Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lampa EL34 do Unison Research Simply Italy

pharel1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniłem fabryczne Tung-Sole ECC82 na PSVANE 12AU7T i po 100h uważam że to był dobry krok. Teraz chce zmienić EL34 Tung-Sola na coś innego. W sumie to w brzmieniu brakuje mi przede wszystkim przestrzeni, ale nie chciałbym jej uzyskać przez utratę gładkości średnicy. Dużo naczytałem sie na forum o EL34 i zamienniki 6ca7 ale nie potrafie sie zdecydować na konkretny model. Pomożecie?

Proponuję przejrzeć poniższy temat i poczytać między wierszami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponuję przejrzeć poniższy temat i poczytać między wierszami:

Ukryta Zawartość

Nie raz czytałem, co wpis to inna opinia

Ukryta Zawartość

Jak miałem wzmacniacze na el34 to zawsze obsadzałem je el34 rft. To są bardzo fajne lampy jest szczegół, dźwięczność i dyscyplina. Długowieczne. Potrzebujesz tylko parkę warto cierpliwie szukać. Zawsze będę je polecał. Bo są fajne. Ja w ostatecznym rozrachunku skończyłem na el84 i też używam RFT.

Tutaj masz trochę lektury dla mnie język niezrozumiały ale może Ty zrozumiesz:

Ukryta Zawartość

tutaj masz na alle... jeśli Cie zainteresują zadzwoń zapytaj może sprzeda parkę, w sumie cena do przyjęcia w stosunku do tego co dzieje się na ebayu.

Ukryta Zawartość

oczywiście z tym sprzedającym nie mam nic wspólnego ani wspólnych interesów.

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

To ja się też podepnę do wątku :-)

Kupiłem praktycznie nówkę Simply Italy i powiem że gra to całkiem fajnie...ale...

Lampy oryginały, ponoć nie do końca wygrzane. I tu mam pytanie. Góra jest bardzo delikatna i wycofana, nie przystaje do reszty pasma.

Czy te lampy tak mają i po wygrzaniu im to przejdzie czy szukać czegoś innego ?

Jako że jestem zupełnie zielony w lampach to pytam, te EH 6ca7 to lampy współcześnie produkowane, tak?

Czy takie będa ok ? :

Ukryta Zawartość

Mogę dać więcej na lampy, czytałem cały watek z porównania el34, gdzie rekomendowano np te

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy warto i ponoć sa awaryjne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę dać więcej na lampy, czytałem cały watek z porównania el34, gdzie rekomendowano np te

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem czy warto i ponoć sa awaryjne

Na Ebay są u dystrybutorów w niższej cenie , niż w sklepie wiadomym. Do tego gwarancja 12 miesiecy a nie 6 jak u nas . Lampy moim zdaniem lepiej sprawdzone u dystr. w Chinach niż wysyłane do sklepów na swiat. .Z tą awaryjnością to też nie tak do końca prawda. Różnie bywa. Mam lampy które działają już 4 lata ( 4000-6000 godzin ) a bywało ( te zakupione w kraju ) że po 6-7 miesiącach śmietnik..

Czy warto posłuchac?

Myśle , że nie tylko warto , ale trzeba.

Ukryta Zawartość

Kupiłbym tutaj, ale sprzedaja po 4 a ja potrzebuje 2

Ukryta Zawartość

Ktoś z Was kupował tutaj ?

Ukryta Zawartość

Poszedłem na całość :-) kupiłem te psavane tutaj

Ukryta Zawartość

oraz 6CA7 EH w "znanym sklepie"

Ciekawe co z tego będzie... mam nadzieję że nie kupa ...

Ukryta Zawartość

6CA7 EH przyjechały. Po krótkim kilku h wygrzaniu mogę na szybko powiedzieć że jest lepiej niż na firmowych Tung-Solach.

Góra jest wyraźniejsza i nie odstaje tak od reszty jak z Tung-Solami. Bas się trochę poluzował i jest go nieco więcej, ale mi to nie przeszkadza. Środek pasma i przestrzeń jak na razie nie widzę zmian.

Słuchałem na moim S6 praktycznie wszystkich lamp z nowej produkcji (kupione lub pożyczone od znajomego ze starym S6), wg mnie najlepsze lampy typu EL34 to Tung-Sol EL34, EH 6CA7 i Svetlana S EL34. Z zabawy lampami NOS zrezygnowałem ze względu na koszty i późniejsze problemy z dobraniem pojedynczej lampy po "awarii", ale przy SI to oczywiście mniejszy problem. Słucham tych trzech typów lamp na zmianę i każda ma to "coś" w sobie. Lampy mocy potrafią zagrać zupełnie inaczej na różnych lampach sterujących, różnice bywają zasadnicze, ale ciężko mi coś doradzić bo w moim wzmacniaczu grają 12AX7. Jak dla mnie najciekawsze "lampowe" brzmienie mają Svetlany S (u mnie wszystko co najlepsze w Tung- Solach i EH plus własny odpowiadający mi charakter). Co do 6Ca7 PSVANE to ich słuchałem ale nie rzucają na kolana a powinny przy tej cenie, znajomy od którego pożyczałem gra na nich ponad trzy lata i są sprawne. Doradzam wypożyczenie lub kupno Svetlan S, mało o nich informacji na forach ale spotyka się opinie którą potwierdzam, że jak się spodobają to potrafią uzależnić... .

ps. Dla słuchających na 12AX7, polecam 5751 Tung-Sol Gold, dla mnie odkrycie roku.

Psavane dotarły. Tak na szybko to napewno sa to zdecydowanie najbardziej dynamiczne lampy z tych 2 wczesniej testowanych tj. Tung-soli i 6ca7 EH. W stos. do EH jak na razie skraje pasma sa mocniej zaakcentowane, co mi akurat nie przeszkadza. Dół schodzi niżej i jest bardziej energetyczny. To tak na szybko. Pewnie jeszcze sie wiele zmieni bo lampy nie maja nawet kilku h.

Jak bym w tej chwili musiał decydować to na pewno oddałbym Tung-Sole. Co do pavane i EH to na razie jeszcze nie mam zdania. Jak sie pavane wygrzeja to napiszę coś więcej.

• 2 miesiące później...

Psavane dotarły. Tak na szybko to napewno sa to zdecydowanie najbardziej dynamiczne lampy z tych 2 wczesniej testowanych tj. Tung-soli i 6ca7 EH. W stos. do EH jak na razie skraje pasma sa mocniej zaakcentowane, co mi akurat nie przeszkadza. Dół schodzi niżej i jest bardziej energetyczny. To tak na szybko. Pewnie jeszcze sie wiele zmieni bo lampy nie maja nawet kilku h.

Jak bym w tej chwili musiał decydować to na pewno oddałbym Tung-Sole. Co do pavane i EH to na razie jeszcze nie mam zdania. Jak sie pavane wygrzeja to napiszę coś więcej.

Witam. No i jak? Wygrzały się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.