Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzona zwrotnica Radmor LS 30 ?

fLoYdtm

Rekomendowane odpowiedzi

Nic z tych rzeczy nie można z całą pewnością obarczyć winą za taką awarię. Obstawiam magnetofon.

Rezystoryrozpadną się ze starości może gdy będą z wykopalisk.

Gdy próbowałem uruchomić stary wzmacniacz to kilka razy zwarłem płytę do obudowy. W głośnikach aż strzelało i wyłączało soprany ale nic się im nie stało.

Zawsze uważałem, że domowe kolumny bierne są najmniej podatnym elementem na uszkodzenia.

Jakie to są w ogóle urządzenia - nazwa, sposób podłączenia, lata produkcji?

Czy spalone rezystory były przed, czy za kondensatorem? Będzie wiadomo, czy załatwiło je napięcie stałe, czy zmienne.

Sądzę jednak, że były za, i chodzi o wzbudzenie końcówki mocy.

Jakie to są w ogóle urządzenia - nazwa, sposób podłączenia, lata produkcji?

Dwie końcówki Technics 1010 + deck pioneer ct-s820, to akurat grało w momencie awarii + ofc pre. Roczniki amp to 2002 decka 1994. Połaczenie to dual mono.

Czy spalone rezystory były przed, czy za kondensatorem? Będzie wiadomo, czy załatwiło je napięcie stałe, czy zmienne.

Sądzę jednak, że były za, i chodzi o wzbudzenie końcówki mocy.

Nie mam bladego pojecia, proszę spojrzeć na zdjęcie jest na 1 stronie.

proszę spojrzeć na zdjęcie jest na 1 stronie.

Żeby to było zdjęcie rentgenowskie, to by było widać ścieżki, teraz można się domyślać, że jednak za kondensatorem. W grę wchodzi więc prąd zmienny, czyli prawdopodobnie ultradźwiękowe wzbudzenie lub jakiś "lewy" silny sygnał, bo jak byłby w paśmie słyszalnym, pewnie byś go byś uosłyszał.

Może jakimś cudem magnetofon puścił na wyjście prąd z generatora podkładu, lub kasowania?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.