Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

ruteksen

Według schematu z Radioelektronika 8/2000 końcówka ma na wejściu rezystor 27 kOhm.Zamiast 47uF możesz dać jeden dobry kondensator 4,7 uF np. SCr z folą cynową lub Mundorfa Zn,albo coś innego podobnej klasy.Drastyczne zmniejszenie pojemności delikatnie wpłynie na ilość niskich częstotliwości.

Na początku moich eksperymentów próbowałem w tym miejscu 10uF Wimy MKP10 i Arcotronicsa MKP tez 10uF i za to jak to słabo gra winiłem mała pojemność, pózniej przyszedł SCR MKP 47uF, było lepiej ale bez rewelacji podobnie po zbocznikowaniu go Wima. Teraz jak gra z Audyn Capem KP SN 2,2uF jest bajka. Jedyny morał z tego jest taki ze trzeba było dać odrazu 4,7uF z górnej półki i było by ok.

Czy te kondziołki czymś się różnią elektrycznie?

Poza barwą żywicy i opisem?

Co to za parametr -05 -raz -00?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

Czy ktoś z kolegów jest w stanie powiedzieć po koszulkach jakie (zielone obok V-Cap`ów) siedzą tutaj kondy ? (foto ze strony Ancient Audio):)

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

post-275-100001333 1276497532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba są SANYO dostępne w Elfie.

Kiedyś jeden z kolegów testował je z różnymi i

opisał jako trochę lepsze od Panasoniców FC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, wydaje się że są dość dobre skoro p.Waszczyszyn stosuje je od lat (z powdzeniem) w Lectorach w każdym razie wydaje się że nie mulą ;) trzeba potestować :)

Też tak myślałem,ale JAKSON to do płyt głównych i na małe napięcie,a poza tym

myslę,że renoma firmy by nie pozwoliła na używanie szmelcu w takich konstrukcjach.

Tak myślałem,żeby użyć tych SANYO do GAINCLONA, bo nikt ich jeszcze nie używał i cena

w ELFIE spadła, ale jeszcze się nie zdezydowałem.

Wzrok u mnie już nie ten co kiedyś ale jeszcze daję radę odczytać z koszulki logo JACKCON.

Jackcon niekoniecznie tylko na małe napięcia, tu przykład:

Ukryta Zawartość

Co do jakości ww. kondensatorów nie wypowiadam się ale myślę że nawet w renomowanych firmach są księgowi.Końcowe ogniwo w tym łańcuchu pokarmowym czyli klient po spojrzeniu na rachunek/fakturę i tak jest wniebowzięty jak to bosko gra.Nie wykluczam zresztą że nawet z takim rzekomo "szmelcem" w środku dany klocek może grać rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

jupitery już w nowej wersji .w preampie zrobiły rewolucje w porównaniu z wcześniejszymi mundorf zn.

szczerze mogę polecić.

niestety 180zł szt.

lecz warte swojej ceny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Przepraszam, że może zrobię mały offtop, ale:

Zastanawia mnie jednak rzecz, mowa jest o tym, że takie, a takie kondy grają tak, a tak, ale czy bardziej zależy to od układu w jakim ów kondy grają? Zawsze ciekawiło mnie jaki procentowy wpływ mają same kondy, a jaki wpływ ma sam układ, owszem zawiera więcej "zmiennych", ale to właśnie chyba (?) "zmienne" tworzące całość nadają brzmienie - mylę się? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

oczywiście że zależy od układu ,tak jak i np interkonekty

a sam kondensator ma tu już zdecydowane znaczenie ,zwłaszcza w systemie bardzo przejrzystym,jak np w moim przypadku

gdzie dźwięk(źródła) kształtuje lampa i kilka rezystorów :)

ja sam swój układ zmieniałem już setki razy nie zastanawiając nigdy się nad jego wymianą

na pewno ten sam kondensator inaczej się zachowa w samej anodzie ,inaczej w zwrotnicy głośnikowej

dlatego też podkreśliłem w innym temacie że dałem go właśnie w anodę lampy .co może być podstawą do analogi zachowań w podobnych układach

Dziękuję za odpowiedź, w zasadzie to jestem w kropce.... Jestem w trakcie wymiany kondów w starym pre i dwóch końcówkach. Kondensatory, które zastosowałem to Jamicon (4 sztuki), Panasonic FC (10 sztuk) i reszta, jakieś 80 sztuk to Nichicon MUSE i Fine Gold. Po przeczytaniu połowy wątku stwierdziłem, że te ostatnie w cale takie dobre nie są. Już mam 90% roboty zrobione, łącznie z lutowanie elementów. Czekam tylko na 4 sztuki i będzie po robocie. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem.... - jak to nie zagra lepiej, to się lekko mówiąc wkurze....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Z własnego doświadczenia polecam używania kondów typu Rubycon ZL/ZLH czy Nippona SXE ewentualnie Nichicony itp do zasilania źródełka (z nichiconów to udanym kondem jest ten mały zielony bipolarny, ale nie wszędzie będzie pasował, FC też jest ostro przereklamowany), natomiast do końcówek to raczej RIFA, Nippon SMH/KMH, BC, BHC, Epcos (no chyba że pojemność mniejsza to można śmiało łączyć mniejesze np Nippony LXY xD ).

Osobiście uważam że jamicony, FC, Nichicony to raczej cieniutko i można w podobnej cenie wybrać coś znacznie lepszego.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

neomammut

Jeśli ten Twój sprzęt to Sonówka to polecam Silmiki a w podstawowej filtracji Nichicon KZ. Jeśli Cię stać to pakuj jak najwięcej BG STD (w moim odczuciu N-ki są trudne w aplikacji, drogie i możesz potem płakać nad sobą- STD są bezpieczniejsze zwłaszcza, ze w zasadzie wszędzie się sprawdzą im bliże wyjścia tym lepiej. Elektrolity warto bocznikować polistyrenami lub polipropylenami z samymi Nichiconami rewelacji nie będzie bo i być nie może ...

