Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłem na piękne opracowanie nt. dlaczego niektóre kondy grają lepiej, a inne gorzej. Co prawda z reklamówki firmowej Clarity Caps, ale opracowanie warte przeczytania i szacunek dla firmy, za takie podejście... Mechaniczne rezonanse po przyłożeniu napięcia zmiennego i to w pasmie akustycznym! Zaskakujące jest, jak duże są (poziom -60, -70dB). To tak dla niedowiarków, twierdzących, że nie da się pomierzyć niemierzalnych parametrów, laser i mikronowe wychylenia okladek kondensatora... :-)

Link (5 stronicowy pdf):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

madly - bardzo dobry tekst!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...

Koledzy, zwracam się z prośba o pomoc w doborze kondensatorów. Wybaczcie, jeśli popełnię błąd w nazewnictwie, ale nie jestem elektronikiem. Muszę wymienić kondki na płytce regulatora w końcówce mocy. Oryginalnie są takie, jak na załączonej fotce. Czytałem na obcojęzycznym forum, że można je zastąpić kondkami elektrolitycznymi firmy Rubycon o oznaczeniu 63V Rubycon ZL. T złote mam zastąpić "with film caps (47uf MMKs for example)". Te oznaczenia nic mi nie mówią. Proszę o pomoc w doborze części. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

film capasitor to kondensator foliowy (mkp, mkt, mks itp) ale 47uf foliowy - takie to do zwrotnic głośnikowych się daje, na pewno nie tanie i nie małe:

Ukryta Zawartość

a wie ktoś może co to za elektrolity te BC - kupiłem kiedyś okazyjnie kilka do zasilacza końcówki mocy i czekają na swój czas, są zdumiewająco lekkie (w porównaniu do np 10000uf/63V samwha to chyba z połowę lżejsze choć ich wymiary to 30x80mm), nadają się do takich zastosowań ?

post-5259-100009048 1259623844_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam pytanie do mających doświadczenie z Gainclone.

Posiadam egzemplarz zbudowany na Panasonikach FC. Zasilacz w osobnej obudowie. Zero brumu/szumu.

Przy mostku 200/50v, przy kości 2x1000/50V.

ogólnie klon gra nieźle (powiedziałbym że na średnicy wybitnie), jest jednak problem ze skrajami pasma. Góra, mimo że wystarczająco detaliczna, to jednak zgaszona, całkiem bez blasku.

Nie tyle wycofana co matowa.

Z kolei bas w dobrych proporcjach, ale, gdy przyjdzie mu zejść nisko, traci kontrolę.

Pytanie :

Czym radzicie zastąpić Panasoniki (może tylko zmniejszyć pojemność przy mostku?), tak aby góra nabrała typowego dla GC blasku i przejrzystości, niski bas poprawił się (kontrola!) a żeby nie stracić środka który jest w tej chwili naprawdę ładny?

Jak zachowują się n.p. Jantzeny w GC?

pozdrawiam

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

sprobuj bez tych kondzi przy mostku. napisz jak gra.

Fc nie lubia bocznikow. graja jak piszesz zbocznikowane (u mnie zawsze ale w innych aplikacjach)

webre, 21 Wrz 2009, 09:38

>Jaka jest żywotność elektrolitów? Zrobiłem ostatnio porządki na strychu i mam sporo różnych

>zabytków w tym jakiś rosyjski w aluminiowej obudowie z nadrukowanym rokiem 1969.

Jeśli je cierpliwie sformujesz to będą jak nowe.

marosik, 2 Gru 2009, 17:18

>Fc nie lubia bocznikow. graja jak piszesz zbocznikowane (u mnie zawsze ale w innych aplikacjach)

Otóż to, nie wszystkie elektrolity warto i można bocznikować!

Można czasem więcej zepsuć niż poprawić.

a to to wiem, interesuje mnie specyfikacja tej serii lub przynajmniej przeznaczenie bo po numerach w googlu i na stronie Vishay BCcomponents nie umiem niczego znaleźć, a zastanawia mnie ta niska masa i nietypowe wyprowadzenia

Co myślicie o kondach Rubycon czy BlackGate ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

ze sa przereklamowane. przestano je produkowac wiec cena nieproporcjonalna do jakosci.

w Yamaszkach cd 1000 sa rubycony a w cd 2000 sa nichicony... roznica olbrzymia (inne filtry wewnetrzne ale na 100% przez przypadek nichicony sie tam nie znalazly)

marosik - czyli wylutować te FC 200/50 i zamiast tego zwora? Czy wystarczy sama zwora?

