjej sciany bedzie okolo 10cm.

Ukryta Zawartość

...jak już wszystko zamontujesz to zsynchronizuj panele SXRD... tak aby linie były białe i nie miały jakiś prześwitów ( czerwonego, zielonego, niebieskiego ; RGB) na krawędziach...

...cytat z instrukcji:

" Panel Alignment...

...Ta funkcja pozwala regulować odstępy dotyczące kolorów

znaków widocznych na ekranie.

Wybranie ustawienia “On” umożliwia regulację opcji “Adjust

Color” i “Pattern Color”.

Adjust Item: Wybór sposobu regulacji spośród poniższych możliwości.

Shift: Przesunięcie całego obrazu i wprowadzenie regulacji.

Zone: Wybór zakresu i wprowadzenie regulacji."

Skąd wziąłeś obraz z białymi liniami? Te zielone już znalazłem (te do wycelowania obrazu w ekran) :-). Tak to jest jak się nie czyta instrukcji, zresztą i tak nie wiedział bym, że to służy do tego.

Ukryta Zawartość

Skąd wziąłeś obraz z białymi liniami? Te zielone już znalazłem (te do wycelowania obrazu w ekran) :-). Tak to jest jak się nie czyta instrukcji, zresztą i tak nie wiedział bym, że to służy do tego.

Napisałem w poprzednim poście ...wchodzisz w "panel alignment"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.