Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ma ktos wiedze na temat tego jak dlugo trzeba wygrzewac duelundy alexander??

W zasadzie od razu grają już dobrze, a z czasem jest tylko lepiej. Wygrzewają się spokojnie, bez ekscesów, bez diametralnych zmian brzmienia. Od początku grają już swoim charakterem, a z czasem ich zalety się stopniowo rozwijają. Jeżeli ich sygnatura brzmieniowa pasuje do Twojego systemu, to wielce prawdopodobne jest że innych nie będziesz chciał.

Jesli mam byc szczery to zaufalem twojej opinii na temat ich charakteru. Poszly w miejsce Jensenow ktore wg mnie powodowaly wolny zmulony bas, bylem prawie zdecydowany na Audyny true coppery ale mam je w przedwzmacniaczu gramofonowym. Na obecna chwile moge powiedziec, ze te Duelundy to byl strzal w dziesiatke.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Sa wolne, na dodatek tna wysokie dosc mocno ale maja rewelacyjna srednice, niestety w moim torze totalnie sie nie sprawdzily. Natomiast Duelundy wpasowaly sie idealnie.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Co to jest??? Niewidoczne w tapciochu.

Everyone! [Reduktor Szumu] #134

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edytowane przez vladomir

Witam.

Zadałem pytanie odnośnie wymiany kondensatorów w Ayonie 07s w klubie Ayona, ale tam chyba nikt nie zagląda, więc spróbuję tutaj. Seryjnie siedzi 6x Solen 3,3uF 250V. Dwa na płycie cyfrowo-analogowej i cztery na płytkach z lampami.Cena jednego jakieś 13zł. Można lepiej? Można! Chciałem je wymienić na Jupitery, V-Capy lub Audyny True Cooper Max, ale po zdjęciu obudowy okazało się, że chcieć a móc, to dwie różne opcje. Nie wejdą. Szkoda.

Największe jakie zmieszczę na płycie analogowej to 2x Mundorf SGO 41x57mm. Z tym, że chyba musiałbym je przykleić do bocznej ścianki obudowy odtwarzacza. Czy można tak zrobić??? Wiem, dziś nie jest 1 kwietnia, nie kazdy jest elektronikiem:) Bez problemu wejdą: Mundorf Supreme, czerwony Jantzen Superior, Clarity Cap MR.

Na płytkach z lampami, największe, zmieszczą się Mundorfy Supreme 30x56mm oraz Jantzen Superior czerwony i Clarity Cap Mr.

Która kombinacja jest najbardziej sensowna?

1. 2x Mundorf SGO + 4x Mundorf Supreme

2. 2x Mundorf SGO + 4x Jantzen Superior czerwony

3. 2x Mundorf SGO + 4x Clarity Cap MR.

4. 6x Mundorf Supreme

5. 2x Mundorf Supreme + 4x Jantzen Superior czerwony

6. 2x Mundorf Supreme + 4x Clarity Cap MR.

7. 2x Clarity Cap MR + 4x Mundorf Supreme

8. Wszystkie są do dupy. Jeśli tak byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Ma grać przestrzennie, plastycznie i szczegółowo. Hiend pełną gęba :)

Przede wszystkim trzeba przejrzec schemat a nastepnie zastanowic sie czego brakuje w dzwieku i co sie chce uzyskac. Wymiana wszystkich kondensatorow dla samej sztuki nie jest rozsadnym posunieciem.

Przede wszystkim trzeba przejrzec schemat a nastepnie zastanowic sie czego brakuje w dzwieku i co sie chce uzyskac. Wymiana wszystkich kondensatorow dla samej sztuki nie jest rozsadnym posunieciem.

Gdybym miał debatować nad moim rozsądkiem, wszedłbym na inne forum. Ostatnio porównywałem swój 07s z Heglem Mohican. Ayon połowa ceny Hegla. Ayon poległ pod wzgledem generowanej przestrzeni. PRZESTRZEŃ jest ewidentnie do poprawy. Natomiast podoba mi się pełny, masywny dźwiek Ayona - to bym zostawił. Schematów nie maja nawet w Nautilusie.

Gdybym miał debatować nad moim rozsądkiem, wszedłbym na inne forum. Ostatnio porównywałem swój 07s z Heglem Mohican. Ayon połowa ceny Hegla. Ayon poległ pod wzgledem generowanej przestrzeni. PRZESTRZEŃ jest ewidentnie do poprawy. Natomiast podoba mi się pełny, masywny dźwiek Ayona - to bym zostawił. Schematów nie maja nawet w Nautilusie.