No to się chyba zaje...., ale zobaczymy jak to zagra u mnie...., raz na zawsze obaczę jak to z nimi jest.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Z czekaniem na wygrzewanie to sobie nie obiecuj ... zwłaszcza przy Nichiconach (generalnie od razu wiadomo jak będzie, potem to tylko bas się bardziej poukładany zrobi , to nie kolumny gdzie efekt wygrzewania jest jak zdjęcie koca z kolumn ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jeśli jesteś z okolic Gorzowa wlkp. to wpadnij pokażę Ci jaka kombinacja we wzmacniaczu daje najbardziej neutralne efekty - niestety bez BG ani rusz ...

Dziękuję wszystkim za rady, poczekam i raz na zawsze sprawdzę kto ma rację :)

Z Wawki jestem, także ciężko by było :)

Z BG std też jest różnie bo nie wszędzie pasuje, owszem dobry kond ale nie taki wspaniały i niekiedy zwykły nippon czy BC lepiej się wpasowuje niż ten cały BG, a już pchanie ich wszędzie gdzie się da to już wogołe paranoja. Ale trzeba przyznać że w "niektórych" miejscach sprawuje się bardzo dobrze.

Ciekawostka, w kolumnach Sony SS-G3 użyli Nichiconów, niebieskich. W reszcie sprzętów tej firmy jakie posiadam przeważają brązowe Nippony AVF. Elna jest bardzo ciężko dostępna, BG to już w ogóle porażka, szkoda...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Piotrek-kotek

BG są bardzo dobre a to, że w niektórych aplikacjach słychac więcej niz chcemy to nie wina kondów niestety.... Fakt faktem raz je bardziej "czuć" raz mniej ale nigdy nie powodują pogorszenia. Warto się zastanowić czy przypadkiem po ich wstawieniu nie ujawniły się ułomności reszty toru ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak czy siak każdy ma jakieś ulubione kombinacje. 2 BG STD 4,7 uF na desymetryzatorze we wzmacniaczu spowodowały takie zmiany, że wszystkie inne dokonane w nim wczesniej nie były w stanie

równać się skalą i to na + ! Wiedzą o tym co niektórzy. Na biasie z kolei BG jest mniej słyszalny ale mimo to jest odczuwalny i to oczywiście na plus. Tam również silmik dawał radę ale potrzebował wsparcia (boczniki). BG nie lubią boczników i o tym warto wiedzieć. Tak więc warto odróżnić faktyczne cechy "soniczne" kondensatora (a te BG ma bardzo bardzo dobre - niekiedy nawet lepsze niż polipropyleny)od tego co powoduje w danyym urządzeniu. Odkrywanie ułomności toru nie może być cechą deklasującą dany komponent. Swietne kondy to nippony ze starych serii premium jak AWD, AXG,AVG, ANH, AV itp. Dziś już nie do dostania ale swego czasu lwia część szanujących sie marek pakowała te kondy w swoje klocki (oczywiście wiele razy dawali tańsze czarne np. NS-I, SME, NS itp.)

W przypadku kiedy w torze są tylko bardzo dobre PIO ewentualnie gdzieniegdzie jakieś mikro MKP/Silver Mica i nie ma żadnego elektrolita to raczej nawet nie wiadomo jakiej on by był jakości to i tak zawsze będzie przy tych kondach słabiutki i to właśnie on będzie nam brudził. BG są np bardzo dobre do zasilania WO, no i ewentualnie tam gdzie poprostu mamy mało miejsca na jakiś dobry MKP

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tu się z Tobą nie zgodzę. W zasadzie należałoby ustalić co to znaczy lepszy gorszy. Jak dotąd większość nawet bardzo dobrych polipropylenów zawsze pogrubiało dźwięk. A już niepisaną zasadą jest, że słychać ich obecność (czasem słodycz w barwie czasem konturowość i potęga brzmienia, masywne niskie partie średnicy) - niektórzy uważają, że to lepiej - ja w sumie także ale tylko do takiego stopnia, że będzie bliżej naturalności po wstawieniu niż przed. Z BG jedyna różnica to nieco bardziej sprężysty bas i perlistość wybrzmień - akurat w kierunku bardziej naturalnych efektów. Nie bez znaczenia jest też swoboda i przestrzeń. Wszędzie gdzie je wstawiałem było tak samo - fakt raz bardziej raz mniej ale nigdy inaczej (np. że walnęły nienaturalną średnicą). Polipropylenem w przypadku złych proporcji (a to niestety bardzo czeste) zaraz zmienimy barwę nie tylko proporcje ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Fakt faktem nigdy BG nie wstawiałem w tor ... bo i nigdy nie było takiej porzeby. Bawię się tylko wzmacniaczami a jak na razie nie pracowałem nad takim, w kórym były elektrolity bezpośrednio w torze - i tu domyślam się, że elektrolit (każdy) polegnie - tak jak i Ty uważasz ...

Polipropylen (dobry polipropylen) bo tego jest bardzo dużo. Będzie lepszy niż BG N, które też cenie.

I to bez dwóch zdań zawsze. To aplikacja jest nieodpowiednia (pomijając tandetne MKP) nawet prdukowane przz pionierów na szerokoą skalę typu WIMA, RIFA, ERO.

Daletego elektrolit się akurat sprawdza lepjej w danej aplikacji jezeli jest dobry.

Aczkolwiek MKP jeśli są właściwie stosowane to pokażą na co je stać.

• Pokaż nowe odpowiedzi