Skocz do zawartości
IGNORED

Atmos - rozmieszczenie głośników

Aldonka

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomocy,mam dylemat z rozmieszczeniem przednich głośników sufitowych. Może ktoś bardziej zorientowany ukierunkuje mnie jak prawidłowo zaplanować odległość pomiędzy tylnymi a przednimi głośnikami względem słuchacza??? Wzór, schemat itp.

Wyznaczyłem środek pomieszczenia,i od tego punktu przeniosłem na boki równe odległości, na tylne głośniki. W tym miejscu utknąłem... :(

72b01543d1ebdc9ddbf8d026188fa109_1.jpg

6a9e817f64200e7299bfe829b72c0405_1.jpg

5fcca94f19b8435d4f31cdcff226a7c9_1.jpg

Tytułów na BD ukazało się dotąd 13580.

W tej liczbie:

- Dolby Atmos - 49

- DTS:X - 4

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

Rozumiem że chodzi Ci o taką konfiguracje :

Ukryta Zawartość

O ile tylne głosniki faktycznie powinny być na odległości słuchacza o tyle przednie ustawił bym delikatnie blizej od głosników frontowych stojących. Myślę żę ATMOS nie określa tego dokładnie a amplitunery z tej klasy powinny automatycznie dobrać parametry kolumn.

Biorąc pod uwagę że jednak masz możliwość dowolnej konfiguracji tyły nad głową tylko szerzej rozstawione. Surroundy za słuchającym.

Przednie sufitowe od frontów (jesli jest możliwość w takiej samej odległości jak tylnie sufitowe od surroundow)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dziękuję za pomoc, kolega z forum podesłał mi pomocnego linka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak z ciekawości spytam ile jest tych filmów z atmosem na blu ray ?

ale jakie to ma znaczenie? jesli ktos przygotowuje od podstaw pomieszczenie, to koszt pociagniecia odpowiedniego okablowania na tym etapie jest pomijalny. co innego po wykonczeniu, prucie scian, ponowne malowanie, lub niezbyt eleganckie prowadnice na scianach.

skoro mozna przygotowac sie jak najlepiej na co to co moze przyjsc, to lepiej zrobic to taniej i prosciej, niz drozej i z przejsciami prawda?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

ale jakie to ma znaczenie? jesli ktos przygotowuje od podstaw pomieszczenie, to koszt pociagniecia odpowiedniego okablowania na tym etapie jest pomijalny. co innego po wykonczeniu, prucie scian, ponowne malowanie, lub niezbyt eleganckie prowadnice na scianach.

skoro mozna przygotowac sie jak najlepiej na co to co moze przyjsc, to lepiej zrobic to taniej i prosciej, niz drozej i z przejsciami prawda?

Pełna zgoda.

Pytałem tylko tak z ciekawości jak dużo tego jest i ile może będzie.

Bo czasem może się to skończyć jak z 3D.

Dziękuję za pomoc, kolega z forum podesłał mi pomocnego linka:

Ukryta Zawartość

Dobry materiał w wolnej chwili przestudiuje go dokładnie.

Pełna zgoda.

Pytałem tylko tak z ciekawości jak dużo tego jest i ile może będzie.

Bo czasem może się to skończyć jak z 3D.

No właśnie. Swoją drogą słyszałem opinie że Atmos został wprowadzony tylko po to aby "ruszyć" handel w dziedzinie kina domowego. Faktycznie przez pewien czas był przestój. Producenci pakowali coraz to więcej nowych funkcji (komu potrzebnych) na korzyść dźwięku.

Z drugiej strony słyszałem wiele pochlebnych opini o Atmosie działającym w domowych zaciszach. Puszczenie kabli jest bardzo sensowne.

A czy to przetrwa czy też nie jak 3D dowiemy się pewnie za 3-4 lata.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.