Pojawi się tzw. przestrzeń zmanierowanego audiofila i fiigranowa, ckliwa góra, a zniknie wypełnienie na średnicy i przejście pomiędzy średnicą a górą zrobi się niepłynne. Podrasowana góra daje wrażenie lepszej przestrzeni, różnorodności i trójwymiarowości góry, niskiego szumu, lecz to nie jest wyższa jakość, tylko złuda. Znamy te zdarzenia, z portfela zniknie dużo pieniędzy, choć po trochu można próbować sobie postroić, ale małymi krokami, tak jak powiedział hubertrs.

Pojawi się tzw. przestrzeń zmanierowanego audiofila i fiigranowa, ckliwa góra, a zniknie wypełnienie na średnicy i przejście pomiędzy średnicą a górą zrobi się niepłynne. Podrasowana góra daje wrażenie lepszej przestrzeni, różnorodności i trójwymiarowości góry, niskiego szumu, lecz to nie jest wyższa jakość, tylko złuda. Znamy te zdarzenia, z portfela zniknie dużo pieniędzy, choć po trochu można próbować sobie postroić, ale małymi krokami, tak jak powiedział hubertrs.

Na brak wypełnienia na srednicy nie moge przystać. Kupię najpierw sparowane 4 sztuki na płytki z lampami. Chcę to zrobić dzisiaj:) Ten Mundorf Supreme jest szybki i suchy? Sprzedawca w sklepie internetowym sprawiał wrażenie jakby nie był zachwycony Mundorfami w elektronice, że bardziej do zwrotnic... Hirt wkłada do Ayona 35 Mundorf SGO i jest wypełnienie. Im więcej czytam na temat kondensatorów, tym głupszy jestem :)))

Supremy są dość chwalone przez ogół ludzi. Są w brzmieniu jakieś takie "czystsze", choć idzie może za tym pewna suchość. Nie będziesz w tych swoich zmianach testował kondensatorów, będziesz po prostu przestrajał cały swój system, bo gra cały system. Ja bym tam zostawił scry i bocznikował je ew. małymi polipropylenami innego rodzaju, albo ruskimi teflonami. Małe pojemności są tańsze, a efekt jest. Ludzie płacą duże pieniądze i oczekują dużej rewolucji w brzmieniu i ją dostają. Ale to nie zawsze jest wyższa jakość, tylko takie podrasowanie, jak podrasowane zdjęcie z folderu z ofertą wczasów gdzie błękit jest błękitniejszy. Dla osoby, co nie ma kontaktu z żywą muzyką jest to często wystarczające.

Supremy są dość chwalone przez ogół ludzi. Są w brzmieniu jakieś takie "czystsze", choć idzie może za tym pewna suchość. Nie będziesz w tych swoich zmianach testował kondensatorów, będziesz po prostu przestrajał cały swój system, bo gra cały system. Ja bym tam zostawił scry i bocznikował je ew. małymi polipropylenami innego rodzaju, albo ruskimi teflonami. Małe pojemności są tańsze, a efekt jest. Ludzie płacą duże pieniądze i oczekują dużej rewolucji w brzmieniu i ją dostają. Ale to nie zawsze jest wyższa jakość, tylko takie podrasowanie, jak podrasowane zdjęcie z folderu z ofertą wczasów gdzie błękit jest błękitniejszy. Dla osoby, co nie ma kontaktu z żywą muzyką jest to często wystarczające.

W tym rankingu kondów gość pisze, że solen stłacza, zlepia ze sobą wiele informacji, nie ma separacji. To samo powiedział gość, który wymieniał mi w Ayonie optykę. Żeby soleny wypierniczyć. ale co dać w zamian, to on już nie wie.

Bez "odrobiny" eksperymentow sie pewnie nie obejdzie ;)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pamietaj tylko, ze mundorfy nie lubia wysokich temperatur.

Ja pier....! Dwa razy mi wcięło odpowiedź! Jak się wciśnie jakiś skrót klawiszowy to mi się wpieprza na cały ekran strona z opisem jakichś Ayonów i SCR-ów. WTF!

Bez "odrobiny" eksperymentow sie pewnie nie obejdzie ;)

Pewnie tak.

Dobra Panowie, zdam się na wasz węch. Jantzen Superior czerwony vs Mundi Supreme na płytki z lampami. Co brać?