Przepraszam za pytania na takim poziomie ale kompletnie nie jestem elektronikiem, nawet hobbystą :)

więc lepiej dopytać niż zniszczyć układ jakimś szkolnym błędem.

W referencyjnym schemacie gainclone w tym miejscu jest 4.7uF/50V (oczywiście proponują black gate).

U mnie, w moim egzemplarzu - są tam FC 200uF/50V.

Jancio

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

o rany Jancio - 200uF na wejściu. Po mojemu dużo za dużo ! To prawdopodobna przyczyna przesunięcia pasmu w dół. Jak nie masz możliwości zdobycia "referencyjnych" BG N-ów (moim zdaniem w torze audio są delikatnie mówiąc beznadziejne - zamulają - choc oczywiście komuś takie brzmienie może się podobać). Spróbuj dać na wejściu jakiś kondensator foliowy - MKP, MKS itp. Ewentualnie można by spróbować panasoniców FC albo FA połączonych równolegle, odwrotnie spolaryzowanych (taki domowy sposób wyprodukowania kondensatora bipolarnego). Po prostu powinieneś popróbować różnych kominacji, aż usłyszysz to, czego oczekujesz. Jedno jest pewne - 200uF to za dużo !

->shark700

To jest dokładnie ten gacek :

Ukryta Zawartość

Brakuje rozbieranych zdjęć zasilacza ;-)

Wrzucę jutro do wątku Gainclone, żeby tutaj nie śmiecić.

Kupiłem go "na przetrwanie", po tym jak usmażył mi się wzmacniacz primare (to opiszę gdzieś w osobnym wątku, bo to masakra była. Ogień, dym i fajerwerki). I to nie chiński lampowiec za grosze.

Ale, gacuś ma taki potencjał, że to "na przetrwanie" może być na długie lata, o ile tylko uda się dopracować brzmienie.

->marcineks - dzieki wielkie, tak coś czułem że skoro referencyjnie jest 4.7, to 200 (dokładnie rzecz biorąc, bo zajrzałem w końcu do zasilacza - to są FC 220/50 105st, a diody to BYW 29E-200) to za dużo. Mie mam żadnego doświadczenia w DIY, jedyne co wyczytałem (od Petera Daniela) to że wieksza pojemność przy mostku da więcej basu, równoczesnie go zamulając i odbarwiając.

To by się zgadzało.

Ale opinie na ten temat są tak różne, że można dostać do głowy próbując coś wywnioskować.

Są i tacy, co polecają wstawienie tam najmarniej 10.000uF

Nieelektronik, bez własnych doświadczeń - jest jak dziecko we mgle :)

Niestety, nie mam nawet pojęcia skąd mógłbym wytrzasnąć BG N.

A co można poradzić na lekko matową górę? Pojemność na wejściu też na to wpływa?

Jancio

Jancio

Ukryta Zawartość

Sory, nie wiedziałem że te forum nie obsługuje imagehosting. Poprawiam:

Trochę niewiele widać ale nazwa firmy LCR

Ukryta Zawartość

post-25212-100008566 1260125243_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś stosuje w układach audio w zasilaniu kondensatory Jamicon serii WL (low esr, long life), czy są coś warte, cena niska, parametry ok ?

W porywie dobrego humoru kupiłem trochę Elna Duorex II 680uF. Parametry wydają się mieć dobre, stosowane w niezłych klockach. Ktoś pisał że w cyfrówce dobrze się sprawdzają. Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić gdzie najlepiej je stosować, ktoś ma z nimi jakieś pozytywne doświadczenia?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb - to humor czy poważny wpis? :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

I to i to :) Żeby nie odbiegać za bardzo od tematu wątku powiem że ustawiano je w rankingu wyżej niż Cerafine. Mniejsze pojemności stosowane były z powodzeniem w torze audio (np. przez Onkyo), używało je Sony w zasilaniu. Mają nieco ciepłą, zmiękczającą dźwięk sygnaturę przy zachowaniu dobrej przejrzystości. O ile wiem - już nie są produkowane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

witam,ostatnio chodzi mi po głowie taki pomysł żeby zamiast 10000uF w końcówce mocy wepchnąć 10x1000uF .można by kombinować z różnym połączeniem kondów,np.FC połączyć z innymi.testował ktoś może już coś takiego?a może pomysł jest zupełnie do bani?

mad_z - masz rację i jest to niestety trudna rzecz bez sprzętu pomiarowego, bo tam wszystko decyduje o "dzwonieniu" nawet długość ścieżek.

• Pokaż nowe odpowiedzi