Jantzen jakiś kuźwa tani :((

Ogólnie powiem tak. Pewnie ten jego system testowy jest dźwiękowym absolutem, podobnie Ayon jest dźwiękowym absolutem i wszystkie jego 100 części to absolut. To całe zło się skumulowało w Solenie :) Siedzi tam pewnie jakiś mulerski krasnoludek i wszystko psuje. Wystarczy wymienić kondensator i dźwięk się zrobi od razu 100x lepszy.

Ogólnie powiem tak. Pewnie ten jego system testowy jest dźwiękowym absolutem, podobnie Ayon jest dźwiękowym absolutem i wszystkie jego 100 części to absolut. To całe zło się skumulowało w Solenie :) Siedzi tam pewnie jakiś mulerski krasnoludek i wszystko psuje. Wystarczy wymienić kondensator i dźwięk się zrobi od razu 100x lepszy.

System nie jest absolutem. Nie ma absolutów w audio. Są w branży spirytusowej. System jest dobry, ale lepsze jest wrogiem dobrego. Solen to nie koniec świata. Na pewno da się lepiej.

Na pewno da się lepiej, choć nie wiem czy lepiej w kategorii jakość/cena. SCR 250V mają też mały gabaryt i to jest ich potężna zaleta.

Cycki Pameli też były drogie i takie super, tylko jak chciałeś takiego chwycić, to mógł uciec na plecy i tam już zostać.

Osobiście coraz większe ukojenie czuję jak widzę oldschoolowe napisy "audio standard", standard, hi-fi, philips, ero, high quality. A jak widzę jakieś tam gold, silver, ecie pecie, to już czuję że będzie ciężko, że nie będzie normalności.

Na pewno da się lepiej, choć nie wiem czy lepiej w kategorii jakość/cena. SCR 250V mają też mały gabaryt i to jest ich potężna zaleta.

Cycki Pameli też były drogie i takie super, tylko jak chciałeś takiego chwycić, to mógł uciec na plecy i tam już zostać.

Osobiście coraz większe ukojenie czuję jak widzę oldschoolowe napisy "audio standard", standard, hi-fi, philips, ero, high quality. A jak widzę jakieś tam gold, silver, ecie pecie, to już czuję że będzie ciężko, że nie będzie normalności.

Nie no sztuczne cycki, to nie dla mnie. To już wolę macać solena:) To zjedźmy reką z biustu nieco niżej. Który przy dobrej rozdzielczości da bardziej pełny, "wilgotny" dźwięk Superior czy Supreme? Jest jeszcze tajemniczy Clarity Cap MR.

Supreme sa bardziej soczyste , pelne, aczkolwiek wszystko zalezy od aplikacji.

Supreme sa bardziej soczyste , pelne, aczkolwiek wszystko zalezy od aplikacji.

Ok. Biorę 4 Supreme i 2 Clarity Cap MR na płytę analogową. Będą zmiany. I o to chodzi.

Wymieniaj stopniowo, zebys wiedzial ktore wprowadzaja najwiecej zmian i jakich.

Wymieniaj stopniowo, zebys wiedzial ktore wprowadzaja najwiecej zmian i jakich.

Pierwsze przyjdą Supreme bo są w Polsce.

Clarity Cap wystarczą 400V i są mniejsze, chyba nie ma w Polsce. Piszesz o tej temperaturze. Supreme bedzie 3 cm od lampy. W sumie Ayon ma "wywietrzniki" i jakoś perwersyjnie gorąco tam nie jest. Jest się czego obawiać?

supreme też wygładzają dźwięk, brakuje im smaczków i mikrodynamiki, które maja np. EVO Silver Gold Oil.

Przy wymianie bezpieczników zakupiłem Hi-Fi Tuning Silver/Gold, który ma sound wzorowany na tym kondensatorze. Na początku jest masakra. Po iluś tam godzinach złagodniał, ale średnica i tak pozostała schowana względem góry i basu. Taka martwa, bez wypełnienia. Natomiast mikrodynamika, smaczki, owszem sa. Włożyłem w jego miejsce Furutecha i o tak, to jest to! Bezpiecznik to nie kond, jednak trochę się boję, że z SGO może być za dużo tego dobrego. Chociaż kusi:)

Sgo znaczy silver gold oil wiec jak moze byc silver gold oil oil

• Pokaż nowe odpowiedzi